- Categorii: Case, Constructii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Domeniul imobiliar poate fi extrem de complicat, demararea unui proiect de constructii case presupunand foarte multa munca si cunostinte in domeniu. Totusi, daca respectati sfaturile specialistilor, investitia va aduce, cu siguranta, foarte multe satisfactii.
Pentru ca informatia in acest sens este, in general, insuficienta si disipata in mai multe surse, am ales sa comasam cele mai importante detalii legate de proiectele de constructii case, astfel incat sa va putem ajuta in proiectul pe care urmeaza sa il demarati.
Printre alte informatii, iata despre ce vom discuta in cele ce urmeaza:
- Care sunt structurile pe care le puteti folosi pentru construirea unei case;
- In cate etape se finalizeaza o investitie imobiliara;
- Ce trebuie sa contina proiectul de constructie;
- De ce caracteristici ar trebui sa tineti cont pe parcursul proiectului;
- Cat costa o constructie casa in functie de finalitate.
Ce presupune procesul de constructii case?
Dupa cum spuneam, procesul de constructii case nu este deloc simplu. Acesta presupune mai multe etape, unele mai complexe decat altele, iar micile erori pot intarzia sau compromite pe deplin investitia. In acest sens, este de preferat sa va pregatiti din timp, pentru a va putea conforma cu normele in vigoare si garanta reusita proiectului.
Acestea fiind spuse, pentru a intra direct in subiect, iata in ce consta construirea unei case:
Realizarea proiectului
Toate investitiile imobiliare debuteaza intr-un birou de arhitectura, acolo unde expertii (arhitecti, ingineri, etc.) stabilesc datele tehnice ale proiectului. Aceasta etapa este vitala pentru construirea casei, intrucat va ajuta atat sa demarati proiectul, oferindu-va, printre altele, cantitatile de materiale necesare, cat si sa obtineti autorizatiile de constructie necesare. Despre continutul proiectului, insa, vom discuta in cele ce urmeaza.
Autorizatia de constructie
A doua etapa, premergatoare demararii lucrarilor, este obtinerea avizelor de functionare pentru santier si a autorizatiei de constructie. Acestea se vor obtine de la autoritatile locale in baza proiectului de constructie. De retinut faptul ca orice constructie (chiar si cele provizorii) necesita obtinerea unei autorizatii in prealabil.
Contractarea unei firme constructii case
Desi, cel putin teoretic, proiectele imobiliare se pot realiza si in regie proprie, este intotdeauna de preferat sa incheiati un contract cu o firma de constructii. Veti analiza proiectul alaturi de acestia, iar ulterior veti putea achizitiona necesarul de materiale.
Demararea lucrarilor
In cele din urma, dupa ce ati obtinut autorizatia de constructie de la primarie si achizitionat materialele necesare pentru constructie, veti putea demara lucrarile. In aceasta etapa, lucrarile se vor desfasura, in principiu, in functie de tipul structurii pentru care ati optat. Cu toate acestea, realizarea unei constructii de case urmeaza acelasi curs, indiferent de materialele folosite. Iata, deci, care vor fi principalele etape in faza de constructie a casei:
- Fundatia: In primul rand, echipa de muncitori calificati va realiza sapaturile pentru fundatie. Pentru casele din lemn, se poate opta pentru o fundatie pe cuzineti, insa pentru cele pe structura metalica sau din beton armat, va fi necesara o fundatie continua. Odata realizate santurile, se va trece la armarea si la turnarea betonului. Tineti cont de faptul ca toata presiunea casei va fi preluata de fundatie, iar aceasta este considerata una dintre cele mai importante componente ale constructiei. In acest sens, pentru a preveni eventualele probleme, nu faceti niciodata rabat de la calitatea materialelor folosite;
