Incalzire in pardoseala

incalzire in pardoseala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Ce presupune un sistem de incalzire in pardoseala? Afla principalele aspecte ale acestui tip de incalzire prin parcurgerea articolului prezent. Vei afla, printre altele:

  • Diferenta dintre cele doua tipuri de sisteme de incalzire;
  • Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala;
  • Metode de instalare si factori de avut in vedere;
  • Moduri de intretinere si costuri actuale;
  • Sfaturi generale si idei practice.

Prezentare generala incalzire in pardoseala

Incalzirea prin pardoseala este un sistem de incalzire instalat prin podea, ce presupune montarea unor materiale radiante direct pe planseul incaperii, cu scopul de a genera o temperatura uniforma. Asadar, spre deosebire de incalzirea traditionala (cu calorifere), care radiaza caldura pe o arie restransa, incalzirea prin pardoseala utilizeaza mai putina energie si  mentine o temperatura constanta in toata cladirea. 

Dupa mai bine de cincizeci de ani de la realizarea primelor modele, incalzirea prin pardoseala a evoluat mult in ceea ce priveste modul de fabricare, efectele resimtite si, mai ales, randamentul. Astfel, identificam pe piata doua tipuri predominante de incalzire prin pardoseala: electrica sau pe apa (cu agent termic).

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic (pe apa)

Compusa dintr-un circuit cu apa incalzita (electric, pe gaz, lemn, ori alta solutie) si necesita instalarea unui colector de apa in camera unde este pusa. Mai concret, incalzirea prin pardoseala este compusa din placi de izolare termica, pe care sunt puse circuite de tevi flexibile din polietilena.

Cu cat suprafata e mai mare, cu atat numarul circuitelor creste. Odata bransat sistemul la apa, se toarna o sapa din beton, semiumeda sau autonivelanta peste intreaga instalatie.

Desi investitia initiala este mai mare, pe termen lung, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai economice solutii termice. Mai mult, dupa cum veti vedea, acest sistem poate fi utilizat si pentru racirea casei, nu doar pentru incalzire;

sistem incalzire in pardoseala cu agent termic

Incalzirea electrica prin pardoseala

Este compusa dintr-un circuit de rezistente electrice, acoperit cu placi izolante, apoi cu pardoseala. Circuitul este instalat pe toata suprafata podelei si racordat la instalatia electrica existenta, ca niste radiatoare.

Acest tip de incalzire este indicat in cazul unei renovari, caci necesita regandirea amenajarii interioare. In plus, este mult mai usor de instalat, astfel ca montajul se poate realiza chiar si intr-o singura zi. De asemenea, daca aveti acces la o sursa alternativa de energie (solara, eoliana, etc.), incalzirea electrica reprezinta, cu siguranta, o solutie mai mult decat eficienta.

sistem incalzire electrica in pardoseala

Care sunt avantajele sistemului de incalzire cu agent termic vs. electric?

Exista pe piata doua mari categorii de incalzire prin pardoseala: incalzirea electrica si cea cu agent termic. Desi ambele ofera un confort termic aproape egal, fiecare are proprietati specifice. Astfel, alegerea solutiei potrivite pentru propriul proiect, trebuie sa tina cont atat de caracteristicile solutiei in sine, cat si de particularitatile investitiei.

Sistem de incalzire in pardoseala electric

Cu siguranta este cea mai comuna solutie, deoarece este mult mai simplu de pus in functiune si de intretinut. Este vorba despre un cablu dispus pe toata suprafata podelei, acoperit apoi cu pardoseala. Desi mai economic la instalare, consuma, totusi, destul de multa energie.

Exista doua tipuri de incalzire electrica prin pardoseala: podeaua radianta electrica, fiind destul de economica si des instalata, si incalzirea electrica prin pardoseala cu acumulare, un sistem care poate fi instalat si pe pereti, in regiunile cele mai friguroase.

Avantaje

  • Este usor de montat si de folosit, astfel ca montajul se realizeaza rapid si cu mai putine costuri, comparativ cu sistemul cu agent termic;
  • Nu necesita deloc intretinere, ceea ce s-ar putea traduce prin costuri aproape inexistente de mentenanta;
  • Rezista extrem de bine in timp si foarte rar apar complicatii la sistemul electric;
  • Singurele defecte comune constau, in general, in defectarea termostatelor electronice.

