Constructii case la rosu

constructii case la rosu

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Finalizarea unei constructii case la rosu reprezinta primul pas spre obtinerea caminului de vis. Demararea unui astfel de proiect, insa, poate fi relativ dificila, in special daca este pentru prima data cand construiti o casa.

De aceea, pentru a va veni in ajutor, in urmatorul articol am adunat laolalta informatiile necesare ducerii la bun sfarsit a proiectului de constructie casa la rosu. Printre altele, prin parcurgerea articolului, veti afla:

 • Cat timp dureaza un astfel de proiect;
 • Care este pretul pentru construirea unei case la rosu;
 • Cum inspectati calitatea casei la finalizarea investitiei.

Ce presupune procesul de constructii case la rosu?

Adesea, pentru a nu deveni o povara din punct de vedere financiar, cei mai multi investitori prefera sa construiasca casele in trei etape, respectiv: la rosu, gri, iar in final, la cheie. Intre cele trei etape pot exista anumite pauze, ori acestea pot fi realizate succesiv.

Proiectele de constructii case la rosu presupun turnarea fundatiei, ridicarea zidariei si amenajarea structurii acoperisului. Intr-o anumita masura, se poate spune ca o casa la rosu reprezinta scheletul constructiei, permitand ulterior montarea instalatiilor si a materialelor de finisare.

Motivul pentru care o astfel de constructie se numeste „la rosu” este acela ca, in trecut, pentru constructii se folosea doar caramida. In prezent, insa, o casa la rosu ar putea fi de exemplu alba, daca veti decide sa folositi BCA, sau gri, daca veti folosi boltari din beton. Acestea fiind spuse, retineti faptul ca „la rosu” este doar un termen generic, care se refera la o structura fara finisaje sau instalatii.

constructie casa la rosu

Metode de construire casa

In principiu, proiectele de constructii case la rosu se pot realiza fie in regie proprie, fie contractand o echipa specializata. Fiecare dintre cele doua optiuni au particularitati distincte, drept pentru care propunem analizarea fiecarei metode in parte cu scopul de a o identifica cea mai avantajoasa solutie pentru propriul proiect.

Constructie casa in regie proprie

Desi poate fi varianta cea mai ieftina, construirea casei in regie proprie nu este intotdeauna cea mai indicata. Acest lucru se aplica cu atat mai mult in cazul constructiilor la rosu, care presupun practic realizarea structurii de rezistenta a casei.

Fara experienta necesara, chiar si micile erori pot genera catastrofe. Cu toate acestea, daca ati lucrat in constructii, ori ati asistat la realizarea unei constructii de case la rosu, in cazul acesta puteti explora varianta de a realiza investitia in regie proprie. 

In plus, aveti in vedere ca, desi o parte din lucrari sunt efectuate pe santier, un astfel de proiect presupune planificare minutioasa inainte de demarare. Daca proiectarea o va realiza un arhitect, achizitia materialelor va reveni, de asemenea, in sarcina dumneavoastra.

Mai mult decat atat, de cele mai multe ori, constructiile in regie proprie se intind pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate insemna costuri aditionale pentru mentinerea santierului. Nu in ultimul rand, retineti ca veti fi cei care isi vor asuma intreaga responsabilitate, atat in timpul constructiei, cat si ulterior. 

Constructie casa prin contract cu firma

Contractarea unei companii de constructii reprezinta, fara doar si poate, varianta cea mai sigura. Desi va costa cu 15 – 20% mai mult decat construirea in regie proprie, avantajele acestei metode se vor resimti pe termen lung. Iata cateva dintre acestea:

 • Experienta: Experienta firmei de constructie nu doar ca va garanta siguranta investitiei pe termen lung, dar va putea fi verificata prin feedback-ul clientilor din trecut;
 • Siguranta: Construirea unei case presupune asumarea mai multor riscuri legate de securitatea lucratorilor pe santier, dar si a locatarilor dupa finalizarea investitiei. Contractand o firma, responsabilitatea respectiva le va reveni in totalitate acestora;
 • Costuri: Veti cunoaste costul final al casei la rosu inca de la bun inceput. Mai mult decat atat, firma va putea ajuta sa achizitionati materialele necesare constructiei la un pret mult mai bun, reducand astfel costurile totale.

Asadar, constructia prin contract cu firma este, cu siguranta, solutia cea mai avantajoasa, recomandata.

constructie casa noua din boltari la rosu

Avantaje constructie la rosu

Ridicarea unei constructii case la rosu poate avea foarte multe avantaje pentru beneficiar:

 • Control: In perioada de timp dintre finalizarea casei la rosu si demararea investitiei pentru aplicarea finisajelor, veti avea timp pentru identificarea eventualelor probleme la zidarie sau chiar ale structurii de siguranta;
 • Consolidare: In final, constructia va avea suficient timp sa respire si sa se aseze, devenind mult mai solida decat o casa construita intr-un ritm mult prea rapid;
 • Comercializare: Casele la rosu sunt adesea mai usor de vandut, pentru ca permit noilor proprietari sa foloseasca finisajele preferate de acestia. Mai mult decat atat, vor avea libertatea de a atribui fiecarei incaperi un rol, care poate fi diferit de cel gandit de catre constructor.
constructie fundatie casa

Care este timpul mediu de constructie al unei case la rosu?

