- Categorii: Constructii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Majoritatea constructorilor sustin faptul ca rezistenta unei cladiri este direct proportionala cu calitatea fundatiei. Intelegand, asadar, importanta acesteia, vom discuta in cele ce urmeaza despre tot ce ar trebui sa stiti pentru a realiza o constructie fundatie casa de calitate. Astfel, pe parcursul acestui articol va vom oferi informatii despre:
- Etapele premergatoare realizarii fundatiei casei;
- Etapele propriu-zise de construire fundatie casa;
- Tipurile de armaturi potrivite pentru construirea unei fundatii.
Ce este fundatia casei si care este rolul ei?
Dupa cum stiti, cu siguranta, solul nu este intotdeauna stabil, iar aceasta instabilitate poate afecta rezistenta unei cladiri. Principalul rol pe care o constructie fundatie casa il indeplineste este acela de a prelua greutatea constructiei si de a o transmite in siguranta catre sol.
Fundatia intervine, asadar, pentru a adresa problema instabilitatii solului. Din acest motiv, cea mai mare parte a constructorilor considera ca fundatia este cel mai important element al unei constructii.
Lucrari inainte de inceperea proiectului
Inainte de demararea lucrarilor propriu-zise de constructie fundatie casa, exista anumite etape pregatitoare, necesare pentru garantarea bunului mers al investitiei. In acest sens, chiar si inainte de realizarea proiectului de constructie, iata ce ar trebui facut:
1. Studiul de evaluare al solului
Toate datele tehnice ale fundatiei se stabilesc in functie de conditiile de pe teren. Astfel, in realizarea proiectului de constructie, proiectantul va tine cont de datele obtinute in urma unui studiu geotehnic. Atentie! Desi puteti obtine o parte dintre aceste date si in regie proprie, se recomanda sa apelati intotdeauna la serviciile unui geolog profesionist.
In urma evaluarii solului, veti obtine informatii privind tipul si calitatea solului, adancimea de inghet sau riscul seismic. Toate aceste detalii sunt vitale pentru construirea unei fundatii de calitate. Pe de-o parte, adancimea fundatiei trebuie sa fie mai mare decat cea de inghet din zona in care se afla casa.
De asemenea, grosimea acesteia, precum si numarul de santuri se stabilesc in functie de stabilitatea solului. Cu cat solul este mai instabil, cu atat mai rezistenta trebuie sa fie fundatia pentru a rezista stresului mecanic.
2. Pregatirea santierului
Amenajarea locului in care urmeaza turnata fundatia este primul lucru de care echipa de muncitori calificati se va ocupa, imediat dupa realizarea proiectului de constructie. Printre altele, pregatirea santierului pentru o lucrare de construire fundatie casa implica:
- Curatarea terenului: Acest proces presupune indepartarea tuturor elementelor care stau in calea constructiei. Daca, de exemplu, exista pomi sau alte forme de vegetatie, acestea trebuie indepartate complet inainte de inceperea sapaturilor. De asemenea, daca pe teren au existat constructii vechi (cladiri, stalpi, etc.), acestea vor fi demolate, iar molozul curatat;
- Maparea utilitatilor subterane: In special in zonele urbane, sub majoritatea terenurilor exista diverse retele de utilitati (conducte de apa, gaz, cabluri, etc.). Pentru a putea construi fundatia in conditii de siguranta, constructorul trebuie sa identifice aceste detalii si sa abordeze lucrarile in functie de ele.
3. Trasarea proiectului
Nu in ultimul rand, se va proceda la realizarea masuratorilor in vederea trasarii fundatiei. Acest lucru se poate face atat manual, cat si cu ajutorul unui topograf. Indiferent de amploarea proiectului, specialistii recomanda, in general, utilizarea topografului, intrucat acesta permite o mai buna acuratete, iar masuratorile se realizeaza mult mai rapid.
Totusi, in cazul in care optati pentru masuratorile manuale, incepeti, in primul rand, prin trasarea limitelor proprietatii, pentru ca mai apoi sa puteti stabili pozitia casei.
Atentie! Toleranta pentru abateri este de 0,05%. Chiar si cele mai mici erori de trasare pot conduce la anularea autorizatiei de constructie. De aceea, va recomandam sa nu tratati aceasta etapa cu lejeritate, iar daca nu sunteti siguri, sa repetati masuratorile sau sa apelati la profesionisti.
