
- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Sistemele de incalzire prin calorifere raman printre cele mai populare solutii termice din Romania. Totusi, daca pana de curand racordarea la o retea de stat reprezenta cea mai eficienta optiune, in prezent, din ce in ce mai multi investitori opteaza pentru alimentarea acestora cu centrale termice personale.
Avand in vedere popularitatea acestora, materialul de mai jos isi propune sa raspunda celor mai des intalnite intrebari despre sistemele de incalzire centrala prin calorifere:
- Care sunt caracteristicile acestui tip de sistem de incalzire;
- Care sunt centralele potrivite pentru incalzirea prin calorifere;
- Cum se monteaza un sistem de incalzire prin calorifere.
Prezentare generala incalzire prin calorifere
Sistemele de incalzire prin calorifere presupun distribuirea caldurii dintr-un punct central catre toate (sau o parte din) incaperile unei cladiri. Dupa cum veti vedea, acest lucru se realizeaza prin racordarea mai multor radiatoare la o centrala termica.
Procesul de incalzire este relativ simplu, printr-un circuit inchis (centrala – radiatoare) circuland un agent termic pe baza de apa, care incinge caloriferele, iar acestea transfera caldura prin convectie.

Ce tip de centrala poate alimenta acest sistem?
Alegerea centralei termice reprezinta una dintre cele mai dificile decizii pe care beneficiarul unei astfel de investitii o va avea de facut. In parte, acest lucru se datoreaza versatilitatii sistemelor de incalzire prin calorifere, care permit racordarea la orice sursa de incalzire. De asemenea, se poate spune ca centrala termica este cel mai important element al sistemului de incalzire. Pentru a putea alege solutia potrivita, va prezentam mai jos cele mai recomandate tipuri de centrale, impreuna cu caracteristicile acestora:
Centrala termica pe gaz
Gazul reprezinta, poate, cel mai popular combustibil pentru sistemele de incalzire centrala prin calorifere, acesta fiind disponibil si relativ ieftin, in comparatie cu alti combustibili. Un kilowatt/ora de gaz costa, in medie, aproximativ 0,032 lei. In plus, centralele termice pe gaz se bucura de mai multe avantaje:
- Consuma putin: Acest tip de centrala este foarte fiabil si are o rata de consum extrem de eficienta. Astfel, combustibilul este utilizat in totalitate pentru incalzirea agentului termic si nu exista pierderi de energie;
- Nu afecteaza mediul: Gazul are un impact negativ scazut asupra mediului. Spre deosebire de lemn, emite cu 15% mai putin dioxid de carbon, iar in ceea ce priveste carbunii, emisiile sunt reduse cu pana la 45%;
- Disponibilitate permanenta: Spre deosebire de alte solutii termice (electric, carbuni, etc.), aprovizionarea cu gaze naturale este continua, iar intreruperile apar doar foarte rar. In plus, aprovizionarea nu presupune eforturi, tevile fiind trase chiar in proximitatea cladirii.
Centrala termica pe lemne, carbuni sau peleti
Centralele termice pe lemn, carbuni sau peleti se bucura in ultimii ani de o popularitate in continua crestere. Desi aprovizionarea si depozitarea pot fi mai dificile, lemnul (sub diferitele sale forme) este o varianta extrem de accesibila. Printre caracteristicile acestui tip de centrala, mentionam:
- Pot fi montate oriunde: In timp ce centralele pe gaz pot fi montate doar in zonele unde exista retele de alimentare, cele cu lemn pot fi montate in orice zona. In plus, cele mai multe dintre acestea nu necesita autorizatii ISCIR;
- Se curata usor: Desi curatarea poate parea o problema, in realitate, cele mai multe centrale termice pe lemn necesita curatare de cel mult doua ori pe luna;
- Varietate de solutii: Nu sunteti limitati in ceea ce priveste lemnul. Astfel, in functie de centrala, puteti opta, de asemenea, pentru peleti sau carbuni, care cresc timpul de ardere. De exemplul, o sarja de carbuni poate incalzi cladirea pana la 5 zile.
