- Categorii: Zidarii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Viteza de construire este un factor cheie pentru dezvoltarea urbanistica, de aceea folosirea metodelor productive este de actualitate in acest domeniu.
Cladirile realizate pe fundatie si structura de rezistenta din beton armat sunt recunoscute pentru durabilitatea pe care o au. Inchiderea lor cu pereti se poate realiza folosind zidarie beton armat pentru peretii exteriori, dar si pentru compartimentarea incaperilor.
Ce este zidaria din beton armat?
O zidarie monolit are caracteristici similare cu oricare dintre piesele de rezistenta din strucutra unei cladiri. Faptul ca peretele este produs la fata locului in santier, sau vine deja prefabricat si se monteaza, ofera acelasi rezultat pentru beneficiar – o cladire rezistenta pentru o perioada mare de timp. Pentru ca lucrarea sa fie corect executata sunt necesare urmatoarele masuri:
- Determinarea modalitatii prin care se produce aceasta zidarie monolit.
- Folosirea unei retete de beton cu aceleasi caracteristici ca si cele prezente in restul pieselor (fundatie, stalpi, grizi, plansee).
- Inglobarea unei cantitati si calitati suficiente de armatura indiferent unde este produs peretele de zidarie beton armat.
- Folosirea de metode profesionale pentru conectarea armaturii pieselor.
Pentru ca integrarea acetui tip de zidarie diafragme beton armat sa aiba rezultatul scontat este necesar ca proiectul de executie sa prevada utilizarea acestei solutii de inchidere a cladirii.
Ca atare, inainte de a monta sau turna pereti beton armat vor trebui construite fundatia, centurile, grizile si stalpii. Legatura fizica dintre aceste piese ale structurii de rezistenta si diafragme din beton se realizeaza la nivel de capete de armatura inglobata in beton. In urma acestui montaj se vor asigura urmatoarele functii:
- Inchiderea la exterior a cladirii cu pereti de rezistenta.
- Compartimentarea la interior a incaperilor prevazute in proiect.
- Crearea unui suport solid pentru montarea unui sistem de termoizolatie.
- Functie de preluare si transmitere catre fundatie si sol a unei parti din incarcarea structurala a cladirii.
- Crearea suportului pentru aplicarea de finisaje interioare.
- Posibilitatea de instalare a unui sistem suplimentar pentru fonoizolatie la interior.
Prin insumare aceste caracteristici au drept efect finalizarea in foarte bune conditii a oricarei cladiri care se executa cu zidarie diafragme beton armat. Cel mai important aspect este legat de calitatea producerii acestor ziduri, in special a materialelor ce sunt folosite.
Montajul necesita si el precautie si experienta in special in legatura cu sudarea terminatiilor de armatura dintre structura de rezistenta si acesti peretii beton armat.
Care sunt principalele utilizari?
Caracteristicile zidariei bazata pe pereti din beton armat ofera contructorului posibilitati mutiple de montaj si suficienta portanta pentru cladirile inalte. Este recomandat ca atunci cand se construieste cu aceste piese sa existe si sa fie riguros urmarite detaliile proiectului.
Acolo sunt regasite amanunte legate de clasa de beton necesara pentru turnarea peretilor, grosimea acestora, precum si grosimea si densitatea armaturii din bare de otel. In mod obisnuit o zidarie beton armat isi va gasi utilizarea in urmatoarele puncte ale cladirii:
- Zona fundatiei – toti peretii care incadreaza si compartimenteaza fundatia.
- Zona cu pereti exteriori – toti peretii plini sau cu goluri definite pentru montajul de ferestre si usi.
- Zona cu pereti interiori – toti peretii care asigura impartirea spatiului interior in camere, holuri, alte dependinte.
Fiind vorba despre o zidarie care include armatura, functia principala de inchidere sau delimitare este suplimentata cu cea de rezistenta structurala.
Acesti pereti beton armat sunt calculati sa preia o parte importanta din presiunea care se exercita pe fundatie si sa contribuie la rezistenta cladirii in cazul miscarilor seismice. Pentru aceste motive calculul de rezistenta se va face doar in regim profesional.
Principalele tipuri de ziduri
Construirea de ziduri implica solutii adaptate simultan cu tipul si locatia cladirii, dar in mod deosebit cu modul in care trebuie rezolvata structura ei de rezistenta.
In cazul de fata peretii din zidarie beton armat vor trebui incadrati si rigidizati cu piesele deja construite ce asigura o mare parte din necesarul de rezistenta. Astfel sunt disponibile doua variante de a construi acesti pereti:
- Pereti monolit – Acesti pereti se construiesc odata cu cladirea. In prima etapa se vor asambla de cofraje si se va instala in interiorul acestora armatura. Ulterior, betonul va fi turnat continuu si vibrat pe masura ce cofrajele sunt umplute. Calitatea betonului va fi certa daca este comandat la statia pentru betoane. In cazul constructiilor cu parter si etaj poate fi luata in considerare prepararea betonului la betoniera de santier.
- Pereti prefabricati – Producerea peretilor in afara santierului este o practica curenta. Avantajul este legat de reducerea timpului si fortei de munca la nivelul santierului si standardizarea dimensiunii cofrajelor. Varianta este practica si economica pentru cladiri cu mai multe etaje deoarece se produc acelasi tip de pereti ce au caracteristici comune legate de reteta de beton si armatura inclusa.
Daca proiectul indica folosirea de zidarie monolit, atunci peretii se vor produce in santier prin turnarea betonului in cofraj. Daca informatiile oferite de proiectant arata ca se pot folosi pereti prefabricati, colaborati cu o fabrica profesionista.