Etape constructie fundatie casa
Daca am stabilit pasii premergatori, este timpul sa identificam etapele efective de constructie fundatie casa. Inainte de a vi le descrie, totusi, trebuie mentionat faptul ca acest ghid este destinat strict informarii, astfel incat sa puteti superviza lucrarile pe santier. In ce priveste executarea, va recomandam sa apelati doar la firme de constructii fundatii case.
Acestea fiind spuse, iata cum se construieste o fundatie:
Pasul #1: Realizarea sapaturilor
Saparea santurilor pentru turnarea betonului se poate face fie manual, fie mecanizat (cu excavatorul). De regula, alegerea intre cele doua variante depinde de volumul de pamant care urmeaza a fi scos. Atentie! In cazul in care sub pamant exista anumite retele de instalatii, interesati-va cu privire la modul de abordare.
De exemplu, realizarea sapaturilor pe un teren unde exista cabluri de electricitate se efectueaza numai in prezenta unui reprezentant al companiei de electricitate. De asemenea, daca veti fi nevoiti sa deviati anumite conducte de apa, acest lucru este posibil numai in urma obtinerii unor autorizatii speciale.
Pasul #2: Montarea cofrajelor
Desi betonul se poate turna direct in sol, se recomanda cofrarea santurilor pentru a obtine rezultate mult mai calitative. Cofrajele se realizeaza din lemn tratat cu un agent special pentru decofrare, iar imbinarea acestora trebuie sa fie perfect etansa, pentru a impiedica scurgerile. Sfat util: Nu fixati elementele cofrajului inainte de a verifica corectitudinea pozitiei acestora.
Pasul #3: Armarea fundatiei
Armarea betonului se face prin montarea unor bare sau a unor profile din otel, care au ca scop rigidizarea constructiei. In realizarea armaturilor, se vor respecta cu precizie indicatiile proiectantului.
Atentie! Inainte de betonare, inspectati otelul pentru a identifica starea actuala a acestuia. Nu turnati niciodata beton peste o armatura care prezinta urme de rugina, intrucat acesta nu se va prinde. In schimb, puteti reutiliza barele metalice doar demontandu-le si curatandu-le.
Pasul #4: Prepararea betonului
Inainte de a intra in detalii cu privire la betonarea fundatiilor, trebuie mentionat faptul ca amestecul de beton se poate prepara pe santier, sau se poate achizitiona de la o statie de betoane. Daca veti opta pentru achizitionarea amestecului gata preparat, puteti trece direct la procedura de turnare. Daca, in schimb, veti dori sa preparati betonul in regie proprie, tineti cont de urmatoarele aspecte:
- Identificati reteta in functie de clasa de rezistenta indicata in proiect;
- Curatati atent toate echipamentele inainte de preparare si grupati-le pe sorturi;
- Mentineti o consistenta a betonului densa si retineti faptul ca adaosul de apa poate deteriora rezistenta amestecului in timp.
Pasul #5: Turnarea betonului
Se va turna betonul etapizat, in straturi de aproximativ 30 – 40 cm, dupa care se vor utiliza maiuri sau un vibrator pentru compactarea compozitiei (eliminarea golurilor de aer din beton). Atentie! Acest tip de stratificare nu inseamna ca trebuie sa asteptati pentru ca betonul sa se intareasca. De asemenea, retineti faptul ca temperatura optima pentru turnarea betonului este intre 15 si 25 de grade Celsius.
Pasul #6: Decofrarea si tratarea betonului
In final, tot ce va ramane de facut este sa inlaturati cofrajul. Pentru a evita aparitia unor eventuale probleme (atat imediat dupa turnare, cat si pe termen lung), se recomanda tratarea betonului prin stropire, pret de 5 – 10 zile dupa decofrare. De asemenea, daca ati turnat fundatia pe timp de vara, este recomandat sa protejati betonul de solare, dar si de vant. Rolul acestor procedee este acela de a asigura o uscare uniforma, si nu prematura.