- Structura de rezistenta: Dupa ce fundatia s-a intarit, se va proceda la montarea sau realizarea structurii de rezistenta. Aceasta reprezinta, practic, scheletul casei si este responsabila cu transmiterea presiunii catre fundatie. Din nou, metoda de realizare difera in functie de structura, insa principul este acelasi: stalpii si grinzile se vor distribui strategic pentru a sustine zidurile;
- Zidurile: Ridicarea zidurilor se poate face cu ajutorul mai multor materiale. Astfel, pentru structurile din beton, identificam zidarie clasica (din BCA sau caramida), iar pentru structurile usoare (din lemn sau metal), fatadele se pot realiza din panouri sandwich, placi OSB, placi din oxid de magneziu, etc.;
- Sarpanta: In cazul caselor din caramida/BCA, precum si a celor pe structura din lemn, sarpanta (structura acoperisului) se realizeaza din cherestea, in timp ce in cazul structurilor metalice, aceasta este inclusa in structura de rezistenta. La final, aceasta etapa presupune doar invelirea cu astereala si nu cu materiale de finisare pentru acoperisuri. In acest moment, casa se va afla in stadiul cunoscut sub denumirea „la rosu”;
- Tamplarie: Aceasta consta din ferestre si usi, iar montajul este, in general, asigurat fie de firma de constructii cu care veti incheia contractul, fie de cea care fabrica tamplaria;
- Izolatiile: In realitate, izolatiile sunt cele care asigura rezistenta casei pe termen lung. Se va proceda, asadar, la izolarea completa a casei. La exterior, casa va fi anvelopata cu polistiren expandat, peste care se va aplica un strat de tencuiala, iar podul sau mansarda (dupa caz) vor fi izolate cu vata minerala;
- Instalatiile: Montarea acestora este una dintre cele mai complicate etape, intrucat se cer cunostinte specifice in domeniul instalatiilor electrice si a celor sanitare. Demn de mentionat este faptul ca interventiile din aceasta etapa presupun doar trasarea cablurilor si a conductelor de alimentare si scurgere, fara alte accesorii. Acestea din urma se vor monta dupa realizarea finisajelor. In acest moment, casa se afla in faza „la gri”;
- Finisajele: Se va trece la finisarea casei atat la interior, cat si exterior. La exterior, acest lucru presupune vopsirea fatadelor, invelirea acoperisului cu materialele preferate (tabla, tigla, sindrila, etc.). La interior, se vor turna sapele, monta pardoselile (din parchet, placi ceramice, pietre naturale, etc.), si se vor tencui si vopsi peretii si tavanele;
- Accesoriile: Nu in cele din urma, se va monta centrala termica si accesoriile. Astfel, pentru instalatia electrica se vor monta lustre, prize si intrerupatoare, pentru instalatia sanitara se vor monta cabine de dus, cazi, chiuvete, etc., iar pentru instalatia termica se vor aplica (dupa caz) radiatoarele.
Constructii de case in functie de structura
Dupa cum ati observat, exista trei tipuri principale de structuri pentru realizarea unei constructii case: din beton, din lemn sau metalica. Inainte de a alege una dintre acestea, se recomanda, in primul rand, sa stabiliti rolul investitiei, precum si bugetul de care dispuneti.
Mai apoi, cunoscand particularitatile structurilor, veti putea face o alegere in cunostinta de cauza. Acestea fiind spuse, iata ce trebuie sa stiti despre structurile mentionate:
Constructii din beton
Structura din beton este, cu siguranta, preferata constructorilor din tara noastra. Principalul factor care determina aceasta decizie este, in general, rezistenta extrem de crescuta. Astfel, o casa pe structura din beton armat nu cunoaste limite in privinta gradului de incarcare si chiar faciliteaza extinderea casei pe verticala (daca in viitor va propuneti un astfel de proiect).
Mai mult decat atat, o constructie casa pe structura din beton nu necesita tratamente specifice la o anumita perioada de timp si poate rezista chiar si peste 100 de ani, doar cu minimul de mentenanta. In schimb, pentru o astfel de casa ar trebui sa fiti pregatiti sa investiti sume cu pana la 50% mai mari, comparativ cu celelalte tipuri de structuri.
