Constructii case mici

constructii de case mici

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Eficienta este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei constructii case mici. In acest sens, pe masura ce umanitatea isi indreapta atentia catre reducerea poluarii si a consumului de energie, casele de dimensiuni reduse devin o solutie din ce in ce mai populara. Asadar, daca planuiti sa investiti intr-o constructie casa mica, veti descoperi, in cele ce urmeaza, ce implica un astfel de proiect.

La finalul acestui articol, veti putea raspunde, printre altele, urmatoarelor intrebari:

  • Pe ce tip de structura se poate construi o casa mica;
  • In cat timp se poate finaliza o astfel de investitie;
  • Care sunt costurile de constructie pentru casele mici.

De ce sa optam pentru constructia unei case mici?

Investitiile in constructii case mici reprezinta obtinerea maximului de eficienta si de confort cu minimul de pierderi. Astfel, principiul foarte sanatos al celor care aleg o astfel de casa este, in general – „nu mai mult decat este necesar”. 

Iata, deci, doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o constructie casa mica:

  • Investitie initiala redusa: Costurile pentru realizarea unei investitii imobiliare se calculeaza la metru patrat construit. Asadar, cu cat spatiul este mai redus, cu atat investitia initiala este mai mica – mai putine materiale, mai putin timp de lucru, etc. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa urmariti reducerea dimensiunii casei cu orice cost. Mai degraba, cunoasteti-va necesitatile si optati doar pentru suprafata de care aveti nevoie (nu mai mult). In plus, vestea buna este ca, daca in viitor nevoile vi se vor schimba si veti avea nevoie de mai mult spatiu, in ziua de astazi proiectele de extindere casa se realizeaza mult mai usor;
  • Costuri mici cu intretinerea: O casa mai mica presupune consum mai mic de intretinere, din toate punctele de vedere – curent, apa etc. Cu toate acestea, cel mai importat aspect il reprezinta reducerea consumului de energie. Astfel, o casa mica  este cu pana la 50% mai eficienta din punct de vedere al cheltuielilor recurente. Banii astfel economisiti pot fi redirectionati catre alte proiecte personale – calatorii, pasiuni etc.;
  • Stil de viata ecologic: In timp ce casele mari sunt mai greu de alimentat de surse de energie verde, consumul redus al caselor mici faciliteaza montarea surselor de energie alternativa (panouri solare, eoliene, etc.). Mai mult decat atat, orice gospodarie genereaza o anumita cantitate de poluare. In cazul constructiilor mici, impactul asupra mediului este mult mai mic. Acesti doi factori ai caselor mici conduc, asadar, la adoptarea unui stil de viata prietenos cu natura.
constructii case mici

Care este suprafata unei case mici?

Asa cum spuneam, suprafata unei constructii case mici nu inseamna limitarea la o singura incapere (acest lucru ar fi absurd si deloc practic). In acest sens, sunt considerate a fi constructii de mici dimensiuni, casele cu:

  • Pana in 110 metri patrati pentru suprafata locuibila: O astfel de locuinta permite adesea amenajarea unui living spatios, a unei bucatarii si a unei bai comune, restul spatiului fiind atribuit dormitoarelor. Acestea din urma au, in general, intre 8 si 10 mp si, in mod ideal, ar trebui ca fiecare membru al familiei sa beneficieze de propriul dormitor. Asadar, atunci cand proiectati o casa mica de pana la 110 mp, porniti de la numarul necesar de dormitoare; 
  • Pana in 130 metri patrati pentru suprafata construita: Daca este distribuita pe doua nivele (P+M), avand o amprenta de 65 mp, suprafata de 130 mp construita va permite un spatiu util de aproximativ 120 mp. Astfel, parterul va putea acomoda zona de living, bucatarie, dar si un dormitor, iar etajul ar putea fi atribuit pentru amenajarea a pana la 3 dormitoare. In plus, constructia supraetajata va consuma mai putin spatiu, iar astfel, veti beneficia de o disponibilitate mai mare pentru curte. 
constructie casa mica din lemn

Ce fel de structura sa alegem pentru construirea unei case mici?

Casele de dimensiuni reduse pot fi extrem de versatile si nu cunosc limite in ceea ce priveste datele tehnice. Astfel, realizarea unei constructii case mici se poate face pe orice tip de structura: din beton, lemn sau metalica.

Inainte de a face o alegere intre acestea, iata care sunt caracteristicile fiecarui tip de structura in parte:

Structura din beton

Desi costul initial poate fi mai mare, avantajul principal al constructiilor pe structura din beton este rezistenta. Acestea pot rezista chiar si peste 100 de ani, fara a fi nevoie de tratamente sau intretinere de specialitate. Cat timp casa va fi bine izolata pentru a impiedica eventualele infiltratii de apa, nu ar trebui sa existe niciun fel de problema timp indelungat. 

