Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Mansarda se poate transforma intr-o incapere distinsa, cu o functionalitate vasta, indiferent de pozitia sau dimensiunea acesteia. O puteti transforma in coltul preferat de relaxare si meditatie, sau intr-o zona de lucru profesionala, care sa contribuie la cresterea productivitatii si la o buna stare de spirit. Toate printr-o amenajare mansarda optima si echilibrata.
Ca sa va amenajati mansarda precum un adevarat profesionist, v-am pregatit un material, care sa va ajute in procesul de design interior cu diferite informatii esentiale, precum:
- De ce aspecte trebuie sa tineti cont si cum va pregatiti amplasamentul pentru amenajarea unei mansarde;
- Cum trebuie alese finisajele, pentru a obtine functionalitatea si stilul dorit;
- Care sunt elementele functionale principale si cum sa le alegeti;
- Cum sa amenajati mansarda in functie de utilitatea acesteia;
- 3 idei de amenajare mansarda in functie de stilurile decorative si cel potrivit dorintelor personale.
Sfaturi generale pentru amenajarea unei mansarde
Inainte de a incepe efectiv procesul de amenajare mansarda, o idee foarte buna ar fi conturarea proiectului cu ajutorul unei schite, care sa va vina in ajutor ori de cate ori este necesara stabilirea stilului si a finisajelor potrivite. Unele stiluri de amenajare, spre deosebire de altele, pot fi ceva mai complexe, insa, de multe ori, alegerea acestora se face in funtie de disponibilitatea incaperii, spatiul putandu-va limita, de multe ori. De asemenea, lipsa unor elemente sau a unor procese de pregatire va poate ingreuna atat munca, cat si confortul.
Iata, asadar, ce trebuie sa aveti in vedere, atunci cand decideti sa va amenajati mansarda:
Pregatirea mansardei
Pentru ca mansarda sa beneficieze de tot potentialul functional, pe care doriti sa-l obtineti la finalul procesului de amenajare, este necesar sa faceti o verificare si/sau o pregatire atenta a unor elemente.
De exemplu, izolatia joaca un rol extrem de important in materie de siguranta, sanatate si confort. Este recomandat sa va izolati incaperea atat la interior, cat si la exterior, fapt ce va oferi un randament caloric ridicat, prevenind, astfel, schimbul termic.
De asemenea, sistemul de ventilatie este la fel de important, caci si in mansarda se poate forma cu usurinta igrasie sau mucegai, un lucru, de altfel, foarte neplacut. Asadar, alegerea unui sistem de ventilatie potrivit (aeroterma, aer conditionat, ventilator cu picior, etc.) incaperii va poate fi de folos.
Alegerea finisajelor
Alegerea pardoselii
In alegerea pardoselii potrivite, va puteti orienta fie catre o pardoseala clasica, de lemn, fie catre o pardoseala de piatra sau din gresie. Ambele sunt extrem de usor de ingrijit.
Pentru pardoseala din lemn e recomandat sa optati pentru parchet sau scanduri de lemn tratate ignifug, la fel ca elementele de izolatie. De altfel, o alegere foarte buna este pardoseala din lemn dur, pentru trafic intens.
Daca optati pentru piatra naturala sau gresie, trebuie sa stiti ca acest lucru va influenta si regimul termic. Astfel, pentru mentinerea unei temperaturi optime, puteti opta pentru un covor sau pardoseala cu sistem de incalzire integrat.
Alegerea tavanului
Tavanul ar trebui sa fie amenajat din punct de vedere cromatic conform paletei de culoare a peretilor sau in contrast cu acestia, pentru o ambianta placuta.
De regula, alegerea cea mai buna este un tavan care sa nu fie perfect finisat. Astfel, materialele ideale sunt fie lemnul si grinzile de lemn (pentru un stil traditional, inedit), fie plafoanele betonate, decorate cu elemente functionale din metale si materiale grele.
Constructia peretilor
Ideal este ca amenajarea peretilor sa fie realizata in functie de dimensiunea spatiului, cat si de stilul dorit.
Culorile deschise la culoare sunt ideale, dat fiind faptul ca deseori mansarda este slab iluminata si tinde sa devina un spatiu intunecat si inchis. Culorile deschise vor mari spatiul vizual si, totodata, vor transforma mansarda intr-o incapere mai calda si mai linistita.
De asemenea, o optiune foarte buna o reprezinta utilizarea tapetului. Pentru un decor de ansamblu, puteti amplasa tapet in intreaga incapere sau puteti opta pentru tapet din loc in loc, pentru o pata de culoare si autenticitate.
Alegerea paletei cromatice
Nuantele recomandate pentru amenajarea unei mansarde sunt cele neutre, naturale, cat si cele vii si calde.
De exemplu, puteti opta pentru o pardoseala in nuante calde de maro, alaturi de finisaje deschise de culoare ale peretilor (alb, bej, galben pastel, etc.).
