Amenajare casa

Amenajare casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Amenajarea unei case se poate transforma intr-un proiect placut si relaxant, cu rezultate uluitoare, daca stiti catre ce aspecte sa va orientati atunci cand incepeti decorarea locuintei. Fiind un spatiu generos, in care pot fi integrate, cu usurinta, toate lucrurile de care aveti nevoie, intregul proces de amenajare casa se poate transforma intr-o provocare de proportii.

Trebuie sa stiti ca, inainte de toate, casa trebuie sa fie complet functionala si utilata corespunzator nevoilor familiei. Executarea unei schite de ansamblu v-ar putea fi de folos pentru a amenaja casa mai simplu si mai rapid, fara a da gres. 

Dupa stabilirea elementelor practice, puteti, de asemenea, sa va orientati catre un decor preferat pentru fiecare incapere in parte, astfel incat in amenajarea casei sa se reflecte note ale propriei personalitati. 

Materialul prezent va ajuta sa descoperiti o serie de trucuri si sfaturi privind amenajarea unei case, precum:

  • Cum sa va amenajati casa in functie de modelul ce o caracterizeaza si de dimensiunea acesteia;
  • Sfaturi generale privind amenajarea incaperilor unei case;
  • Sugestii de amenajare a exteriorului unei locuinte;
  • Patru idei de stiluri decorative ideale si caracteristicile acestora.

Amenajarea unei case in functie de model si dimensiune

Orice locuinta poate fi construita dupa un tipar unic, astfel ca procesul de amenajare a unei case poate viza o casa veche sau una noua, de tip duplex sau vila. Fiecarui tip de locuinta ii corespund anumite dimensiuni, astfel ca amplasamentul poate fi mai generos si poate necesita un proces de amenajare mai amplu, fie unul mai redus, care poate necesita o atentie speciala, pentru o mai buna optimizare.

Casa amenajata

Luand in calcul aceste aspecte, puteti eficientiza procesul de amenajare pana la cel mai mic detaliu, astfel:

Amenajarea casei in functie de model

Amenajare casa tip vila

Oricine isi doreste o locuinta somptuoasa, care poate impresiona atat prin dimensiunea extraordinara, cat si prin intermediul finisajelor si al amenajarii interioare si exterioare. 

Daca dispuneti de un spatiu generos la exterior, cu siguranta va deservi minunat o gradina de flori sau amplasarea unui gazon in fata casei. De asemenea, puteti amenaja o anexa pe post de boxa de depozitare sau garaj, avand astfel posibilitatea de a va proteja masina si/sau o serie de lucru practice.

Cand vine vorba de interior, primul si cel mai important element este holul. Acesta trebuie sa fie primitor si luminos, astfel incat sa inspire liniste si caldura. La nivelul inferior, puteti opta pentru amenajarea incaperilor functionale de baza (bucataria, livingul, baia, un loc de joaca pentru copii), iar la etaj, puteti amenaja camerele de dormit, baie, dressing, etc., poate chiar si o mansarda.

Amenajare casa traditionala

Casele in stil traditional au un design aparte si sunt din ce in ce mai rar intalnite. Insa nu vorbim de o amenajare in stilul vechi, ci mai de graba de o adaptare moderna si cocheta a acestora.

In constructia acestora se folosesc elemente naturale (piatra, lemn, etc.), ceea ce inseamna ca va fi foarte important sa va dotati casa cu un sistem de izolare eficient atat la interior, cat si la exterior, pentru o eficienta energetica ridicata.

Totodata, puteti pastra stilul din punct de vedere vizual, atat la interior, cat si la exterior. Exteriorul poate fi ornamentat cu motive sau materiale traditionale (ca lemnul), in timp ce la interior puteti opta pentru finisaje in stil rustic sau traditional, cu imprimeuri si motive folclorice.

Amenajare casa tip duplex

Tipul duplex presupune amenajarea unei case din doua niveluri sau prin alaturarea a doua amplasamente, ce au in comun un singur perete.

In acest sens, puteti atribui fiecarei parti a casei o utilitate si o destinatie diferita. Aceste tipuri de case sunt ideale pentru familii numeroase, oferind un spatiu intim si elaborat atat pentru parinti, cat si pentru copiii sau alte rude ale acestora.