In primul rand, trebuie sa stiti ca timpul de efectuare al lucrarilor pentru finalizarea unei constructii case la rosu difera in functie de mai multi factori. Astfel, primul factor va fi dimensiunea cladirii (atat pe orizontala, cat si pe verticala). In al doilea rand, daca veti realiza constructia in regie proprie, dupa cum spuneam mai sus, acest lucru va putea extinde perioada de executie.

Iata care sunt timpii medii de executie pentru fiecare element de constructie in parte:

 • Fundatia: In principiu, realizarea fundatiei dureaza, in general, intre 4 si 6 zile, in functie de adancime si suprafata. Aveti in vedere ca, inainte de a turna betonul, echipa de constructori va trebui sa sape mai multe santuri. Atentie! Fundatia va sustine intreaga greutate a casei, drept pentru care nu se recomanda grabirea acestei etape;
 • Zidurile: Inainte de a ridica zidurile, se vor turna stalpii de sustinere si se va astepta intarirea acestora. Apoi, timpii de executie trebuie sa tina cont de numarul de etaje. De exemplu, zidurile pentru o casa cu un singur nivel (parter) se ridica in aproximativ 8 – 10 zile;
 • Sarpanta: Realizarea structurii acoperisului este ultimul pas al investitiei si, din nou, termenul de predare difera in functie de dificultate. Estimativ, un acoperis in doua ape, pentru o casa de 100 mp se poate realiza in aproximativ 5 zile.

Acestea fiind spuse, in functie de dificultatea proiectului, retineti ca din momentul demararii investitiei si pana la ridicarea zidurilor si acoperirea casei, anumite firme constructii case la rosu ofera termene de predare intre 1 si 3 luni.

Totusi, pentru a obtine un termen exact, va recomandam sa luati legatura cu o firma specializata. Dupa analizarea proiectului, acestia va vor spune cu exactitate cat va dura constructia pentru propriul proiect.

constructii de case

Ce include proiectul pentru constructiile caselor la rosu?

Inainte de a demara lucrarile, trebuie sa stiti ca acest lucru este posibil doar in urma realizarii unei documentatii pentru constructii case la rosu. In baza acestor proiecte, veti putea deopotriva sa obtineti autorizatia de constructie, dar si sa urmariti anumite standarde de calitate pe parcursul constructiei.

Aveti in vedere ca proiectul pentru constructia unei case la rosu este compus din:

Arhitectura

Arhitectura se refera la aspectul casei. Aceasta parte a proiectului va contine toate datele care fac referire la cum va arata in final constructia. Partea de arhitectura a proiectului contine:

 • Descrierea lucrarilor – memoriu tehnic, dar si cantitatile materialelor necesare;
 • Planuri generale – de amplasament, situatie, pentru fatade, invelitori.

Structura

Structura de rezistenta a caselor la rosu se realizeaza, in general, din cadre, grinzi si stalpi din beton armat. Aceasta parte include planuri desenate, dar si documentatia scrisa, privind fundatia (planuri plus detalii), cofrajele si armatura, dar si detaliile referitoare la sarpanta.

Intrucat constructiile la rosu nu presupun montarea instalatiilor sau realizarea finisajelor, mai sus regasiti enumerate toate documentele necesare pentru a putea demara lucrarile. Totusi, pentru a putea continua investitia, ulterior veti fi nevoiti sa realizati documentatii suplimentare referitoare la instalatii (electrice, termice, sanitare si de ventilatie).

constructie casa nefinisata

Care este pretul mediu pentru construirea unei case la rosu?

Tarifele practicate de firme constructii case la rosu specializate difera, in general, in functie de complexitatea proiectului. Astfel, costul final va fi influentat de dimensiunea casei, materialele folosite, precum si eventualele cerinte suplimentare pe care le-ati putea avea.

Va recomandam, deci, sa luati legatura cu o echipa de profesionisti carora sa le indicati detaliile proiectului, pentru ca acestia sa va poata oferta in consecinta. Totusi, daca doriti un cost final al investitiei, trebuie sa stiti ca tariful pe metru patrat pentru construirea unei case la cheie variaza intre 350 si 400 de Euro.

Caracteristici de calitate

Una dintre problemele majore cu care investitorii se confrunta dupa finalizarea unei constructii case la rosu este determinarea calitatii lucrarilor. Pentru a va veni in ajutor, am pregatit mai jos o serie de caracteristici de calitate a diferitelor elemente de constructie, astfel:

Structura de rezistenta

Intelegerea structurii de rezistenta poate fi destul de dificila si necesita ani de studiu. Totusi, unul dintre cei mai importanti factori in cazul acesteia este amestecul de ciment utilizat.