Centrala termica pe curent
Electricitatea este disponibila in aproape orice localitate din tara, iar centralele alimentate electric reprezinta o solutie extrem de rapida pentru incalzirea cladirii. Desi costurile pentru electricitate pot fi mai mari decat cele cu gaz sau lemn, centralele electrice moderne au o eficienta crescuta si urmaresc reducerea consumului de curent. Montand o astfel de centrala, veti beneficia de:
- Intretinere usoara: In timp ce alte tipuri de centrala necesita curatare, mentenanta si inspectii regulate, cele electrice nu presupun astfel de interventii;
- Energie alternativa: Acestea pot fi alimentate cu energie electrica solara sau eoliana, iar astfel, costurile lunare vor fi aproape de 0;
- Spatiu restrans: In timp ce o centrala traditionala ocupa foarte mult spatiu si necesita o incapere special destinata acesteia, cea electrica este mult mai mica si se potriveste oricarui tip de locuinta.
Pompe de caldura
Desi nu este o practica comuna in Romania, trebuie sa stiti ca pompele de caldura pot alimenta cu succes caloriferele. In plus, montate impreuna cu caloriferele potrivite, acestea vor functiona la o temperatura mai mica, oferind acelasi randament precum centralele termice, dar reducand considerabil costurile de energie. Iata alte cateva argumente in favoarea pompelor de caldura pentru alimentarea unui sistem de incalzire prin calorifere:
- Rezista foarte multi ani: Desi majoritatea pompelor au un termen de garantie de aproximativ 15 ani, intretinute corespunzator, acestea vor rezista pana la 50 de ani;
- Consuma foarte putin: Desi achizitia unei astfel de pompe poate fi destul de costisitoare, aceasta va consuma cu pana la 60% mai putina energie decat centralele electrice. Banii astfel economisiti conduc la amortizarea investitiei intr-un timp extrem de scurt;
- Sunt foarte sigure: Spre deosebire de centralele cu combustie, pompele de caldura sunt o solutie sigura. In plus, acestea beneficiaza de foarte multe elemente de siguranta, pentru a preveni eventualele accidente.

Avantajele si dezavantajele incalzirii prin calaorifere
Daca am identificat avantajele particulare ale fiecarui tip de centrala in parte, este timpul sa discutam despre avantajele si dezavantajele sistemelor de incalzire prin calorifere si cum se compara acestea cu incalzirea prin pardoseala.
Avantaje
- Caloriferele incalzesc mult mai rapid camera: Spre deosebire de incalzirea prin pardoseala, caloriferele raspund mult mai rapid la schimbarile de temperatura. Astfel, odata pornita centrala, veti observa ca incaperea se va incalzi foarte rapid;
- Instalarea costa mai putin: In timp ce circuitele incalzirii prin pardoseala sunt mai dificil de realizat, montajul caloriferelor este mult mai usor si dureaza mai putin timp. Aceste doua caracteristici scad considerabil costurile de manopera si fac din incalzirea prin calorifere o solutie mult mai economica;
- Sunt usor de intretinut: Fiind vizibile, eventualele probleme sunt mult mai usor de depistat si se pot repara pe loc, iar interventia nu presupune renovari complexe. Prin comparatie, reparatiile incalzirii prin pardoseala pot presupune indepartarea intregii podele si inlocuirea tuturor materialelor (sapa, finisaje, etc.);
- Pot fi montate in orice camera: Radiatoarele se pot monta in orice camera, indiferent de destinatia sau finisajele acesteia. Astfel, in timp ce incalzirea in pardoseala este eficienta doar in combinatie cu finisaje ceramice (gresie, marmura, granit, etc.), caloriferele vor da randament indiferent de aceste detalii;
- Control zonal rapid: Controlul zonal al incalzirii prin pardoseala presupune montarea unor termostate inteligente, actionate de un sistem central, ce poate fi extrem de costisitor. In schimb, in cazul caloriferelor, termostatele se monteaza direct pe acestea si pot fi controlate extrem de usor.
Dezavantaje
- Nu incalzesc uniform: Pentru a fi eficiente, pozitionarea caloriferelor in incapere trebuie sa tina cont de mai multi factori (intrari, geamuri, etc.). Comparativ cu acestea, incalzirea prin pardoseala va incalzi uniform intreaga incapere si va mentine o temperatura constanta atat pe plan orizontal, cat si vertical;
- Se racesc relativ rapid: Daca pardoseala ceramica este capabila sa retina caldura pentru mai mult timp (asemenea unei sobe), odata inchisa centrala termica, radiatoarele se vor raci mult mai rapid. Astfel, incalzirea cu calorifere presupune mentinerea in functiune a centralei pentru mai mult timp.

