Zidarie din BCA

zidarie din bca

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Zidirea cladirilor reprezinta o etapa importanta, de calitatea materialelor si tehnologiei de lucru depinzand, in mare parte, confortul utilizarii. Daca zidurile exterioare au rol de protectie pentru incaperi, cele interioare au rol de compartimentare. Una dintre cele mai apreciate solutii pentru acest scop este o zidarie din BCA, care poate fi contruita usor atat la exterior, cat si interior.

In articolul ce urmeaza vom prezenta pe rand cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere intr-un astfel de proiect.

Prezentare generala zidarie BCA

Zidaria din BCA este varianta de construire a peretilor cea mai des folosita atat pentru cladirile rezidentiale, cat si pentru cele comerciale. Acest lucru se datoreaza faptului ca BCA-ul este un material prefabricat si foarte usor de prelucrat in functie de necesitati.

Dimensiunea si destinatia utilizarii fac ca acesta sa raspunda unor cerinte multiple in cadrul proiectelor. Cand acceptati o zidarie din BCA, beneficiile pe durata construirii si, in special, cele de dupa receptia cladirii se vor face simtite prin:

  • Manevrare usoara, datorata greutatii mici a blocurilor din BCA;
  • Productivitate foarte buna, gratie dimensiunilor relativ mari a pieselor;
  • Posibilitate de adaptare a dimensiunilor prin debitare usoara;
  • Pret convenabil in raport cu suprafata zidita;
  • Nu implica folosirea unor echipamente speciale de protectie a muncii;
  • Este un material aproape ecologic, insa resturile ramase din construire trebuie tratate cu responsabilitate pentru reciclare.

Cu acest set de beneficii este de inteles de ce o zidarie beton celular autoclavizat este actualmente solicitata de viitori proprietari de cladiri. Cu toate ca, in aparenta, pare o lucrare simpla, trebuie avuta in vedere modalitatea in care se vor pune in opera zidurile din BCA. Pentru ca avantajele oferite de o zidarie BCA sa fie reale, realizati intotdeauna lucrari de constructie cu firme specializate.

constructie zidarie casa din bca

Care sunt principalele utilizari?

Prima impresia despre acest material este evidenta si se refera la usurinta prin care se pot ridica intr-un timp relativ scurt peretii unei cladiri. Avantajul incontestabil este oferit de varietatea de dimensiuni pe care producatorii le ofera.

Prin  urmare, pentru zidarie BCA pereti exteriori exista dimensiuni dedicate cu scop de protectie termica si fonica. La interior, in functie de cerintele beneficiarului, grosimea zidurilor din BCA poate sa fie indentica, sau mai mica pentru maximizarea spatiului disponibil.

In oricare dintre situatii, o zidarie din BCA poate fi luata in considerare pentru urmatoarele parti de proiect:

  • Ziduri exterioare pentru cladiri rezidentiale, comerciale, administrative, etc.;
  • Ziduri interioare cu scop de separare al incaperilor sau altor dependinte;
  • Zidirea de garduri pentru delimintarea proprietatii;
  • Construirea suportilor portanti pentru copertina unor anexe in gospodarie – spatiu de parcare in aer liber, spatiu pentru terasa, suport pentru gratar, etc.

Pe langa aceste posibilitati de utilizare, o zidarie BCA se remarca si prin pretul convenabil cu care poate fi achizitionat un metru cub de material. In prezent, pretul cel mai mic este de 200 de lei, insa poate sa atinga si nivelul de 600 de lei pentru blocurile din BCA, ce au deja debitate canale de imbinare.

zidarie din beton celular autoclavizat

Avantaje si dezavantaje zidarie din BCA

Inainte de luarea deciziei de a include in constructie o zidarie din BCA, este important sa cunoasteti care sunt avantajele, dar si dezavantajele acestui material. Nu se poate afirma ca exista materialul ideal pentru ziduri, deoarece fiecare constructie are propriile particularitati. La aceasta se adauga si factorul economic care pune presiune pe costul final al lucrarii la cheie.