Interiorul fiecarei zone poate fi amenajat prin transpunerea amplasamentelor pe zone si atribuirea unor diferite utilitati. Terasele atribuite fiecarei zone pot avea functii diferite – de pilda, puteti amenaja o terasa si un foisor, fie puteti construi un loc de relaxare pentru adulti, si unul pentru copii.

amenajare casa cu etaj

Amenajarea casei in functie de dimensiunea acesteia

Amenajare casa fara etaj

Amenajarea unei case fara etaj se poate face respectand tipologia de amenajare a unui apartament. Astfel, va fi necesar sa impartiti casa in zone functionale, in functie de nevoi si uneori, de numarul membrilor.

Aceasta casa este ideala pentru persoanele cu un buget redus sau pentru familiile mici si/sau aflate la inceput de drum, oferind un confort deplin intr-un spatiu ergonomic si eficient din toate punctele de vedere. 

Amenajare casa cu etaj

Casa cu etaj este o alegere ideala pentru familiile numeroase sau pentru cele care au unul sau mai multi copiii. De altfel, este si o optiune buna pentru cei care nu au un teren prea generos la dispozitie.

Astfel, optand pentru o astfel de casa, puteti acoperi pe termen lung nevoile vaste si personale. Daca planuiti venirea pe lume a mai multor copii sau daca va doriti sa aveti o locuinta cu incaperi numeroase, fiecare cu propria utilitate, astfel incat sa nu va supraaglomerati din punct de vedere al elementelor si zonelor necesare, o astfel de casa este alegerea ideala. 

Amenajare casa cu mansarda

O casa cu mansarda este visul multor persoane, fiind o abordare de mijloc intre casele traditionale si cele cu etaj. 

Este ideala pentru orice individ, in special pentru cei care vor sa-si amenajeze casa cu un buget redus. Mansarda o puteti transforma cu usurinta intr-un loc ideal de odihna, fie chiar intr-un dressing sau birou personal, daca locuinta va permite si simtiti nevoia de un loc unic si dedicat. 

amenajare casa traditionala

Sfaturi generale pentru amenajarea interioara a unei case

Modul in care va amenajati casa la interior are o insemnatate aparte, pentru ca interiorul casei este centrul starii de bine, al linistii si productivitatii. Atribuindu-i fiecarei incaperi o functionalitate specifica, alegerea elementelor functionale si decorative va fi mai simpla.

Iata, asadar, o serie de sfaturi generale privind modalitatile de amenajare ale casei, tinand cont de specificul si destinatia fiecarei incaperi in parte.

Amenajare living

Livingul este o incapere ce merita intreaga atentie, deoarece e locul in care cel mai probabil o sa va relaxati zilnic sau o sa petreceti timp de calitate alaturi de oasepti si familie.

Daca ati decis amenajarea unui living intr-un spatiu generos, tot ce trebuie sa faceti e sa dati frau liber imaginatiei. Va puteti juca cu culorile, texturile si materialele.

Insa, daca livingul este de mici dimensiuni, recomandam ca elementele functionale, precum canapeaua si masuta de cafea, sa fie amplasate central, in timp ce dulapurile lungi (pana in tavan, de preferat) sa fie amplasate paralel pe perete. Totodata, utilizarea unui covor central de mici dimensiuni va poate ajuta sa mariti vizual un spatiu mic si/sau ingust.

Amenajarea livingului casei

Amenajare dormitor

Dormitorul trebuie sa emane o senzatie de liniste, reculegere cu eul interior si, totodata, de siguranta. Astfel, dormitorul trebuie amenajat conform personalitatii, dorintelor si nevoilor personale.

Paleta de culori poate fi variata, de la combinatii intre culori neutre si inchise, reci, pana la imbinarea unor culori neutre sau calde, cu o pata de culoare vibranta. Daca dormitorul este de mici dimensiuni, optati strict pentru un pat (chiar si unul extensibil sau retractabil pentru a castiga mai mult spatiu), o comoda si un dulap.

