Incalzire electrica in pardoseala

incalzire electrica in pardoseala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala reprezinta una dintre cele mai confortabile metode de incalzire. Pentru o mai buna intelegere a acestui tip de sistem, in cele ce urmeaza, veti afla despre:

  • Principiul de functionare al sistemului si principalele tipuri de incalzire;
  • Etapele de executie si alegerea finisajelor potrivite pentru pardoseala;
  • Avantajele si dezavantajele sistemului;
  • Sfaturi generale de intretinere si costuri. 

Prezentare generala

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala este compus dintr-un circuit de cabluri sau panouri radiante, amplasate pe planseul cladirii, sub pardoseala, care ajuta la mentinerea unei temperaturi constante si uniforme in incapere. In ceea ce priveste puterea si, implicit, consumul, aceasta poate varia intre 100W si 200W pe metru patrat, in functie de sistemul pentru care veti opta.

Principiul de functionare al sistemelor de incalzire electrica in pardoseala este relativ simplu. Pe scurt, cablurile sunt conectate la reteaua electrica a cladirii, astfel generand caldura. Pentru a fi sigure si eficiente, totusi, acestea sunt controlate cu ajutorul unui termostat, care regleaza si mentine o temperatura constanta.

Asadar, retinem faptul ca la baza principiului incalzirii electrice in pardoseala se afla un cablu sau un covor special, care emite (radiaza) caldura, distribuit pe toata suprafata solului.

 In ciuda faptului ca electricitatea poate genera anumite riscuri, dupa cum veti vedea pe parcursul acestui material, sistemele electrice de incalzire prin pardoseala sunt printre cele mai sigure.

sistem incalzire electrica in pardoseala

Tipuri de incalzire electrica in pardoseala

Desi, in teorie, lucrurile sunt relativ simple, in practica, acestea pot fi mult mai complexe. Astfel, trebuie sa stiti ca exista doua procedee de incalzire electrica prin pardoseala, cu instalare si conditii de folosire diferite: cea pe baza de radiatii si cea pe baza de acumulare. Iata cum se diferentiaza acestea intre ele:

Incalzirea electrica in pardoseala pe baza de radiatii

Economic de instalat si usor de reglat, sistemul de incalzire in pardoseala pe baza de radiatii este solutia cea mai recomandata in cazul restaurarilor. Incalzirea pe baza de radiatii se caracterizeaza prin degajarea foarte rapida a caldurii, ceea ce ofera un grad de confort mult mai mare. Ca recomandari privind utilizarea acestui sistem, retineti urmatoarele:

  • Pentru a micsora inertia (care are tendinta de a incetini incalzirea locala), acoperirea cablului trebuie sa fie cat mai subtire posibil, cu mai putin de 5 cm grosime;
  • Pentru a optimiza functionarea acestui tip de incalzire electrica in pardoseala si pentru a reduce consumul de curent, cladirea trebuie sa fie izolata corespunzator.

Incalzirea electrica in pardoseala pe baza de acumulare

Incalzirea electrica cu acumulare imbina podeaua, care emana caldura, cu unul sau mai multi emitatori de rezerva: calorifere, plinta. Principiul acestui mod de incalzire electrica in pardoseala se bazeaza pe folosirea inertiei unei sape din beton. Astfel ca:

  • Punctul forte al acestui tip de incalzire este reprezentat de capacitatea sa de a pastra caldura pe timpul noptii, in afara orelor de varf, si de a o folosi in timpul zilei;
  • Cand temperatura exterioara este prea scazuta pentru capacitatile sistemului de incalzire electrica, sursa de rezerva furnizeaza restul de energie.
instalare incalzire electrica in pardoseala

Cabluri pentru realizarea incalzirii electrice prin pardoseala

Dupa cum am mentionat anterior, incalzirea electrica prin pardoseala se poate realiza cu ajutorul unor cabluri, sau prin amplasarea unui „covoras” electric sub podea. Desi principiile de functionare ale celor doua solutii sunt asemanatoare, acestea se diferentiaza prin mai multe aspecte:

  • Cablu electric incalzitor: Aceasta solutie este mult mai accesibila din punct de vedere al costurilor de achizitie, dar si flexibila din punct de vedere al modelarii (permite montarea in unghiuri mai dificile). In plus, pe langa costurile reduse, cablurile pot fi integrate direct in pardoseala, prin turnarea unui strat de sapa peste acestea. 
  • Covoras electric incalzitor: Cablurile sunt premontate pe un material special (pe baza de fibra de sticla). Astfel, aceasta solutie faciliteaza montajul intr-un mod mult mai precis si intr-un timp mult mai scurt, comparativ cu solutia mentionata anterior. Mai mult decat atat, covorasele permit montajul fara turnarea sapei, integrandu-se direct in materialul adeziv, care fixeaza solutia de finisare a podelei (gresia, marmura, granitul, etc.).
covor electric pentru incalzirea in pardoseala cu radiatii

Etape de instalare incalzire electrica in pardoseala

Pentru instalarea incalzirii electrice in pardoseala exista anumite etape si conditii de respectat. In primul rand, trebuie sa fiti bine echipati cu ustensilele si materialele necesare. Pregatirea proiectului este foarte importanta, suprafata respectiva trebuind sa fie nivelata, stabila si neteda. 

