Zidarie din piatra naturala

constructie zidarie din piatra naturala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Partea estetica a constructiilor este un atribut important in contextul in care acestea sunt amplasate. Exista, de altfel, prevederi ale administratiilor locale, care arata nivelul de inaltime la care se poate ridica cladirea, dar si alte elemente caracteristice cu privire la designul exterior.

Cu zidarie din piatra naturala se pot construi cladiri sau anexe subterane sau supraterane, precum si o serie de ziduri ce delimiteza proprietarile ori ofera facilitati in cadrul acestora.

Ce este zidaria din piatra?

Piatra naturala ca material de constructie a fost intrebuintata inca din antichitate. In prezent, o zidarie din piatra este considerata ca fiind cel mai ecologic material cu care se pot ridica diferite tipuri de constructii. Adaptabilitatea materialului este foarte buna si din acest motiv va fi intalnit incepand din zona rurala si pana in marile orase.

O astfel de zidarie piatra va fi foarte rapid integrata in peisajul arhitectural, iar acest lucru i se datoreaza exclusiv. Tehnologiile moderne sunt capabile sa indeplineasca toate cerintele de forma si dimensionare pentru piatra naturala de cariera, prin urmare efortul de prelucrare este lasat in seama utilajelor specializate, care taie si fasoneaza.

zidarie din piatra

Pentru a fi siguri ca rezultatul unei astfel de abordari va fi impecabil, este necesar sa urmariti cateva aspecte:

  • Folositi, fara exceptie, un proiect care include detalii pentru o zidarie piatra;
  • Cautati si selectati un furnizor de piatra naturala cat mai apropiat de santier;
  • Realizati un contract ferm, cu specificatii clare in privinta volumului total de materie prima pentru zidarie din piatra, precum si dimensiunile blocurilor din piatra;
  • Contractati etapa de punere in opera cu un antreprenor specializat in lucrari de zidarie din piatra naturala.

In functie de conceptul arhitectural pe care l-ati ales, zidaria din piatra faciliteaza construirea anumitor piese ce pot fi independente, sau pot face parte din structura de rezistenta a unei constructii.

Acest lucru inseamna ca puteti realiza o verietate suficient de mare de lucrari bazate pe zidarie piatra, tinand cont de fiecare data de rolul ulterior pe care il va avea constructia, astfel:

  • Rol de creare a unei fundatii pentru o constructie rezidentiala sau alte cladiri cu scop de locuire, productie, depozitare, anexe;
  • Rol de separare cu garduri pentru delimitarea proprietatilor;
  • Rol de sustinere pentru diferite anexe cu scop de extindere a confortului in cadrul proprietatii.

Pentru oricare dintre aceste variante de utiliziare a zidariilor din piatra naturala sunt necesare calcule specifice de rezistenta, precum si utilizarea unui mortar specific pentru piatra naturala.

Fiind vorba despre un material cu o greutate considerabila, nu este recomandat sa se lucreze fara proiect, aviz de specialitate si masuri de protectie a muncii.

constructie zid din piatra

Care sunt principalele utilizari?

Oricat de durabila este piatra naturala, fiecare lucrare trebuie sa fie abordata cu prudenta, pentru ca nu intotdeauna acest material este cel mai indicat. Pe langa blocurile de piatra, trebuie folosit mortarul pentru piatra.

In plus, alegerea pietrei folosita la zidarie se va face dintr-o zona in care structura geologica este omogena. Cu alte cuvinte, nu folositi piatra naturala ce include diferite zone cu materii de alta natura minerala, pentru ca exista risc de dezintegrare.

Avand in vedere aceste precautii, puteti opta pentru o zidarie din piatra naturala in cazul urmatoarelor lucrari:

  • Zidarie de fundatie pentru case;
  • Zidarie pentru pereti portanti;
  • Zidarie pentru construirea de garduri;
  • Zidarie aparenta pentru braul caselor;
  • Zidarie pentru beciuri independente de o cladire;
  • Zidarie pentru spatii de depozitare a alimentelor;
  • Zidarie pentru spatii de atelier, sau pentru cresterea animalelor in fermele de profil;
  • Zidarie pentru tuneluri de legatura intre anumite cladiri;
  • Zidarie pentru aductiuni sau scurgeri de apa.

La construire este important ca blocurile din piatra sa fie asezate in functie de grosimea zidurilor, dar si de functia pe care o vor avea – va fi o structura portanta sau neportanta. Din acest motiv, este recomandat ca lucrarea sa fie pusa in opera de un constructor profesionist pentru ca modul de apareiaj al pietrei sa fie cel corespunzator.

ziduri casa din piatra

Avantaje si dezavantaje zidarie din piatra

Multumirea beneficiarului de constructie cu ziduri din piatra trebuie sa se bazeze direct pe avantajele folosirii acestui material. Cum toate materialele utilizate pentru inaltarea zidurilor au si o serie de dezavantaje, va prezentam in continuare detalii despre ambele aspecte la care trebuie sa va asteptati.

Avantaje

  • Durabilitate, care se extinde pentru mai mult de 100 de ani;
  • Structura solida, ce poate deveni portanta;
  • Dimensiuni si forme variate, care exclud monotonia clasica a materialelor folosite in zidarie;
  • Aspect estetic aparte in contextul actual al cautarii de materiale ecologice;
  • In functie de tipul de piatra se pot alege nuante diferite, dar si anumite tipuri de roci cu calitati nobile, cum sunt marmura ori granitul.

Dezavantaje

  • Este, in general, un material scump, iar manopera implica costuri mai ridicate fata de alte materiale;
  • Este un material cu masa mare, lucru care reduce productivitatea si necesita alocare de fonduri pentru transport, depozitare, manipulare si punere in opera;
  • O aparenta „raceala” a materialului, in special, cand este folosit si expus utilizarii la interior. Acest lucru se poate contracara cu o temoizolare eficienta, dar si cu masuri moderne de incalzire pe timp de iarna.

