Constructii case metalice

constructii case structura metalica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Realizarea unei constructii case metalice la cheie se poate finaliza in mai putin de 4 saptamani, nefiind deloc de mirare de ce din ce in ce mai multe persoane prefera aceasta solutie de constructie, in defavoarea celor traditionale pe structura din beton armat.

Dat fiind ca tehnologia este relativ noua in Romania, lipsa informatiei poate reprezenta un inconvenient. Pentru a adresa acest inconvenient, in cele ce urmeaza va prezentam aspectele principale ale unui astfel de proiect:

  • Care sunt principalele tipuri de constructii case pe structuri metalice;
  • Cum identificati caracteristicile de calitate ale unei astfel de case;
  • Ce metode de construire case metalice se recomanda.

Ce presupune procesul de constructii case metalice?

Pentru a intelege procesul, este necesar sa enumeram etapele pe care o constructie casa metalica le presupune. In principiu, dupa cum veti vedea, acestea se aseamana cu etapele de constructie ale unei case din lemn, insa exista anumite particularitati. Iata, asadar, ce presupune realizarea unei astfel de constructii:

Proiectarea

Investitia imobiliara va debuta, asemenea oricarei alte constructii, intr-un birou arhitectural, acolo unde specialistii vor realiza proiectul de constructie. Vestea buna in cazul caselor metalice este aceea ca acestea pot fi prefabricate, astfel ca proiectele sunt realizate in prealabil si va vor fi oferite odata cu achizitionarea casei.

In orice caz, proiectul va cuprinde date tehnice despre investitie (dimensiuni, necesar de materiale, etc.), dar si planse desenate cu ajutorul carora veti putea vizualiza cum va arata casa.

constructii case metalice

Realizarea fundatiei

Conform specialistilor in constructii, casele pe structura metalica sunt atat de rapid de asamblat, incat realizarea fundatiei si a planseului ar putea reprezenta poate cea mai extinsa etapa din punct de vedere al timpului.

In primul rand, echipa de constructori va realiza sapaturile, iar mai apoi se va putea trece la turnarea betonului armat. Trebuie sa stiti ca, in cazul unei constructii case metalice, desi, cel putin teoretic, aceasta se poate monta pe o fundatie pe cuzineti, se recomanda realizarea unei fundatii continue. 

Montajul structurii metalice

Dupa cum spuneam, componentele casei metalice vor fi pre sudate intr-un atelier special destinat acestor operatiuni, pentru ca, ulterior, sa poata fi transportate pe santier. Structura de rezistenta a unei constructii de case metalice se va ancora in fundatie, in general, pentru aceasta etapa, fiind necesara utilizarea unei macarale.

Una din particularitatile caselor metalice, spre deosebire de cele din lemn, este aceea ca structura de rezistenta cuprinde, de asemenea, partea de acoperis. 

Placarea fatadelor si a acoperisului

La exterior, fatadele si acoperisul se pot placa cu o diversitate de solutii – placi din oxid de magneziu, placi OSB, panouri sandwich, etc. Procedurile de montaj difera in functie de solutia pentru care veti opta, insa, in general, nu ar trebui sa dureze foarte mult. In final, peste acestea se poate aplica materialul izolant – vata bazaltica, polistiren expandat, etc.  

Realizarea instalatiilor

Concomitent cu executarea lucrarilor la exterior, echipa de constructori se va ocupa de trasarea instalatiei electrice si a celei sanitare. Astfel, cablurile de curent, precum si conductele de apa pot fi mascate in pereti. Atentie! In aceasta etapa nu se vor monta accesorii – prize, intrerupatoare, calorifere, etc

Turnarea sapei

Turnarea sapei se poate realiza chiar si intr-o singura zi (sapa elicopterizata, de exemplu, are ca termen de executie 1 zi). De asemenea, se recomanda ca in timpul acestei etape sa montati si un sistem de incalzire prin pardoseala. Pe viitor, acesta va eficientiza consumul de energie din casa si va oferi un nivel de confort net superior fata de clasicele calorifere.

Placarea peretilor interiori si finisajele

Structura metalica faciliteaza realizarea peretilor din placi de gips carton. Acest lucru insemna un timp de executie mai scurt, intrucat elimina necesitatea finisarii cu tencuiala.

Practic, odata montate placile de gips carton, se vor chitui rosturile si se va putea trece la aplicarea vopselei sau a tapetului, in functie de preferinte. Dupa uscarea vopselei, veti putea monta accesoriile electrice si cele ale sistemului sanitar. De asemenea, partea de finisaje cuprinde si montarea solutiilor pentru pardoseala – parchet, marmura, gresie, etc. 

finisaj casa pe structura metalica

Metode de construire casa pe structura metalica

Dupa cum vedeti, realizarea unei constructii case metalice este intr-adevar mult mai rapida decat orice alt tip de constructie, insa presupune anumite cunostinte de specialitate.

Acestea fiind spuse, demararea unui asemenea proiect se poate face, in principiu, in doua moduri: in regie proprie sau prin contract cu o firma de constructii de case pe structura metalica.