Sistem de incalzire in pardoseala cu agent termic (apa)

Desi mai scumpa la instalare, incalzirea in pardoseala cu apa este, totusi, solutia cea mai eficienta pe termen lung.

Aceasta instalatie este conectata la incalzirea centrala prin intermediul unor tevi prin care va circula apa. Este tipul de incalzire favorabil pentru o constructie noua. De retinut faptul ca necesita putin mai multa intretinere decat incalzirea electrica in pardoseala si un control la fiecare 5-10 ani.

Avantaje

  • In timp ce incalzirea electrica poate consuma mai multa energie (care, de altfel, este mai scumpa), incalzirea pe apa este rentabila si ecologica;
  • Poate fi cuplata la o pompa de caldura sau chiar la un aparat care foloseste energie solara, reducand considerabil costurile recurente;
  • Functioneaza perfect chiar si la temperaturi foarte joase. Prin comparatie, sistemele electrice pot fi ineficiente, atunci cand temperatura depaseste un anumit prag minim.
  • Mai mult de atat, incalzirea cu apa este un sistem reversibil, care poate genera si aer rece in timpul sezonului estival. Cum? Pe timpul verii, lichidul, care transmite caldura, va absorbi surplusul de temperatura, pentru a-l conduce spre un sistem de racire. Podeaua devine astfel racoroasa si permite pastrarea unei temperaturi constante de-a lungul intregului an. Pentru ca aceasta functie reversibila sa functioneze, sistemul este racordat la un racitor sau la o pompa de caldura. 
incalzire pardoseala

Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala

Avantaje

Primul avantaj mentionat de catre utilizatori este reprezentat de un trai mult mai confortabil, pardoseala fiind mereu calduta, intr-un mod placut la atingere, iar camerele mai usor de amenajat in lipsa caloriferelor.

Ca finisaje, poate fi folosita o gama variata de produse, precum gresia, piatra naturala, mocheta, pardoseala din vinil, PVC sau chiar parchet, orice material poate fi pus deasupra, cu anumite conditii si respectand, desigur, instructiunile fabricantilor.

Mai mult decat atat, incalzirea prin pardoseala poate inlocui complet sistemele de incalzire traditionale cu radiatoare (calorifere) sau chiar sobe, atragand astfel o serie de beneficii:

  • Mai mult spatiu: Sobele sau caloriferele micsoreaza spatiul util al incaperilor. Mai mult, in cazul caloriferelor, foarte multe persoane opteaza pentru mascarea acestora, astfel incat sa obtina o estetica placuta (reducand astfel nu doar spatiul, cat si eficienta radiatorului). Incalzirea prin pardoseala adreseaza aceste probleme, oferind mai mult spatiu in incapere, dar si un efect vizual lipsit de intreruperi;
  • Temperatura uniforma: Incalzirea prin pardoseala distribuie caldura uniform pe intreaga suprafata a incaperii, atat pe plan orizontal, cat si vertical. Prin comparatie, radiatoarele incalzesc aerul din jur, care se inalta spre plafon, pentru a cobori atunci cand s-a racit, pentru a fi incalzit din nou. Astfel, se formeaza un flux continuu de aer rece si cald;
  • Control zonal: Sistemele de incalzire in pardoseala sunt dotate cu multiple termostate, conectate la un controler central, permitand adesea controlul individual al fiecarei camere in parte. Acest lucru inseamna, de asemenea, eficientizarea consumului si reducerea cheltuielilor recurente de energie. 

Dezavantaje

Cu toate acestea, incalzirea prin pardoseala nu este ideala pentru toti utilizatorii si nici pentru toate cladirile. Unul dintre dezavantajele majore ale incalzirii prin pardoseala este reprezentat, mai ales, de problemele tehnice.

Daca intervine o dificultate in momentul instalarii dispozitivului sau daca sistemul se deterioreaza dintr-un motiv oarecare, interventia pentru a repara incalzirea prin pardoseala este destul de complicata, fiind necesar, poate, decopertarea intregii pardoseli.

turnare sapa fluida peste incalzirea in pardoseala

Principalele etape de instalare ale incalzirii in pardoseala

In principiu, instalarea sistemelor de incalzire in pardoseala difera in functie de tipul ales, insa exista si anumite etape comune.

