- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Avand in vedere multimea de solutii disponibile pe piata, alegerea unui sistem de incalzire casa poate fi destul de dificila. In acest sens, pentru a va veni in ajutor, materialul prezent contine informatii complete privind incalzirea casei. La final, prin parcurgerea articolului, veti putea raspunde unora dintre cele mai importante intrebari legate de acest subiect, respectiv:
- Care sunt principalele tipuri de centrale termice si cum se caracterizeaza acestea;
- Care este diferenta intre incalzirea prin pardoseala si cea prin calorifere si cum sa aflati care este solutia potrivita pentru dumneavoastra;
- Care sunt aspectele pe care ar trebui sa le cunoasteti in legatura cu sistemele de incalzire locuinte.
Prezentare generala incalzire casa
Sistemele de incalzire casa sunt esentiale nu doar pentru mentinerea unei temperaturi constante la interior (si implicit, a confortului locatarilor), dar si pentru extinderea duratei de viata a zidariei si elementelor de finisaj.
Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, exista mai multe solutii de incalzire a casei, iar acestea se diferentiaz, in principiu, in doua moduri:
- In functie de sursa de energie;
- In functie de sistem.
Pentru a putea face distinctia intre acestea si, implicit, pentru a face alegerile potrivite, vom discuta despre caracteristicile fiecarei categorii in parte. Inainte de aceasta, insa, retinem ca rolul sistemelor de incalzire este acela de a oferi confort, dar si protectie.
Tipuri de centrale pentru incalzire
In functie de sursa de energie care alimenteaza sistemul, producatorii pun la dispozitie urmatoarele tipuri de centrale termice: pe gaz, lemne (si derivati), curent electric si pompe de caldura. Iata caracteristicile acestora:
Centrala termica pe gaz
Incalzirea pe gaz reprezinta cea mai populara solutie din Romania, in special in zonele urbane, acolo unde alimentarea cu gaz exista intr-o proportie foarte mare. Daca doriti sa optati pentru o astfel de centrala, iata care sunt factorii de care ar trebui tineti cont:
Avantaje
- Furnizare continua: In timp ce penele de curent pot aparea extrem de des (in special in anotimpurile reci), intreruperile in cazul alimentarii cu gaz sunt foarte rare. Acest fapt asigura functionarea sistemului de incalzire indiferent de conditiile meteorologice, beneficiind de caldura chiar si atunci cand alimentarea cu curent electric este intrerupta;
- Incalzire rapida: Datorita combustiei gazului, temperatura in casa va creste mult mai rapid, comparativ cu alte solutii. Mai mult decat atat, gazul poate incalzi casa la o temperatura mai mare, oferind, astfel, mai mult confort locatarilor;
- Costa destul de putin: Rezervele de gaz ale globului sunt intr-o continua crestere, astfel ca pretul acestui combustibil este relativ scazut. Tariful pentru un mWh este de aproximativ 32 de lei, iar pentru a va forma o idee, o familie care utilizeaza o centrala pe gaz intr-un apartament de 70 mp cheltuie aproximativ 450 de lei pe luna (in lunile geroase de iarna) pentru tot ceea ce inseamna gaz – incalzire, apa calda menajera si aragaz.
Dezavantaje
- Instalarea poate fi costisitoare: Bransarea la o retea de gaze poate fi destul de costisitoare. Mai mult, daca nu exista o conducta in proximitatea locuintei, veti fi taxat suplimentar pentru fiecare metru liniar de teava de la conducta principala pana la casa. De asemenea, pentru ca depinde de o astfel de retea, centrala pe gaze nu poate fi montata decat in anumite localitati.
Centrala termica pe lemne, carbuni sau peleti
Centralele pe lemn, carbuni sau peleti au devenit o optiune extrem de avantajoasa pentru incalzirea gospodariilor din Romania, fiind o alternativa eficienta pentru localitatile care nu dispun de o retea de gaze.
