- Categorii: Zidarii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Calitatea constructiilor va depinde direct si de caracteristicile materialului cu care se realizeaza peretii exteriori si compartimentarile din interior. In functie de zona climatica in care se construieste, dar si de utilizarea ulterioara a cladirii, o zidarie blocuri ceramice contribuie substantial la efectul de temoizolare si blocare al zgomotului din exterior.
In continuarea articolului vom prezenta principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont intr-un astfel de proiect.
Prezentare generala zidarie din blocuri ceramice
O zidarie din blocuri ceramice este lucarea in care se executa pereti cu scopul inchiderii la exterior a unei cladiri, sau pentru impartirea in interior a spatiului construit. Prin alaturare si suprapunere, blocurile ceramice vor constitui zidul. In functie de proiect, acesta poate fi:
- Zid plin – Se contruieste, cu precadere, la interior pentru separarea incaperilor. In anumite situatii poate fi construit partial din inaltimea obisnuita pentru delimitarea unor zone deschise, spre exemplu, o bucatarie sau un hol de intrare fata de living;
- Zid cu goluri – Este ridicat, in special, la exterior, unde golurile lasate vor fi ocupate de usi si ferestre.
Cu cat un zid este mai gros, cu atat rezistenta sa termica este mai buna. Aceasta regula este valabila atat timp cat materialul, in sine, este unul ce detine proprietati termoizolatoare.
Cand proiectul indica zidarie din blocuri ceramice, puteti fi siguri ca indicii pentru termoizolare si fonoizolare vor fi buni. Grosimea zidului este data de modalitatea in care sunt zidite blocurile ceramice, astfel:
- Zidarie pe muchie (cant) – Se obtine un zid ce va avea grosimea blocului ceramic;
- Zidarie pe latime – Se ridica un zid ce poate avea grosime dubla prin pozitionarea caramizilor ceramice una langa alta, pe latime.
Pornind de la cerintele beneficiarului cladirii, proiectul informeaza constructorul asupra tuturor particularitatilor zidirii. Astfel, se pot pune in opera cladiri cu zidarie blocuri ceramice pentru:
- Blocuri cu apartamente;
- Case rezidentiale;
- Cladiri pentru firme;
- Spatii pentru depozite sau magazine;
- Centre pentru sanatate;
- Sali de spectacol.
In functie de necesitati si particularitati climatice, o zidarie din blocuri ceramice poate fi configurata astfel incat sa ofere cladirii un coeficient de izolare termica si fonica foarte bun.
Avantaje si dezavantaje zidarie din blocuri ceramice
Informatiile cu privire la caracteristicile unui material de constructie sunt importante pentru beneficiar. Calitatea si performantele se vor reflecta in pret, dar si in beneficiile ulterioare legate de utilizarea eficienta si economica a proprietatii contruite. Vom analiza in continuare avantajele si dezavantajele ridicarii de pereti cu zidarie blocuri ceramice.
Avantaje
- Rezistenta foarte buna, comparativ cu alte materiale;
- Imunitate la foc. Constituentul principal, argila, nu se aprinde;
- Zidul devine element portant cu durabilitate mare in timp;
- Blocul ceramic este un material ecologic;
- Aerul blocat in golurile din interior vor asigura eficenta energetica a cladirii;
- Tencuirea se realizeaza usor, gratie suprafetei drepte;
- Comportament foarte bun la miscari seismice, cand zidurile sunt parte integrata intr-o structura cu elemente din beton armat.
Dezavantaje
- Greutatea proprie trebuie luata in considerare in cazul unei cladiri cu mai mult decat un nivel;
- Pot avea iregulariati geometrice, ceea ce face zidirea si tencuirea mai dificile si cu consum mai mare de material;
- Tencuirea este obligatorie pe ambele fete. In lipsa unei tencuieli corespunzatoare, apare risc de umezire si deteriorare a zidariei;
- Manopera si costul materialului sunt mai mari fata de alte solutii pentru construirea zidurilor;
- Timpul de predare este mai mare, deoarece productivitatea este relativ redusa din pricina dimensiunii blocurilor ceramice;
- Rezistenta la variatiile anuale de temperatura (inghet / dezghet) este limitata la circa 25 de ani;
- Trebuie puse in opera de personal specializat, cu experienta;
- Nu toate tipurile de blocuri ceramice ofera rezistenta structurala si seismica.
Dupa analizarea celor doua liste cu caracteristici pentru zidarie din blocuri ceramice puteti deja sa decideti daca veti folosi acest material pentru pereti. Consultati simultan atat un arhitect, dar si un constructor, pentru a primi inclusiv o estimare a costurilor la acest nivel.