Nu uitati sa alegeti mobilierul, astfel incat sa fie suficient spatiu pentru depozitare si pentru partenerul de viata sau sa va organizati lucrurile astfel incat fiecare sa poata avea zona proprie de confort.

amenajare dormitor casa

Amenajare camera copii

Camera copiilor poate fi amenajata practic si functional dupa stilul Montessori. Astfel, din dormitor n-ar trebui sa lipseasca nota de personalitate a copilului, cat si zonele functionale specifice de care acesta are nevoie.

Culorile alese trebuie sa fie cat mai luminoase si deschise, astfel incat sa redea copilului senzatia de siguranta si libertate, dar si putere de concentrare atunci cand este cazul.

Mobilierul trebuie sa fie unul sigur si ales in concordanta cu varsta acestuia, astfel incat copilul sa nu prezinte dificultati in explorarea si utilizarea propriului spatiu. Iar la capitolul decoratiuni, nu ar trebui sa lipseasca elementele care sa le ofera bucurie si pofta de viata – tablouri, plante, jucarii, postere, etc.

amenajare camera copii prescolari

Amenajare bucatarie

Amenajarea bucatariei intr-o casa poate fi realizata dupa bunul plac, pentru ca, de regula, spatiul nu este la fel de limitat, asa cum se intampla la apartament. Puteti opta, asadar, pentru absolut toate elementele functionale si/sau de decor pe care vi le doriti.

Amenajarea bucatariei o puteti proiecta in forma de L sau de U, cele de tip U fiind o idee de amenajare pentru spatiile patrate si generoase, in timp ce cele de tip L sunt mai potrivite pentru spatiile inguste sau concepute dupa acest tipar.

Paleta cromatica recomandata este cea neutra, insa o bucatarie spatioasa poate fi amenajata intr-un mod sofisticat si in stil industrial sau rustic, folosind articole si accesorii din lemn, piatra sau metal. 

Amenajarea bucatariei casei in stil clasic

Amenajare baie

Pentru o amenajare eficienta a baii va fi necesar sa stabiliti de cate persoane urmeaza sa fie utilizat spatiul si categoria de varsta, pentru a putea stabili o amenajare eficienta, ergonomica si sigura.

Baia se poate transforma intr-un adevarat centru SPA daca veti alege texturile, materialele si piesele potrivite. De exemplu, pentru amenajarea baii intr-un stil elegant si inspirat din centrele SPA, puteti opta pentru finisaje de marmura.

La capitolul necesitate, in functie de dimensiunea acesteia, va puteti orienta catre o toaleta, cada sau o cabina de dus si chiuveta, alaturi de etajere si dulapuri de mici dimensiuni si/sau supraetajate. 

Cu cat incaperea este mai mica, cu atat elementele trebuie sa fie mai compacte si paleta de culoare mai deschisa pentru amplificarea vizuala a spatiului si inducerea unui sentiment de relaxare. 

amenajarea baii casei in stil modern

Amenajare hol

In cazul holului, in functie de dimensiune si forma, cat si de incaperea cu care acesta face legatura, trebuie, de asemenea, sa urmati o serie de criterii de amenajare.

Daca holul este mic, ingust, optati pentru culori deschise si pentru mobila functionala (cuier, rafturi, dulap cu dimensiunea pana in apropierea tavanului sau dulap fara usi, etc.). Un hol mare va ofera mai multa libertate de amenajare, ceea ce inseamna ca, pe langa piesele clasice, puteti interveni cu o masuta de toaleta, chiar si cu o canapea sau dressing.

Amenajare dressing

Indiferent de zona in care ati decis sa amenajati un dressing, aceasta alegere se va dovedi pe viitor a fi una foarte inspirata, mai ales daca aveti o orientare aparte spre ordine si curatenie.

Pentru o incapere de mari dimensiuni, puteti opta pentru dulapuri generoase si/sau pentru rafturi si compartimente de depozitare. Fiind un spatiu deseori inchis, fara lumina naturala, utilizarea unor culori deschise poate amplifica incaperea.

Totodata, lumina artificiala joaca, de asemenea, un rol extrem de important si poate fi integrata prin intermediul spot-urilor sau a unor veioze cu picior (pentru un dressing generos).

