Amenajare hol

amenajare hol

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Chiar daca v-ati obisnuit sa oferiti o atentie aparte amenajarii locuintei, cu precadere camerelor principale, trebuie sa aveti in vedere si importanta stilistica a holului. Motivele sunt, desigur, diverse. Insa, poate, cel mai important motiv este dat de faptul ca holul este prima incapere cu care luati contact in momentul intrarii in casa.

Starea de relaxare si bunadispozitie este influentata de aspectul si utilitatea acestui spatiu, profesionalismul amenajarii find, cu siguranta, remarcat de catre viitorii oaspeti, mai ales notele echilibrante si armonioase ale design-ului in corelatie cu stilul general al intregii locuinte.

Pentru o amenajare hol bine conturata, trebuie sa aveti in vedere o serie de aspecte, pe care le vom discuta in materialul prezent, astfel ca, la finalul articolului, veti putea, printre altele, sa:

  • Cunoasteti si sa puneti in aplicare o serie de modalitati si idei de amenajare in functie de dimensiunea disponibila si de forma holului;
  • Alegeti in mod echilibrat si armonios culorile si detaliile decorative necesare;
  • Distingeti tipurile de amenajare hol in functie de stilul dorit si cel potrivit design-ului general al casei, dar si propriei personalitati;
  • Aflati cateva trucuri importante si esentiale pentru amenajarea holului.

Idei de amenajare hol in functie de dimensiune si forma

Dimensiunea joaca un rol extrem de important in amenajarea oricarei incaperi. Desi, deseori, putem asocia holul cu un spatiu mic si ingust, in realitate, aceasta depinde de modul in care a fost construita locuinta si de forma precisa a acesteia.

In functie de aceste aspecte, amenajarea holului poate fi un proces destul de riguros, mai ales daca spatiul este unul limitat, care necesita detalii minutioase. Desigur, daca spatiul este unul generos, modul de amenajare poate fi destul de variat, insa, si in acest caz, trebuie sa aveti in vedere faptul ca prin o amenajare complexa puteti agolmera spatiul si, astfel, crea o atmosfera total diferita de ce v-ati propus initial. 

De asemenea, un alt aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere este tipul locuintei, o incapere dintr-o casa fiind, in mod cert, diferita ca forma si disponibilitate a spatiului, fata de una dintr-un apartament.

Retinem, deci, ca disponibilitatea spatiului este o arma cu doua taisuri, de care trebuie sa tinem cont si pentru care aplicam trucuri diferite. Iata, asadar, cateva idei de amenajare hol, ce pot fi aplicate in functie de forma si dimensiunea spatiului disponibil.

amenajare hol minimalist

Amenajare hol foarte mic

Amenajarea unui hol de dimensiuni mici implica, dupa cum insasi denumirea o spune, o buna organizare, nefiind suficient sa va raportati doar la finisarea peretilor intr-o anumita culoare si la amplasarea unui covor ales la intamplare. Dimpotriva!

Utilizarea unor piese de mobilier esentiale, in forma verticala, de exemplu, vor mari vizual spatiul. Acelasi lucru se aplica si in cazul nuantelor deschise a peretilor si a obiectelor de decor adiacente.

Si, pentru ca vorbim de un spatiu cu o posibila indisponibilitate de iluminare naturala, sistemul de iluminat va juca, de asemenea, un rol esential. Apelati la cantelabre si lustre lungi, evitandu-le pe cele de dimensiuni modeste sau supradimensionate. Acest artificiu va oferi volum incaperii.

Amenajare hol spatios

Un hol spatios va oferi mai multa libertate de miscare si, automat, o deplina libertate in materie de amenajare hol. 

Armonia amenajarii unui hol spatios se creeaza printr-un contrast simetric cu cel oferit de catre celelalte camere catre care acesta face trecerea, cu atat mai mult daca vorbim de un hol sau de incaperi tip open space.

De asemenea, puteti jongla foarte bine cu cantitatea obiectelor decorative, avand disponibilitatea de o opta pentru mai multe corpuri si/sau surse de iluminat. Puteti, de asemenea, introduce inclusiv o masuta de toaleta mai generoasa, scaune, fotolii, rafturi, etc. In esenta, este bine ca acest tip de hol sa nu fie nici sarac in elemente, insa nici supraaglomerat.

amenajare hol mare si spatios

Amenajare hol ingust

Pentru amenajarea holului de dimensiuni inguste, dreptunghiular, care, la prima vedere, pare sa ingradeasca posibilitatile de design, se recomanda sa optati pentru elemente functionale, de baza, accentul cazand mereu pe forma si dimensiunea acestora.

