- Categorii: Case, Constructii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
In ceea ce priveste investitiile in constructii case caramida, acestea sunt si vor ramane printre cele mai populare in Romania. Atunci cand producatorii pun la dispozitie o varietate de tehnologii, iar constructorii propun deopotriva diferite variante de constructie, alegerile potrivite pot deveni dificile.
Daca sunteti pe cale sa demarati un astfel de proiect, in materialul prezent veti gasi informatii cu privire la:
- Caracteristicile de calitate ale unei constructii de case din caramida;
- Metodele recomandate de constructie in cazul caselor din caramida;
- Tipurile de materiale pentru care puteti opta intr-un astfel de proiect.
Ce presupune procesul de constructii case din caramida?
Realizarea unei constructii case caramida poate fi relativ dificila si presupune mai multe interventii. Executia corecta a acestor etape va determina nu doar rezistenta casei pe termen lung, ci si eficienta investitiei.
Pentru a intelege mai bine ce presupune procesul de constructie casa din caramida, iata care sunt lucrarile pe care echipa de constructori va trebui sa le efectueze:
Proiectul de constructie
In primul rand, va trebui sa va adresati unei echipe de arhitecti pentru ca acestia sa poata realiza proiectul de constructii. In baza acestui proiect, veti putea deopotriva sa obtineti avizele si autorizatiile necesare pentru a putea demara lucrarile de constructie, dar si sa stabiliti cantitatile de materiale de care veti avea nevoie.
Aveti in vedere faptul ca un proiect de constructii complet trebuie sa contina: partea de arhitectura, partea de rezistenta, precum si instalatiile.
Fundatia
In baza proiectului veti putea demara procedurile de constructie. Primul pas in acest sens va fi realizarea fundatiei. Pentru aceasta, se vor realiza, in primul rand, sapaturi, iar mai apoi se va trece la turnarea betonului armat.
Atentie! Tineti cont de faptul ca o casa din caramida este extrem de grea, astfel ca fundatia trebuie sa fie una foarte solida. Pentru a asigura stabilitatea acesteia, respectati raportul de fier si beton recomandat de proiectant.
Structura de rezistenta
Structura de rezistenta a caselor din caramida consta din stalpii si grinzile de sustinere, realizate din beton armat. Rolul structurii de rezistenta a casei este acela de a prelua presiunea (greutatea) materialelor si de a o transfera catre fundatie. Asemenea fundatiei, respectati cantitatile de fier recomandate de proiectant.
Zidurile
Zidurile din caramida se ridica relativ usor si presupun amplasarea caramizilor una peste cealalta si fixarea acestora cu ajutorul unui mortar. Cu toate acestea, trebuie urmarita verticalitatea zidului, intrucat chiar si cea mai mica abatere poate avea efecte devastatoare. De asemenea, tineti cont de faptul ca rosturile pentru legaturi nu ar trebui sa depaseasca 10 – 12 mm.
Sarpanta
Sarpanta acoperisului pentru casele din caramida se realizeaza, de obicei, din lemn. Este important de notat faptul ca aceasta reprezinta structura de rezistenta a acoperisului si este cea care preia greutatea materialelor acestuia, pentru a o transfera catre structura de rezistenta a cladirii.
Atentie! In acest moment, casa se va afla in etapa „la rosu”.
Izolatiile
Se va continua prin aplicarea sistemelor de izolatie – termica, fonica, hidroizolatie. Astfel, exteriorul va fi placat cu polistiren expandat, iar in pod se va monta vata minerala pentru a reduce transferul termic. In ceea ce priveste hidroizolatia, se vor monta membrane atat pe acoperis, cat si pe fundatie, pentru a preveni infiltratiile de apa.
Instalatiile
La interior, se vor realiza toate traseele pentru curentul electric, precum si cele pentru alimentare cu apa si cele de scurgere. Pentru acestea, se vor trasa canale direct prin ziduri, in vederea mascarii circuitelor in perete.
Finisajele
In final, se va trece la finisarea casei in vederea pregatirii acesteia pentru a va muta in ea. Astfel, la exterior se va aplica tencuiala, la interior se poate finisa fie direct cu placi de gips carton, fie cu glet, acoperisul poate fi imbracat cu tigla, sindrila sau tabla, iar pardoselile vor fi acoperite cu parchet, gresie sau pietre naturale.
Nu in ultimul rand, se vor monta accesoriile electrice (prize, intrerupatoare, etc.), cele sanitare (chiuvete, cabine de dus, etc.), precum si cele ale sistemului termic (calorifere, panouri radiante, etc.).
Metode de construire casa din caramida
Exista, in principal, doua metode de abordare ale unei constructii case caramida. Astfel, puteti opta pentru realizarea acesteia in regie proprie, sau puteti contracta o firma de constructii.
