Incalzire in pardoseala cu apa

incalzire in pardoseala cu apa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Sistemul de incalzire pardoseala pe apa reprezinta o solutie confortabila si economica. Ce trebuie sa stiti, insa, inainte de a va decide asupra acestui tip de incalzire? 

In continuarea acestui articol, veti afla, printre altele, despre:

  • Modul de functionare al incalzirii prin pardoseala pe apa;
  • Etapele de instalare ale sistemului de incalzire;
  • Avantajele si dezavantajele tipului de incalzire;
  • Sfaturi de intretinere si costuri practicate.

Prezentare generala incalzire pardoseala cu apa

Sistemele de incalzire in pardoseala cu apa consta, practic, intr-o serie de conducte, mascate cu ajutorul solutiilor de finisare a podelelor (in general, placi ceramice) si conectate la o sursa de incalzire.

Data fiind versatilitatea, conductele pot fi adaptate cu succes la orice sistem de incalzire – centrala pe gaz, pe curent electric sau pompe de caldura etc.

Mai mult de atat, dupa cum veti identifica pe parcursul acestui material, desi poate fi mai costisitor la inceput, spre deosebire de sistemele de incalzire electrica prin pardoseala, cele pe baza de apa sunt o solutie mult mai economica si eficienta. 

montaj tuburi incalzire in pardoseala cu apa

Principiul de functionare al incalzirii prin pardoseala pe apa

In teorie, sistemul de incalzire prin pardoseala cu apa este relativ simplu,  acesta fiind compus dintr-o retea de tevi prin care circula apa calda. Apa care circula prin instalatie este incalzita de o centrala termica, sau de alte surse de incalzire (de panouri solare sau o pompa de caldura) la o temperatura cuprinsa intre 31 si 45o C. Astfel, caldura emisa pe podea nu depaseste, in general, 21-24o C, temperatura nereprezentand practic niciun pericol pentru circulatia sanguina.

Pentru a putea mentine acest nivel, temperatura pentru incalzirea in pardoseala pe apa este reglata de un termostat electronic, conectat la o sonda exterioara. In general, acesta poate fi programat, ceea ce ofera posibilitatea stabilirii unei temperaturi specifice pentru diferite intervale orare.

Retineti ca grosimea stratului sapei de beton trebuie sa fie luata in considerare, pentru a face o programare corecta. Cu o incalzire in pardoseala pe apa, atunci cand modificati cerintele aparatului care regleaza temperatura, caldura din camera nu se schimba imediat. 

Pe scurt, pentru a putea functiona in mod corespunzator, sistemele de incalzire prin pardoseala presupun montarea unei retele de tevi, racordate la o sursa de incalzire, care, la randul acesteia, este controlata de un termostat. Asa cum spuneam, cel putin teoretic, un astfel de proiect poate parea simplu. In realitate, insa, exista mai multe variabile, pe care ar trebui sa le aveti in vedere si care, cu siguranta, vor complica proiectul.

montaj tevi in placi cu nuturi incalzire in pardoseala cu apa

Avantaje si dezavantaje

Spre deosebire de alte solutii (de exemplu, incalzirea prin calorifere sau cu panouri radiante), sistemele de incalzire in pardoseala pe apa sunt mult mai eficiente, avand o serie de caracteristici benefice pentru investitor.

Tocmai datorita acestor caracteristici, incalzirea pe baza de apa este in continuare una dintre cele mai populare alegeri in intreaga lume. Printre numeroasele avantaje ale incalzirii in pardoseala pe apa, putem mentiona:

  • Confort: Emite o caldura placuta si omogena, impartita in mod egal in toate camerele, sporind nivelul de confort din incapere. In plus, asa cum ati vazut, temperatura este reglata, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea utilizatorilor. De asemenea, avand o mare inertie, evita variatiile bruste de temperatura;
  • Economie: Pe termen lung, acest sistem de incalzire este foarte economic. Pentru a incalzi locuinta, apa este incalzita la o temperatura scazuta, obtinuta datorita consumului mic de energie fata de alte tipuri de incalzire;
  • Automatizare: Dupa ce optiunile termostatului sunt stabilite, incalzirea se regleaza automat, fara alt tip de interventie. De asemenea, asa cum ati vazut, apa se adapteaza la aproape toate sistemele de incalzire (chiar si la cele existente, in cazul renovarilor);
  • Flexibilitate: Mai mult decat automatizarea in sine, sistemele de incalzire prin pardoseala cu apa pot permite controlul individual al temperaturii in fiecare incapere. In plus, o destinatie mai putin cunoscuta in Romania este utilizarea acestui sistem la exterior, pentru mentinerea uscata a trotuarelor sau aleilor din curte;
  • Spatiu: Ofera un castig considerabil de spatiu, pentru ca nu mai e niciun calorifer pe perete. Mai mult decat atat, spre deosebire de radiatoarele clasice, a caror raza de actiune este limitata de dimensiunea acestora, incalzirea prin pardoseala transforma practic podeaua intr-o solutie radianta, dispusa pe toata suprafata casei;
  • Sanatate: In timp ce solutiile traditionale de incalzire acumuleaza praf si pot crea mediul propice de dezvoltare pentru germeni si bacterii, incalzirea prin pardoseala este mascata sub finisajul podelei si rezolva aceste probleme. Specialistii recomanda chiar sistemele de incalzire hidronica in pardoseala pentru persoanele care sufera de astm sau alte probleme respiratorii;
  • Mentenanta: Un sistem de incalzire prin pardoseala cu apa va rezista pentru foarte multi ani, doar cu minimul de ingrijire. Este recomandat, totusi, sa evaluati anual sistemele pentru a preveni eventualele neplaceri.