Asadar, indiferent de solutia aleasa, iata ce presupune, in general, o lucrare de montaj incalzire prin pardoseala:

#1: Planificarea

Masurati suprafata pe care urmeaza sa amplasati incalzirea prin pardoseala, pentru a putea calcula necesarul de materiale. Daca optati pentru incalzire electrica, pentru a calcula necesarul de cablu, stabiliti distanta dintre fire.

In cazul incalzirii pe apa, stabiliti, in primul rand, forma conductelor (melc sau serpuit), iar mai apoi, in functie de grosimea acestora, calculati distanta pe fiecare circuit. Ca idee, in cazul tevilor subtiri, se recomanda ca un circuit sa nu depaseasca 70 de metri.

De asemenea, tineti cont de faptul ca un astfel de proiect nu implica doar amplasarea cablurilor si a tevilor si ca, printre altele, veti avea nevoie de: material izolant pentru pardoseala, termostate, sapa, finisaje, etc.

#2: Izolantul

Montati materialul de izolare pe toata suprafata podelei. Intrucat exista mai multe tipuri de izolant, acest pas trebuie sa tina cont de specificatiile producatorului. In general, se recomanda utilizarea unor placi de polistiren pentru pardoseala, care permit nivelarea rapida si protejeaza impotriva eventualelor incendii.

Unele sisteme de incalzire pe vin insotite de placi speciale cu nuturi pe care se monteaza tevile cu usirinta. Acestea sunt asemanatoarea cu placile din polistiren si se monteaza pe podea cu ajutorul unui adeziv special.

#3: Sistemul de incalzire

Modalitatea de montare este specifica fiecarui tip de sistem, astfel:

  • Pentru incalzirea electrica, se amplaseaza covorasele sau cablurile electrice direct pe podea, peste aceasta putand fi turnata direct sapa;
  • Pentru incalzirea cu agent termic, se realizeaza un circuit tur – retur (tip melc sau serpuit), conectat la centrala de incalzire.

In orice caz, se recomanda ca acest pas sa fie efectuat de specialisti. Lucrul cu curentul electric poate fi extrem de periculos, iar instalatiile pe apa necesita anumite cunostinte de specialitate, pentru a fi eficiente (de exemplu, panta de scurgere).

#4: Sapa si finisajele

Turnati sapa peste sistemul de incalzire prin pardoseala si asteptati pentru ca aceasta sa se usuce, dupa care treceti la finisaje. Tineti cont de faptul ca, pentru finisare, se recomanda utilizarea unor materiale termoconductoare, care sa permita schimbul rapid de temperatura (gresie ceramica sau pietre naturale).

tevi si furtune sistem de incalzire prin pardoseala

Sfaturi practice pentru montarea unui sistem de incalzire eficient

In ceea ce priveste montarea sistemului de incalzire prin pardoseala, se recomanda sa apelati  intotdeauna la profesionisti si sa evitati instalarea acestuia in regim personal. Totusi, daca optati pentru aceasta varianta, asigurati-va ca:

  • In cazul sistemului electric, conexiunea la reteaua electrica este perfect izolata si nu exista riscul de curentare. De asemenea, manevrati cablurile cu grija, astfel incat sa nu deteriorati suprafata izolanta a acestora;
  • In cazul celui cu agent termic, inainte de a turna sapa, verificati presiunea si conexiunea dintre tevi si asigurati-va ca nu exista scurgeri;
  • Indiferent de tipul solutiei pentru care ati optat, consultati-va cu un inginer structurist pentru a verifica daca structura de rezistenta a cladirii poate suporta greutatea instalatiei, precum si cea a finisajelor;
  • Marcati circuitele (notand pe acestea), pentru a putea realiza conexiunile corespunzator (plus – minus, pentru electric si rece – cald, pentru apa).
  • Verificati ca materialul de izolare achizitionat sa fie sigur in raport cu solutia de incalzire aleasa. 

Costuri de instalare ale unei incalziri in pardoseala

Calculul de pret pentru incalzirea in pardoseala se face in functie de solutia aleasa. Astfel, sistemele electrice pot fi mai accesibile in comparatie cu cele pe baza de apa, care necesita o serie de interventii complexe. De asemenea, solutiile de automatizare pot genera costuri suplimentare.