Inainte de a formula o concluzie cu privire la metoda cea mai eficienta, propunem, totusi, sa identificam particularitatile fiecarei metode in parte.
Constructie casa in regie proprie
Constructia casei in regie proprie presupune ca dumneavoastra sa indepliniti atributiile managerului de santier. Astfel, printre actiunile care va vor reveni, enumeram:
- Angajarea personalului calificat pentru efectuarea lucrarilor;
- Salarizarea angajatilor si plata tuturor facturilor pentru santier;
- Asigurarea masurilor de protectie si siguranta in munca pe santier;
- Contractarea depozitelor de materiale de constructii pentru achizitionarea necesarelor;
- Inchirierea sau achizitionarea de echipamente profesionale pentru efectuarea lucrarilor – care pot include macarale, buldoexcavatoare, etc.
Pe scurt, veti fi raspunzator pentru tot ceea ce se petrece pe santier. In acest sens, se recomanda sa abordati aceasta metoda de constructie doar daca aveti studii sau experienta indelungata in domeniul constructiilor. In caz contrar, nu doar ca lucrarile nu vor avea un flux eficient, dar in final veti cheltui mai mult decat daca ati fi contractat o firma inca de la bun inceput.
Constructie casa prin contract cu firma
Contractarea unei firme constructii case din caramida inseamna ca veti externaliza managementul santierului catre acestia. Pe scurt, firma se va ocupa de punerea in actiune a deciziilor luate de dumneavoastra. Aceasta metoda de abordare a investitiei are mai multe avantaje, respectiv:
- Acestia dispun deja de echipamente profesionale si nu va trebui sa investiti suplimentar in achizitionarea sau inchirierea acestora;
- Firma va raspunde de intretinerea santierului – toate aspectele legale referitoare la securitate, salarizare, etc., vor reveni in responsabilitatea acestora;
- Interesul constructorilor este acela de a finaliza rapid casa, astfel incat sa poata demara alte proiecte. Acest lucru se traduce printr-un termen de executie al lucrarilor mai mic;
- De cele mai multe ori, firmele de constructii colaboreaza cu depozite de materiale si pot intermedia discount-uri in achizitia materialelor necesare;
- In cazul unor situatii neprevazute, cu siguranta echipa de management a firmei va putea trece cu usurinta peste.
Asadar, in urma acestor date, putem afirma ca cea mai eficienta metoda de constructie casa caramida este prin contract cu o firma de constructii specializata.
Tipuri de materiale pentru zidarie
Materialele folosite in constructii case caramida pot fi, in principiu, de doua tipuri, respectiv: caramida clasica (plina) si blocuri ceramice moderne (cu goluri). In timp ce ambele solutii sunt extrem de rezistate in timp, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, una este mai rezistenta, iar cealalta mai economica. Asadar, alegerea intre cele doua trebuie facuta in functie de rolul investitiei.
Acestea fiind spuse, haideti sa descoperim caracteristicile celor doua tipuri de materiale pentru zidarie:
Blocuri ceramice
Cunoscuta popular si sub denumirea de „caramida cu goluri”, aceasta tehnologie moderna este realizata astfel incat in interior sa existe anumite goluri de aer.
Principalul avantaj al acestei solutii este acela ca aerul respectiv va crea un strat izolant natural. Astfel, zidurile din blocuri ceramice au un grad mai mic de transfer termic cu exteriorul, dar se bucura, in acelasi timp, si de proprietati acustice (fonoizolante) foarte bune.
Caramida plina (normala)
Spre deosebire de blocurile ceramice, caramida clasica este, in primul rand, mai accesibila din punct de vedere al costurilor. In plus, in anumite conditii, aceasta poate fi folosita ca material de finisare atat la interior, cat si la exterior.
Cu toate acestea, aceasta solutie nu se bucura de proprietati termice excelente, astfel ca necesita montarea unor materiale izolatoare suplimentare. Asadar, desi caramida plina costa mai putin, investitia va creste odata cu achizitionarea materialelor de izolatie.
Avantaje constructie casa din caramida
De foarte multi ani, majoritatea constructorilor din tara opteaza pentru constructii case caramida, in detrimentul altor materiale. Acest lucru se datoreaza, in principiu, calitatilor caramizii, care de-a lungul timpul s-au dovedit a fi extrem de avantajoase.