Tipuri de armaturi
Intelegem ca armarea este vitala pentru o constructie fundatie casa, insa este important de stiut faptul ca exista mai multe tipuri de armaturi, dar nu toate sunt potrivite pentru fundatii. Iata, deci, care sunt armaturile pe care le puteti folosi cu succes in realizarea unei fundatii pentru casa:
- Otel Beton (OB37): Armaturile din otel beton cu o rezistenta la rupere de 37 sunt cea mai populara solutie in constructiile rezidentiale, in special pentru confectionarea etrierelor;
- Otel cu profil periodic laminat la cald (PC): Armaturile din acest tip de otel sunt mult mai rezistente decat cele OB si, in egala masura, pot fi ancorate mult mai bine. Aceste profile sunt produse in mai multe standarde – PC52, PC60 sau PC90 – iar alegerea se face in functie de destinatia investitiei;
- Sarma trasa neteda pentru beton (STNB): Acest tip de armatura este cunoscut, in termeni populari, sub denumirea de plasa sudata (sau de Buzau). STNB-urile se remarca prin faptul ca reduc substantial timpul de armare al unei fundatii;
- Sarma trasa profilata pentru beton (STPB): Diferenta dintre aceasta si STNB consta in faptul ca metalul folosit pentru cea dintai prezinta anumite striatii.
Sfaturi pentru o constructie de calitate
Calitatea executiei, dar si a materialelor, sunt vitale pentru o constructie fundatie casa, fiind elemente importante, ce asigura siguranta. Iata, deci, caror aspecte ar trebui sa le acordati atentie sporita, pentru a beneficia de o lucrare de calitate:
- Conditiile atmosferice sunt extrem de importante pentru obtinerea unor rezultate de lunga durata. Evitati sa construiti fundatia in anotimpurile ploioase, deoarece inundatiile pot afecta stabilitatea santurilor. De asemenea, dupa cum ati vazut, caldura poate la fel de daunatoare, iar in cazul in care construiti vara, protejati si tratati betonul in mod corespunzator;
- Turnati betonul fara intreruperi de lunga durata. Desi, pentru a putea fi compactat uniform, betonul se toarna in mai multe straturi, uscarea acestuia incepe inca din momentul in care a fost turnat. In acest sens, trebuie sa turnati betonul fara a permite uscarea straturilor si deci, nu pe decursul mai multor zile;
- Respectati proportiile recomandate de proiectant si nu decideti pentru modificarea datelor tehnice in vederea scaderii cheltuielilor. Una dintre cele mai mari greseli ale constructorilor este aceea ca, pentru a reduce cheltuielile, nu respecta cantitatea de fier recomandata in proiectul de constructie. Acest lucru nu doar ca este foarte periculos, dar este interzis si poate conduce la anularea autorizatiei de constructie;
- Calitatea materialelor folosite trebuie, de asemenea, sa va garanteze o rezistenta de lunga durata. Desi acestea pot fi mai costisitoare, materialele de calitate sunt mult mai economice pe termen lung, deoarece se deterioreaza mult mai greu si nu necesita tratamente de specialitate;
- Calitatea executiei inseamna ca echipa care efectueaza lucrarile ar trebui sa dispuna de experienta necesara pentru a va oferi o anumita perioada de garantie pentru constructie. In caz contrar, achizitia unor materiale de buna calitate este supusa esecului.
De ce sa apelam la un profesionist pentru constructia fundatiei caselor?
Dupa cum ati vazut, etapele de constructie fundatie casa sunt deopotriva complicate, dar necesita si o atentie sporita la detalii. In acest sens, colaborarea cu un profesionist in vederea efectuarii lucrarilor este vitala.
Dupa cum mentionam mai sus, acesta poate garanta o lucrare de calitate, menita sa reziste pentru foarte multi ani. De asemenea, un alt avantaj de care veti beneficia este ca, prin experienta sa, profesionistul poate reduce timpul de executie cu pana la 50%. Acest lucru inseamna darea mai rapida in folosinta a investitiei, dar si costuri mai mici pentru mentinerea activa a santierului.
Acestea fiind spuse, retineti faptul ca fundatia reprezinta, poate, cel mai important element al constructiei, iar calitatea acesteia influenteaza in mod direct rezistenta casei. Asadar, colaborarea cu un profesionist este, cu siguranta, cea mai sigura si eficienta metoda de abordare a unei astfel de investitii, indiferent de amploarea lucrarilor.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.