Constructii garaje

constructii garaje

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pe masura ce masinile devin o necesitate pentru tot mai multi dintre noi, din ce in ce mai multe persoane ajung sa apeleze la firme de constructii garaje, pentru a avea certitudinea ca isi vor proteja bunurile de care au atat de multa nevoie. In aceste conditii, consideram necesar sa discutam despre procesul de constructie garaj, de altfel atat de important.

Astfel, la finalul acestui articol veti cunoaste, printre altele:

  • Care sunt principalele tipuri de garaje pentru care puteti opta;
  • Ce tip de structura puteti folosi in proiectele de constructie garaje;
  • Cum identificati caracteristicile de calitate ale unui garaj.

Ce presupune procesul de constructie garaj?

In principiu, proiectele de constructii garaje se realizeaza in doua etape, respectiv pregatirea proiectului si demararea lucrarilor. Iata ce presupun acestea, in detaliu:

Etapa pregatitoare

Orice tip de constructie se poate face doar in baza unor avize si autorizatii obtinute de la autoritatile locale. Garajele, desi pot fi construite pe structura usoara, nu fac exceptie de la aceasta regula. Asadar, procesul de constructie garaj va debuta intotdeauna din faza de proiectare, care presupune:

  • Stabilirea detaliilor tehnice ale garajului (dimensiuni, rezistenta, etc.);
  • Realizarea planselor de arhitectura, atat pentru fundatia garajului, cat si pentru structura in sine;
  • Calculul necesarului de materiale.

In urma finalizarii proiectului tehnic de constructie, beneficiarul investitiei se va adresa primariei pentru obtinerea autorizatiei si, in egala masura, va putea contracta o firma de constructii pentru demararea lucrarilor. 

constructie garaj din boltari

Demararea lucrarilor

Odata obtinuta autorizatia de constructie si achizitionate materialele necesare, se va putea proceda la demararea lucrarilor. Abordarea fiecarui proiect se face in functie de caracteristicile acestuia – tipul, structura, amplasarea garajului, etc. Cu toate acestea, urmatoarele lucrari sunt general valabile oricarui tip de investitie imobiliara, indiferent de caracteristici:

  • Realizarea sapaturilor;
  • Turnarea fundatiei;
  • Construirea zidurilor;
  • Trasarea instalatiilor;
  • Realizarea finisajelor.
constructie garaj

Tipuri principale de garaje

In functie de tip, garajele pot fi subterane sau supraterane. Pentru a putea face o alegere intre cele doua, trebuie, in primul rand, sa cunoasteti particularitatile fiecarui tip in parte, iar mai apoi sa le corelati cu propriile necesitati. Acestea fiind spuse, iata ce ar trebui sa stiti despre constructii garaje subterane si supraterane:

Garaj subteran

Construirea unui garaj subteran presupune, in primul rand, sapaturi mai adanci, precum si realizarea unei fundatii speciale, mult mai rezistente. In acest sens, identificam urmatoarele avantaje si dezavantaje ale acestui tip de constructie garaj:

  • PRO: Nu ocupa spatiul din curte. Garajele subterane sunt ideale pentru persoanele care nu dispun de foarte mult spatiu in curte;
  • PRO: Sunt mai economice pe termen lung. Constructiile subterane sunt mult mai bine izolate si mentin adesea o temperatura constanta pe parcursul intregului an;
  • CON: Sunt mult mai costisitoare. Datorita complexitatii, garajele subterane sunt mai dificil de construit, iar acest lucru poate creste considerabil investitia initiala. 
construire garaj subteran

Garaj suprateran

Garajele supraterane sunt, fara doar si poate, cea mai populara (si poate chiar eficienta) solutie. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, acest tip de garaj se imparte, la randul sau, in mai multe categorii – independent, alipit, integrat – insa pentru moment, propunem sa identificam caracteristicile sale generale:

  • PRO: Nu afecteaza structura de rezistenta a casei. Pentru ca nu implica o fundatie speciala, garajele supraterane nu prezinta niciun risc pentru siguranta locatarilor;
  • PRO: Eliminarea gazelor se face mult mai usor. In timp ce garajele subterane necesita sisteme complexe de aerisire, in cazul celor supraterane, eliminarea gazelor se poate face prin simpla deschidere a unui geam;
  • CON: Prezinta un risc mai crescut de securitate. Usile garajelor supraterane pot permite raufacatorilor sa patrunda prin efractie relativ usor, comparativ cu cele subterane. 
construire garaj suprateran

Constructii garaje in functie de structura

Proiectele de constructii garaje se clasifica, de asemenea, in functie de tipul structurii. Astfel, exista trei categorii distincte pe care le vom descrie in cele ce urmeaza, respectiv cele din beton, lemn sau pe structura metalica.