Eventual, puteti inlocui scaunele si fotoliile cu o bancuta, punand accent pe veioze cu picior, rafturi sau cuiere pentru haine.

Amenajare hol lung

Atentia in cadrul amenajarii unui hol lung cade pe notele minimaliste si functionale. Toate obiectele decorative trebuie alese cu atentie. De pilda, dulapurile pot fi inlocuite cu rafturi simple pentru haine sau cu un dulap cu polite, pentru depozitarea perechilor de incaltaminte.

Puteti opta, de asemenea, pentru un cuier in concordanta cu stilul dorit. In ceea ce priveste paleta cromatica, se prefera nuantele cat mai deschise, pentru a dimensiona spatiul. Oglinzile joaca un rol extrem de important, acestea oferind un efect puternic de marire a holului.

Amenajare hol patrat

Daca doriti un hol perfect amenajat si ergonomic, holul patrat va permite sa obtineti un astfel de spatiu, forma acestuia fiind considerata drept una ideala, simplu de amenajat. Este un spatiu in care va puteti lasa purtati de val, optand pentru elemente diverse, armonioase vizual.

Posibilitatile sunt numeroase, de la texturi diferite, la imbinatii intre culori neutre si deschise, cu o pata de culoare inchisa si/sau intensa, pana la mobilier masiv sau cu ornamente de sticla. Puteti amenaja holul axandu-va pe geometria spatiului. De exemplu, puteti include o masuta in centru, urrmand ca pe linia peretilor sa dispuneti mobila paralel cu masa.

De asemenea, puteti folosi, fara nicio problema, mai multe dulapioare, rafturi supraetajate, multe plante de decor si tablouri, in diferite marimi si forme.

amenajare hol open space stil modern

Amenajare hol open space

Amenajarea holului de tip open space este, de asemenea, destul de permisiva. In acest caz, atentia trebuie sa fie focalizata pe intreg ansamblul pe care holul il creeaza in raport cu celelalte incaperi la care acesta are deschidere. 

Astfel, se recomanda ca stilul holului de tip open space sa fie similar cu cel al incaperilor de legatura, mobila, de preferat, sa fie aleasa tinand cont de aceeasi paleta cromatica a celorlalte incaperi, acelasi lucru aplicandu-se si in cazul texturilor si elementelor decorative.

De asemenea, marimea acestui tip de hol va poate indica sa va orientati fie catre piese de mobilier si accesorii basic (in functie de cum este holul – lung, ingust, patrat, etc.), fie catre un decor amplu, fara prea multe restrictii.

Amenajare hol inalt

Holurile inalte pun accent pe echilibristica si, bineinteles, modalitatea de armonizare a elementelor. Puteti opta pentru elemente si piese supradimensionate, care sa ,,corecteze” senzatia de alungire si sa apropie si echilibreze locul. Optati pentru elemente verticale foarte inalte si lungi, pentru multe elemente suprapuse (mobilier, rafturi, etc.), pentru decoratiuni multiple amplasate fie de-a lungul peretilor, fie direct pe podea. 

Asadar, modalitatea de amenajare a holului, in raport cu generozitatea spatiului sau cu limitele acestuia, poate avea un rol extrem de important in stabilirea urmatorului pas, in alegerea stilului, a obiectelor functionale, cat si a elementelor decorative.

Tinand cont de forma si dimensiunea spatiului disponibil, veti putea pune bazele amenajarii unui hol echilibrat si, in acelasi timp, rafinat.

design hol casa

Sfaturi generale pentru amenajarea holului

Ornamentarea holurilor este in directa legatura cu stilul pe care il doriti, cat si cu senzatia generala pe care acest spatiu o emana. 

Alegerea acestor detalii joaca un rol esential, nu doar din punct de vedere vizual, ci si ergonomic. Iata cum si cat de important este sa alegeti in mod corespunzator o serie de elemente functionale si de decor. 

Alegerea culorilor pentru pereti

Alegerea culorilor in procesul de amenajare hol se va face tinand cont de forma spatiului, cat si de stilul pe care doriti sa-l conturati. Ce trebuie sa stiti, insa, despre alegerea culorilor:

  • Nu exista o regula fixa care sa impuna o anumita paleta de culoare in amenajarea si decorarea peretilor;
  • Pentru ca holul este deseori un spatiu inchis, fara acces la lumina naturala, se recomanda utilizarea unor culori deschise si neutre, care au capacitatea de a oferi mai multa lumina si caldura vizuala;
  • Persoanele cu o personalitate puternica, care isi doresc un hol ,,simbol”, la fel ca restul incaperilor, pot opta pentru vopsirea unui perete mai ingust intr-o nuanta mai vibranta, de preferat calda;
  • Vopsirea peretilor in culori deschise si luminoase ofera un plus de versatilitate in alegerea mobilierului si a decoratiunilor.