De aceea, pentru a obtine o oferta concreta, se recomanda sa apelati la o echipa de profesionisti, care sa poata identifica particularitatile proiectului. In principiu, costul pe metru patrat variaza intre 20 si 50 de euro, incluzand atat manopera, cat si materialele. Totusi, pentru a putea calcula un buget estimativ, tineti cont de:

  • Suprafata in metri patrati pe care o veti acoperi;
  • Suprafata desfasurata (metri liniari) de cablu sau teava si numarul de circuite;
  • Echipamentele de automatizare utilizate (senzori si termostate);
  • Materialele utilizate pentru finisare, etc..
sfaturi intretinere incalzire pardoseala

Investitii initiale si riscuri in cazul avariilor

Pentru a evita eventualele avarii, se recomanda sa achizitionati de la bun inceput materiale de calitate. In caz contrar, reparatia daunelor poate presupune chiar indepartarea intregii pardoseli, ceea ce, dupa cum v-ati dat seama, presupune costuri foarte mari. Cateva dintre cele mai cunoscute avarii ale sistemelor de incalzire prin pardoseala sunt:

  • Defectarea termostatelor: De cele mai multe ori, erorile la termostat apar din cauza unor setari defectuoase. Acestea se pot redresa rapid prin consultarea manualului de utilizare oferit de producator. Daca, totusi, nu puteti rezolva astfel problema, apelati la un profesionist pentru a inlocui termostatele defecte;
  • Deteriorarea pardoselii: Fluctuatiile de temperatura (trecerea brusca de la rece la cald) pot cauza aparitia unor fisuri sau chiar crapaturi pe suprafata materialului de finisare. Pentru a evita astfel de probleme, achizitionati doar materiale termorezistente, recomandate pentru incalzirea in pardoseala;
  • Pompa de recirculare a apei: Adesea, se poate intampla ca pompa de recirculare a apei sa se blocheze. In cazul in care nu puteti sa o deblocati, se recomanda inlocuirea acesteia. 

Intretinerea si garantia sistemului de incalzire prin pardoseala

Intretinute in mod corespunzator, sistemele de incalzire prin pardoseala pot avea o durata de viata de pana la 100 de ani. In timp ce incalzirea electrica prin pardoseala nu necesita mentenanta de specialitate, cea cu agent termic poate fi mai pretentioasa. Pentru a garanta rezistenta acesteia din urma, se recomanda respectarea catorva conditii, relativ simple:

  • Inspectii regulate si verificare presiunii: Sistemele pe baza de apa sunt inchise, acestea mentinand o anumita presiune. Apelati la un profesionist pentru a inspecta reteaua cel putin odata pe an. Daca se identifica scaderea presiunii, inseamna ca sistemul prezinta pierderi;
  • Verificati pompa si valvele: Pompa este (daca se poate spune asa) inima sistemului de incalzire. In mod normal, aceasta este extrem de silentioasa. Totusi, daca sesizati sunete ciudate, apelati indata la un profesionist pentru a o curata si a verifica valvele de presiune;
  • Amplasarea mobilierului: Evitati sa amplasati piese de mobilier foarte mari, care nu ar permite podelei sa respire. In caz contrar, sistemul de incalzire se va supraincalzi, fapt care poate conduce la defectiuni irecuperabile.
sisteme incalzire sub pardoseala

De ce sa optam pentru o incalzire prin pardoseala?

Sistemele de incalzire prin pardoseala, indiferent daca sunt electrice sau cu agent termic, au o multime de beneficii. Iata doar o parte dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru aceasta solutie de incalzire: 

  • Eficienta energetica: Studiile au demonstrat faptul ca incalzirea prin pardoseala este mult mai eficienta, spre deosebire de cea clasica, bazata, in principal, pe radiatoare. Parte a acestui aspect se datoreaza faptului ca intreaga pardoseala retine caldura, scazand astfel consumul de energie;
  • Confort sporit: Beneficiarii unor astfel de investitii se bucura de confort sporit, deoarece caldura este transmisa uniform in toata incaperea. Pe scurt, oriunde va veti deplasa in incapere, nu veti simti diferente de temperatura;
  • Mediu sanatos: In timp ce clasicele calorifere pot acumula mizerie si praf, dezvoltand astfel germeni sau alergeni, incalzirea prin pardoseala adreseaza aceasta problema si este chiar recomandata pentru persoanele cu afectiuni ale sistemului respirator.

Speram ca acest material v-a oferit toate informatiile necesare pentru a face o alegere in cunostinta de cauza. Totusi, daca aveti intrebari suplimentare, nu ezitati sa apelati la serviciile unei echipe profesioniste pentru consultata.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.