Etape de instalare a sistemului de incalzire prin calorifere
Instalatia sistemelor de incalzire prin calorifere se monteaza relativ usor, in comparatie cu cea prin pardoseala. Cu toate acestea, daca nu aveti experienta necesara pentru o astfel de lucrare, se recomanda sa apelati la o echipa de profesionisti care sa poata garanta succesul proiectului. Acestea fiind spuse, iata etapele de montaj incalzire prin calorifere:
1. Proiectarea sistemului de incalzire
Incepeti prin a determina solutia de incalzire (centrala termica) potrivita propriului proiect. Aveti in vedere faptul ca anumite tipuri de centrale pot necesita obtinerea in prealabil a unor avize.
Dupa ce v-ati decis cu privire la aceasta, continuati prin a schita circuitele tur – retur, dinspre centrala termica catre radiatoare si vice-versa. Veti putea, astfel, determina necesarul exact de materiale, pentru a putea plasa comanda si a le achizitiona.
2. Montarea radiatoarelor
Montati caloriferele de pereti, la o distanta de 10 – 15 cm fata de pardoseala, pentru a permite instalarea conductelor de apa si a robinetelor. Pentru a le fixa de perete, respectati instructiunile din fisa tehnica oferita de producator.
Sfat util: Verificati intotdeauna nivelul cu ajutorul unui poloboc inainte de a monta elementele de fixare ale radiatoarelor pe perete.
3. Instalarea tevilor
Procedati la instalarea conductelor, incepand de la calorifere si continuand catre centrala termica. Pentru a realiza conexiunea dintre radiator si tevi, va trebui sa montati intai robinetele de alimentare si de evacuare pe radiator.
Asigurati-va, de asemenea, ca imbinarile dintre tevi vor rezista presiunii, care se formeaza pe instalatie, iar daca nu dispuneti de cunostintele necesare, apelati la un instalator pentru ajutor.
4. Montarea centralei termice
In final, tot ce ramane de facut este sa montati centrala termica si sa racordati tevile la aceasta. Fiecare tip de centrala are particularitatile sale in ceea ce priveste montajul, astfel ca, din nou, se recomanda respectarea instructiunilor oferite de producator.
Sfat util: La realizarea racordurilor, aveti grija sa nu neglijati garniturile. Acestea sunt esentiale pentru functionarea corecta a intregului sistem de incalzire.
5. Alimentarea cu agent termic
Pentru a testa instalatia, alimentati cu agent termic, la o presiune mai mare decat cea de utilizare. Pentru aerisire, trebuie sa desfaceti robinetul special destinat acestui procedeu, dupa care verificati din nou presiunea si lasati cateva ore, pentru a verifica eventualele scurgeri. Daca exista scurgeri, aveti in vedere adresarea acestora. In cazul in care nu exista astfel de probleme, proiectul a fost finalizat cu succes.

De ce sa optam pentru incalzirea prin calorifere?
Optiunea de a monta un sistem de incalzire prin calorifere in detrimentul unuia prin pardoseala tine, mai degraba, de particularitatile proiectului. Dupa cum ati vazut, ambele solutii de incalzire pot avea avantaje si dezavantaje. Totusi, iata cateva argumente in favoarea caloriferelor:
- Faciliteaza intretinerea si reparatiile: Atat radiatoarele in sine, cat si instalatia tur – retur, se afla la vedere, astfel incat pot fi inspectate regulat si cu usurinta chiar si de o persoana fara cunostinte temeinice in acest domeniu. In plus, daca necesita reparatii, acestea vor putea fi efectuate fara a interveni asupra altor elemente de constructie din cladire;
- Costa mai putin: Atat achizitia materialelor, cat si manopera, vor costa mai putin, deoarece mult mai multi instalatori sunt specializati in montarea sistemelor bazate pe radiatoare. De asemenea, circuitele presupun utilizarea unei cantitati mai mici de teava, comparativ cu incalzirea prin pardoseala;
- Se monteaza rapid si in orice incapere: Radiatoarele se pot monta intr-un timp foarte scurt si in orice incapere, fara a fi nevoie sa renovati dupa acestea. Atat conductele, cat si caloriferele se pot monta direct pe perete, chiar si dupa ce acesta a fost finisat.
Asadar, dupa cum spuneam inca de la bun inceput, caloriferele vor ramane una dintre solutiile clasice si extrem de populare pentru incalzirea cladirilor. Iar acest lucru se datoreaza, in principiu, caracteristicilor extrem de benefice ale acestora.
Pentru a asigura, totusi, rezistenta sistemului pe termen lung, va recomandam sa optati pentru materiale de calitate si pentru o echipa de profesionisti, care sa realizeze lucrarea in conditii de siguranta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.