Includerea tapetului

O modalitate mai simpla de intretinere si decorare a peretilor o reprezinta tapetul. Tapetul va poate proteja peretii pe termen lung, ferindu-va de necesitatea periodica de a reimprospata culorile sau de necesitatea unor interventii de reparatii, datorate unor mici incidente casnice (zgarieturi, lovituri la nivelul peretilor, etc.). 

Tapetul este un element versatil, ce permite o amenajare echilibrata a holului. De exemplu, un tapet axat pe modele, forme geometrice sau imprimeuri verticale, poate alungi si dimensiona un spatiu ingust, in timp ce formele si modelele complexe, eventual cele cu motive unice, inedite, colorate, inspirate din arta sau natura, se vor incadra absolut minunat in holurile generoase sau in cadrul celor dreptunghiulare.

decor pereti hol

Alegerea pieselor de mobilier

  • In cazul holurilor de mici dimensiuni, este recomandat sa evitati intrutotul mobilierul orizontal, pe cand in cadrul holurilor lungi si inguste (dreptunghiulare), piesele de mobilier alungite ca dimensiune, diversificate si spatioase se vor potrivi perfect;
  • In cazul unor holuri de mici dimensiuni, atentia trebuie sa se concentreze asupra mobilierului minimalist, impus de cateva piese de mobilier practice si inguste. Holurile de mari dimensiuni pot fi mai generoase din punct de vedere al cantitatii si dimensiunii mobilierului;
  • Alegerea materialelor din care este confectionat mobilierul, cat si culorile, trebuie sa fie in echilibru cu restul incaperilor si cu stilul acestora.

Alegerea surselor de iluminat

Sursele de iluminat joaca un rol extrem de important, pentru ca adeseori holurile nu se pot bucura de lumina naturala. In acest caz, este foarte important sa alegeti sursele de iluminat potrivite, in raport cu cerintele pe care le impune amenajarea holului:

  • Pentru holurile spatioase, puteti opta pentru lustre si candelabre generoase, care sa asigure un iluminat complet si echilibrat in toate laturile si colturile incaperii;.
  • In amenajarea unui hol mare, puteti alterna iluminatul central cu iluminatul de lucru, prin amplasarea unor spoturi, felinare, veioze, etc.;
  • Pentru incaperile inguste sau mici ca dimensiune, este recomandat sa optati pentru amplasarea sistemelor de iluminat de-a lungul peretilor, si nu direct pe tavan;
  • Va puteti folosi de lampi cu picior lung pentru a mari vizual holurile de dimensiuni mici, inguste sau pe cele dreptunghiulare;
  • Cel mai simplu sistem de iluminare este cel cu senzori, insa puteti, de asemenea, opta pentru iluminatul clasic prin formele mentionate anterior, in cazul in care bugetul nu este atat de permisibil.

Alegerea accesoriilor decorative

  • In cadrul holurilor de mici dimensiuni sau a celor inguste, este necesar sa limitati numarul decoratiunilor. Insa, daca vorbim de un hol inalt, de exemplu, puteti opta pentru decoratiuni de perete, precum tablourile si oglinzile;
  • In incaperile inguste, alegeti sa optati pentru decoratiuni de diferite dimensiuni, care sa echilibreze dimensiunea spatiului;
  • In spatiile mici optati pentru oglinzi generoase, aplicate pe perete sau integrate in cadrul mobilierului, iar pentru spatiile generoase optati pentru elemente de decor cat mai variate si de marimi diferite (fara a exagera insa), pe care sa le amplasati direct pe podea, mobila, in centrul incaperii (pentru holul patrat), etc.

In concluzie, alegerea nuantelor potrivite, a pieselor de mobilier si elementelor de decor, cat si a surselor de iluminat, pot defini holul pana la cel mai mic detaliu, atat din punct de vedere estetic, cat si functional. 

mobilier hol

Stiluri de amenajare pentru hol

Stil hol modern

Stilul modern in amenajarea holului contureaza ideea de minimalism sau simplitate. Accentul se pune pe functionalitate, dar si pe crearea unui ambient placut, care sa nu oboseasca sau sa induca o senzatie claustrofobica.

De regula, se opteaza pentru amenajarea in nuante cat mai deschise si luminoase, cu accente contrastante pe alocuri, implicit pe elemente functionale si cu un design cat se poate de simplu, dar calitativ. Se prefera liniile geometrice, mobilierul in linii drepte, elementele metalice, dar si includerea unui touch smart.

Stil hol vintage

Asemenea dormitorului, sufrageriei sau living-ului inspirat din stilul vintage, un hol amenajat in acest mod nu poate sa exprime nimic altceva decat lux, romantism si chiar si senzualitate.