Structura de cadre din beton

Structura din beton cu armatura din otel este, poate, cea mai rezistenta si durabila solutie, fiind recomandata atat pentru garajele supraterane, cat si pentre cele subterane, acolo unde intreaga greutate a casei va fi transmisa catre fundatia garajului. Un alt avantaj al betonului in proiectele de constructii garaje este maleabilitatea materialului. Astfel, betonul se poate turna in absolut orice forma.

Nu in ultimul rand, betonul este o solutie eficienta din punct de vedere termic, intrucat poate absorbi si retine caldura. In ceea ce priveste dezavantajele, principalul aspect de care trebuie sa tineti cont sunt costurile. Structurile din beton sunt cu pana la 50% mai scumpe decat cele din lemn sau cele metalice.  

garaj independent cu cadre de beton

Structura din lemn

Cadrele din lemn se bucura, in primul rand, de un timp extrem de rapid de montaj. Daca planuiti sa amenajati un garaj suprateran, structura din lemn va permite sa realizati acest lucru intr-un timp extrem de scurt (chiar mai putin de o saptamana). In plus, lemnul este un material natural disponibil din abundenta in Romania, ceea ce presupune costuri mai mici pentru achizitia materialelor.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca structurile din lemn sunt mult mai usor atacate de termite si umiditate. Din acest motiv, acestea trebuie tratate cu diverse solutii, odata la cativa ani (aproximativ 10 ani). Achizitia respectivelor tratamente presupune costuri mult mai mari pe termen lung, comparativ cu structurile din beton. 

garaj structura lemn

Structura metalica

Structurile metalice sunt o alternativa moderna, mult mai performanta a structurilor din lemn. In primul rand, acestea sunt mult mai rezistente, permit o incarcatura mai mare si nu necesita tratamente pe termen lung (exista structuri metalice cu garantie de peste 100 de ani).

Mai mult decat atat, in timp ce lemnul presupune defrisare pentru a putea fi prelucrat, structurile din metal sunt de cele mai multe ori construite din materiale reciclate, devenind astfel cea mai sustenabila solutie de constructie garaj.

Principalul inconvenient al acestui tip de structura este acela ca este limitat in ceea ce priveste amenajarea garajelor supraterane. Din punct de vedere al costurilor, aceasta solutie se situeaza undeva intre structura din lemn si cea din beton.

garaj structura metalica

Constructie garaj in functie de amplasare

Nu in ultimul rand, clasificarea in functie de amplasare imparte garajele in trei categorii, respectiv garaje independente, garaje alipite si constructii garaje integrate. Iata care sunt diferentele principale de care ar trebui sa tineti cont inainte de a opta pentru una dintre cele trei categorii:

Garaj independent

Garajele independente nu au absolut nicio conexiune fizica cu cladirea. Pornind de la aceasta caracteristica, identificam urmatoarele aspecte, mai mult sau mai putin avantajoase:

  • Nu depind de structura de rezistenta a constructiei, astfel ca pot fi construite chiar si dupa finalizarea casei;
  • Ofera flexibilitate in privinta formei, dimensiunilor si amplasarii, insa pot ocupa mai mult spatiu din curte;
  • Necesita racordare separata la retelele de utilitati (electricitate, apa, etc.), fapt care poate creste costurile initiale;
  • Nefiind conectate cu casa, acestea ofera un anumit grad de confort prin reducerea zgomotului produs de masini ori de diferitele utilaje depozitate in garaj.
garaj independent

Garaj alipit casei / constructiei (extensie)

Garajele de tip extensie au un singur perete comun cu casa. Acest tip de constructie de garaj poate fi asemanat cu o anexa suplimentara, care se poate atasa casei fie in timpul constructiei, fie ulterior. Iata ce trebuie sa stiti despre garajele alipite:

  • Desi nu este o regula, acestea pot avea o cale de acces catre casa, facilitand utilizarea in conditii meteo mai putin favorabile;
  • Structura de rezistenta depinde de cea a casei, astfel ca acestea sunt mai usor de construit, dar si mai accesibile din punct de vedere al costurilor;
  • Peretele comun dintre garaj si casa poate reprezenta o bresa de securitate, atat in cazul intrarilor prin efractie, cat si in cazul unor eventuale incendii.
garaj alipit casei