Constructii din lemn
Structura usoara din lemn reprezinta una dintre cele mai rapide modalitati de constructie case. Adesea, acestea se pot achizitiona sub forma de prefabricate, montajul durand mai putin de o saptamana.
De asemenea, pentru ca lemnul este o resursa naturala disponibila din abundenta in Romania, costurile pentru achizitia materialelor sunt mult mai mici. In acest sens, trebuie sa stiti ca o casa din lemn costa si cu pana la 60% mai putin decat una din caramida.
Totusi, daca optati pentru o astfel de structura, pregatiti-va pentru investitii regulate de mentenanta. Pentru a nu fi afectat de insecte sau umezeala, lemnul va trebui tratat odata la cel putin 10 ani.
Constructii din metal
Structurile metalice sunt relativ noi pe piata imobiliara, in special in privinta constructiilor rezidentiale. Acestea se remarca, in primul rand, prin montajul extrem de rapid, dar si prin adresarea problemei identificate la structurile de lemn, referitoare la rezistenta.
Astfel, constructiile de case pe structuri metalice au doua avantaje in plus fata de cele din lemn: permit o incarcatura mult mai mare si rezista mai bine la umezeala. Otelul zincat, de exemplu, are o garantie de pana la 150 de ani.
Totusi, trebuie mentionat faptul ca diferentele de temperatura conduc la contractarea si dilatarea metalului, fapt care poate produce anumite zgomote (acesta fiind, de altfel, unul dintre principalele dezavantaje ale structurilor din metal).
Constructie casa in functie de finalitate
Am identificat, de asemenea, trei etape in realizarea unei constructii case. Inainte de a recapitula implicatiile fiecarei etape, consideram oportun sa mentionam faptul ca etapizarea poate fi atat benefica, cat si mai putin favorabila.
Pe de-o parte, investitia etapizata inseamna ca nu veti resimti pe deplin efortul financiar asociat constructiei. Pe de cealalta parte, insa, constructia dintr-o singura bucata va permite sa va mutati mult mai rapid in noua casa.
In principiu, pentru a determina daca este mai bine sa optati pentru o casa la cheie, sau pentru a investi treptat, este recomandat sa consultati opinia unei firme constructii case. Discutati cu acestia despre posibilitatea financiara si stabiliti impreuna abordarea potrivita. Acestea fiind spuse, iata care sunt cele 3 etape de constructie:
Constructii case la cheie
O casa la cheie inseamna ca aceasta dispune de toate utilitatile pentru a permite beneficiarului investitiei sa se mute in noua sa locuinta. Acest lucru include, printre altele:
- Realizarea finisajelor interioare si exterioare (tencuieli decorative, vopsea, tapet, etc.);
- Finisarea pardoselilor (cu parchet, gresie, marmura, etc.);
- Montarea obiectele sanitare si a accesoriile electrice;
- Instalarea centralei termice.
Totusi, casele la cheie nu includ obiectele de mobilier. Asadar, casa este pregatita pentru mutare, insa pentru a putea fi locuita va fi nevoie sa o mobilati.
Constructii case la gri
Casele la gri reprezinta cea de-a doua faza a investitiei imobiliare. Se considera ca o casa la gri este finalizata in proportie de 75 – 80%, fara a fi, insa, finisata. Asadar, aceasta etapa a constructiei include:
- Montarea finisajelor pentru acoperis;
- Realizarea instalatiei electrice si a celei sanitare (fara accesorii);
- Montarea sistemelor de izolatie (hidroizolatie, termoizolatie si izolatie acustica);
- Aplicarea tencuielilor la interior si exterior;
- Turnarea sapelor.
Constructii case la rosu
O constructie casa la rosu presupune amenajarea „scheletului” pentru viitoarea locuinta. Aceasta etapa a investitiei include urmatoarele operatiuni:
- Realizarea fundatiei si a structurii de rezistenta (stalpi si grinzi);
- Montarea scarilor interioare si exterioare (daca este cazul);
- Ridicarea zidurilor sau montarea acestora, in cazul structurilor usoare;
- Montarea acoperisului (doar sarpanta si astereala, fara finisaje).
