Zidarie din boltari

Zidarie din boltari

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Constructiile anexe ale unei gospodarii pot fi realizate prin folosirea unor materiale de constructie accesibile. Acest avantaj merita exploatat, dat fiind ca ridicarea acestora nu implica neaparat necesitati legate de termoizolarea sau fonoizolarea incaperilor, ci mai curand cerinte practice de utilizare. O incinta bazata pe zidarie din boltari va deveni in scurta vreme un spatiu folosit pentru depozitare sau alte scopuri, care sa raspunda atat nevoilor, cat si bugetului.

Pentru o mai buna intelegere a zidariei din boltari, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in realizarea lucrarii.

Prezentare generala zidarie din boltari

O zidarie din boltari de beton reprezinta o constructie clasica prin care se vor ridica pereti exteriori si/sau interiori, asa cum este necesar. Boltarii sunt elemente prefabricate, cu volum si proprietati de rezistenta, avand caracteristici ce permit imbinarea. Acestia se impart in doua categorii:

  • Boltari pentru zidit – Se vor folosi exclusiv pentru ridicarea zidurilor;
  • Boltari pentru fundatie – Sunt utilizati pentru construirea unei fundatii.

Trebuie retinut faptul ca boltarii nu sunt considerati elemente de constructie portante. Ca atare, nici fundatia si nici zidurile construite exclusiv cu boltari nu pot fi considerate parti ce pot sustine un proiect cu mai mult de un nivel (parter).

In plus, orice constructie care are in componenta zidarie din boltari, sau fundatie, nu poate fi considerata proprice pentru locuirea de lunga durata. Materialul are o capacitate mica de termoizolare, rolul acestora fiind, mai degraba, apreciat pentru ca:

  • Permit ridicarea rapida a unor incinte ce pot fi acoperite cu invelitori din materiale usoare;
  • Pot fi folositi la realizarea de elemente construite, ce delimiteaza anumite zone ale proprietatii;
  • Intr-un timp scurt pot fi ridicate spatii anexa, ce pot fi folosite inclusiv pentru anumite activitati de mica productie sezoniera.

In functie de scopul urmarit, este util sa aveti aprobarea unui proiectant sau constructor profesionist atunci cand intentionati sa construiti o zidarie din boltari. Cateva informatii legate de rezistenta acestui material de constructie pot fi de mare folos.

zidarie casa din boltari

Care sunt principalele utilizari?

Majoritatea materialelor pentru constructii au destinatii clare, prin urmare este important sa fie folosite cu atentie. Utilizarea boltarilor, de exemplu, este propice pentru:

  • Incinte inchise sau deschise (in aer liber) pentru depozitari diverse;
  • Spatiu destinat pentru parcare auto sau alte utilaje agricole;
  • Cladire cu un singur nivel pentru atelier sau zona temporara de productie si ambalare;
  • Boxe acoperite pentru cresterea animalelor din fermele zootehnice;
  • Separarea, delimitarea, inchiderea unor zone cu garduri din botlari.

Asa cum se poate observa, fiecare dintre aceste posibilitati de utilizare sunt constructii simple, care nu necesita un nivel ridicat de securitate din punct de vedere al rezistentei. Cu toate acestea, o zidarie din boltari de beton va fi suficient de solida pentru a face fata conditiilor meteo mai putin prietenoase (vant puternic, ploi abundente, caldura excesiva).

In cazul folosirii de boltari pentru fundatie, golurile pieselor montate vor fi umplute cu beton monolit si fierbeton in zona stalpilor de sustinere. Se creaza o structura suficient de portanta in cazul constructiilor dotate cu acoperis (garaje, spatii de productie, etc.)

Compozitia unui boltar are la baza ciment, pietris, zgura de furnal si apa. Acest amestec este turnat in forme specifice si apoi i se aplica o procedura de vibropresare. Geometria interioara si exterioara, precum si dimensiunile, permit construirea rapida, in siguranta.

zidarie fortan

Avantaje si dezavantaje zidarie din fortan

Alegerea unui material in detrimentul altuia se axeaza, de cele mai multe ori, pe observarea avantajelor si dezavantajelor. Daca in proiect este indicat un anumit tip de material ce se pot folosi, cu siguranta acest lucru trebuie respectat.

