- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Deseori, procesul de amenajare garsoniera poate parea o adevarata provocare. Cum spatiul mic limiteaza adesea utilizatorii, stilizarea ergonomica a spatiului presupune un adevarat proces de selectie a elementelor functionale si de decor, astfel incat sa nu supraaglomerati locuinta si sa o fructificati la adevaratul potential.
In cele ce urmeaza, veti afla cum sa amenajati acest spatiu, tinand cont de:
- Dimensiunea incaperii;
- Delimitarea spatiului si alegerea corespunzatoare a finisajelor, pieselor functionale, tipului necesar de iluminare si elementelor decorative;
- 6 idei moderne de amenajare garsoniera in functie de cele mai populare stiluri decorative.
Amenajarea unei garsoniere in functie de spatiul disponibil
Aproximarea spatiului din punct de vedere vizual, in raport cu necesitatile personale, este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand achizitionati o garsoniera, dar si atunci cand va propuneti s-o amenajati in mod corespunzator. In functie de cat e locuinta de mare sau de mica, puteti stabili lucrurile de baza, ce urmeaza a fi incluse in procesul de amenajare garsoniera si lucrurile de care va puteti lipsi sau pentru care trebuie sa cautati alte alternative. Asadar, iata cum sa va amenajati garsoniera in functie de spatiul disponibil:
Amenajare garsoniera mare
Amenajarea unei garsoniere de mari dimensiuni va ofera mai multa libertate, deoarece puteti opta atat pentru cateva articole si obiecte functionale de dimensiuni mari, cat si pentru mai multe, de dimensiuni mici.
Va puteti imparti locuinta in diferite incaperi, cu o destinatie unica atribuita fiecareia. Pentru aceasta, fie puteti opta pentru delimitarea spatiilor cu ajutorul peretilor falsi sau a unor usi glisante.
Totodata, puteti folosi mai multe elemente functionale pentru a acoperi intregul necesar, ceea ce inseamna ca, la nevoie, puteti opta pentru mobilier mai generos din punct de vedere al marimii, cat si al cantitatii.
Amenajare garsoniera mica
Atunci cand accentul de amenajare garsoniera se pune pe un spatiu redus in dimensiuni, amenajarea garsonierei din punct de vedere ergonomic are un rol esential. Asta datorita faptului ca veti avea nevoie de toate elementele necesare unei familii, dar, in acelasi timp, optiunile va sunt limitate din pricina spatiului.
De aceea, recomandat este sa apelati la mobila facuta pe comanda si/sau la mobilier de mici dimensiuni si corpuri supraetajate. Puteti monta patul pe latura cea mai mica, dar, totodata, puteti inlocui piesele si mobilierul de mari dimensiuni cu cel multifunctional sau extensibil.
Decoratiunile ar trebui sa fie introduse echilibrat, nu foarte multe, iar coloritul incaperii trebuie sa fie unul cat mai deschis, pentru a dimensiona spatiul din punct de vedere vizual.
Amenajare garsoniera open space
Foarte multe garsoniere existente la vanzare in zilele noastre sunt de tipul unei locuinte nedelimitate, care lasa totul la vedere. Puteti, insa, sa amenajati o garsoniera de acest tip in regim open space, obtinand o locuinta sofisticata si aranjata cu mult bun gust.
Bucataria o puteti delimita de camera de zi sau de spatiul de dormit printr-un semi perete despartitor si/sau prin usi glisante, printr-un perete de tip bar, etc. Totodata, pentru a evidentia incaperea principala (sufrageria sau livingul), puteti opta pentru constraste si culori, materiale si texturi ceva mai indraznete, avand grija sa nu exagerati cu varietatea acestora.
Daca va doriti un ambient clasic si linistit, delimitati incaperile prin decoratiuni specifice acestora, pastrand paleta cromatica de baza pentru intreaga garsoniera.
