- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Sistemele de incalzire in pardoseala cu agent termic reprezinta, poate, cea mai eficienta solutie de incalzire a casei, ce ar putea inlocui complet sistemele clasice de incalzire prin calorifere. Dupa cum veti vedea pe parcursul acestui material, incalzirea in pardoseala cu agent termic are extrem de multe caracteristici pozitive, insa, in acelasi timp, se poate dovedi un proiect extrem de complex. Pentru a putea finaliza cu succes un astfel de proiect, articolul prezent ofera informatii complete, cu privire la:
- Modul de functionare al unui astfel de sistem de incalzire;
- Caracteristicile fiecarui model de circuit;
- Pasii de montaj incalzire pardoseala cu agent termic.
Prezentare generala
Incalzirea prin pardoseala cu agent termic presupune montarea unei retele de tevi pe planseul incaperii, conectate la un boiler (centrala termica) si prin care circula un agent termic (pe baza de apa), cu scopul de a incalzi camera. Mai mult decat atat, solutiile moderne permit utilizarea acestui sistem atat pentru incalzire, cat si pentru racire.
Cum functioneaza un sistem de incalzire in pardoseala cu agent termic (cu apa)?
Modul de functionare al sistemelor de incalzire in pardoseala cu agent termic are la baza circulatia agentului termic prin conducte, cu scopul de a incalzi suprafata de finisare a pardoselii, pentru ca aceasta sa radieze caldura. Pe larg, identificam urmatoarele faze in circuitul de incalzire:
- Agentul termic este incalzit de catre o centrala termica sau un boiler;
- Pompa de recirculare integrata in centrala transmite agentul termic catre conducte;
- Circuland prin conducte, agentul termic transfera caldura catre pardoseala;
- Agentul termic racit se intoarce in centrala pentru a fi reincalzit.
In principiu, desi poate parea simplu, realizarea unui astfel de circuit tur – retur este extrem de complexa, iar pentru a fi eficient, proiectantul trebuie sa tina cont de foarte multe criterii (calitatea materialului, lungimea circuitelor, etc.).
Care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de sistem?
Sistemele de incalzire in pardoseala cu agent termic sunt extrem de performante si (intr-o cladire izolata si cu putine pierderi de caldura) pot chiar inlocui clasicele calorifere. Totusi, comparand cele doua solutii de incalzire, observam ca ambele pot avea atat avantaje, cat si caracteristici mai putin benefice. Iata cum se deosebeste incalzirea in pardoseala cu agent termic de cea prin calorifere:
Avantaje
- Temperatura uniforma: Sistemele de incalzire prin pardoseala cu agent termic distribuie caldura uniform, atat in plan vertical, cat si in plan orizontal. Astfel, temperatura va ramane constanta in orice colt al camerei. Prin comparatie, caloriferele incalzesc prin convectie, ceea ce inseamna ca aerul incalzit se ridica spre plafon, pentru a cobori atunci cand se raceste, formand astfel un flux cald – rece constant;
- Costuri reduse de energie: Daca in cazul caloriferelor, agentul termic trebuie sa atinga temperatura de 60 – 70 de grade Celsius pentru a fi eficiente, temperatura agentului termic in cazul incalzirii prin pardoseala poate varia intre 22 – 27 grade Celsius. Astfel, discutam despre economii considerabile de energie in fiecare luna;
- Aspect discret: In afara celor cateva conducte de apa exterioare, care fac conexiunea cu boilerul, incalzirea in pardoseala este complet integrata in podea si mascata de materialele de finisare ale acesteia. Astfel, veti beneficia de mai mult spatiu interior si veti putea decora incaperea fara a fi deranjati de elemente externe (calorifere, tevi, etc.).
Dezavantaje
- Costisitor la instalare: Instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala pe agent termic este mult mai dificila si poate necesita cunostinte specifice. Altfel, nu orice instalator poate realiza un astfel de sistem si, de aceea, investitia initiala ar putea fi mult mai mare. In schimb, asa cum ati vazut, economia de energie poate amortiza relativ rapid aceasta investitie, iar pe termen lung veti cheltui mai putini bani;
- Dificil de reparat: Una dintre principalele probleme ale incalzirii in pardoseala cu agent termic este reprezentata de reparatii. In cazul unei eventuale defectiuni, pentru a interveni in repararea tevilor, poate fi necesara indepartarea intregii podele (inclusiv a sapei). Discutam, asadar, de costuri foarte mari cu reparatiile.
Mod de montare al tevilor si conductelor sistemului
Conductele unui sistem de incalzire in pardoseala cu agent termic sunt formate din doua circuite, respectiv:
- Tur – pentru distribuirea agentului cald catre pardoseala;
- Retur – pentru colectarea agentului racit in vedere reincalzirii acestuia.