Totusi, sistemele de incalzire pardoseala pe apa prezinta si cateva dezavantaje, printre care:

  • Limitarea solutiilor de finisare: Anumite tipuri de pardoseala blocheaza caldura si nu pot fi utilizate impreuna cu sistemele de incalzire. Este cazul parchetului din lemn foarte gros sau al anumitor mochete. Fabricantii mentioneaza, in general, compatibilitatea produsului cu acest tip de incalzire. Pentru a pune gresie, va trebui sa folositi un adeziv special pentru aceasta intrebuintare;
  • Ineficienta pe suprafete mici: Camerele mici, precum baia, nu au o suprafata destul de intinsa pentru ca incalzirea prin pardoseala sa fie eficienta. Astfel, in aceasta camera trebuie amplasat un calorifer sau un uscator de prosoape;
  • Inaltarea planseului casei: In cazul unei renovari (incalzirea prin pardoseala nefiind luata in calcul in proiectul initial), instalarea unui cadru hidraulic inalta podeaua cu cativa cm, provocand probleme suparatoare pentru deschideri;
  • Reparatii costisitoare: In cazul defectiunilor, trebuie decopertata toata podeaua, ceea ce implica costuri mai mari de reparatii. Din acest punct de vedere, se poate considera ca incalzirea in pardoseala pe apa este mai costisitoare decat clasicele calorifere. 
sistem incalzire in pardoseala cu apa

Tipuri de montare ale incalzirii prin pardoseala pe baza de apa

In principiu, exista doua modele de montare a conductelor de incalzire in pardoseala pe apa, pe care specialistii le recomanda:

  • Tip melc: Particularitatea prin care se remarca modelul tip melc nu este neaparat forma, cat distribuirea circuitelor (tur – retur). Astfel, acestea sunt pozitionate una langa alta, pentru a obtine maximul de eficienta, dar si o temperatura uniforma pe intreaga suprafata a podelei;
  • Tip serpuit: Acest model presupune montarea conductelor calde (de tur) pe intreaga suprafata a camerei, iar a celor reci (de retur) pe margini si se recomanda pentru incalzirea incaperilor reci sau cu multe geamuri.

Pentru identificarea modelului potrivit pentru propriul proiect, va recomandam sa consultati opinia unui specialist. Eficienta fiecarui tip de asezare este data de particularitatile camerei, astfel ca trebuie sa alegeti in cunostinta de acestea.  

Etape de instalare incalzire in pardoseala cu apa

Acum este momentul sa aflam pe larg cum se instaleaza sistemul de incalzire ingropat in pardoseala pe baza de apa. Ca pentru oricare alta instalatie de incalzire in pardoseala, electrica sau pe apa, suportul trebuie sa fie perfect sanatos si drept. Deci, trebuie sa va asigurati in prealabil ca pardoseala este fara probleme iar mai apoi puteti trece la montarea sistemului de incalzire in pardoseala.

Uneltele necesare

In ceea ce priveste ustensilele necesare, veti avea nevoie de: bormasina, suruburi, dibluri, placi de izolare din poliuretana sau polistiren de inalta densitate, capsator pentru tencuiala, benzi periferice, plasa sudata, ciment pentru sapa.