Va prezentam, in continuare, lista cu avantajele oferite de o zidarie beton celular autoclavizat:

  • Costuri reduse in privinta punerii in opera, datorita usurintei manevrarii, debitarii si productivitatii oferite de material;
  • Coeficienti foarte buni in scop de izolare termica si fonica. In functie de locatia cladirii, este posibil sa nu fie necesara o solutie suplimentara de temoizolare si/sau fonoizolare;
  • Structura de tip poros ajuta decisiv la eliminarea vaporilor, astfel ca peretii vor respira, fara a exista posibilitatea de a aparea condens, mecegai sau igrasie;
  • Ofera o rezistenta de circa 4 ore in caz de incendiu fara aparitia unor deteriorari grave;
  • Durabilitate foarte buna pe termen lung atat timp cat zidaria este protejata cu finisaje de calitate;
  • Fiind un material usor, nivelul de incarcare al structurii este redus, oferind astfel o rezistenta suplimentara pentru cladire in caz de miscari seismice;
  • Producerea si utilizarea pot fi incadrate in normele ecologice. Constituentii BCA sunt materiale naturale nepoluante, iar recilarea este posibila in totalitate;
  • Costurile economisite pot fi directionate spre construirea unei fundatii solide.

In privinta dezavantajelor, lista este cu mult mai redusa, insa trebuie amintite pentru a avea o imagine cat mai completa:

  • Nu este o zidarie portanta;
  • Grad de rezistenta redus la prelucrarea in santier. Debitarea trebuie realizata cu atentie, in caz contrar apar fisuri si ruperi, nefiind recomandat sa fie utilizate aceste parti;
  • Prezenta intr-un procent redus a aluminiului in componenta materialului, insa fara consecinte toxice pentru locatari ori mediu;
  • Nu poate fi depozitat oriunde. Suprafata de depozitare trebuie sa fie plana si ferita in totalitate de umezeala directa.

O zidarie BCA va reduce semnificativ timpul de finalizare al unei cladiri, prin urmare si costurile pentru manopera. Un constructor profesionist este in masura sa evite piederile de materiale si sa le foloseasca in stare perfecta, ca atare dezavantajele pot fi ingnorate.

ziduri din bca

Etape realizare zidarie din beton celular autoclavizat

Cu toate ca, in aparenta, o zidarie din BCA reprezinta o lucrare pe care oricine o poate face, in realitate este necesara experienta si etape de lucru ce trebuie respectate. Pentru a fi siguri ca nu vor fi omise aceste masuri la punerea in opera a blocurilor din beton celular autoclavizat (BCA), urmariti urmatorii pasi de lucru:

  • Pregatirea zonei – Suportul, repectiv centura fundatiei ori grinzile, pe care se monteaza primul rand de zidarie BCA, trebuie sa fie curat si deprafuit. Caramizile din BCA vor fi si ele curate si uscate;
  • Pregatirea adezivului – Blocurile din BCA trebuie asezate pe un pat de adeziv special destinat acestui material. Acest mortar se prepara intr-o cantitate suficienta, insa va trebui utilizat in totalitate. Nu poate fi pastrat pentru o noua zi de lucru. Mortarul se intinde cu o drisca intr-un strat ce nu va depasi 5 mm. Timpul optim pentru ajustarea pozitiei caramizii din BCA este de 5 minute. Nu se foloseste alt tip de mortar pentru a se evita uscarea rapida;
  • Alinierea zidului – Pentru a fi siguri ca alinierea este perfecta, se pot monta doua blocuri de caramida la capetele viitorului zid, intre stalpi. Acestea vor deveni puncte de reper pentru intregul zid. Suplimentar, se va intinde o sfoara pentru zidarie intre stalpi. Fiecare piesa montata va fi verificata pentru planeitate cu ajutorul unui dreptar. Se va reduce la minim distanta intre piesele zidului pentru a se evita formarea de punti termice;
  • Ridicare zidului – Fiecare componenta din BCA trebuie sa fie udata inainte de pozitionare, in special cand temperatura exterioara este ridicata. Zidirea pieselor se face intercalat, iar rosturile dintre acestea trebuie sa fie egale. Excesul de adeziv se indeparteaza. Piesele se fixeaza pe pozitie si se preseaza usor. Cand se intrerupe lucrul inainte de terminarea unui zid, peste ultimul rand de caramida din BCA nu se aplica adeziv;
  • Protejarea zidului din BCA – Dupa uscarea completa a adezivului se poate incepe acoperirea acestuia cu tencuiala. In interior se trage un strat de cel mult 5 mm, iar pentru exterior se va atinge o grosime de 15 mm.

