Constructii case din BCA

constructii case din bca

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In prezent, beton celular autoclavizat (BCA) reprezinta una dintre cele mai populare solutii in domeniul constructiilor. Insa alegerea BCA-ului doar pe baza popularitatii si necunoscand caracteristicile acestuia s-ar putea dovedi ineficienta. De aceea, in cele ce urmeaza va vom oferi informatii complete despre realizarea unei constructii case din BCA, astfel incat sa puteti face alegerea potrivita, in cunostinta de cauza.

Printre altele, vom discuta despre:

  • Structura recomandata pentru casele din BCA;
  • Care sunt caracteristicile unei constructii de calitate;
  • Ce presupune procesul de constructie in cazul BCA-ului.

Ce presupune procesul de constructii case din BCA?

BCA-ul este un material relativ nou in constructii, tehnologia propusa fiind extrem de avansata. Acesta este destinat, in principal, pentru realizarea zidurilor cladirilor rezidentiale, care nu se intind foarte mult pe verticala (cu putine etaje). 

Procesul de realizare al unei constructii case din BCA se aseamana, in principiu, cu cel al caselor din caramida. Astfel, dupa faza de proiectare, investitia va demara prin realizarea sapaturilor in vederea turnarii fundatiei. Dupa aceasta, se va trece la ridicarea zidurilor, dar si a stalpilor de sustinere.

Atentie! BCA-ul este dependent de structura de rezistenta pentru a nu se deteriora (fisura, crapa, etc.).

In final, se vor realiza instalatiile (electrica, sanitara, termica), se va finisa pardoseala, iar zidurile se vor finisa atat la interior, cat si la exterior, asemenea celor din caramida, respectiv: 

  • La exterior: Aplicare polistiren expandat pentru termoizolatie si finisare prin tencuire si vopsire. Sfat! Desi BCA-ul este un material termorezistent, indiferent de cum sunteti sfatuiti de diverse persoane, nu neglijati instalarea materialelor termoizolante suplimentare;
  • La interior: Tencuiala sau placare cu placi gips carton, iar mai apoi finisarea cu solutia dorita – vopsea, tapet, etc. Sfat! Inainte de finisare, puteti sapa santuri prin peretii de BCA pentru a trage circuitele electrice. 

In principiu, aceasta etapa a constrictiei se numeste „la gri”, iar pentru a va muta efectiv in noua casa, nu va ramane decat sa montati accesoriile sanitare si cele electrice, dar si centrala termica pentru a alimenta sistemul de incalzire.

constructii case bca (beton celular autoclavizat)

Metode de construire casa cu zidarie BCA

Daca am stabilit ce presupune procesul, trebuie sa stiti ca realizarea unei constructii case din BCA se poate face prin doua metode: in regie proprie sau prin contractarea unei firme constructii case din BCA. In timp ce prima varianta poate parea mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor, cea de-a doua ofera mult mai multa eficienta.

Pentru a putea depista care metoda este mai potrivita, va propunem sa le analizam separat, pentru ca, in final, sa putem trage o concluzie.

Constructie casa in regie proprie

Construirea casei in regie proprie inseamna ca dumneavoastra va veti ocupa atat cu coordonarea santierului, cat si cu eventuale operatiuni de constructii. Pentru a putea duce la bun sfarsit un astfel de proiect, va trebui sa aveti cunostinte solide in domeniul constructiilor.

Principalul beneficiu al acestei metode este costul redus cu 10 – 15%. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca, cel mai probabil, timpul alocat managementului santierului nu va va permite sa desfasurati si alte activitati.

Constructie casa prin contract cu firma

Colaborarea cu o firma de constructii presupune externalizarea tuturor aspectelor legate de organizarea santierului. Astfel, veti dedica mult mai putin timp lucrarilor, putandu-va desfasura in continuare activitatile profesionale. De asemenea, intreaga responsabilitate asociata angajarii constructorilor (salarizare, securitate in munca, etc.) va reveni firmei contractate. Pe scurt, pentru orice eventuale probleme depistate pe santier, nu veti fi tras la raspundere.

Dupa cum probabil v-ati dat deja seama, varianta incheierii unui contract cu o firma pentru realizarea constructiei este mult mai avantajoasa. Cele 10 – 15% economisite (care la o investitie de 50.000 de euro inseamna intre 5.000 si 7.500 de euro) nu merita riscul de a fi responsabil pentru organizarea unui santier. 

constructie casa din blocuri de bca

Ce tip de structura putem folosi pentru construirea unei case?

Dupa cum spuneam inca de la bun inceput, realizarea unei constructii case din BCA este asemanatoare cu cea a unei case din caramida. De aceea, solutia cea mai buna o reprezinta structura din beton cu armatura.

In principiu, BCA-ul este un material rezistent in timp, insa sub actiunea stresului mecanic, acesta se poate sparge sau crapa cu usurinta. In acest sens, rolul structurii din beton este, in primul rand, acela de a prelua presiunea (greutatea) si a o distribui direct catre fundatie si nu catre pereti.

Avantaje constructie casa din BCA

Desi modul de abordare al celor doua materiale este asemanator, spre deosebire de caramida, caracteristicile BCA-ului fac din acesta o solutie cu nenumarate avantaje pentru beneficiarul investitiei.