Sfaturi generale pentru amenajarea garsonierei
Odata ce v-ati conturat in linii mari un plan de bataie pentru amenajarea garsonierei in functie de dimensiunea acesteia, veti fi nevoiti sa va orientati intreaga atentie si catre delimitarea corespunzatoare a spatiului si catre elementele functionale si de decor. Alegerea acestor piese trebuie sa fie una echilibrata, astfel incat sa va bucurati de un confort si functionalitate deplina. Iata cum trebuie sa procedati:
Delimitarea spatiului
Delimitarea spatiului in zone functionale va ajuta sa stabiliti cu exactitate ce elemente puteti introduce in fiecare colt al locuintei, pentru a va bucura de confortul necesar.
Indiferent de dimensiunea spatiului pe care-l aveti la dispozitie, puteti delimita cu usurinta orice garsoniera in incaperi cu functionalitati diferite. Pentru a delimita spatiul, puteti utiliza o serie de paravane, placi de plexigras sau placi de sticla (pentru un efect elegant), iar delimitarea o puteti face dupa cum urmeaza:
- Zona de relaxare – Pentru o zona de relaxare, pe deplin functionala, puteti apela la o comoda, un televizor si, optional, o masuta de cafea (daca aceasta este potrivita in raport cu necesitatile personale si caracteristicile spatiului);
- Zona de lucru – Pentru zona de lucru este arhisuficient sa apelati la un birou si un scaun, pe care sa le amplasati in zona cea mai luminoasa a incaperii si sa-l completati eventual cu cateva rafturi si sisteme mici de iluminare artificiala;
- Zona de dormit – Zona de dormit se delimiteaza cu usurinta prin intermediul unei canapele extensibile si, cel mult, prin utilizarea unui dulap si/sau a unei noptiere.
Alegerea paletei cromatice
Alegerea culorii peretilor
Culorile au un rol important in amenajarea unei garsoniere, cu atat mai mult daca ne gandim la acele garsoniere de dimensiuni foarte reduse.
Peretii garsonierelor cu un spatiu mic ar trebui sa fie nuantati in culori neutre si/sau deschise, pentru a reda impresia unui spatiu mai aerisit si mai mare. In cazul garsonierelor mai spatioase, va puteti juca cu paleta de culoare si puteti opta, inclusiv, pentru vopsirea peretilor in culori mai puternice.
Daca spatiul pe care il aveti la dispozitie are o forma lunga, dar ingusta, veti mari spatiul vizual prin vopsirea peretilor mici in nuante mai puternice, iar cei mai mari in nunte neutre de bej sau alb.
Alegerea paletei cromatice a podelei
In functie de materialul pardoselii si destinatia incaperii (atunci cand garsoniera este impartita pe zone), culoarea va fi, din nou, un aspect important, dat fiind ca pardoseala ocupa un spatiu generos de-a lungul incaperii.
Pentru incaperile mici si/sau inguste, ar trebui sa optati pentru o podea in culori calde si/sau deschise, in timp ce pentru spatiile mai mari puteti opta pentru culori reci, care sa se completeze cu zugraveala peretilor.
Trebuie sa mai stiti, totodata, ca pardoseala in culori calde amplifica marimea spatiului, in timp ce culorile reci pot oferi un aer mai elegant, dar, totodata, pot inchide atmosfera, daca peretii nu sunt zugraviti corespunzator.
Alegerea pieselor de mobilier
Alegerea pieselor de mobilier din punct de vedere al formei, dimensiunii si a materialului trebuie sa se raporteze la nevoi, cat si la spatiul disponibil, fiind ergonomic si practic.
Mobilierul destinat pentru depozitare poate fi inlocuit cu rafturi suspendate, patul cu o canapea extensibila si cu lada de depozitare integrata sau cu un pat rabatabil.
Living-ul sau zona de relaxare se poate concentra asupra unei mese de cafea si a unor tabureti, in timp ce, la capitolul bucatarie, puteti opta pentru un corp de mobilier mai generos si bine divizat prin spatii multiple de depozitare, chiar si pentru mobilier in care sa integrati electrocasnicele, care va ajuta sa castigati spatiu suplimentar.
Piesele de mobilier trebuie, de asemenea, alese atent din punct de vedere al nuantei si materialelor, fiind recomandat sa evitati mobilierul masiv, care incarca spatiul vizual si sa va orientati, mai degraba, catre obiecte din pal sau sticla, de exemplu.