Cu cat peretii vor fi mai luminosi, cu atat spatiul va parea mai aerisit. Totodata, cu cat linia de culoare a pardoselii si a peretilor va fi mai neutra si simpla, cu atat aveti mai multa libertate in ceea ce priveste modalitatea de decorare a incaperii.
Alegerea pieselor de mobilier
E recomandat sa va orientati catre piese de mobilier complet functionale si, de asemenea, in culori complementare sau cat mai neutre cu restul incaperii.
In ceea ce priveste tipul materialelor, recomandam ca mobilierul sa fie din acelasi material precum tavanul sau podeaua.
De asemenea, e de preferat sa evitati mobilierul masiv ce ofera un aspect foarte sobru si aglomerat, dar puteti opta pentru PAL si alte materiale mai usoare. Alegeti mobilierul la comanda sau optati pentru piesele multifunctionale de mobilier, care sa va ajute pe deplin din punct de vedere al functionalitatii, dar care, totodata, sa nu ocupe mai mult spatiu decat este necesar.
Alegerea surselor de iluminat
Fiind o incapere deseori intunecata, geamurile sunt elemente de nelipsit de la amenajarea mansardei. Cu cat geamurile sunt mai mari, cu atat veti putea beneficia de mai multa lumina naturala, care va oferi mai multa liniste si amplifica senzatia de productivitate. Totodata, puteti opta si pentru ferestre cu sistem inteligent, care vor manevra in mod automat cantitatea de lumina ce patrunde in incapere, fluctuatiile termice, vor impiedica cresterea umiditatii peste limite, etc.
Pe partea de iluminare artificiala, sunt recomandate elementele cu un design simplu si cu o forma practica. Locul candelabrelor somptuoase poate fi inlocuit de lampadare, lampi de birou, spoturi si instalatii.
Includerea elementelor de decor
In materie de decor, este bine sa nu exagerati, pentru ca fiecare centimetru poate fi important pentru o amenajare ergonomica.
Obiectele de decor pot corespunde cu propria personalitate si nevoi. Astfel, puteti opta pentru cateva tablouri, plante naturale si/sau artificiale sau chiar pentru panouri decorative.
Idei de amenajare mansarda in functie de utilitate
Mansarda se poate transforma in spatiul visat, putand fi utilizata drept un loc personal de reculegere sau organizare, indiferent de spatiul pe care aceasta il ocupa.
In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva dintre cele mai des intalnite idei de amenajare a unei mansarde si de atribuire a unei categorii de folosinta, in final, alegerea depinzand strict de nevoile, imaginatia si dorintele personale.
Amenajarea unui dormitor in mansarda
Mansarda poate fi o alegere extraordinara pentru a va amenaja dormitorul. Mai mult, amenajarea unui dormitor intr-o mansarda va poate oferi acel spatiu pe deplin intim si romantic, asa cum ati visat.
Pentru transformarea mansardei intr-un dormitor ca la carte, e recomandat ca patul sa fie amplasat fix in dreptul celui mai mic sau ingust perete. Astfel, veti beneficia de mai mult spatiu liber.
Paleta cromatica trebuie sa fie una deschisa si linistitoare, atat in ceea ce priveste finisarea peretilor, cat si alegerea mobilei. Imbinarea nuantelor neutre cu cele calde este o optiune excelenta! Alegeti rafturile in detrimentul corpurilor de mobilier mari sau din lemn masiv, pentru a castiga cat mai mult spatiu cu putinta.
Amenajarea unui living in mansarda
Puteti opta, de asemenea, pentru amenajarea unui living in mansarda, aceasta transformandu-se intr-un loc unic de relaxare si intampinare a oaspetilor.
Este recomandat sa va orientati catre piese functionale si materiale care sa nu ocupe prea mult sau care sa nu dea senzatia de supraaglomerare. Optati, asadar, pentru mobila cat mai simpla si din materiale cu o densitate scazuta, cat si pentru o paleta cromatica deschisa. In locul fotoliilor generoase, de exemplu, puteti opta pentru scaune sau mici tabureti. Vor da un aspect unicat si vor economisi mult spatiu.
Amenajarea unui loc de joaca in mansarda
Mansarda poate fi, de asemenea, un loc perfect si sigur, in care copiii isi pot petrece timpul liber. Una dintre cele mai bune optiuni de amenajare, e impartirea mansardei in zone functionale, in functie de varsta si de activitatile preferate.
Mobilierul trebuie sa fie simplu, practic si sigur, adaptat varstei copilului. Culorile, design-ul si decoratiunile pot fi jucause si vii, pe un fond neutru. Astfel, puteti opta pentru diferite combinatii de aranjamente, texturi si culori, in functie de preferintele copilului.
Amenajarea unui cinematograf in mansarda
Pentru ca nimic nu se compara cu timpul liber petrecut alaturi de familie, amenajarea unei sali de cinematograf in mansarda este o alegere speciala, dar si una ideala pentru familiile practice si non-conformiste. Daca nu aveti timp sa mergeti la cinematograf, alegeti sa va creati propria sala de cinema chiar in propria acasa.
