Zidarie din caramida

zidarie din caramida

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Alegerea materialelor pentru ridicarea zidurilor este o etapa extrem de importanta in buna desfasurare a proiectului de constructie. Nu doar ca trebuie sa se tina cont de caracteristicile exclusive ale materialului, dar si de scopul investitiei, intre cele doua trebuind sa existe o corelatie.

Cum in majoritatea lucrarilor se folosesc materiale clasice, nu e de mirare faptul ca cele din zidarie din caramida au ajuns sa fie printre cele mai des folosite metode.

In cele ce urmeaza, va prezentam principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont in realizarea unui astfel de proiect.

Prezentare generala zidarie din caramida

Prin zidarie din caramida se intelege procedura de lucru prin care constructorii ridica ziduri din blocuri de caramida suprapuse sau alaturate. In functie de tipul, forma si dimensiunile materialului, dar si de modalitatea prin care se face zidirea, vor rezulta doua tipuri de zid:

  • Zid plin – nu exista spatii intre caramizi nici pe latime, nici pe inaltime;
  • Zid cu goluri – asezarea caramizilor permite crearea de goluri in zid.

Principiul este simplu la o zidarie caramida, deoarece punerea in opera presupune fixarea fiecarei caramizi cu mortar, una langa cealalta, in randuri suprapuse. Aici intervine forma si dimensiunea caramizii, ce va permite mai multe modalitati de asezare in scopul obtinerii unei anumite grosimi a zidului, astfel:

  • Zid de grosimea unei caramizi – Zidirea se realizeaza prin pozitionarea caramizilor pe muchie (cant);
  • Zid cu grosime mare – Zidaria se executa prin pozitionarea caramizilor cap la cap in lungime, sau una langa alta, pe latime.

In functie de particularitatea fiecarui proiect, o zidarie din caramida este capabila sa ofere un nivel de termoizolare bun. Astfel, locuirea sau folosirea cladirii in scopuri comerciale va fi de cea mai buna calitate. Zidurile construite cu anumite tipuri de caramizi sunt, de asemenea, apreciate pentru efectul de fonoizolare chiar si atunci cand sunt doar tencuite si acoperite cu un strat de finisare.

zidarie din blocuri de caramida

Clasificare caramida

Blocurile de caramida sunt disponibile in multiple variante dimensionale, dar si de structura interioara. Aveti de ales intre caramida plina si caramida cu goluri. Fiecare dintre acestea ofera constructorului si ulterior beneficiarului avantaje, dar si o serie de dezavantaje. Pe cele mai importante le vom prezenta in continuare:

  • Caramida plina – Este in fapt cel mai simplu bloc de constructie care rezulta prin presarea si arderea argilei intr-o matrita. Actualmente, este destul de rar utilizat, datorita dimensiunilor clasice reduse, ce nu permit o productivitate prea buna. In plus, daca veti realiza o zidarie din caramida plina vor aparea, cu siguranta, probleme in privinta termoizolarii si nivelului redus de diminuare al zgomotului din exterior sau incaperile cladirii. Prin urmare, doar daca nu exista alta solutie, caramida plina poate fi folosita pentru constructii, fie acestea si mici;
  • Caramida cu goluri – Reprezinta cel mai modern bloc ceramic cu care se construieste in prezent. In functie de pozitionarea golurilor in interiorul blocului din argila arsa, avem de-a face cu orientarea lor in plan orizontal, sau in plan vertical. Cea mai recomandata varianta este cea cu goluri in plan vertical, datorita faptului ca ofera peretelui rezistenta si portanta suficienta la aparitia miscarilor seismice. Caramida cu goluri asigura o foarte buna productivitate la ridicarea peretilor. Retineti ca versiunea de caramizi cu goluri orizontale nu este recomandata pentru ziduri portante si nici nu se foloseste in zone seismice.