Pentru o zidarie boltari, elementul de interes este piesa de constructie, respectiv boltarul. Fiind vorba despre o piesa prefabricata, se urmareste punerea acesteia in opera asa cum a fost produsa, fara modificari.

Iata care sunt avantajele pentru oricare dintre constructiile in care se poate folosi zidarie boltari din beton:

  • Oferta diversa de dimensiuni si geometrii pentru destinatii de utilizare variate (zidarie, fundatie, garduri, alte constructii);
  • Pret mic in comparatie cu alte materiale pentru zidarie;
  • Se zideste clasic, fara folosirea unei tehnologii speciale;
  • Permite turnarea de beton in golurile pieselor, sau armare pentru cresterea portantei;
  • Asigura o productivitate buna, datorita dimensiunii mari a blocurilor de boltari;
  • Pot fi tencuite si acoperite cu diferite materiale de protectie, atat fundatia, cat si peretii exteriori.

O zidarie boltari vine si cu o serie de dezavantaje, pe care le evidentiam in continuare:

  • Rezistenta termica este scazuta, lucru care nu recomanda boltarii pentru cladirile de locuit;
  • Protectia fonica este minima;
  • Constituentii boltarilor sunt materiale grele, asadar exista o dificultate de manevrare;
  • Rezistenta mecanica nu este intotdeauna suficienta pentru anumite utilizari. Inainte de a ridica o zidarie din fortan, consultati un inginer structurist;
  • Nu rezista la expunerea la apa, ori umiditate pe termen lung. Trebuie depozitati pana la utilizare in spatii acoperite si cu umiditate mica;
  • Zidaria din boltari isi pierde portanta, devenind casanta cand este expusa mai mult timp la foc si la peste 800oC;
  • Aplicarea tencuielilor poate pune probleme de priza, daca nu sunt realizate profesional.

Pentru ca lucrarile pe care le aveti in plan sa nu fie afectate de vreun dezavantaj, este bine sa aveti in vedere aspectele mentioante mai sus. Retineti ca atunci cand se construieste responsabil. lucrarea va fi, cu siguranta, de calitate.

constructie zid casa din boltari

Etape realizare zidarie din boltari

Lucrarile pentru ridicarea unor ziduri trebuie realizate cu respectarea unor norme simple, insa extrem de importante pentru rezultatul final. Oricat de comuna ar putea parea o zidarie din boltari, exista motive pentru care merita sa colaborati cu un constructor profesionist. Pentru a avea o viziune cat mai clara a etapelor de realizare pentru zidarie boltari din beton, iata care sunt pasii de lucru si semnificatia acestora:

  • Pregatirea suportului – Suportul pe care se va sprijini zidul poate fi solul, in cazul fundatiilor, sau centura fundatiei realizata din beton turnat. In mod deosebit, solul trebuie compactat corespunzator, iar centura fundatiei curatata de resturile provenite din decofrare;
  • Pregatirea mortarului – Mortarul pentru lipirea boltarilor se prepara in santier sau poate fi comandat la o statie de betoane. Este important sa fie pregatit sau comandat atat mortar cat poate fi pus in opera intr-o zi de lucru;
  • Intinderea mortarului si asezarea primului rand de boltari – Mortarul trebuie intins intr-un strat uniform si nu foarte gros. Boltarii trebuie udati cu apa si apoi pozitionati pe suport. Alinierea se realizeaza cu nivela si cu sfoara de zidarie. Se vor lasa spatii egale intre piese pentru umplerea cu mortar. Dupa terminarea unui rand, se introduce mortar intre laturile verticale ale boltarilor. Acesti pasi de lucru se pastreaza pana la finalizarea zidariei;
  • Precautii – Cand aveti in plan tencuirea zidariei, rosturile intre boltari vor avea cel putin 1 cm spatiu lasat liber de mortar. Acest lucru ajuta la fixarea optima a tecuielii pe pereti boltari beton. In plus, nu se opreste lucrul daca peste ultimul rand de boltari fixati a fost tras inca un strat de mortar. Dupa fiecare rand pozitionat se verifica daca zidul este drept in plan orizontal si vertical.