Amenajare dressing casa

Amenajare debara

Amenajarea ergonomica a unei debarale se face tinand cont de incaperea aferenta. Astfel, daca debaraua este o anexa a bucatariei, o puteti utiliza pentru a o transforma intr-un spatiu de depozitare pentru alimentele si accesoriile de bucatarie.

In cazul unei debarale mici, se vor folosi rafturi dispuse cat mai divers, pentru a putea acoperi toate caracteristicile produselor si accesoriilor ce vor urma sa fie depozitate in acest loc.

Pentru debaralele mari, puteti utiliza o serie de dulapuri facute la comanda, care sa se integreze perfect in spatiul disponibil, in care fie sa depozitati lucrurile necesare incaperii din care aceasta face parte, fie sa puteti integra electrocasnicele, pentru a economisi spatiu in incaperea principala si obtine un efect vizual mai curat si liber. 

Amenajare birou

Amenajarea unui birou la casa se realizeaza, in mod obisnuit, intr-un spatiu mai generos, ce ofera mai multa libertate de exprimare si de organizare.

Paleta cromatica este bine echilibrata prin utilizarea unor culori neutre sau prin alaturarea unor culori vibrante drept pata de culoare. Din amenajarea unui birou la casa nu ar trebui sa lipseasca lumina naturala si ferestrele de mari dimensiuni, care sa permita patrunderea luminii in incapere, cat si iluminatul de lucru, dat de sisteme de iluminare compacte, ce pot fi amplasate in vecinatatea spatiului de lucru. 

amenajarea biroului casei

Idei pentru amenajarea unei case la exterior

O casa cu un spatiu exterior impresionant presupune nu doar foarte multa libertate de miscare, ci si o varietate de posibilitati in materie de amenajari exterioare. Astfel, puteti profita de tot spatiul exterior pentru a transforma imprejurimile casei in zone de confort si relaxare, dupa cum urmeaza:

Amenajare terasa

Ideile de amenajare a unei terase sunt vaste, astfel ca puteti amenaja propriul colt de relaxare intr-o terasa libera sau una acoperita, intr-un stil clasic sau rustic, fie intr-unul inspirat de reviste si insulele exotice.

In alegerea pardoselii potrivite, trebuie sa tineti cont de tipul terasei. Astfel, podeaua ideala este cea de trafic intens, insa trebuie sa alegeti materialul cu grija, astfel incat sa nu fiti victima unui accident sau sa va folositi de o carpeta pentru a preveni alunecarea.

Pentru amenajarea unei terase deschise, puteti folosi materiale rezistente la temperatura si umezeala, iar in ceea ce priveste amenajarea unei terase inchise sau semiinchise, aveti la dispozitie o serie vasta de optiuni in materie de stiluri si materiale. 

In materie de decoratiuni, de exemplu, puteti adauga terasei o pata de culoare prin utilizarea unor plante potrivite sau prin instalatii si lampi rezistente la umezeala.

Amenajare casa exterior

Amenajare curte

Curtea o puteti amenaja cu usurinta, atribuindu-i diferite functii prin impartirea acesteia pe zone. De pilda, puteti opta pentru amenajarea unei terase in prelungirea casei sau intr-un colt din apropierea acesteia si pentru amenajarea unei gradini de flori in imprejurimi sau la coltul vecin. 

Puteti pava curtea fie cu gazon de exterior, pentru un stil elegant si relaxant, fie piatra naturala sau gresie de exterior. In materie de stiluri de amenajare, exista vaste optiuni conturate printr-o arhitectura unica si forme distincte, alegerea apartinandu-va in totalitate.

Amenajarea exterioara a casei

Amenajare gradina

Gradina poate fi aranjata cu bun gust prin elementele, care sa reflecte propria personalitate.

De exemplu, puteti amenaja in gradina un colt viu cu plante, dar puteti concepe si o fantana clasica sau una arteziana. De efect sunt si zidurile imbracate in plante agatatoare. Totodata, gradina poate fi un spatiu ideal pentru amenajarea unui loc de joaca sigur pentru copii, in care acestea isi pot testa creativitatea si epuiza energia. 

Amenajare garaj 

Cel mai mare avantaj atunci cand locuiti la casa este faptul ca va puteti amenaja propriul garaj in care sa va depozitati masina si/sau o serie de scule, care nu-si au locul la interior si care ocupa, deseori, foarte mult spatiu.