Avand in atentie aceste detalii importante, se pot indeplini cu riguroziate informatiile regasite in proiectul constructiei. Se vor ridica ziduri exterioare sau interioare care respecta principiul portantei pentru urmatoarele tipuri de constructii:

  • Case rezidentiale;
  • Anexe gospodaresti: magazie, atelier, casa poarta, garaj;
  • Blocuri de locuinte sau sedii pentru firme;
  • Depozite pentru industria alimentara sau zootehnica;
  • Imobile pentru sedii administrative;
  • Garduri pentru separarea proprietatilor. 

Oricare dintre aceste lucrari trebuie realizate in baza unui plan de constructie, ce este aprobat si are autorizatia necesara pentru deschiderea santierului. Fiind vorba, in general, de un proiect amplu, este recomadat sa semnati un contract cu un constructor profesionist.

zidarie din caramida plina

Avantaje si dezavantaje zidariei din caramida

Cunoasterea de la bun inceput a avantajelor si dezavantajelor unui material este un aspect mai mult decat important. Tinand cont de acesta necesitate in legatura cu o zidarie caramida, va prezentam pe rand ambele tipuri de caracteristici:

Avantaje

  • Stabilitate structurala mai buna decat blocurile din BCA;
  • Rezista foarte bine la foc. Argila arsa nu este inflamabila;
  • Ofera o durabilitate considerabila in timp;
  • Este un produs ecologic. Nu include alte materii prime in afara de argila;
  • Caramida cu goluri ofera fonoizolare mult mai buna in comparatie cu alte materiale;
  • Peretii interiori pot fi lasati nefinisati si vor oferi un aspect estetic aparte;
  • Rezista foarte bine la miscarile seismice cand este inclusa intre piese de cladire din beton armat.

Dezavantaje

  • Contribuie semnificativ la incarcarea structurii. Nu se construieste zidarie caramida fara un proiect aprobat;
  • Termoizolarea este deficitara in cazul folosirii variantei de caramida plina;
  • Zidul de caramida neizolat corespunzator la exterior atrage umezeala;
  • Pretul materialului si manoperei pentru o zidarie din caramida este putin mai mare fata de alte materiale;
  • Durata de punere in opera este mai extinsa, datorita dimensiunii relativ mica a blocurilor.

Comparand cele doua liste, aveti, cu siguranta, o imagine completa pentru tot ceea ce inseamna ridicarea de ziduri din caramida. Detalii aprofundate despre costuri, in general, le veti obtine prezentand proiectul unui constructor.

zidarie din blocuri ceramice

Etape realizare zidarie din caramida

Chiar daca este vorba despre cea mai comuna operatiune din constructii, zidaria din caramida are norme precise pentru punerea in opera. Oricat de simpla ar putea parea punerea unor caramizi unele peste altele, sunt necesare, insa, precautii si experienta. In continuare, va prezentam etapele de realizare zidarie din caramida si amanuntele acestora:

  • Definirea proiectului – Construirea unui zid presupune trasarea locului unde va fi ridicat, dar si lasarea de spatii unde vor fi amplasate ferestrele sau usile. Aceste amanunte sunt obligatoriu de definit inainte de a incepe construirea. Pentru aliniere perfecta se foloseste o sfoara de zidarie bine intinsa intre extremitatile in care vor fi asezate caramizile zidului;
  • Asezarea caramizilor – Modul in care sunt asezate caramizile in zid va genera si grosimea acestuia. Se acorda atentie la rosturile dintre piesele ceramice. Trebuie sa existe o asa-numita tesatura, incat rostul vertical sa se intrerupa in mijlocul caramizii de pe urmatorul rand. In caz contrar, zidul nu va avea stabilitate;
  • Grosimea zidurilor – Tipul de caramida folosit este cel ce ofera variatii in legatura cu grosimea zidului. Se pot realiza ziduri groase de 7 cm, adica grosimea unei caramizi pline asezata pe muchie. Aceeasi caramida asezata pe lat va aduce grosimea la 12,5 cm. Zidirea cu caramida asezata pe lung ridica grosimea la 25 cm.  Pentru un zid de 50 cm, caramizile trebuie asezate pe lat, cate doua;
  • Rosturile de legatura – Distanta intre caramizile din zid este foarte importanta. Aceasta este denumita rost si se regaseste in plan orizontal si vertical. Caramida cu gauri verticale se aseaza doar pe latime. Rosturile verticale trebuie sa fie de 10 mm, iar cele orizontale de 12 mm;
  • Pregatirea mortarului – Mortarul este liantul care mentine unitar fiecare piesa de cele din vecinatate. Se va realiza pe baza de ciment, var si mai putin ipsos. Inserarea mortarului, in special, in plan vertical se face cu atentie. Mortarul se prepara in santier si se pune in opera in timp util.