Accentul se pune pe o canapea sau un coltar generos, in limita spatiului disponibil, langa care sa fie amplasat si un televizor generos. In acest caz nu este obligatoriu sa montati ferestre uriase, dat fiind faptul ca atmosfera de cinematograf este una intunecata si misterioasa. Totodata, prezenta unor mici rafturi de depozitare sau a unor dulapuri fara usi poate fi utila pentru organizarea electronicelor si a accesoriilor necesare.
Amenajarea unui birou in mansarda
Daca locul de munca a fost dintotdeauna acasa sau daca obisnuiti frecvent sa va luati astfel de ore suplimentare, atunci, cu siguranta, amenajarea unui birou in mansarda va fi o alegere ideala.
Veti avea nevoie, asadar, strict de elemente functionale, de corpuri de mobilier care sa nu ocupe anost spatiu. Nu va lipsi biroul si rafturile, prin intermediul carora va veti putea desfasura cu usurinta.
De asemenea, paleta cromatica trebuie sa fie deschisa si luminoasa, astfel incat sa accentueze productivitatea si sa nu induca oboseala. E recomandat ca mediul de lucru sau biroul sa fie amplasat in apropierea unei surse generoase de lumina naturala, dar nu trebuie sa omiteti nici prezenta sistemelor de iluminare punctiforma si locala (lampi, veioze, etc.).
Amenajarea unei sali de sport in mansarda
O alegere la fel de indrazneata si inedita o reprezinta trasnformarea mansardei in propria sala de sport. Pentru amenajarea unei sali de sport va trebui, insa, sa tineti cont de forma si dimensiunea incaperii, cu atat mai mult daca amenajarea mansardei in acest mod impune includerea unor aparate speciale.
Pentru ca sala de sport este un loc plin de vitalitate si sanatate, va fi necesara sa aveti un sistem de ventilatie bine pus la punct, cat si multa lumina naturala, fiind recomandat ca finisajele sa fie luminoase si deschise.
E recomandat sa nu exagerati cu corpurile de mobilier si sa optati pentru un corp alungit sau cat mai comprimat, spatiul avand nevoie de o suprafata generoasa pentru o activitate fizica corecta si conforma.
Stiluri de amenajare mansarda
Indiferent ca v-ati decis sa va transformati mansarda intr-un living, dormitor sau sala de cinema, alegerea unui stil definitoriu va poate ajuta, cu usurinta, sa redati incaperii acel touch final, personal.
Totodata, alegerea unui stil de amenajare mansarda va poate fi de folos in stabilirea mai precisa a finisajelor si decoratiunilor, dar si pentru obtinerea unui ambient modern si sofisticat.
Mansarda in stil modern
Amenajarea mansardei in stil modern pune accentul pe liniile drepte, pe formele geometrice si pe finisajele care se completeaza perfect unele cu celelalte din punct de vedere al texturilor, cat si al paletei cromatice. Mobilierul are o functionalitate bine definita, in timp ce decoratiunile sunt relativ putine, pentru a profita de tot spatiul disponibil asa cum se cuvine.
Amenajarea mansardei in stilul modern este o optiune ideala pentru un grad de confort ridicat si pentru obtinerea unui spatiu armonios, ideal pentru relaxare sau studiu.
Mansarda in stil rustic
Amenajarea mansardei in stil rustic se face cu accent pe materialele naturale si pe o paleta cromatica inspirata din natura. Astfel, lemnul dur si/sau masiv este omniprezent in cadrul acestui stil, la fel ca nuantele rosiatice, neutre, portocalii, etc., nuante calde de altfel, ce te duc cu gandul la natura si la un echilibru perfect.
De asemenea, in stilul rustic se imbina perfect decoratiunile traditionale, articolele reconditionate si chiar si obiectele de inspiratie retro (covor texturat, instrumente muzicale, bancute de lemn, cosuri impletite, etc.).
Mansarda in stil romantic
Stulul romantic de amenajare a unei mansarde combina culorile calde cu decoratiunile romantice si pline de viata. Nu lipseste lumina naturala bogata, cat si iluminatul artificial cu lampi si instalatii, ce fac incaperea mai romantica.
Mobilierul poate fi de inspiratie vintage, in timp ce decoratiunile sunt sofisticate si cu texturi cat mai complexe. Acest stil de amenajare mansarda este ideal pentru personalitatile iubitoare si cochete.
In concluzie, mansarda este un loc ideal, pe care-l puteti amenaja in functie de dorintele si nevoile personale. Amenajata corespunzator, aceasta incapere se poate transforma, cu usurinta, fie intr-un loc de odihna, meditatie sau chiar intr-un spatiu in care productivitatea sa fie la cote maxime. Tinand cont de disponibilitatea spatiului si de destinatia acestuia, amenajarea mansardei se poate face in functie de un anumit tipar, un stil decorativ anume, de exemplu, fapt ce va oferi o nota aparte rezultatului final.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.