Alegerea surselor de iluminat
Cu cat este mai generoasa lumina care patrunde in incapere sau pe care aceasta o emana prin alegerea surselor corespunzatoare de iluminat artificial, cu atat spatiul va fi mai generos vizual, mai relaxant si va spori senzatia de productivitate.
Corpurile supradimensionate pentru iluminatul artificial si central, precum candelabrele, plafonierele sau lustrele sunt ideale garsonierelor de mici dimensiuni, insa acestea pot contribui la o distributie mai ampla a luminii chiar si in spatiile mari.
Iluminatul de lucru sau local se poate face prin intermediul spoturilor sau al lampadarelor aplicate pe pereti sau integrate in mobila.
De asemenea, reflexia luminii prin utilizarea unor oglinzi de dimensiuni mari, care sa capteze si sa reflecteze atat lumina naturala, cat si pe cea artificiala, va ajuta cresterea gradului de luminozitate, la o buna raspandire a razelor de lumina in unghii diferite ale amplasamentului, cat si la dimensionarea vizuala a spatiului.
Alegerea textilelor si a elementelor decorative
Textilele si elementele decorative pot contribui la amplificarea starii de confort si la personificarea amplasamentului. Insa, atentie, acestea nu trebuie utilizate in mod abuziv, mai ales daca spatiul nu permite acest lucru.
In cadrul unei garsoniere mici, numarul si dimensiunea decoratiunilor trebuie sa fie foarte reduse. Puteti opta, de pilda, pentru tablouri, panouri si decoratiuni foarte mici, care nu risca sa aglomereze spatiul. Astfel, integrarea a 1-2 tablouri mici sau de diferite dimensiuni relativ similare, pot decora spatiul echilibrat.
Iubitorii de plante sau cei care se incarca cu energie de la un cadru inspirat din natura, pot utiliza plante inalte, pe care sa le amplaseze in coltul incaperii sau pentru mini plante, ce pot fi amplasate pe birou sau chiar pe perete.
In ceea ce priveste materialele textile, dimensiunea, forma si culorile depind de stilul dominant si de nuantele celorlalte elemente ale incaperii (mobilier, zugraveala, etc.), caci acestea pot delimita spatiul sau il pot supraaglomera.
De exemplu, perdelele ajuta la dimensionarea spatiului, ceea ce inseamna ca perdelele foarte lungi si amplasate in vecinatatea nivelului tavanului, vor alungi incaperea. Daca optati pentru perdele intr-o culoare identica sau similara cu cea a peretilor, spatiul va parea mai mare, in timp ce un model diferit, in nuante foarte inchise sau colorate, poate fi o pata de culoare care sa atraga atentia.
Cinci stiluri de amenajare a unei garsoniere
Amenajarea garsonierei in raport cu unul dintre cele mai populare stiluri va poate veni in ajutor pentru a alege cu usurinta finisajele, mobila sau chiar intregul decor si ansamblul garsonierei. Astfel, urmarind un tipar anume, care sa se rasfranga din propria personalitate, puteti amenaja spatiul intr-un mod modern, practic, cu usurinta si cu un buget decent si bine distribuit.
Iata care sunt cele mai populare stiluri de amenajare pentru o garsoniera:
Garsoniera in stil retro
Stilul retro defineste un spatiu prin naturalete si prin prisma unor materiale durabile si/sau cu influente istorice.
La capitolul mobilier si pardoseala, accentul cade pe lemnul natural si pe nuantele de pamant, care se imbina perfect cu finisaje de alb sau bej ale peretilor.
Insa, acest stil va ofera sansa de a transpune in locuinta un finish personal. Astfel, puteti opta, inclusiv, pentru mobilier in nuante pastelate, completat de decoratiuni in culori puternice si/sau in nuante regale.
Garsoniera in stil modern
Stilul modern pune accentul pe functionalitate, pe un contrast usor, rafinat si linistit, caracterizat de o ordine deplina.