Materialul pentru zidarie din fortan va fi depozitat in spatii ferite de umezeala si ploaie. Piesele de boltari nu trebuie trantite. pentru ca sunt usor casante si nu se vor utiliza daca sunt sparte sau ciobite.

constructii ziduri din boltari

Importanta construirii unei structuri de rezistenta si fundatie din beton armat

Daca zidaria executata cu boltari face parte dintr-o constructie ce pretinde un nivel ridicat de rezistenta structurala, este necesar ca proiectul sa includa o fundatie si stalpi de sustinere realizate din beton armat.

Producatorii ofera boltari pentru zidarie ce au diferite grade de rezistenta si sunt clasificati incepand cu codul M25, trecand prin codul M75 si pana la codul M150. Fiecare indicativ arata ca un boltar are rezistenta mecanica de 25 kg/cm2 in cazul M25, sau 150 kg/cm2 in cazul M150. Pentru o fundatie, vor fi folositi boltari cu rezistenta superioara, incepand cu varianta M75 sau M100 si, in special, M125 si M150.

Chiar si asa, masuratorile specialistilor arata ca o zidarie boltari realizata cu blocuri de tip M150 este, totusi, mai putin rezistenta fata de o zidarie din caramida clasica, sau una din caramizi ceramice. In schimb, fata de BCA, boltarii au rezistenta mai buna la compresiune.

In toate situatiile, proiectul de rezistenta trebuie sa fie realizat conform cu legislatia, prin urmare nu veti lucra niciodata fara aceste documente.

Sfaturi pentru o zidarie rezistenta din boltari de beton

Durabilitatea oricarei constructii este un factor important, drept urmare construirea cu boltari pentru pereti boltari beton si/sau fundatie, trebuie sustinuta cu un plan de rezistenta bine intocmit.

Pentru a va incadra in aceasta cerinta, apelati la un partener profesionist si agreati folosirea materialului potrivit proiectului. Urmatoarele sfaturi generale sunt, de asemenea, utile:

  • Boltari de calitate – Solicitati si verificati ca se va lucra cu boltari de calitate, care respecta planul de rezistenta intocmit de inginerul specializat;
  • Boltari dedicati pentru fiecare tip de lucrare – Pretindeti folosirea de boltari speciali pentru fundatie sau pereti, fiecare dintre acestia avand indicele de rezistenta potrivit utilizarii;
  • Mortar calitativ – Mortarul trebuie sa fie proaspat preparat si pus in opera in timp util. Cand este comandat se specifica clar pentru ce utilizare este necesar;
  • Punerea in opera in regim profesional – Ordinea etapelor si calitatea executiei trebuie respectate intocmai. Spre exemplu, grosimea stratului de mortar dintre boltari nu trebuie sa fie exagerata. Boltarii deteriorati (sparti cu bucati lipsa, sau fisurati) nu se monteaza in constructie;
  • Norme de control a executiei – Ori de cate ori este necesar, se verifica daca zidul este drept in ambele planuri;
  • Elemente de protectie a zidirii cu boltari – Fundatia poate fi protejata cu membrana solida hidroizolanta, iar peretii cu tencuieli si vopsea decorativa.

Aceste sfaturi vor contribui la finalizarea unui proiect de foarte buna calitate si la economsirea de fonduri, atat pentru materiale, cat si pentru manopera.

construire zid cu blocuri de fortan

De ce sa alegem acest material?

Inainte de orice, este util sa verificati daca boltarii sunt cea mai buna alegere pentru ridicarea de ziduri, fundatii, garduri, sau alte elemente de constructie. Daca ati ales sa folositi boltari, trebuie sa stiti ca folosirea acestora are o serie de beneficii:

  • Este un material ieftin;
  • Este disponibil intr-o varietate mare de tipo-dimensiuni si are rezistenta mecanica;
  • Se pune in opera repede, oferind productivitate;
  • Este suficient de rezistent in combinatie cu o structura din beton armat;
  • Poate fi finisat cu materiale clasice;
  • Ii pot fi imbunatatite caracteristicile de termoizolare si hidroizolare.

Indiferent de situatie, este recomandat sa analizati setul de avantaje si dezavantaje impreuna cu un constructor profesionist. Lucrarile executate in regie proprie nu sunt recomandate, mai ales atunci cand exista necesar de rezistenta structurala.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.