Avantaje si dezavantaje
Balanta intre avantaje si dezavantaje in legatura cu tipul zidariei este o discutie pe care toti beneficiarii de constructii o vor avea cu proiectantul.
Inainte ca lucrarea sa fie demarata aceasta decizie trebuie luata pentru ca inginerul care dezvolta proiectul sa decida daca se poate sau nu construi cu zidarie diafragme beton armat. Pentru a avea o imagine cat mai buna despre acest tip de zidarie va prezentam atributele pro si contra:
Avantaje
- Posibilitatea standardizarii productiei de pereti prefabricati in cazul construirii de cladiri asemanatoare, lucru care aduce costuri mai mici.
- Nivelul de productivitate este mai ridicat pentru ca la o singura turnare de beton in cofraj sau montare de diafragme din beton se inchide rapid un spatiu mare.
- Rezistenta cladirii este imbunatatita datorita adaugarii in calcul a peretilor portanti din beton armat.
- Usurinta si consum redus de materiale pentru finisaje datorita suprafetei drepte ce rezulta dupa producerea acestor pereti.
Dezavantaje
- Se consuma o cantitate mai mare de beton si implicit armatura. In plus, cand peretii sunt turnati in santier, exista un consum considerabil de mana de lucru pentru montarea si demontarea cofrajelor. Timpul de productie este mari mare si datorita asteptarii uscarii unor suprafete mari de beton proaspat turnat.
- Este necesar ca stalpii si grinzile sa aiba dimensiuni mai mari.
- Toate costurile sunt mai ridicate in comparatie cu alte solutii de zidire a peretilor.
- In anumite zone geografice exista posibilitatea ca protectia termica si fonica sa nu fie la cele mai bune cote de confort, fiind necesara o suplimentare cu sisteme specializate de termoizolatie si fonoizolatie.
- In lipsa unei solutii calitative de finisare sau de protejare la infiltratii, aceasta zidarie se poate deterioara pana la afectarea armaturii si implicit a structurii de rezistenta.
Comparand aceste informatii puteti indentifica daca este sau nu avantajos sa construiti o cladire cu zidarie monolit. In functie de utilizarea cladirii si luand in calcul riscul seismic al zonei este foarte posibil ca aceasta varianta sa fie cea mai sigura.
Etape realizare zidarie din beton armat
Punera in opera a acestor pereti se va realiza exclusiv cu precizarile regasite in proiect. In functie de acestea avem de-a face cu pereti care se construiesc efectiv in santier, sau cu pereti care vin deja construiti in fabrici specializate.
Pentru oricare dintre variante exista pasi de lucru ce trebuiesc executati profesional si pe care ii vom detalia in continuare, separat pentru ambele variante de pereti:
Pereti monolit
- Pregatirea cofrajului si armaturii – Ridicarea cofrajului si asamblarea retelei de armatura precede turnarea betonului. Se folosesc materiale adecvate pentru cofraj si otel beton cu grosimea prevazuta de proiect. Inainte de umplerea cu beton a cofrajului se sudeaza armatura viitorului perete cu armatura pieselor de rezistenta deja amplasate. Se acroda atentie deosebita ca etanseitatea cofrajului sa fie perfecta. Scurgerile de lapte de beton pot afecta considerabil calitatea zidariei din beton armat.
- Turnarea betonului – Betonul se toarna mecanizat si continuu pana la umplerea cofrajului. Vibrarea betonului se realizeaza treptat pe masura ce se umple cofrajul.
- Decofrarea – se realizeaza la timpul stabilit in functie de clasa betonului si temperatura mediului.
Pereti prefabricati
- Construirea structurii de rezistenta – Inainte ca peretele prefabricat sa fie montat este necesar ca toate piesele de rezistenta ce intra in contact cu acesta sa fie deja finalizate.
- Montarea peretelui prefabricat – Alinierea cu restul pieselor constructiei este esentiala. Urmeaza sudarea capetele de armatura, lasate special in exteriorul peretilor prefabricati, de armatura pieselor deja construite.
- Umplerea cu beton – Zonele de contact se vor umple cu beton.
In oricare dintre variante acesti pasi de lucru vor fi preluati de catre o echipa profesionista. Fiind vorba despre piese componente ce au o importanta atat de mare, dar si o greutate considerabila, sunt necesare experienta si aport tenhologic pe care le puteti regasi la firmele specializate in constructii de acest tip.
De ce sa alegem acest material?
Betonul este considerat cel mai sigur si rezistent material de constructie, indiferent de produsul care rezulta dupa uscarea sa. In acelasi timp betonul este renumit pentru capacitatea de a lua forme diverse in functie de cofrajul in care este turnat.
Performantele betonului pot fi imbunatatite suplimentar cand este necesar. Astfel reteta de preparare va contine lianti speciali si un anumit tip de ciment. Toate aceste amanunte conduc la argumente in favoarea utilizarii sale pentru diafragme din beton, obtinandu-se astfel:
- Flexibilitate combinata cu rezistenta struturala deosebita.
- Pastrarea in timp a formei.
- Posibilitati de utilizare variate in functie de proiect.
- Avantajul unei productivitati excelente pentru ridicarea de cladiri in timp scurt.
- Variante multiple in privinta acoperirii cu finisaje pentru protejarea zidurilor.
- Permit completari cu sisteme termo si fonoizolante cand este necesar.
Cu toate aceste avantaje este de inteles de ce constructorii prefera folosirea de pereti din beton pentru partile exterioare si interioare ale cladirilor. Combinatia intre durabilitate pe termen lung si stabilitatea materialului sunt atributele ce recomanda o zidarie beton armat.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.