Adesea, se folosesc nuante dintr-o paleta neutra sau calda, atat pentru finisarea peretilor, cat si in ceea ce priveste pardoseala sau piesele de mobilier. In cadrul amenajarii unei garsoniere in stil modern, se pot folosi finisaje in linii drepte si dungi, cu un stil minimalist.
Mobilierul si elementele din lemn sau sticla pot fi introduse cu succes la amenajarea unei astfel de garsoniere, insa e recomandat sa nu introduceti elemente romantice, care nu corespund deloc caracteristicilor acestui stil.
Spatiile de depozitare sunt un element cheie pentru stilul modern, in special daca acestea pot fi integrate cu usurinta in decor, fara a fi vizibile.
Garsoniera in stil scandinav
Amenajarea garsonierei in stil scandinav are drept punct de plecare inspiratia din zona nordica, unde, deseori, locuintele nu sunt foarte generoase din punct de vedere al spatiului. Nordicii ne arata ca, prin adoptarea acestui stil, putem amenaja o garsoniera cu bun gust si dupa plac, fara a omite functionalitatea si neceitatile personale.
Paleta cromatica pune in evidenta utilizarea unor culori ying-yang, precum alb si negru, care poate fi completat de note de gri, bleumarin, imprimeuri geometrice, elemente texturate, care ies in evidenta si amplifica decorul. Accentul cade pe multifunctionalitate, pe mobilier practic, ce se poate monta cu cea mai mare usurinta.
Plantele si tablourile sunt binevenite, cu conditia ca acestea sa nu ocupe spatiu si sa nu fie integrat in mod ,,fortat”, oferind o senzatie de aglomerare.
Garsoniera in stil Feng Shui
Stilul Feng Shui este potrivit pentru cei ce isi cauta armonia prin intermediul spiritualitatii, punand accentul pe o serie de reguli bine definite in ceea ce priveste alegerea obiectelor si pozitionarea acestora in locuinta.
De exemplu, patul trebuie intotdeauna sa fie amplasat in directia peretelui principal si nu trebuie niciodata sa impuna pozitia de somn cu capul in directia nordului.
Camera poate fi delimitata prin zone de lucru, iar fiecare zona n-ar trebui sa detina mai mult de 5 elemente esentiale. Acest lucru nu doar ca favorizeaza productivitatea si linistea din punct de vedere spiritual, insa este de la sine inteles ca si spatiul va fi amenajat mai practic si strict functional.
Accentul se pune si pe utilizarea oglinzilor si a plantelor, despre care se spune ca ar contribui la echilibrul spiritual prin inlaturarea energiilor negative si prin armonizarea spatiului atat vizual, cat si spiritual sau psihologic.
Garsoniera in stil Art Deco
Stilul Art Deco este un stil de amenajare impunator, relativ pretentios, am putea spune. Accentul in amenajarea unei garsoniere in stil Art Deco se pune pe piese complet functionale, integrate intr-un decor de poveste, cat mai expresiv si cat mai puternic nuantat.
Paleta cromatica utilizata este deseori una puternica, ce iese cu usurinta in evidenta, asemenea materialelor si formelor asimetrice, ce nu sunt complet definite (decoratiuni atipice, abstracte, inedite).
De regula, se foloseste mobilier masiv din punct de vedere al dimensiunilor, care se recomanda a fi completat cu decoratiuni de mici dimensiuni (tablouri, sistem de iluminare artificiala, etc.).
O vedere luxurianta si impunatoare puteti obtine prin amplasarea unor statui si/sau a decoratiunilor cu specific metalic, prin decorarea manuala a peretilor cu picturi autentice si impunatoare, handmade, elemente, de altfel, extrem de definitorii pentru amenajarea garsonierei in stil Art Deco.
In concluzie, exista solutii vaste de amenajare a unei garsoniere, chiar daca aceasta este, deseori, un spatiu mult mai redus, fata de o casa sau un apartament cu numeroase camere. Amenajarea garsonierei se poate realiza simplu si rapid, cu un buget decent, astfel incat sa obtineti o locuinta confortabila, relaxanta si functionala, cat si o locuinta moderna si reprezentativa pentru secolul XXI.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.