In functie de sistemul ales, se poate folosi ca izolator fie placi cu nuturi speciale pentru acest sistem, fie un izolant din polistiren. Uneltele pot fi mai numeroase, un instalator profesionist va dispune, insa, de orice este necesar pentru finalizarea proiectului. 

racordare tevi incalzire in pardoseala la distribuitor

Etape propriu-zise

Acestea fiind spuse, etapele pentru montarea unui sistem de incalzire prin pardoseala pe apa sunt: 

1. Montarea colectorului-distribuitorului

Inainte de a incepe montarea tevilor incalzirii in pardoseala, trebuie instalat distribuitorul. Acesta permite racordarea sistemului de incalzire in pardoseala la boiler sau centrala, dar si reglarea temperaturii. Trebuie sa fie unul pentru fiecare etaj si sa aiba o pozitie centrala pentru ca de la acesta pleaca toate circuitele.

Pentru a pune distribuitorul, trebuie mai intai fixate suporturile, apoi montat. In ceea ce priveste partea estetica, ganditi-va sa ascundeti colectorul de sosire si plecare intr-un dulap sau puteti chiar sa-l puneti intr-o trapa de gips carton pentru a fi complet invizibil.

Trebuie amplasat la 40 sau 50 de cm deasupra solului pentru a respecta curbarea tevilor si a inlesni scurgerea. Bransarea tevilor incalzirii prin pardoseala cu apa se face prin intermediul colectorului.

2. Izolarea solului

Odata ce colectorul-distribuitorul a fost amplasat, trebuie sa va ocupati de podeaua pe care vor fi montate tevile. Pentru inceput, puneti izolantul pe suport. Continuati cu circumferinta, punand benzile periferice, fie capsandu-le pe placile de tencuiala, fie lipindu-le pe celelalte materiale.

Apoi, trebuie instalate placile din material izolant, pozitionandu-le astfel incat sa permita trecerea tevilor. Unele sisteme vin insotite cu placi izolante din polistiren cu nuturi, care permit montarea tevilor cu usurinta, fara a fi nevoie de capsare.

Pentru celelalte sisteme se va folosi metoda clasica de izolare cu polistiren, aplicarea unei folii cu suprafata metalizata si capsarea tevilor pentru prinderea pe podea.

3. Montarea tevilor

Amintiti-va faptul ca trebuie sa puneti tevile fiecarui circuit in forma de melc sau serpuit, in functie de particularitatile camerei in care este montat sistemul de incalzire. De asemenea, ca reguli de buna practica, retineti ca:

  • Fiecare capat al buclei este conectat la colector pentru a forma un circuit inchis;
  • O singura bucla acopera in jur de 10-20 de metri patrati;
  • Tevile se amplaseaza in functie de izolantul ales.

In ceea ce priveste amplasarea tevilor in raport cu izolantul ales, identificam urmatoarele solutii:

  • Poliuretana: Tevile se taie pe sinele cu care sunt prevazute si care vor servi drept grilaj pentru sapa lichida, care va acoperi tot;
  • Poliestiren preformat: Tevile urmeza traseul format de materialul izolant. Exista anumite tipuri de materiale cu nuturi care permit montarea tevilor cu usurinta.

In final, ultima etapa a instalarii sistemului de incalzire in pardoseala pe apa consta in racordarea tevilor la diferitele colectoare. Apoi puteti sa porniti colectorul si sa il puneti sub presiune.

4. Sapa lichida sau semiumeda

Inainte de a turna sapa lichida pe sistemul de incalzire in pardoseala, este indicat sa va informati bine in legatura cu indentificarea conductelor. Odata ce sapa a fost turnata, va fi imposibil sa va dati seama care conducta incalzeste o anumita camera.

Acum trebuie turnata o sapa lichida, care va acoperi tevile. Pentru asta, veti pune plasa sudata pentru toata sapa (pas optional) si mai apoi turna sapa dintr-o singura bucata. De asemenea, puteti opta fie pentru sapa lichida autonivelanta, fie pentru sapa semiumeda, alegerea fiind facuta in functie de necesitatea proiectului.

5. Instalatiile prin pardoseala si suprafata podelei (informational)

Alegerea materialului de finisare a podelei va influenta enorm eficienta sistemului de incalzire in pardoseala pe apa. In acest sens, identificam doua tipuri de materiale:

  • Cu rezistenta termica scazuta – placile ceramice, marmura, granitul, pietrele naturale;
  • Cu rezistenta termica mare – lemnul, laminatele, covoarele si anumite mochete;

Dupa cum v-ati dat deja seama, materialele cu rezistenta termica scazuta permit transferul mai rapid de caldura si sunt cele mai recomandate in raport cu incalzirea prin pardoseala. Asemenea teracotei, acestea se vor incinge si vor radia caldura in toata incaperea.

Totusi, in cazul in care doriti sa montati materiale precum parchetul din lemn masiv, solutia de eficientizare consta in instalarea unei folii reflexive sau a unei placi de difuzie (din aluminiu sau otel) sub tevile de incalzire.