Garaj integrat in casa / constructie (subteran sau suprateran)

Un garaj integrat face, practic, parte din cladire, fiind doar o incapere a carei destinatie este aceea de a proteja autovehiculele sau alte bunuri. Acest lucru inseamna ca, spre deosebire de garajele alipite sau cele independente, garajele integrate nu pot fi construite decat odata cu casa. Daca doriti un astfel de garaj, tineti cont de urmatoarele aspecte:

  • Fiind parte integrata a casei, garajele sunt mult mai usor de racordat la utilitati, iar temperatura este de obicei constanta si transferul termic mult mai mic;
  • In viitor, incaperea respectiva poate fi destinata unui alt tip de utilizare (puteti transforma garajul intr-o spalatorie, sala de recreatie sau chiar camera de oaspeti);
  • Extinderea garajului integrat se realizeaza mai dificil, iar costurile pentru un astfel de proiect sunt mai mari.
garaj integrat in casa

Caracteristici privind calitatea constructiei

In principiu, calitatea oricarei constructii este determinata de calitatea materialelor si de cea a executiei. Acest lucru inseamna ca, atunci cand investiti in constructii garaje, trebuie sa urmariti in egala masura achizitionarea unor materiale performante si colaborarea cu o echipa de profesionisti, care sa va garanteze o lucrare de calitate.

Acestea fiind spuse, iata cele mai importante elemente de care trebuie sa tineti cont:

Structura si zidaria 

Aceste doua elemente influenteaza in mod direct rezistenta garajului pe termen lung. Aveti in vedere faptul ca structura de rezistenta este compusa din fundatie, stalpi si grinzi, care trebuie sa fie suficient de dure si elastice pentru a rezista stresului mecanic, dar mai ales pentru a nu fi afectate de eventuale seisme.

In ceea ce priveste zidaria, asigurati-va ca distanta dintre fiecare rand de caramizi sa nu depaseasca 1 cm. Verificati, de asemenea, nivelul cu ajutorul unui boloboc pentru a identifica daca zidurile garajului sunt perfect verticale. 

Izolatia si finisajul

Izolatia este vitala pentru cresterea duratei de viata a unei constructii garaj. In acest sens, va recomandam sa izolati garajul din toate punctele de vedere:

  • Termoizolare – pentru a reduce consumul de energie si pentru a va asigura ca bunurile sunt depozitate in conditii optime de pastrare;
  • Hidroizolare – pentru a proteja elementele de constructie (zidaria si finisajele) impotriva efectelor daunatoare ale infiltratiilor de apa;
  • Fonoizolare – pentru a reduce disconfortul in interiorul casei (in special in cazul garajelor alipite sau a celor integrate).

In ceea ce priveste finisajele, avand in vedere destinatia garajului (aceea de a depozita), va recomandam sa optati pentru materiale usor de curatat. De asemenea, aveti in vedere faptul ca temperatura din garaj va fi mai mica decat cea din casa, astfel ca materialele de finisare trebuie sa fie rezistente la schimbarile de temperatura. 

construire garaj pe structura metalica

De ce sa apelam la un profesionist pentru constructia garajelor?

Proiectele de realizare constructii garaje pot fi extrem de complicate. De aceea, contractarea unui profesionist care sa efectueze lucrarile nu este doar recomandata, ci chiar mult mai sigura. Mai mult decat atat, desi veti fi tentati sa credeti ca un profesionist va costa mai mult, realitatea demonstreaza, in general, contrariul:

  • Economie de timp: Un profesionist va finaliza un proiect de constructie garaj cu pana la 50% mai rapid decat o persoana lipsita de experienta;
  • Economie de materiale: Conform studiilor, un profesionist consuma cu aproximativ 30% mai putine materiale decat un neprofesionst;
  • Economie de bani: Dupa cum cu siguranta v-ati dat seama, toate avantajele de mai sus conduc, in final, la economii substantiale de bani.

In plus, contractarea unui constructor profesionist va oferi garantia unei lucrari de calitate, acesta fiind, de altfel, avantajul principal. Astfel, indubitabil, garajul va rezista mult mai bine in timp, iar aparitia unor eventuale probleme va fi putin probabila. 

Acestea fiind spuse, retineti faptul ca garajele pot fi de mai multe tipuri, iar fiecare este mai mult sau mai putin avantajos. Inainte de a va decide cu privire la tipul garajului pe care il veti construi, va recomandam sa tineti cont de propriile nevoi, iar daca aveti nevoie de informatii suplimentare, va invitam sa apelati cu incredere la un profesionist.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.