Puterea betonului este cea care va determina rezistenta structurii la incarcare. In egala masura, pentru a intari structura de rezistenta, asigurati-va ca sunt respectate cu strictete cantitatile de fier beton recomandate de arhitect in proiect.

Zidaria

In cazul zidariei, principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere sunt:  

 • Pozitia peretilor: La finalul lucrarilor, verificati cu un boloboc pentru a identifica daca acestia prezinta deviatii. Pentru a nu aparea probleme pe termen lung, acestia ar trebui sa fie perfect verticali;
 • Grosimea zidurilor: Cu cat veti opta pentru ziduri mai groase, cu atat mai rezistenta va fi casa din punct de vedere termic. In plus, optand pentru caramizi mai groase veti economisi bani cu solutiile de izolatie;
 • Calitatea mortarului: Desi poate parea greu de crezut, mortarul se numara printre factorii principali de influenta a unei zidarii de calitate, acesta fiind cel care va fixa practic caramizile. Asadar, optati intotdeauna pentru un amestec mortar de calitate.

Rezistenta seismica

Cele mai periculoase cladiri din punct de vedere al rezistentei la seisme sunt cele fara intariri (cu ziduri alcatuite doar din caramizi si fara stalpi de sustinere). O structura rezistenta la seism de calitate ar trebui, de asemenea, sa respecte principiul regularitatii, care presupune distribuirea energiei cutremurului in mod egal pe toate partile cladirii.

Rezistenta in timp

Rezistenta in timp a constructiei va fi, in principiu, influentata de trei factori: calitatea materialelor, calitatea executiei, dar si ingrijirea constanta. Astfel, in zadar veti investi in materiale de calitate daca nu veti apela la o echipa profesionista care sa le monteze, si vice-versa.

Se recomanda sa optati pentru materiale cu rezistenta crescuta, dar si pentru o firma de constructii case la rosu cu experienta. In plus, in ceea ce priveste mentenanta, aceasta poate creste termenul de viata al investitiei cu pana la 50%.

Izolatia (termica, fonica, hidroizolare)

Desi izolatia nu face neaparat parte din procesul de constructie la rosu, aceste elemente sunt extrem de importante si merita mentionate. Astfel, o constructie de calitate va dispune de toate elementele de izolare disponibile pe piata: 

 • Izolatie termica: Un sistem eficient de izolatie termica poate reduce consumul recurent de energie cu pana la 50%. Asadar, investitia in aceste materiale se va amortiza inca din primii ani de utilizare;
 • Izolatie fonica: Se recomanda montarea solutiile de izolare acustica pentru sporirea confortului locatarilor, dar si pentru protejarea elementelor de constructie. Acesta din urma este posibil, deoarece membranele fonoabsorbante reduc vibratiile, si, implicit, riscul de deteriorare al constructiei;
 • Hidroizolatie: Aceste materiale sunt obligatorii pentru protejarea zidariei si a structurii de rezistenta. Principalul inamic al rezistentei casei este reprezentat de infiltratiile de apa. De aceea, va recomandam sa optati intotdeauna pentru montarea unei solutii hidroizolante.
construire casa la rosu

Importanta alegerii unei firme pentru constructia casei la rosu

Dupa cum ati vazut pe parcursul acestui material, constructia in regie proprie poate insemna complicatii inutile si, mai mult decat atat, poate genera riscuri extrem de mari. Retineti ca lucrarile de constructie la rosu pot fi periculoase.

Acestea fiind spuse, iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa alegeti o firma pentru constructii de case la rosu:

 • Garantie: Cele mai multe firme specializate in constructii ofera calitate exceptionala si, in plus, vor garanta o anumita perioada de timp in care nu veti intampina nicio problema;
 • Siguranta: Managementul santierului va fi internalizat catre echipa de constructori, care vor fi, deci responsabili pentru toate problemele legate de constructie. Mai mult decat atat, siguranta depaseste perioada santierului si, prin garantia calitatii lucrarilor, asigura siguranta viitorilor ocupanti ai casei;
 • Costuri: Contractand o echipa profesionista veti cunoaste de la bun inceput costul total si final al lucrarilor. Veti putea astfel calcula cu exactitate bugetele aferente constructiei;
 • Timp: Termenul de predare al lucrarilor este mult mai eficient decat in cazul efectuarii lucrarilor in regim personal. In medie, o echipa de constructori profesionisti termina o casa cu pana la 70% mai repede decat persoanele lipsite de experienta;
 • Feedback: Puteti oricand verifica lucrarile precedente ale echipei, pentru a identifica nivelul de calitate pe care acestia il ofera. 

Acestea fiind spuse, construirea unei case la rosu poate fi un proiect dificil, dar care aduce, cu siguranta, satisfactie. Totusi, pentru a ajunge la rezultatul dorit, amintiti-va intotdeauna de recomandarile expertilor si nu faceti compromisuri in ceea ce priveste calitatea.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.