In ceea ce priveste modul de montare, specialistii propun doua modele distincte, fiecare avand caracteristici mai mult sau mai putin avantajoase, potrivite anumitor tipuri de incapere, si anume: tip melc si tip serpuit. Pentru a putea face alegerea potrivita, iata cum se caracterizeaza fiecare tip in parte:
- Modelul melc: Acest model presupune distribuirea circulara a conductelor tur – retur si amplasarea acestora una langa alta, astfel incat temperatura obtinuta sa fie uniforma pe toata suprafata pardoselii. Modelul melc este considerat a fi cel mai eficient si se recomanda utilizarea acestuia atat in incaperile mici, cat si in cele mari.
- Modelul serpuit: Desi temperatura din tevi scade gradual catre finalul conductelor, acest model este mult mai recomandat pentru incalzirea incaperilor reci (cu multi pereti exteriori, cu geamuri foarte mari, etc.). In plus, modelul serpuit este mult mai usor de montat, in comparatie cu cel melc, iar instalarea se face mult mai rapid.
Etape de instalare incalzire in pardoseala cu agent termic
Spre deosebire de sistemele traditionale de incalzire, cele prin pardoseala pot fi mai complexe si, implicit, mai greu de montat. De aceea, daca planuiti un astfel de proiect, se recomanda sa apelati la profesionisti specializati in montaj incalzire in pardoseala cu agent termic si sa evitati efectuarea lucrarilor in regim personal.
Orice eroare de proiectare sau de montaj va conduce nu doar la compromiterea sistemului de incalzire, ci al intregii pardoseli. Totusi, pentru a fi complet informati, iata ce presupune instalarea unui astfel de sistem:
- Etapa pregatitoare: Inainte de a demara lucrarile, incepeti prin realizarea masuratorilor si schemelor instalatiei. Acest pas se va dovedi extrem de util atat pentru achizitionarea materialelor necesare unui astfel de proiect, cat si pe viitor, atunci cand veti avea nevoie de schita circuitelor. Atunci cand realizati proiectul, aveti in vedere faptul ca sistemele de incalzire pardoseala pe agent termic pot fi dotate cu o multime de solutii de automatizare.
- Izolatia pardoselei: Montarea izolantului pentru sistemele de incalzire in pardoseala pe baza de agent termic este un pas relativ complex. In primul rand, curatati suprafata suport de mizerie si praf pentru a asigura aderenta adezivului pe pardoseala. Aplicati apoi un strat de adeziv si plasati peste acesta placile din ciment, izolant pe baza de polistiren sau vata minerala. Pentru a le fixa, apasati usor, verificand constant nivelul cu ajutorul unui boloboc.
- Repartitoarele de caldura: Instalati repartitorul de caldura direct pe perete, in apropierea centralei termice. In principiu, acestea vin premontate si trebuie doar fixate pe perete.
- Placa cu nuturi: Inainte de a proceda la instalarea placilor laminate cu nuturi, permiteti adezivului sa se intareasca (aproximativ 24h). Aceste elemente au atat rol de facilitare a montajului conductelor de apa, cat si de izolare. Pentru montarea placilor, respectati instructiunile producatorului.
- Conductele: Montati conductele pe toata suprafata pardoselii, respectand modelul din proiect (melc sau serpuit) si fixand tevile in nuturi sau cu capse. De asemenea, se recomanda ca fiecare circuit sa fie realizat dintr-o singura bucata de teava. Innadirile (daca nu sunt realizate corespunzator) pot genera reale probleme pe termen lung.
- Racordarea conductelor: Asigurati-va de faptul ca fiecare capat al conductelor este taiat si finisat corespunzator si procedati la racordarea acestora la repartitor. Pentru aceasta, inserati piulite si inele de compresie pe capetele conductelor, iar mai apoi inserati racordul in teava. In final, tot ce ramane de facut este sa conectati racordurile cu valvele repartitoarelor si sa strangeti piulita. Sfat util: Desi se recomanda ca piulitele sa fie bine stranse, nu este indicat sa exagerati, pentru a nu deteriora filetul acestora si a evita riscul scurgerilor.
- Aerisirea, alimentarea cu agent termic si presurizarea: Procedati la curatarea de reziduuri si eliminarea aerului de pe circuite, pentru a asigura un flux continuu de agent termic. Folosind o pompa de presiune, verificati apoi presiunea de pe circuite timp de aproximativ 10 minute. Daca observati scaderi de presiune, inseamna ca exista scurgeri pe circuit, pe care va trebui sa le rezolvati.