Dupa cum am mentionat deja, pentru instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala electric trebuie respectate etape precise. Daca doriti sa faceti acest lucru in regim propriu, trebuie sa va bazati pe experienta, in caz contrar, este recomandat sa apelati la un specialist.

  1. Va trebui sa incepeti cu izolatia, care trebuie sa aiba anumite proprietati de incompresibilitate si de rezistenta termica, specifice incalzirii in pardoseala fiind benzile adezive periferice, dar si placile izolatoare pe suport. Izolatorul incalzirii prin pardoseala este amplasat langa pereti sau in orice loc unde sapa se uneste cu peretele. Primul izolator al incalzirii prin pardoseala este banda periferica; 
  2. Benzile periferice despart marginile sistemului de incalzire prin pardoseala de elementele adiacente: pereti, stalpi, paravane, etc.;
    • Benzile periferice trebuie obligatoriu sa fie facute dintr-un material rezistent, care sa isi reia forma dupa deformare;
    • Acestea pot fi realizate din polimeri (polietilena, poliueretana, etc.), care sunt materiale naturale, precum pluta comprimata. Aceasta izolatie permite aprovizionarea prelungirilor instalatiei pe tot perimetrul camerei, inclusive in locurile singulare;
  3. Odata pusa izolatia incalzirii in pardoseala, etapa urmatoare consta in amplasarea elementelor emitatoare de caldura. Trebuie sa uniti rulourile cu segmente, dar nu va panicati, caci e vorba, mai ales, de a pune bine rulourile pe podea, in special in colturi, diagonale si alte locuri izolate;
    • Stabilizati segmentii pe podea cu un pistol de lipit, de preferat, sau cu un capsator special pentru pardoseli din lemn, avand grija sa nu strapungeti cablurile;
    • Profitati de asta pentru a avea grija ca distanta dintre serpentinele formate de cabluri sa fie intre 5 si 7 cm, altfel o distanta mai mare ar putea duce la aparitia unor zone reci.
  4. In cazul in care preferati un sistem de incalzire electric cu radiatii, cuplat la un termostat, care poate fi programat, amplasati cablul senzor, care este o sonda, cat mai aproape de un perete;
  5. Trecem la fixarea cablului transmitator de caldura, care faciliteaza asezarea alimentarii electrice in timpul instalarii, si care intervine in reglarea incalzirii prin pardoseala conectata la un dispozitiv pe comanda;
  6. Trebuie fixate cate doua legaturi pentru fiecare rulou de covoras electric, care nu trebuie in niciun caz sa se intersecteze cu acel cablu care da caldura. De aceea, este bine sa mergeti de-a lungul camerei. Indata ce bransarea la curent este realizata, trebuie efectuat un control al instalatiei si al elementelor ce emana caldura inainte de a turna sapa;
  7. Dupa ce testele necesare sunt reusite, sapa poate fi turnata. Acoperiti echipamentul cu unul sau doua straturi de ciment, evitand cu spaclul afectarea cablurilor;
  8. Ultima etapa consta in stabilirea temperaturii diferitelor componente ale incalzirii prin pardoseala in conformitate cu recomandarile fabricantului. Mai mult, trebuie respectat timpul de uscare al sapei care acopera incalzirea electrica cu radiatii. Pentru a termina, trebuie facute lucrarile de finisare pentru a va asigura ca, de exemplu, usile se inchid si se deschid bine sau ca plintele nu trebuie repozitionate.
covoare electrice pentru incalzirea in pardoseala

Avantaje si dezavantaje

Spre deosebire de sistemele de incalzire in pardoseala pe apa, cele electrice sunt considerate a fi varianta cea mai eficienta din punct de vedere al timpului de instalare, dar si a avantajelor pe termen lung. Cu toate acestea, pentru ca nu exista un material perfect, incalzirea electrica poate avea si dezavantaje. Iata care sunt acestea:

Avantaje

Sistemul electric dispune de numeroase avantaje. In primul rand, este relativ simplu de instalat, caci nu necesita vreo interventie la nivelul tevilor. Apoi, electricitatea nu implica niciun lichid, ceea ce inseamna ca, daca intervine vreo pana de curent, nu exista niciun risc de inundatie in restul casei. Iar lista beneficiilor poate continua:

  • Eficienta: Datorita controlului foarte precis al temperaturii, incalzirea electrica prin pardoseala nu are pierderi si ofera astfel maximul de eficienta;
  • Confort: Sistemele electrice sunt foarte silentioase si, mai mult decat atat, permit mentinerea unei temperaturi constante si uniforme in incapere, sporind gradul de confort al utilizatorilor;
  • Rezistenta: In timp ce sistemele traditionale, pe apa, se pot sparge si pot genera inundatii, cablurile electrice vor rezista foarte bine in timp, fara a fi nevoie de ingrijire de specialitate.

Dezavantaje

In schimb, incalzirea electrica in pardoseala poate avea si anumite aspecte mai putin avantajoase, pe care ar trebui sa le aveti in vedere inainte de demararea investitiilor:

  • Consum: Acest sistem presupune utilizarea de energie electrica ce este, in general, mai scumpa decat gazul, care este de obicei folosit la alimentarea unui sistem de incalzire cu apa prin pardoseala;
  • Fiabilitate: Din cauza dilatarii, exista posibilitatea ca bobinele sa sufere defectiuni greu de depistat. Astfel, reparatiile pot presupune inlocuirea intregului cablaj;
  • Complexitate: Ca orice incalzire prin pardoseala, cea electrica necesita lucrari cam intrusive, ceea ce putem face in cadrul unei renovari de mare amploare. 
sapa lichida turnata peste incalzirea electrica

Tipuri de constructii potrivite unui astfel de sistem de incalzire

Sistemele de incalzire electrice in pardoseala sunt, in general, foarte versatile, astfel ca se pot adapta cu usurinta oricarui proiect, indiferent de dificultatea acestuia. Mai mult decat atat, acestea pot fi folosite atat pentru incalzirea caselor, cat si a apartamentelor, birourilor sau spatiilor comerciale. 

  • Constructie noua: In cazul constructiilor noi, incalzirea electrica prin pardoseala se monteaza extrem de usor. Amplasarea cablurilor sau a covoraselor se va face inainte de finisarea camerelor, avantajul unei astfel de investitii fiind rezistenta pe termen lung. Asadar, chiar daca veti planui remodelarea pardoselilor in viitor, incalzirea prin pardoseala va putea fi reutilizata. Mai mult decat atat, in cazul constructiilor noi, aceasta reprezinta principala solutie termica a cladirii, eliminand astfel caloriferele sau alte elemente de incalzire. 
  • Constructie veche: Montarea sistemelor de incalzire prin pardoseala la cladirile vechi se poate face doar in urma unui proiect de renovare. Astfel, instalatia electrica se poate monta in urma indepartarii vechilor materiale de finisare a pardoselii. In cazul unei astfel de lucrari, aveti in vedere faptul ca planseul incaperilor se poate inalta, fapt care poate genera anumite inconveniente (de exemplu, deschiderea usilor). De asemenea, pentru eficientizarea consumului de energie, in cazul cladirilor foarte vechi, se recomanda izolarea peretilor.

Finisaje potrivite pentru acoperirea pardoselii

In principiu, sistemele electrice de incalzire suporta orice tip de finisaje pentru pardoseala. Cu toate acestea, anumite materiale sunt mai recomandate decat altele. In primul rand, pentru a face alegerea potrivita in privinta finisajelor, se recomanda sa respectati indicatiile producatorului sistemului de incalzire si, in egala masura, sa cereti sfatul echipei care efectueaza lucrarile. Astfel, printre principalele solutii de finisare, recomandate pentru incalzirea electrica in pardoseala, amintim:

  • Placi ceramice si piatra naturala: Gresia ceramica sau piatra naturala (marmura, granit, ardezie, etc.) reprezinta finisajele ideale pentru incalzirea prin pardoseala. Acestea permit transferul termic intr-un timp mult mai scurt si, in plus, pot radia in mod uniform caldura. Intr-o anumita masura, putem compara aceasta combinatie de materiale cu sobele traditionale;
  • Parchetul: Desi lemnul nu este o solutie recomandata, parchetul laminat este suficient de subtire pentru a permite sistemului de incalzire sa functioneze la capacitate optima. In plus, spre deosebire de placile ceramice, acesta se monteaza mult mai usor si intr-un timp foarte scurt;
  • Linoleum: Acest material face parte din categoria solutiilor eficiente in raport cu sistemele de incalzire prin pardoseala. Cu toate acestea, desi are un grad de conductivitate termica crescut, este indicat ca temperatura cablurilor sa nu depaseasca 27 de grade Celsius. 
montaj gresie peste sistem incalzire electrica in pardoseala