Iata ce trebuie sa stiti despre acestea:
Avantaje
- Materialele lemnoase sunt foarte accesibile: Lemnul, carbunii sau peletii sunt mult mai accesibile din punct de vedere al pretului de achizitie, atat in comparatie cu gazul, cat si cu curentul electric. De exemplu, o gospodarie de 150 mp consuma, in medie, 5 tone de peleti pe perioada anotimpurilor reci (6 luni), pentru incalzirea centrala si apa calda, iar o tona de peleti costa aproximativ 600 de lei. Astfel, suma medie cheltuita este de aproximativ 500 de lei pe luna. Atentie! Exemplul la incalzirea pe gaze presupunea un apartament de 70 mp, iar cel pe lemn, o cladire de 150 mp;
- Pot fi automatizate: Sistemele moderne permit aprinderea si alimentarea automata a cazanelor. Astfel, tot ce va trebui sa faceti este sa umpleti cazanul o singura data si sa va bucurati de caldura pentru un timp indelungat;
- Lemnul este o resursa ecologica: Lemnul si derivatii acestuia sunt solutii sustenabile, care nu afecteaza mediul inconjurator. Intr-o perioada in care poluarea poate pune in pericol sanatatea tuturor, montarea unei centrale pe lemn poate fi de real ajutor.
Dezavantaje
- Aprovizionarea si depozitarea sunt dificile: Cele 5 tone (+/-, in functie de suprafata) de peleti, lemn sau carbune necesare pentru incalzirea casei vor trebui depozitate intr-un spatiu special destinat. Din acest punct de vedere, acest tip de centrala nu este cel mai comod si nici cel mai eficient.
Centrala termica pe curent
Centrala pe curent electric este, poate, cea mai rapida solutie de incalzire casa. In plus, desi costurile pentru electricitate pot fi destul de mari, producatorii urmaresc eficientizarea consumului la centralele electrice moderne. In ceea ce priveste avantajele si dezavantajele, urmatoarele sunt cele de care ar trebui sa tineti cont:
Avantaje
- Pot functiona cu energie sustenabila: Centralele electrice sunt ideale pentru constructiile care beneficiaza de un sistem electric sustenabil (panouri solare, eoliene, etc.). Pe langa faptul ca acestea nu vor afecta in niciun fel mediul, consumul nu va costa practic nimic, iar investitia se va amortiza inca din primii ani de utilizare;
- Se instaleaza usor: Centralele electrice sunt mult mai mici decat alte solutii de incalzire, astfel ca montajul se realizeaza foarte usor. Mai mult decat atat, acestea se potrivesc in orice incapere si, spre deosebire de cazanele pentru combustibil solid, nu necesita o camera special destinata centralelor;
- Ofera control absolut: In timp ce presiunea de gaz sau calitatea lemnului pot influenta puterea calorica, centralele electrica sunt 100% programabile si permit controlul total asupra functiilor. Printre altele, acest lucru inseamna ca puteti seta si mentine o temperatura constanta si lipsita de fluctuatii.
Dezavantaje
- Curentul electric poate fi costisitor: In lipsa panourilor solare sau a unei surse de energie proprii, curentul electric reprezinta cea mai scumpa optiune. In medie, in functie de gospodarie, acesta poate costa cu pana la 50% mai mult, comparativ cu incalzirea pe gaze.
Pompe de caldura
Pompele de caldura sunt o alternativa mult mai moderna si practica a centralelor electrice. Desi achizitionarea unui astfel de sistem este mai costisitoare, investitia se va amortiza, cu siguranta, intr-un timp foarte scurt. Iata aspectele mai mult sau mai putin benefice ale pompelor de caldura:
Avantaje
- Reprezinta o solutie sigura: In timp ce centralele pe gaz, de exemplu, pot prezenta scurgeri, punand in pericol sanatatea proprietarului, pompele de caldura sunt dotate cu sisteme de siguranta, care nu permit aparitia unor eventuale accidente;
- Nu fac zgomot: Pompele electrice de caldura sunt foarte silentioase. In timp ce alte sistemele fac relativ mult zgomot pentru a functiona eficient, pompa de caldura va mentine o temperatura constanta, fara a scoate sunete deranjante.
Dezavantaje
- Necesita mult mai mult spatiu: Pompele de caldura au, in general, dimensiuni mult mai mari decat alte solutii de incalzire. Astfel, acestea nu pot fi montate oriunde si necesita amenajarea unui spatiu special destinat acestora.
Incalzirea casei in functie de sistemul instalat
Daca ati stabilit care centrala este mai potrivita pentru propriul proiect, este timpul sa decideti tipul sistemului de incalzire. Astfel, puteti alege intre mai multe solutii, insa doua dintre acestea sunt, in general, recomandate de specialisti: incalzirea prin pardoseala si incalzirea prin calorifere.
Incalzire prin pardoseala
Din ce in ce mai multi proprietari de casa renunta la incalzirea clasica (prin calorifere) in favoarea celei prin pardoseala. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca incalzirea prin pardoseala permite mentinerea unei temperaturi constante in intreaga incapere si, de asemenea, functioneaza la o temperatura mai mica, fapt care reduce costurile energetice.