Toate amanuntele prezentate au importanta si nu pot fi ignorate sau realizate incomplet. Avand in vedere ca o zidarie caramida este o piesa structurala importanta in cadrul cladirii, va fi realizata cu simt de raspundere.

zidarie casa din caramida

Sfaturi pentru o zidarie din caramida rezistenta

Pentru ca zidaria din caramida sa fie rezistenta, sunt necesare masuri de construire adecvata, dar si de ridicare a altor elemente de structura, care sa o ingolobeze. Pentru a le identifica usor, va prezentam cateva sfaturi ce tin de aceasta lucrare:

  • Tipul de caramida – Se alege varianta de caramida care coincide perfect cu proiectul;
  • Modalitatea de lucru – Se lucreaza cu respectarea modalitatii de asezare a caramizilor in zid pentru obtinerea grosimii necesare;
  • Respectarea grosimii rosturilor – Se urmareste ca rosturile sa fie egale si la dimensiunea prevazuta pentru spatiile verticale si orizontale;
  • Alinierea – Se verifica alinierea in plan vertical si orizontal dupa fiecare rand montat;
  • Integrarea cu elemente din beton armat – Se executa elementele de legatura intre zidarie si stalpii ori centurile din beton armat. Zidaria se va ridica inainte de turnarea oricarui element din beton armat;
  • Protejarea zidariei – Zidurile din caramida se tencuiesc cu materiale de calitate si se acopera cu straturi de finisare dedicate pentru exterior sau interior.

La o grosime de 25 de centimetri, un zid din caramida construit intre piesele unui cadru din beton armat devine un zid portant pentru o cladire compusa din parter, etaj si mansarda. Respectand informatiile prezentate, zidul este capabil sa ofere termoizolare si fonoizolare decente. Daca este necesar, se pot suplimenta aceste caracteristici cu un sistem profesional de termoizolatie si/sau fonoizolare.

Importanta construirii unei structuri de rezistenta si fundatie din beton armat

Securizarea constructiilor care includ zidarie din caramida se va face intotdeauna prin turnarea unei fundatii din beton armat. Centura si stalpii sunt principalele piese prin care zidaria executata cu caramida se va rigidiza, devenind parte structurala. In final, golurile prevazute pentru usi si ferestre vor fi acoperite cu produse de calitate, ce contribuie la inchiderea spatiilor de zidarie deschise.

Proiectele de acest tip includ folosirea de elemente structurale de rezistenta, care sunt dimensionate in functie de suprafata si inaltimea cladirii. Se va respecta norma prin care se alege reteta de beton armat si grosimea armaturii din otel in functie de caracteristicile zonei seismice in care se construieste.

constructii ziduri casa din caramida

De ce sa alegem acest material?

In continuare, va prezentam cateva argument, ce reflecta motivele favorabile folosirii de zidarie caramida:

  • Disponibilitatea materialului in multiple forme de prezentare;
  • Usor de prelucrat pentru imbinarile dintre ziduri;
  • Punerea in opera este simpla si asigura o productivitate buna;
  • Rezistenta in timp este foarte buna;
  • Asigura termoizolare si fonoizolatie de buna calitate;
  • Reparatiile se pot realiza usor;
  • Modificarile (crearea unui gol sau adaugarea prin prelungire) sunt posibile in baza unui proiect corespunzator.

Asigurati-va ca orice lucrare in constructii este realizata dupa un proiect. Contractati si lucrati exclusiv cu firme specializate pentru ca avantajele zidariei din caramida sa fie reale si, deci, constructia solida.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.