Pentru un garaj amenajat corespunzator, este necesar sa optati pentru cat mai multe spatii cu putinta. Corpurile de mobilier cu rafturi supraetajate si din metal sunt ideale si rezistente, perfecte pentru astfel de spatii. 

De asemenea, nu ar trebui sa va lipseasca nici diferite zone de depozitare, cu ajutorul carora puteti depozita accesoriile de mici dimensiuni pe categoriile de uz potrivite, astfel incat sa le gasiti cu usurinta.

In ceea ce priveste finisajele si stilul, puteti opta pentru stilul industrial si/sau pentru imbinatii de piatra si metal. De asemenea, puteti imparti garajul pe zone, in care sa aveti zone specifice de depozitare, cat si un mic atelier cu toate cele necesare pentru reparatii.

Amenajare casa garaj

Stiluri pentru amenajarea casei

Amenajarea casei conform principiilor unui stil de amenajare dedicat va poate usura intregul proces de lucru si poate contribui la crearea unui vizual armonios si de efect. Astfel, casa va avea un aspect placut, care sa va reprezinte pe deplin, conform stilului personal de viata.

Casa in stil clasic si elegant

Amenajarea unei case in stil clasic pune accentul pe simplitate, dar, in acelasi timp, pe rafinament si multifunctionalitate. Din casa amenajata in stil clasic nu lipsesc piesele de mobilier reprezentative, ca mobilierul din lemn masiv. Decoratiunile sunt si acestea de inspiratie naturala, florile si plantele incadrandu-se perfect in decor. Pardoseala si finisajele peretilor sunt alese in ton unele cu celelalte, astfel incat paleta ideala este cea in tonuri neutre si calde.

Amenajare casa stil clasic si elegant

Casa in stil modern

Amenajarea casei in stil modern va cuprinde, in mod exclusiv, finisaje si obiecte cu forme si linii drepte, cat mai simple cu putinta.

Piesele de mobilier sunt in contrast din punct de vedere cromatic, stilului si materialului utilizat pentru pardoseala. Deseori, peretii sunt finisati in culori neutre precum alb, bej sau gri. Incaperile inguste sau de mici dimensiuni pot fi ajustate prin vopsirea peretelui celui mai mic sau ingust intr-o nuanta intunecata sau mai expresiva. 

Decoratiunile sunt putine sau deloc, accentul cazand in exclusivitate pe ansamblul alcatuit din mobilier, pardoseala si alte elemente functionale (de exemplu, peretii, electrocasnicele, etc.).

Casa in stil vintage

Amenajarea casei in stil vintage este o optiune ideala pentru spatiile generoase. Din cadrul acestui stil nu lipsesc piesele de mobilier de inspiratie istorica si cele cu tapiterii rafinate si elegante (catifeaua, matasea, etc.).

Paleta cromatica este compusa din cel mult trei culori, deseori accentul cazand pe culori neutre si pe tapetul cu inspiratie florala sau in culori pastel. Pentru incaperile mici, se opteaza pentru pardoseala deschisa la culoare, in timp ce in cadrul incaperilor de mari dimensiuni, se poate experimenta si cu pardoseala de culoare inchisa, in contrast cu mobilierul si restul decoratiunilor.

casa in stil rustic

Casa in stil rustic

Stilul rustic pune accentul pe piesele naturale precum lemnul, caramida sau piatra naturala. Mobilierul este, adesea, unul cu o densitate ridicata si de calitate, in contrast cu pardoseala.

Totodata, stilul rustic se imbina perfect cu decoratiunile si texturile colorate, traditionale, printre care se pot regasi perne cu imprimeu traditional, covoare de blana sau candelabre.

In concluzie, amenajarea unei case ofera o libertate deplina in ceea ce priveste transformarea unui amplasament conform nevoilor si dorintelor vaste, fara a impune o anumita limita in ceea ce priveste creativitatea si libertatea de exprimare. Conturarea anticipata a unui astfel de proiect poate facilita si reduce temporar intregul proces de amenajare, asigurand un rezultat pe masura asteptarilor.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.