Defectiunile tehnice ale incalzirii prin pardoseala electrica si remedierea acestora

Desi sunt extrem de rezistente si nu necesita aproape niciun fel de intretinere, in timp, sistemele de incalzire electrica in pardoseala pot suferi anumite defectiuni. Pentru a putea preveni astfel de situatii, trebuie sa aveti in vedere:

  • Deteriorarea finisajelor pardoselii: Schimbarile bruste de temperatura (cald – rece) pot crea daune materialelor utilizate in finisarea podelei. Astfel, in timp, pot aparea mici fisuri sau chiar crapaturi pe suprafata acestora. De cele mai multe ori, cauza acestui efect este calitatea indoielnica a materialelor (atat a celor de finisare, cat si a adezivilor). Pentru a fi preventivi, se recomanda utilizarea unor materiale de foarte buna calitate;
  • Erori ale termostatului: Nu de putine ori, sistemele electronice se pot defecta (fie definitiv, fie diferite erori temporare). Defectiunile termostatului pot crea un real disconfort si, in acelasi timp, pot pune in pericol siguranta locatarilor. Asadar, daca identificati variatiuni neobisnuite de temperatura (caldura peste nivelul normal), verificati indata termostatul si asigurati-va ca acesta functioneaza corespunzator. De asemenea, atunci cand faceti reglaje, verificati manualul tehnic al acestuia si respectati instructiunile producatorului:
  • Defectiuni ale circuitelor electrice: Desi acestea sunt cele mai rare probleme, severitatea consecintelor face din defectiunile la circuitul electric un subiect demn de mentionat. In principiu, cauza acestor probleme consta in deteriorarea cablurilor, fie din neatentia persoanei care monteaza sistemul de incalzire, fie in timpul turnarii sapei. Pentru a preveni acest lucru, asigurati-va ca echipa care asigura montajul dispune de experienta necesara pentru a va garanta o lucrare sigura. Daca, totusi, identificati astfel de probleme, apelati la un electrician profesionist si evitati sa interveniti asupra sistemului electric in regim personal. 
incalzire electrica pardoseala

Care este costul instalarii unui astfel de sistem de incalzire?

Tarifele de montaj incalzire electrica in pardoseala variaza de la un proiect la altul, in functie de complexitatea acestuia. In primul rand, pentru a putea stabili un buget estimativ al investitiei, trebuie sa stiti ca pretul final se calculeaza luand in calcul suprafata acoperita, dar si sistemele pentru care veti opta.

Astfel, daca montajul pentru un sistem de incalzire simplu variaza intre 12 si 14 euro, orice alta solutie de automatizare va creste acest tarif. Pentru a obtine o oferta concreta, ideal este sa luati legatura cu o echipa profesionista. Acestia vor putea identifica particularitatile proiectului, oferindu-va astfel un pret exact. 

De ce sa alegem acest sistem?

Asa cum ati observat pe parcursul materialului, sistemele de incalzire electrice in pardoseala au nenumarate beneficii. In timp ce motivele pentru a opta pentru un astfel de sistem pot varia, propunem sa trecem in revista o parte dintre cele mai comune argumente pro solutiilor electrice:

  • Timp scazut de montaj: Spre deosebire de sistemele pe apa, care presupun montarea unei retele complexe de tevi, sistemele electrice sunt mult mai usor de montat. Aceasta caracteristica poate reduce considerabil timpul de montare. De altfel, incalzirea electrica prin pardoseala se poate instala chiar si intr-o singura zi;
  • Pret mai mic: Pretul cablurilor sau a covoraselor electrice este mult mai scazut, comparativ cu alte solutii. Mai mult decat atat, in combinatie cu o sursa alternativa de energie (panouri fotovoltaice, turbine eoliene, etc.), costurile pentru incalzirea casei vor fi aproape de 0;
  • Nu presupun intretinere: Odata montate, cablurile vor rezista in pardoseala multi ani, fara a fi nevoie de intretinere de specialitate. Prin comparatie, sistemele pe apa pot genera depuneri, tevile se pot sparge si necesita inspectii regulate, efectuate de profesionisti, care pot insemna costuri suplimentare de intretinere. 

Asadar, daca planuiti sa montati un sistem de incalzire prin pardoseala, solutiile electrice ar putea reprezenta solutia optima si eficienta. Totusi, inainte de a va decide cu privire la sistemul pentru care veti opta, aveti in vedere caracteristicile fiecaruia si consultati opinia unui profesionist.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.