- Sapa si finisajele: Sapa se poate turna direct peste conductele cu agent termic. Pentru aceasta, realizati mixul de materiale si procedati in functie de tipul de sapa pentru care ati optat (umeda, semiumeda, etc.). In final, pentru a finaliza proiectul, tot ce ramane de facut este sa aplicati materialele de finisare ale pardoselii. Pentru a creste randamentul sistemului de incalzire, se recomanda utilizarea placilor ceramice (gresie) sau a pietrelor naturale (marmura, granit, ardezie, etc.). Atentie! In timpul turnarii sapei, presiunea din circuit poate creste, insa acest lucru este perfect normal. Nu va faceti, deci, probleme daca identificati aceasta reactie.
Care sunt costurile de instalare ale sistemului de incalzire prin pardoseala cu agent termic?
Asa cum ati observat pe parcursul acestui material, sistemele de incalzire in pardoseala pe baza de agent termic sunt foarte complexe si nu orice meserias poate realiza o astfel de lucrare. Timpul indelungat de lucru, precum si complexitatea lucrarilor, vor creste astfel costurile de manopera.
Cu toate acestea, investitia se va amortiza extrem de rapid, datorita reducerii consumului de energie. Acestea fiind spuse, pentru a putea calcula un pret incalzire in pardoseala pe agent termic, se recomanda sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- Suprafata: In final, totul depinde de suprafata pe care urmeaza sa o acoperiti. Stabiliti asadar, atat suprafata in metri patrati (a podelei), cat si distanta in metri liniari dintre incaperi si centrala termica sau boiler;
- Materiale: Materialele pentru care veti opta influenteaza, de asemenea, in mod direct pretul de cost al sistemului de incalzire. De exemplu, daca optati pentru tevi din cupru, aveti in vedere faptul ca acestea sunt mai greu de modelat si, implicit, vor fi mai scump de montat;
- Accesorii: Montarea unor accesorii suplimentare se taxeaza, de asemenea, separat. Astfel, sistemele de automatizare sau de control al temperaturii presupun costuri suplimentare pentru montaj.
In principiu, un pret incalzire in pardoseala cu agent termic corect variaza intre 20 si 40 de euro pe metru patrat (materiale plus manopera). Cu toate acestea, fluctuatiile din piata pot face ca acest pret sa scada sau chiar sa creasca.
Pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam, deci, sa contactati o echipa de profesionisti. Acestia se pot deplasa pe santier, pentru a identifica particularitatile proiectului si va pot oferta in functie de acestea.
De ce sa alegem acest sistem?
Asa cum ati vazut, sistemele de incalzire prin pardoseala cu agent termic au nenumarate caracteristici benefice. De aceea, popularitatea acestora in randul dezvoltatorilor imobiliari se afla intr-o continua crestere. Acestea fiind spuse, va propunem trecerea in revista a celor mai comune motive pentru care ar trebui sa optati pentru un astfel de sistem de incalzire:
- Control complet: Indiferent ca veti opta pentru un termostat simplu, ori pentru solutii inteligente (termostate digitale, WiFi, etc.), veti avea control absolut al temperaturii in incapere. Mai mult decat atat, fiecare camera poate fi programata diferit, pentru eficientizarea costurilor;
- Mai mult spatiu: Spre deosebire de clasicele radiatoare, incalzirea prin pardoseala nu preia din spatiul util al unei incaperi, fiind practic integrat in podea;
- Siguranta absoluta: In timp ce caloriferele incinse pot cauza probleme serioase (arsuri pe piele), sistemele de incalzire in pardoseala functioneaza la o temperatura mai scazuta, sigura chiar si pentru copii si bebelusi;
- Consum redus: In apartamentele mici, acest sistem poate reduce consumul de energie cu pana la 15%, in timp ce in cladirile inalte se poate sesiza o eficientizare a consumului cu pana la 50%. Mai mult, incalzirea in pardoseala pe agent termic este o solutie mult mai economica spre deosebire de cea electrica;
- Flexibilitate: Aceste sisteme pot fi incalzite cu orice tip de centrala termica sau boiler. Astfel, puteti alege centrale pe gaz, pe lemn sau chiar electrice.
Acestea fiind spuse, retineti faptul ca incalzirea prin pardoseala pe baza de apa poate insemna eficientizarea costurilor si se poate monta fie alaturi de un sistem clasic (cu calorifere), fie chiar ca sistem central (de sine statator) de incalzire. In orice caz, avand in vedere complexitatea interventiilor, optati intotdeauna pentru efectuarea lucrarilor de catre profesionisti.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.