Pentru ca toate aceste masuri de lucru sa fie respectate, este necesar sa fie execuate de o firma specializata in constructii. De respectarea lor va depinde, in final, calitatea zidurilor si, in special, aportul lor in pastrarea unei temperaturi optime in cladire, in orice anotimp.

construire zidarie din bca

Importanta construirii unei structuri de rezistenta si fundatie din beton armat

Lucrarile de constructie trebuie sa se bazeze pe calcule exacte in privinta rezistentei structurale. Acest lucru inseamna ca proiectul va fi realizat conform cu legislatia in vigoare si in mod obligatoriu va avea ca parte distincta o fundatie din beton armat.

Aceasta regula este valabila pentru orice tip de cladire care va fi locuita, folosita drept spatiu pentru birouri, depozit, sau oricare alta utilizare in care este necesara siguranta utilizarii.

Zidaria, indiferent de materialul utilizat, va fi pusa in opera exclusiv pe o structura din beton armat. Greutatea zidurilor trebuie sa fie transmisa spre sol prin intermediul structurii de rezistenta.

Care este pretul pentru manopera zidarie din BCA?

In general, pretul pentru manopera zidariei din BCA se calculeaza la metru cub. Astfel, costul manoperei poate varia intre 80 RON pe metru cub si 130 RON pe metru cub, in functie de detaliile proiectului.

Sfaturi pentru o zidarie din BCA rezistenta

Rezistenta in timp a zidurilor din beton celular autoclavizat se poate obtine prin utilizarea materialului potrivit constructiei, dar si prin diverse manevre de lucru. Va oferim, in continuare, cateva sfaturi usor de indeplinit inainte, in timpul si dupa punerea in opera:

  • Alegeti BCA de calitate – Folosind material de calitate oferit de producatori agreati in piata materialelor de constructie, reduceti pierderile si timpul de lucru;
  • Montati cu adeziv dedicat – Materialul de lipire trebuie sa fie dedicat acestei operatiuni. Va adera perfect la piesele din BCA si se va usca in timp util, incat sa fie prevenita aparatia crapaturilor;
  • Folositi un pat subtire de material – Nu incarcati inutil cu material adeziv. Cu cat stratul este mai subtire, cu atat va creste rezistenta termica a zidului. In plus, se face economie de material si timpul de uscare este mai mic;
  • Verificati planeitatea fiecarei piese montate – Dupa pozitionarea fiecarei piese, verificati cu instrumente clasice sau electronice (nivela cu laser), planeitatea. Aceata masura certifica finalizarea unui zid drept;
  • Protejati zidul finalizat cu tencuiala – Nu lasati zidul netencuit mai mult decat este necesar pentru uscarea materialului de lipire a caramizilor din BCA. Expunerea la umezeala va reduce calitatile de rezistenta.

Daca aceste sfaturi sunt respectate, veti avea doar de castigat. Pornind de la un proiect de calitate si continuand cu angajarea unei echipe de constructori experimentati, rezultatul final va multumi orice tip de beneficiar.

zidarie casa cu blocuri din BCA

De ce sa alegem acest material?

Din cele prezentate se pot desprinde cateva argumente ce sunt in favoarea luarii deciziei de a ridica pereti cu o zidarie din BCA. Comparandu-le pe acestea cu alte beneficii cu care vin alte materiale pentru zidarie, veti avea o imagine completa a posibilitatilor de construire:

  • Material cu greutatea redusa si usor de prelucrat;
  • Ofera productivitate foarte buna, datorita dimensiunilor mari;
  • Poate fi folosit in majoritatea constructiilor, indiferent de zona geografica;
  • Pretul este mai mic comparativ cu alte materiale;
  • Costul pentru manopera este diminuat, datorita timpului redus de punere in opera;
  • Ofera calitati foarte bune pentru izolarea termica si fonica.

Daca aceste argumente va sunt suficiente, atunci nu uitati ca solutia profesionala de punere in opera le garanteaza.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.