Cu toate acestea, daca optati pentru un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa stiti faptul ca investitia initiala va fi mai mare, intrucat atat achizitia materialelor, cat si manopera pot fi mai scumpe.
Incalzire prin calorifere
Daca nu va permiteti o investitie prea mare, atunci solutia incalzirii prin calorifere ramane, poate, cea mai eficienta varianta. In plus, aceasta se bucura de mai multe avantaje, printre care si mentenanta sau facilitatea reparatiilor.
Astfel, fiind o solutie vizibila, eventualele daune se pot depista usor, iar interventia pentru reparatii se realizeaza, de asemenea, rapid si fara complicatii. Totusi, incalzirea prin convectie presupune un flux continuu rece – cald, iar acest lucru poate afecta confortul sau chiar sanatatea locatarilor.
Alte tipuri
Dupa cum spuneam, incalzirea casei se poate realiza prin mai multe moduri. Astfel, puteti alege sa utilizati semineuri, sobe sau chiar godinuri. In cazul acesta, ar trebui sa aveti in vedere faptul ca alimentarea acestora cu lemn se realizeaza manual, dar si faptul ca aceste solutii presupun curatare constanta. O alta solutie moderna este cea de incalzire geotermala, care presupune montarea conductelor de apa prin pamant, pentru a extrage astfel caldura in mod natural.
Care sunt avantajele si dezavantajele sistemelor de incalzire casa?
Acum ca am identificat beneficiile si slabiciunile fiecarui tip sau sistem in parte, propunem o trecere in revista a avantajelor si dezavantajelor sistemelor de incalzire casa.
Avantaje
- Versatilitate: Producatorii ofera o gama extrem de variata de solutii din care veti putea alege. Astfel, indiferent de localizarea casei, ori de particularitatile proiectului, cu siguranta veti gasi o solutie de incalzire centrala potrivita;
- Independenta: Veti beneficia de independenta fata de furnizorii locali sau municipali de apa calda, care pot intarzia distributia acesteia pe timpul iernii;
- Control: Veti putea controla temperatura din casa, astfel incat sa beneficiati de maximul de confort;
- Automatizare: Majoritatea sistemelor de incalzire locuinta sunt complet automatizate, fapt care eficientizeaza consumul de energie si reduce cheltuielile recurente.
Dezavantaje
- Cost: Costul pentru montarea unui astfel de sistem poate fi destul de mare (prin comparatie cu bransarea la o retea de apa calda);
- Intretinere: Cele mai multe tipuri de centrale termice presupune servisare anuala si intretinere de specialitate;
- Spatiu: Veti avea nevoie de un spatiu special destinat in care sa montati centrala (magazie, debara, garaj, etc.).
Ce fel de sistem de incalzire alegem in functie de conditia casei?
In principiu, indiferent ca aveti o constructie noua sau ca planuiti sa schimbati sistemul de incalzire al uneia vechi, specialistii recomanda sa optati pentru o casa sustenabila, care sa utilizeze, in cea mai mare parte, energie verde (regenerabila). Puteti face acest lucru prin montarea unei centrale electrice de incalzire casa si cuplarea acesteia la diferite surse de energie electrica alternativa (panouri fotovoltaice, turbina eoliana, etc.).
De asemenea, pentru reducerea consumului, este de preferat sa optati pentru incalzirea prin pardoseala care, dupa cum ati observat, utilizeaza mai putina energie si ofera mai mult confort.
Totusi, in cazul in care bugetul sau alti factori nu va permit sa transformati gospodaria intr-una sustenabila, puteti opta pentru varianta clasica de incalzire prin calorifere, care poate fi cuplata la orice tip de centrala termica.
Ce fel de sistem sa aleg pentru casa mea?
Desi investitia initiala va fi mai mare, este de preferat sa optati intotdeauna pentru surse de energie regenerabile. Acestea nu doar ca va vor ajuta sa economisiti bani pe termen lung, dar sunt si prietenoase cu mediul si nu prezinta pericol pentru natura. Totusi, daca, din varii motive, acest lucru nu este posibil, conform specialistilor, urmatoarea optiune ar trebui sa fie gazul.
Indiferent de particularitatile proiectului, va recomandam ca, inainte de a va decide cu privire la o solutie, sa luati legatura cu o echipa de specialisti si sa cereti opinia acestora.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.