Care este timpul mediu de construire al unei case?
Timpul mediu de executie al unei constructii case depinde, in primul rand, de tipul structurii pentru care ati optat, dar si de modalitatea de realizare a investitiei (esalonat sau in intregime). De asemenea, trebuie avuti in vedere factorii de mediu, dimensiunea casei, complexitatea proiectului, dar si materialele utilizate.
In principiu, insa, o casa de 100 mp din beton armat se poate finaliza in aproximativ 5 luni, iar in cazul celor pe structura usoara, termenul de executie se poate injumatati. Totusi, daca doriti sa stiti cu exactitate cand va puteti muta in noua casa, discutati cu firma de constructii de case, iar acestia va vor oferi un termen de predare al lucrarilor precis.
Ce contine proiectul de constructie a caselor?
Dupa cum spuneam, proiectele de constructii case sunt vitale, atat in obtinerea autorizatiilor de la autoritatile locale, cat si pe parcursul lucrarilor.
In functie de datele din proiect, constructorii vor stii cum trebuie sa abordeze constructia. Acestea fiind spuse, iata ce trebuie sa contina proiectul de constructie al casei:
- Arhitectura: Plansele de arhitectura sunt necesare pentru a detalia toate elementele constructiei. Printre altele, partea de arhitectura cuprinde cotele si dimensiunile casei, dar si date tehnice privind materialele necesare;
- Structura: Plansele de structura contin date tehnice privind fundatia si structura de rezistenta a casei. Acestea descriu, de asemenea, metodele recomandate de executie, dar si de manipulare si depozitare a materialelor;
- Instalatii: Plansele pentru instalatii detaliaza cantitatile de materiale, dar si planurile de distributie ale tuturor instalatiilor din casa (sanitare, electrice, termice).
De asemenea, trebuie sa stiti ca dosarul depus la autoritati in vederea obtinerii autorizatiei contine mai multe documente. In acest sens, va recomandam sa solicitati de la primarie un opis al documentelor inainte de depunerea dosarului, pentru a va asigura ca acesta este complet.
Caracteristici de calitate
Se intampla, adesea, sa ne gandim la mentinerea costurilor la minim si sa neglijam, astfel, calitatea. Trebuie sa stiti ca acest lucru este gresit, iar pe termen lung va atrage extrem de multe probleme.
Astfel, pentru a evita neplacerile si pentru a garanta succesul investitiei pentru o perioada lunga de timp, iata care sunt caracteristicile de calitate ale unei constructii case de care ar trebui sa tineti cont atat inainte, cat si dupa demararea lucrarilor:
Structura de rezistenta
Se considera ca structura de rezistenta a casei este compusa din toate elementele care preiau greutatea casei, precum si a obiectelor de mobilier si utilizatorilor, pentru ca, mai apoi, sa o transmita catre sol. Adesea, aceste elemente sunt: fundatia, stalpii si grinzile de sustinere.
In ceea ce priveste calitatea, este important sa respectati in detaliu datele oferite de arhitect si sa nu va abateti de la proiect. Va vine sau nu sa credeti, anumite persoane decid sa foloseasca o cantitate mai mica de fier, pentru a scadea costurile. Acest lucru nu doar ca este contraindicat, dar poate pune in pericol siguranta locatarilor.
Zidaria
Calitatea materialelor utilizate in zidarie ar trebui sa respecte urmatoarele principii: sa fie usor de manevrat de catre muncitori, sa reziste la impact si sa fie performante din punct de vedere al transferului termic. Asadar, consultati-va cu firma de constructii de case inainte de a achizitiona materialele pentru inaltarea zidurilor (caramida, BCA-ul, boltarii sau blocurile ceramice).
Izolatia
Asa cum mentionam anterior, izolatia joaca mai multe roluri in eficienta unei cladiri. Astfel, izolatia termica va reduce transferul termic cu exteriorul si astfel consumul de energie.