Asa cum observati, exista o paleta larga pentru ambele aspecte legate de folosirea unei solutii bazate pe zidarie piatra. Pentru fiecare dintre dezavantajele prezentate exista, insa, posibilitati de atenuare atunci cand sunteti decisi sa construiti cu acest material.

zidarie din piatra naturala pentru case

Forma ziduri si tip mortar

Zidurile din piatra se contruiesc, de regula, in scopul obtinerii unor spatii subterane sau de tip demisol, insa tot atat de bine pot fi realizate si lucrari supraterane. Drept urmare, forma zidurilor va urmari spatiul pe care doriti sa-l inchideti cu acestea. Ceea ce este foarte important este grosimea acestor ziduri, care variaza in functie de tipul de piatra naturala pe care il veti utiliza.

O zidarie din piatra naturala poate fi pusa in opera cu piatra de rau sau cu piatra de cariera. Ambele variante trebuie privite cu multa atentie, pentru ca ofera atat beneficii, cat si deavantaje, in functie de:

  • Dimensiunea blocurilor de piatra;
  • Distanta de la care sunt aduse in santier;
  • Provenienta – cariera sau piatra de rau;
  • Calitatea raportata la forma primara;
  • Piatra de rau ofera o duritate de cel putin 20 ori mai mare fata de orice beton fabricat in prezent.

Pentru punerea in opera, se urmareste ca grosimea zidului rezultat sa fie de 50 cm, daca este folosita piatra de cariera, care este colturoasa si rugoasa. In cazul in care sunt folosite pietre de rau, acestea avand laturile rotunjite de apa, este necesar ca zidul sa aiba cel putin 60 cm grosime pentru o stabilitate buna. Ambele grosimi se refera la ziduri ce au o inaltime cuprinsa intre 2,5 si 3 metri.

Tipul si consumul de mortar pentru o zidarie piatra variaza in functie de materialul utilizat, astfel:

  • Piatra de rau – Consumul de mortar este mai ridicat, datorita dimensiunilor reduse si formei. Se foloseste o reteta speciala de mortar pentru piatra;
  • Piatra de cariera – Consumul este sensibil mai mic, utilizandu-se acelasi tip de mortar.

Calitatea mortarului este foarte importanta. Se va amesteca in reteta, pe langa ciment si apa, un nisip dur de cariera, diolit si, eventual, ramasite de bazalt. Nu se foloseste var.

Pentru ambele variante de material, efortul de punere in opera este sensibil mai ridicat in comparatie cu alte materiale. Cu cat dimensiunile bucatilor de piatra sunt mai mari, cu atat efortul de ridicare si pozitionare creste. Apelati exclusiv la personal specializat, care lucreaza cu ustensile de manipulare si cioplire dedicate.

zidarie aparenta din piatra de rau sau de cariera

Sfaturi pentru o zidarie rezistenta din piatra naturala

Profitand de duritatea cunoscuta a pietrei naturale, este de inteles de ce merita ca o zidarie din piatra sa fie, in final, sigura si rezistenta. Insasi mortarul special pentru piatra contribuie la acest lucru, pentru ca este capabil sa faca fata nivelului ridicat de compresiune dat de piatra naturala.

Ca atare, iata care sunt recomandarile pentru ca zidul sa fie rezistent:

  • Folositi doar piatra naturala pe toata suprafata zidului;
  • Preparati mortarul pentru lipirea blocurilor din piatra, respectand reteta speciala;
  • Aplicati o grosime a mortarului intre rosturi de cel putin 2 cm;
  • Asezati pietrele in zid incat spatiu dintre acestea sa nu fie mai mare de 1,5 – 2 cm;
  • Sortati bucatile din piatra pe cateva dimensiuni;
  • Indepartati resturilor de pamant sau alte minerale de pe suprafata pietrelor;
  • Verificati fiecare piatra pentru a observa daca nu este fisurata.

Aceste manevre trebuie respectate pentru ca lucrarea de zidarie din piatra naturala sa fie un succes. Fiecare dintre acestea vor contribui cate putin la rezistenta zidurilor din piatra si la efectul specific greu de egalat al acestui tip de constructie.

constructii zidarii din piatra

De ce sa alegem acest material?

Frumusetea pietrei naturale in constructii este incontestsbila. Este suficient sa faceti o paralela intre cladirile vechi, unele de patrimoniu, care, in general, au in componenta diferite variante de zidarie piatra, si veti intelege cu adevarat ce inseamna durabilitatea de peste 100 de ani.

Fie ca veti alege piatra naturala de cariera sau de rau, fie ca veti ridica stacheta alegand marmura sau granit, argumentele principale in favoarea acestui material sunt:

  • Aspect de finisaj deosebit pe ambele fete ale zidariei;
  • Posibilitate de asortare a zidurilor cu elemente din fier forjat sau lemn;
  • Un nivel de izolare fonica foarte bun;
  • Un grad special de protectie antiefractie;
  • Protejeaza proprietatea de privirile indiscrete de dincolo de gard;
  • Rezistenta sporita in contact cu factorii meteo;
  • Costuri de intretinere minime.

Luand in considerare aceste calitati, si punand in cumpana rata costurilor, ce sunt putin mai dificil de suportat, consideram, totusi, ca balanta va inclina spre aprecierea unor astfel de piese realizate cu zidarie din piatra. Alegeti in consecinta acest material ecologic, indreptandu-va intotdeauna atentia spre o lucrare executata cu manopera si scule profesionale.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.