Culorile cele mai populare utilizate in amenajarea unui hol in stil vintage sunt cele pastelate (nuante de roz si albastru pastel), alaturi de piese de mobilier din materiale masive si elemente de decor cu texturi si imprimeuri elegante, rafinate.

Oglinzile mari cu aspect vintage, micile aplici sau veioze amplasate dintr-un loc in altul, cat si mobila din inspiratia anilor trecuti vor face furori.

decor hol clasic

Stil hol clasic

Stilul clasic pune accent pe naturalete, simplitate si, nu in ultimul rand, pe versatilitate. In ceea ce priveste paleta de materiale si nuante, se opteaza pentru elemente din calitate, dar totodata pentru nuante neutre sau pentru contraste echilibrate intre culori luminoase si culori intunecate. 

Stil hol feng shui

Amenajarea unui hol in functie de stilul feng shui impune respectarea unor reguli cu strictete. Holul reprezinta, in acest sens, o conexiune foarte puternica cu Pamantul, cat si cu lumea spirituala, fiind o incapere care trebuie sa filtreze energiile negative si sa permita accentuarea starilor pozitive, a prosperitatii, linistii interioare, etc.

Astfel, accentul se pune pe naturalete si pe elemente pozitionate atent, conform regulilor feng shui.

Stil hol scandinav 

Amenajarea holului in stil scandinav se inspira din tendintele nordice, unde amenajarea interioara cucereste prin simplitate, elemente cu structura si materiale deosebite, durabile, cu un strop de eleganta aparte.

Pentru a va amenaja holul in stil scandinav, va trebui sa optati pentru un ambient decorat cat mai simplu si totusi, cu o pata de culoare puternica si intunecata, dar, in acelasi timp, nici foarte intensa sau vibranta (nuante de gri, albastru inchis, etc.). 

Puteti opta pentru decoratiuni si/sau lampi din metal, lemn, sticla sau combinatii intre acestea, pentru plante diverse, si chiar si pentru tablouri in diferite dimensiuni si oglinzi. 

decor hol scandinav

Trucuri pentru amenajarea holului

Orice incapere prevede si o serie de trucuri pentru o amenajare cat mai simpla si optima. Iar amenajarea holului nu face exceptie. Cunoscand o serie de trucuri de baza, puteti amenaja oricand si oriunde un hol absolut perfect, atat la apartament, cat si la casa, atat intr-o locuinta ce nu prezinta un spatiu generos, cat si intr-un hol ce va permite o libertate de amenajare deplina.

Cum amenajam un hol intunecat

  • Pentru a armoniza un hol ce nu dispune de lumina naturala, este recomandat sa folositi culori cat mai deschise, atat pentru finisaje, cat si pentru piesele de mobilier si decoratiuni;
  • In cadrul holurilor de mici dimensiuni, mobila si decoratiunile complexe pot aglomera si intuneca spatiul in mod excesiv. De aceea, recomandat este sa optati pentru corpuri de mobila putine si/sau de mici dimensiuni;
  • Folositi-va de oglinzile de diferite dimensiuni pentru a cladi o iluzie de spatiu marit din punct de vedere vizual si pentru a contribui, in acelasi timp, la o iluminare profunda a holului, datorita reflexiei luminilor.

Cum facem ca un hol sa para mai spatios?

  • Prin utilizarea oglinzilor, nu doar ca veti dispune de un spatiu mai luminos, ci si mult mai generos din punct de vedere vizual, acestea avand un impact estetic puternic in ceea ce priveste volumul incaperii;
  • Utilizarea exclusiva a nuantelor neutre si/sau deschise si calde, respectiv nuantarea unui perete de mici dimensiuni intr-o culoare mai puternica, poate duce la dimensionarea vizuala;
  • Amplasarea unui covor centrat, de mici dimensiuni, in centrul incaperii, fie a unui covor ingust si lung, poate, de asemenea, sa contureze spatiul in mod vizibil; 
  • Inlocuirea pieselor de mobilier clasice cu cele compacte si functionale (rafturi, de exemplu) poate, de asemenea, spori dimensionarea spatiului, atat practic, cat si vizual.

In concluzie, daca doriti sa amenajati holul cu stil, nu trebuie sa lasati loc de compromisuri si nici sa omiteti unul dintre aspectele mentionate anterior.

Holul da ,,voce” intregii locuinte, fiind prima incapere de contact pe care o veti zari in drumurile zilnice in si spre casa. Starea de relaxare si odihna se hraneste cu energiile pozitive si cu aerul rafinat, elegant, pe care le emana un hol amenajat in mod corespunzator.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.