Iata, asadar, care sunt calitatile unei constructii case din BCA:

  • Eficienta economica: Materialele de constructie casa din beton celular autoclavizat sunt mult mai accesibile din punct de vedere al costului de achizitie. De asemenea, greutatea redusa, dar si dimensiunea mai mare a blocurilor BCA, faciliteaza montarea intr-un timp mult mai scurt. Astfel, costurile pentru manopera vor fi mai reduse decat in cazul constructiilor din caramida;
  • Eficienta energetica: Densitatea scazuta a BCA-ului (intre 400 si 800 kg/mc.), impreuna cu un coeficient de conductivitate termala intre 0.1 si 0.21 W/(m*оС), fac din acesta una dintre cele mai performante solutii in ceea ce priveste confortul termic;
  • Izolare fonica: Datorita porozitatii materialului, zidurile din BCA blocheaza cu pana la de 10 ori mai bine sunetele. Astfel, zgomotul ambiental nu va mai fi o problema in casa;
  • Modele variate: Blocurile de BCA sunt produse in foarte multe modele si dimensiuni. Astfel, acestea sunt potrivite si se pot adapta cu succes oricarui tip de constructie. Mai mult decat atat, BCA-ul se taie foarte usor, putand fi montat chiar si in cele mai complexe forme.
zidarie casa din blocuri de bca

Care este timpul mediu de constructie al unei case din beton celular autoclavizat?

Finalizarea unei constructii case din BCA difera, de obicei, de la caz la caz, in functie de particularitatile proiectului. Astfel, daca discutam despre o constructie cu o amprenta de 150 mp si pe mai multe nivele, aceasta, cu siguranta, va dura mai mult decat o casa cu amprenta de 70 mp si pe un singur nivel. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca, in general, investitiile se realizeaza pe mai multe etape.

Astfel, pentru a calcula durata executiei, va recomandam sa luati direct legatura cu o firma de constructii. Acestia vor analiza proiectul, precum si conditiile de pe santier (duritatea solului, conditii meteo, etc.) si vor putea astfel determina perioada de timp necesara pentru a finaliza casa din BCA la cheie. In principiu, o casa pe structura din beton la cheie se poate construi in aproximativ 3 – 10 luni, in functie de dimenisune.

Caracteristici de calitate

Verificarea calitatii unei constructii case din BCA nu este deloc o sarcina usoara. Pentru a garanta, insa, rezistenta investitiei pe termen lung, va recomandam sa acordati atentie sporita urmatoarelor detalii:

  • Structura de rezistenta: Aceasta cuprinde toate elementele care sustin greutatea casei – stalpi, grinzi, fundatie, centura, etc. Pentru o lucrare de calitate, asigurati-va ca sunt respectate cantitatile de fier – beton recomandate de catre arhitect;
  • Izolatia (termica, fonica, hidroizolare): Sistemele de izolatie sunt extrem de importante, atat pentru confortul locatarilor, cat si pentru eficientizarea costurilor sau protejarea structurii de rezistenta. De exemplu, hidroizoland casa, veti impiedica infiltratiile de apa, care, in caz contrar, ar putea afecta zidaria (peretii s-ar putea macina de la apa). De asemenea, termoizolarea va spori confortul in casa si va reduce cheltuielile lunare cu energia. Acestea fiind spuse, o casa din BCA ar trebui intotdeauna izolata corespunzator;
  • Rezistenta la seism: In principiu, rezistenta seismica este influentata atat de calitatea structurii de rezistenta, cat si de modul in care este construita casa. Una dintre caracteristicile unei case rezistente la cutremure o reprezinta distribuirea uniforma a socurilor. Astfel, casa trebuie echilibrata astfel incat miscarea sa fie uniforma (stanga – dreapta / fata – spate);
  • Rezistenta in timp: Principalii factori de influenta a rezistentei in timp sunt calitatea materialelor, a executiei si intretinerea pe parcurs. Asadar, atunci cand demarati un astfel de proiect, orientati-va intotdeauna catre materiale de constructie casa din BCA de foarte buna calitate. In egala masura, firma care va executa lucrarile ar trebui sa dispuna de experienta necesara pentru a va garanta o executie de calitate. Nu in ultimul rand, pentru a putea extinde durata de viata a investitiei, asigurati-va ca ii acordati acesteia cel putin minimul de ingrijire – inspectii regulate si reparatii de indata ce ati depistat o problema.
casa la cheie din blocuri de beton celular autoclavizat cu fata din caramida aparenta

De ce sa alegem o casa din BCA?

Pentru a putea incheia cu succes seria de informatii despre realizarea unei constructii case din BCA, drept rezumat al materialului de astazi, va propunem o scurta trecere in revista a celor mai importante motive pentru care ar trebui sa optati pentru o astfel de casa, respectiv:

  • Veti economisi timp si bani prin faptul ca BCA-ul este mai accesibil de achizitionat si se monteaza mult mai usor;
  • BCA-ul este un material usor care nu va aplica presiune pe structura de rezistenta a casei, costand mai putin;
  • Timpul de montaj in cazul zidurilor de BCA este mai scurt, comparativ cu zidaria din caramida;
  • Veti beneficia de o casa extrem de performanta din punct de vedere al transferului de energie interior – exterior, economisind astfel bani cu facturile de incalzire si racire a casei.

Acestea fiind spuse, speram ca veti gasi folositoare informatiile din acest material si ca veti putea finaliza proiectul casei cu succes. Retineti faptul ca, ori de cate ori aveti nevoie de informatii suplimentare, exista firme de constructii case din BCA pregatite sa va ofere consultanta de specialitate.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.