6. Termostatele si controlul zonal – setari de temperatura individuale pentru fiecare incapere in parte (informational)

Majoritatea termostatelor pentru incalzirea in pardoseala cu apa permit controlul unitar al sistemului (pe toata cladirea). Cu toate acestea, daca doriti sa controlati individual temperatura din fiecare incapere, puteti opta pentru instalarea unor dispozitive electronice de actionare termica suplimentare. Acestea se monteaza pe supapa de inchidere a fluidului si se conecteaza direct cu unitatea de control.  

sapa lichida peste sistem de incalzire in pardoseala pe apa

Care este costul instalarii unei incalziri in pardoseala cu apa?

Costurile pentru montarea unui sistem de incalzire in pardoseala cu apa variaza in functie de mai multi factori. Daca doriti sa obtineti o oferta concreta, va recomandam sa contactati o echipa de profesionisti, care sa poata evalua lucrarea. Daca doriti o estimare asupra investitiei pe care urmeaza sa o faceti, aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Suprafata: Principalul factor de influenta este suprafata pe care urmeaza sa o acoperiti cu circuitele de caldura. Astfel, aveti in vedere cati metri patrati trebuie acoperiti si care este suprafata desfasurata (in metri liniari) a tevilor de care veti avea nevoie. Pentru completarea circuitului, calculati, de asemenea, distanta completa tur – retur (de la tevile din pardoseala la sistemul de incalzire);
  • Materiale: Producatorii ofera o gama foarte variata de solutii din care veti putea opta, astfel ca materialele utilizate dicteaza in mod direct pretul. In functie de calitatea acestora, sistemele simple (fara automatizare) variaza intre 10 si 16 euro/mp;
  • Automatizare: Daca doriti un sistem de incalzire automatizat, trebuie sa stiti ca acestea presupun montarea unor senzori suplimentari, care, implicit, genereaza costuri mai mari. 

In principiu, un sistem complet de incalzire prin pardoseala (manopera si materiale) poate costa intre 20 si 40 euro pe metru patrat, insa fluctuatia preturilor sau complexitatea proiectului pot creste sau diminua acest tarif. 

sfaturi de intretinere pentru incalzirea in pardoseala

Sfaturi practice de instalare si intretinere

Indiferent de calitatea materialelor, rezistenta acestora in timp va fi influentata de montaj, dar si de mentenanta. Pentru a asigura succesul investitiei pe termen lung, se recomanda sa tineti cont de urmatoarele aspecte legate de instalare si intretinere:

  • Planificati amenajarea incaperii: Stabiliti de la bun inceput pozitia mobilierului in incapere si evitati amplasarea acestuia peste conductele de incalzire. In caz contrar, pardoseala se poate supraincalzi;
  • Respectati distanta dintre spire: Pentru ca sistemul sa functioneze la capacitate maxima, in timpul montajului, asigurati-va ca mentineti aceeasi distanta intre spire;
  • Optati pentru finisaje termoconductoare: Gresia sau piatra naturala (marmura, granit, ardezie, etc.) pot eficientiza consumul de energie cu pana la 50%. Optati, asadar, pentru solutii cu rezistenta termica scazuta, care sa permita schimbul rapid de temperatura;
  • Nu acoperiti cu covoare: In mod ideal, pardoseala incalzita nu ar trebui acoperita cu covoare. Daca, totusi, doriti astfel de elemente in incapere, optati pentru covoare fabricate din materiale sintetice;
  • Alegeti tevile potrivite: Pentru tevile subtiri, aveti in vedere ca lungimea unui circuit sa nu depaseasca 70 de metri. In caz contrar, va scadea puterea si pot aparea caderi de presiune.
sistem incalzire ingropat on pardoseala cu apa

De ce sa alegem acest sistem?

Dupa cum ati observat pe parcursul acestui material, incalzirea in pardoseala cu apa are extrem de multe avantaje. Ca o recapitulare a acestora, iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru un astfel de sistem:

  • Costuri scazute de energie: Fiind una dintre cele mai performante solutii de incalzire, aceasta va scadea considerabil costurile lunare de energie; 
  • Temperatura uniforma: Spre deosebire de calorifere, care radiaza pe o anumita suprafata, incalzirea in pardoseala va mentine o temperatura uniforma in incapere;
  • Mediu sanatos: Pentru ca nu acumuleaza praf sau mizerie, aceasta nu permite dezvoltarea alergenilor sau a microbilor, fiind recomandata pentru persoanele cu probleme de respiratie.

Acestea fiind spuse, speram ca am raspuns tuturor intrebarilor legate de sistemele de incalzire in pardoseala pe apa. Daca, totusi, aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa contactati o echipa de profesionisti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.