De asemenea, hidroizolatia va impiedica infiltratiile de apa, care pot cauza mucegai, dar, mai important de atat, pot afecta zidaria si structura de rezistenta, macinandu-le.
Nu in ultimul rand, izolatia fonica are rolul de a spori confortul beneficiarului investitiei. In alta ordine de idei, nu neglijati sistemele de izolatie, acestea fiind vitale pentru rezistenta casei pe termen lung.
Finisajele
Calitatea finisajelor se traduce atat prin performanta materialelor utilizate, cat si prin calitatea executiei.
Pe scurt, atat timp cat manopera nu se ridica la inaltimea calitatii materialelor, investitia va avea de suferit. In acest sens, va recomandam sa optati pentru materiale rezistente la impact si murdarie, si, in egala masura, pentru o echipa cu experienta, care sa efectueze lucrarile.
Rezistenta seismica
Cresterea rezistentei la cutremure este posibila prin dubla ranforsare a fundatiei si a stalpilor de rezistenta, insa acest lucru se face, in general, la recomandarea arhitectului.
In plus, una dintre caracteristicile pe care trebuie sa le urmariti este elasticitatea materialelor si proprietatea acestora de a rezista la tensiune si deformare.
Rezistenta in timp
Aceasta reprezinta cumulul tuturor caracteristicilor enumerate mai sus, dar si modul de intretinere. Odata finalizata constructia, firma va garanta un anumit numar de ani, insa, in ceea ce priveste mentenanta, o mare parte din responsabilitate va va reveni.
Asigurati-va ca inspectati periodic casa, iar daca identificati probleme, apelati imediat la profesionisti pentru a le remedia.
Care este pretul mediu pentru ridicarea unei case?
Costurile pentru realizarea unei constructii case variaza in functie de materialele folosite, de tipul structurii, dar si de complexitatea proiectului. In acest sens, pentru a putea stabili un buget inca de la bun inceput, contactati o echipa de constructori. In urma analizei proiectului, acestia va vor putea oferta in consecinta.
Totusi, daca doriti sa obtineti un tarif orientativ, trebuie sa stiti ca pretul pe metru patrat construit in cazul caselor la rosu este de aproximativ 180 de euro, iar pentru cele la cheie de aproximativ 380 de euro. Aceste preturi includ atat manopera, cat si materialele, drept pentru care pot varia in functie de mai multi factori de influenta pe piata.
De ce sa alegem o firma pentru constructia casei?
V-am recomandat de mai multe ori pe parcursul acestui material sa colaborati cu o firma de constructii case in defavoarea executiei in regie proprie. Este, deci, timpul sa discutam despre avantajele acestei alegeri. Iata de ce ar trebui sa alegeti contractarea unei firme:
- Timp de executie: Primul avantaj al colaborarii cu o firma de constructii este timpul rapid de finalizare a investitiei. Datorita faptului ca dispun de echipamente profesionale, dar si de experienta necesara unor astfel de proiecte, firmele de constructii pot finaliza un proiect imobiliar cu pana la 50% mai repede decat o persoana care construieste in regie proprie;
- Externalizarea responsabilitatilor: Intreg managementul santierului se va afla in responsabilitatea firmei. Asadar, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la salarizarea muncitorilor sau la protectia acestora la locul de munca. In plus, orice alte probleme neprevazute vor aparea in timpul lucrarilor, cu siguranta firma le va putea depasi relativ repede;
- Garantia calitatii: De cele mai multe ori, firmele de constructii va vor garanta o anumita perioada de timp in care nu veti intampina probleme cu casa. In realitate, datorita calitatii executiei, durata de viata a constructiei va depasi cu mult garantia oferita. In acest sens, veti fi asigurati de faptul ca va veti muta intr-un mediu sigur.
In concluzie, constructia unei case este un proiect dificil, dar care, in cele din urma, ofera foarte multe satisfactii. Pentru a garanta, insam aceste satisfactii, apelati doar la firme constructii case profesioniste si evitati colaborarea cu persoane lipsite de experienta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.