Structura din lemn

Realizarea unei constructii de case pe structura din lemn se bucura de mai multe avantaje. In primul rand, costurile initiale pot fi reduse chiar si cu pana la 60%, comparativ cu casele din beton. In al doilea rand, timpul de executie este, de asemenea, mult mai scurt. O casa din lemn se poate monta in mai putin de o saptamana.

Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca structurile din lemn necesita tratamente impotriva daunatorilor si infiltratiilor de apa, odata la cel putin 10 ani. Asadar, pe termen lung, aceasta varianta este mult mai costisitoare. 

Structura metalica

Structurile metalice sunt printre cele mai moderne solutii in constructii si se potrivesc de minune caselor mici. Adesea prefabricate, acestea faciliteaza un montaj extrem de rapid care va permite sa va mutati in noua casa intr-un timp extrem de scurt.

De asemenea, spre deosebire de casele din lemn, cele pe structura metalica nu sunt atacate de insecte, iar metalul este pre tratat astfel incat sa reziste la umiditate. Intr-o anumita masura, se poate spune ca aceasta reprezinta solutia ideala pentru casele de mici dimensiuni. 

constructie casa din structura metalica

Constructie casa mica in functie de finalitate

Investitiile imobiliare (chiar si cele mai mici) pot reprezenta un efort financiar destul de mare. In acest sens, pentru a usura povara financiara, realizarea unei constructii case mici se poate face fie dintr-o bucata, fie in mai multe etape:

  • Constructie case la cheie: Casele la cheie sunt cele care dispun de toate finisajele si utilitatile pentru a permite mutarea. Avantajul principal al acestui tip de investitie este acela ca nu vor exista timpi morti intre etapele de constructie, putandu-va muta mult mai rapid in noua casa;
  • Constructie de case la gri: Se considera ca o constructie la gri este finalizata in proportie de 90%, intrucat aceasta nu dispune de finisaje. Astfel, constructia la gri presupune anveloparea casei la exterior, precum si montarea instalatiilor la interior. Diferenta de cost intre casele la gri si cele la cheie este de aproximativ 15%;
  • Constructie case la rosu: Proiectele la rosu reprezinta prima etapa a investitiei si presupun turnarea fundatiei, montarea structurii de siguranta a casei, ridicarea zidurilor si realizarea sarpantei. Peste 50% dintre investitorii particulari din Romania aleg o astfel de constructie, pentru a continua cu restul investitiei in timp.

Pentru a determina daca bugetul va permite sa realizati investitia dintr-o singura bucata, ori daca este mai potrivit sa lucrati etapizat, va recomandam sa apelati la serviciile unei firme constructii case mici. Acestia vor putea evalua proiectul, facandu-va o oferta in functie de propriile dorinte.  

constructie casa mica la rosu

Care este timpul mediu de construire al unei case mici?

Timpul mediu de executie al unei constructii case mici difera de la caz la caz, tipul structurii pentru care veti opta fiind un element cheie. Astfel, daca o casa pe structura metalica poate fi finalizata in mai putin de 8 saptamani, cele pe structura din beton armat pot dura chiar si pana la 10 luni. Din nou, pentru a obtine date exacte, va recomandam sa apelati o firma de constructii.

Totusi, o regula nescrisa, dar general valabila, este aceea ca realizarea de la 0 a unei case mici dureaza intre 3 si 5 luni. Desigur, daca veti face investitiile treptat, termenul de executie al lucrarilor se va extinde. 

constructie zidarie casa mica

Care este pretul mediu pentru ridicarea unei case?

In final, am ajuns la unul dintre cele mai interesante subiecte, anume costul pentru realizarea unei constructii case mici. In acest sens, trebuie sa stiti ca tarifele difera in functie de structura pentru care ati optat. Cu toate acestea, pentru ca structurile din beton reprezinta cea mai populara solutie in Romania, vom lua drept referinta o astfel de casa pentru a identifica costurile.

Acestea fiind spuse, iata care este pretul pentru ridicarea casei:

  • La rosu: de la 180 de Euro / mp – tariful cuprinde turnarea fundatiei, ridicarea zidurilor si realizarea sarpantei;
  • La cheie: de la 380 de Euro / mp – tariful cuprinde toate operatiunile necesare pentru a va putea muta.

In privinta caselor din lemn sau a celor pe structura metalica, in general, investitiile sunt cu 40% – 60% mai mici. De asemenea, tarifele de mai sus includ manopera si materiale, insa pot varia in functie de complexitatea proiectului, dar si in functie de fluctuatia preturilor pe piata. 

In concluzie, o constructie casa mica reprezinta cea mai eficienta solutie, atat din punct de vedere al investitiei initiale, cat si a costurilor pe termen lung. De asemenea, retineti faptul ca, pentru a garanta succesul investitiei, precum si calitatea executiei, se recomanda intotdeauna contractarea unei firme constructii case mici. Speram ca am raspuns tuturor intrebarilor referitoare la casele de mici dimensiuni si va dorim succes in noul proiect.  

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.