Etape realizare zidarie din blocuri ceramice
Zidirea trebuie considerata o lucrare cu importanta majora, de care vor depinde atat confortul utilizarii spatiilor interioare, dar si stabilitatea cladirii. In contextul inaltarii zidurilor de exterior si a celor din interior in conexiune directa cu piesele de rezistenta ale cladirii, punerea in opera de zidarie blocuri ceramice implica urmatoarele etape:
- Trasarea liniei de construire – Identificarea precisa a locului in care se incepe zidirea este un aspect important. Se verifica si se compara datele din teren cu cele indicate in proiect. Se urmareste daca zidul este unul plin sau sunt necesare goluri pentru fereastra si/sau usa. Alinierea cu stalpii structurali se face cu sfoara pentru constructii care se intinde intre aceste repere;
- Pozitionarea blocurilor ceramice – Zidirea se face pe principiul de tesere a caramizilor in asa fel incat rostul vertical sa coincida cu mijocul caramizii de pe urmatorul rand. Este important ca rosturile sa fie egale pentru ca mortarul sa aiba suficient spatiu pentru a rigidiza blocurile de caramida;
- Grosimea zidului – In functie de dimensiunile materialului si pozitionarea la zidire, grosimea zidului poate fi diferita. De regula, zidurile exterioare sunt mai groase si se folosesc doua randuri de blocuri ceramice. Pentru cele din interior, grosimea rezultata poate sa coincida cu cea a caramizii;
- Mortar pentru zidire – Mortarul este materialul care lipeste caramizile ceramice intre ele si confera zidului stabilitate si etanseitate. Este recomandat sa fie preparat un mortar clasic pe baza de apa, ciment si var. Se va mixa doar cantitatea de materiale care se considera ca poate fi folosita intr-o zi de lucru. Timpul de punere in opera trebuie respectat pentru ca efectul de lipire sa fie eficient. Daca se intinde mortar pentru un rand finalizat, in mod obligatoriu se vor monta blocurile ceramice peste acesta. Activitatea de zidire intr-o zi se incheie cu un rand peste care nu se mai toarna mortar;
- Finsarea peretilor de zidarie din blocuri ceramice – Tencuirea se face cat mai curand dupa uscarea completa a mortarului. Expunerea la umezeala a blocurilor ceramice nu este indicata. Se incepe lucrarea dinspre exterior spre interior. Materialul de finisaj se alege diferentiat pentru zidurile exterioare si cele interioare.
Tinand cont ca peretii din zidarie blocuri ceramice intra in categoria celor portanti, este recomandat sa fie realizati cu responsabilitate. O echipa profesionista ofera aceasta certitudine, prin urmare preferati aceasta varianta.
Sfaturi pentru o zidarie rezistenta din blocuri ceramice
Pentru ca o zidarie blocuri ceramice sa fie rezistenta, trebuie bifate o serie de masuri pe care constructorul trebuie sa le puna in practica. Zidaria va deveni parte integrata a constructiei alaturi de restul elementelor structurale reprezentate de: fundatie, centuri, stalpi, grinzi si plansee. Iata care sunt cele mai importante sfaturi generale legate de material si punerea acestuia in opera:
- Blocul ceramic – Se vor selecta pentru pereti blocuri ceramice adecvate cerintelor din proiect. Se alege separat materialul pentru peretii structurali, fata de cel pentru peretii de compartimentare. In plus, se pot folosi caramizi ceramice speciale pentru alte parti ale constructiei (scurgeri, canale de ventialtie, etc);
- Optiuni de lucru – Este definita modalitatea de asezare a caramizilor in zid pentru a se obtine grosimea specificata de proiect;
- Grosimea rosturilor – Se tine cont ca spatiul intre piesele zidului sa fie egal in ambele planuri, orizontal si vertical;
- Verificarea alinierii – La finalizarea fiecarui rand se verifica alinierea pe ambele axe;
- Imbinarea zidului cu structura de rezistenta – Zidurile sunt ridicate inainte ca betonul sa fie turnat in cofrajele stalpilor. Fixarea se face cu elementele de legatura;
- Tencuirea si finisarea zidariei – Cu precadere, tencuirea si vopseaua de finisaj se aplica pentru inceput la exterior. Se evita astfel patrunderea umezelei in zid.
Cu aceste sfaturi si, in special, prin respectarea informatiilor prezente in proiect, o zidarie din blocuri ceramice cu o grosime de 25 cm este capabila sa ofere portanta necesara pentru o structura de tip parter + etaj. Cand este absolut necesar, se pot imbunatati performantele termo si fonoizolatoare ale blocurilor ceramice, aplicand la exterior un termosistem adecvat.
Importanta construirii unei structuri de rezistenta si fundatie din beton armat
Valorificarea caracteristicilor de rezistenta pe care o zidarie blocuri ceramice o poate oferi se bazeaza si pe elementele de incarcare structurala ale cladirii. Se porneste de la realitatea ca aceste caramizi din ceramica au o greutate importanta, prin urmare se vor pune in opera doar in contextul amintit.
Dimensionarea structurii din beton armat se face strict in baza rezultatelor din proiectul de executie. Sunt luate, astfel, in considerare si accesorizarile cu care se acopera golurile din pereti, respectiv ferestrele si usile, ce pot avea la randul lor o greutate importanta.
Nu construiti niciodata, chiar si o cladire cu un singur nivel, fara a sti exact ce reteta de beton armat este necesara si ce grosime trebuie sa aiba armatura. Structura din beton armat trebuie sa faca fata inclusiv potentialului seismic al zonei.
De ce sa alegem acest material?
Cele mai importante motive pentru care ati putea alege o zidarie din blocuri ceramice sunt:
- Forme si dimensiuni variate pentru utilizari mutiple;
- Blocuri din ceramica configurate special pentru a fi puse usor in opera;
- Productivitate rezonabila cand se lucreaza in mod profesionist;
- Durabilitate buna cand stratul de finisare este reconditionat periodic;
- Potential bun pentru blocarea transferului de energie si zgomot;
- Usurinta si cost redus pentru efectuarea de reparatii;
- Posibilitati de a aduce modificari sau completari zidurilor folosind un proiect profesional.
Oricand aveti de construit, folositi-va de experienta firmelor specializate. Veti face economii reale de bani si timp de asteptare pana la finalizarea lucrarilor. O zidarie din blocuri ceramice este de preferat in comparatie cu oricare alt material cu care se pot construi pereti.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.