In acest sens, iata care sunt principalele caracteristici benefice ale constructiilor din caramida:
- Caramida este dura si rezistenta: Cu siguranta stiti deja ca o constructie din caramida poate rezista cateva secole, fara foarte multe interventii de intretinere. Astfel, realizarea unei case din caramida reprezinta o investitie in viitor, garantata adesea pentru cel putin 100 de ani;
- Se intretine mult mai usor: In timp ce lemnul sau metalul sunt vulnerabile la diferiti factori (umezeala, daunatori, coroziune, etc.) si necesita tratamente specifice odata la cel putin 10 ani, casele din caramida sunt mult mai usor de intretinut. Adesea, casele din caramida trebuie inspectate si reconditionate odata la 25 de ani;
- Sunt bine izolate: Indiferent ca veti opta pentru blocuri ceramice sau caramizi clasice, schimbul termic cu exteriorul va fi mult mai mic decat in cazul caselor din lemn. In plus, acest efect nu se resimte doar iarna, dar si vara, atunci cand casa va fi racoroasa;
- Rezista la foc: Riscul de incendiu in cazul caselor din caramida este mult mai scazut spre deosebire de casele din lemn. Astfel, veti asigura un mediu sigur pentru intrega familie.
Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca toate aceste avantaje vin cu un cost. Casele din caramida sunt de obicei cu aproximativ 40% mai scumpe decat celelalte solutii de constructii. Sigur, investitia se poate recupera in cazul comercializarii, insa trebuie sa va asteptati la un efort financiar initial mai mare.
Ce fel de structura de rezistenta alegem?
Zidurile unei constructii case caramida sunt grele. Acest lucru inseamna ca structura de rezistenta a casei va trebui sa preia o presiune destul de mare.
Astfel, pentru cladirile din caramida, specialistii recomanda ca structura de rezistenta sa fie construita din beton armat.
Caracteristici de calitate
Caracteristicile de calitate ale unei constructii case caramida se stabilesc, in general, in functie de mai multi factori. Practic, aceste caracteristici sunt cele care vor determina durata in timp a investitiei, dar si siguranta utilizatorilor casei.
Asadar, iata caror aspecte trebuie sa le acordati atentie pentru a beneficia de o constructie de calitate:
- Structura de rezistenta: Dupa cum spuneam, structura de rezistenta a caselor din caramida trebuie sa fie capabila sa preia o greutate foarte mare. Calitatea unei structuri de rezistenta se recunoaste, in principiu, dupa cantitatea de fier utilizata in armarea betonului. Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa bagati mai mult fier decat este recomandat, ci doar sa va asigurati ca sunt respectate cantitatile din proiectul de constructie,
- Izolatia: Sistemele de izolatie au, in principal, trei roluri: de reducere a consumului, de sporire a confortului si de protejare a structurii de rezistenta. Asadar, izolatia termica este cea care va eficientiza transferul termic cu exteriorul, scazand costurile recurente. Izolatia fonica va reduce zgomotul ambiental si va crea un mediu mult mai confortabil pentru locatari, iar hidroizolatia va impiedica infiltratiile de apa, care pot cauza daune majore structurii de rezistenta (ale casei si acoperisului);
- Rezistenta la seism: Rigiditatea constructiilor pe structura de beton poate reprezenta o problema in cazul seismelor. Pentru a adresa aceasta problema, arhitectii vor proiecta casa astfel incat miscarea acesteia in urma unui cutremur sa fie uniforma in toate partile. De asemenea, merita mentionat faptul ca o structura de rezistenta solida nu va fi afectata cu usurinta de cutremure (nici chiar de cele intense);
- Rezistenta in timp: Nu in cele din urma, rezistenta in timp reprezinta rezultatul respectarii tuturor factorilor enumerati anterior, dar si a calitatii materialelor utilizate in constructie casa caramida, precum si cea a executiei. Asadar, optati intotdeauna pentru materiale de foarte buna calitate si pentru echipe cu experienta care sa le monteze.
De ce sa alegem o casa din caramida?
Dupa cum am mai spus, casele din caramida sunt una dintre cele mai populare solutii din Romania. Asa cum ati observat, la baza popularitatii stau o serie de caracteristici avantajoase pentru beneficiarul investitiei.
Pentru a rezuma cele enuntate pe parcursul articolului de astazi, iata de ce ar trebui sa investiti in constructii case caramida in defavoarea altor materiale:
- Casele din caramida costa mai mult in faza initiala, dar mult mai putin pe termen lung, deoarece intretinerea nu presupune tratamente costisitoare la perioade scurte de timp;
- Constructia casei se poate realiza etapizat (la rosu > la gri > la cheie), astfel incat sa nu resimtisi povara financiara asociata acestor proiecte;
- Investitiile imobiliare in case din caramida isi pastreaza valoarea pe termen lung si pot fi comercializate mult mai usor, comparativ cu casele metalice sau cele din lemn.
Asadar, daca planuiti sa realizati o investitie imobiliara, cu siguranta caramida ramane una dintre cele mai eficiente solutii. Speram ca in materialul de astazi am raspuns posibilelor intrebari cu privire la aceste proiecte si ca acum veti putea face alegerile in cunostinta de cauza.
De asemenea, daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa luati legatura cu firme de constructii case din caramida, disponibile sa va ajute si indrume oricand.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.