Constructie casa in regie proprie

Daca ati facut o facultate cu profil tehnic (de preferat chiar constructii), lucrati in domeniul constructiilor, ori finalizat o alta investitie imobiliara, ati putea explora varianta demararii lucrarilor de constructie in regie proprie. Acest lucru presupune ca dumneavoastra veti coordona in mod direct santierul si veti participa, de asemenea, la angajarea si salarizarea muncitorilor calificati. De asemenea, in anumite situatii, va veti putea implica efectiv in etapele de constructie. 

Avantajul evident al acestei metode este faptul ca veti economisi cu pana la 15% bani care vor putea fi redistribuiti catre materiale de o mai buna calitate, de exemplu. Fiind implicati activ, veti putea controla fiecare aspect al investitiei – de la achizitionarea materialelor si pana la modul de asamblare al acestora.

Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca activitatile de coordonare ale santierului presupun foarte mult timp. Asadar, pregatiti-va sa va petreceti cea mai mare parte din timp pe santier. Cele mai multe persoane care construiesc o casa in regie proprie sunt nevoite sa renunte temporar la activitatile profesionale, pentru a se dedica investitiei imobiliare. 

Constructie casa prin contract cu firma

Daca nu aveti cunostinte temeinice in constructii si nici timpul necesar pentru a putea construi in regie proprie, apelati intotdeauna la firme constructii case metalice. Astfel, toate aspectele legate de managementul santierului vor fi preluate de catre administratorii firmei, iar dumneavoastra va veti putea continua activitatea profesionala.

Mai mult decat atat, contractarea unei firme nu inseamna pierderea controlului. Toate deciziile importante legate de constructie vor fi in continuare luate de dumneavoastra, dar veti putea beneficia de sfaturile specialistilor din firma. Pe scurt, ce veti decide, firma va pune in aplicare.

Singurul inconvenient pe care aceasta metoda de constructie casa pe structura metalica il are este costul usor crescut. Dupa cum ati vazut, contractand o firma, veti investi cu aproximativ 15% mai mult.

Totusi, in cazul caselor metalice, acest lucru nu este intotdeauna adevarat. De cele mai multe ori, firmele care asambleaza casele metalice vor fi deopotriva si cele care realizeaza structurile, ori care au contracte cu astfel de companii si vor beneficia de reduceri in achizitionarea materialelor. In realitate, costurile pentru contractarea unei firme sunt mai mici decat in cazul constructiilor in regie proprie.

Acestea fiind spuse, fie ca aveti sau nu experienta si considerati ca ati putea duce la bun sfarsit un proiect de constructii, va recomandam sa apelati doar la profesionisti. De cele mai multe ori, aceasta optiune se va dovedi a fi mult mai eficienta. 

constructie casa cu structura metalica

Tipuri de structuri metalice

Mentionam anterior faptul ca exista doua tipuri de constructii case metalice, respectiv: prefabricate si pe structura metalica usoara. Iata ce presupune fiecare tip in parte si in functie de ce criterii ar trebui sa le alegeti:

Structura metalica asamblata din prefabricate

In prezent, casele prefabricare reprezinta, poate, cea mai rapida si eficienta metoda de constructie. In primul rand, aceste case sunt construite pe baza unui proiect standard, fapt care poate reduce costurile. Un proiect de constructii poate costa chiar si peste 1000 euro, beneficiind de acesta in mod gratuit odata cu achizitionarea kit-ului de casa.

Un alt avantaj al acestui tip de casa este timpul redus de executie. Practic, odata intarita fundatia, componentele prefabricate vor fi transportate la santier si se va trece direct la montajul acestora. 

In schimb, trebuie sa stiti ca, de obicei, toate datele tehnice ale constructiei urmeaza un tipar standard. Astfel, o casa prefabricata nu va permite sa personalizati dimensiunile sau atribuirea rolurilor incaperilor. De asemenea, nu veti avea control in privinta alegerii materialelor. Va trebui, deci, sa va adaptati nevoile in functie de proiect si nu vice-versa.

Structura metalica usoara

Spre deosebire de cele prefabricate, casele pe structura metalica usoara permit personalizarea tuturor aspectelor legate de investitie. Astfel, proiectul va fi adaptat in functie de propriile cerinte. Daca, de exemplu, aveti nevoie de un numar mai mare de dormitoare, pe un spatiu relativ restrans, veti putea obtine acest rezultat. De asemenea, veti putea opta pentru materialele pe care le considerati potrivite. 

Singurul dezavantaj al acestui tip de casa este faptul ca lucrarile se vor desfasura pe o perioada mai lunga de timp. In primul rand, proiectarea unei case personalizate dureaza aproximativ 2 saptamani. Dupa aceasta, se va trece la realizarea structurii in functie de datele tehnice din proiect, etapa care, de asemenea, poate dura pana la 4 saptamani. In final, odata terminata structura, lucrarile se vor desfasura rapid, la fel ca in cazul celor prefabricate.

constructie casa pe structura metalica usoara

Avantaje constructie casa metalica

Caracteristicile unei constructii case metalice sunt, dupa cum probabil v-ati dat seama deja, extrem de avantajoase pentru beneficiarul unei astfel de investitii. Pentru a putea fi usor de identificat, va propunem o scurta trecere in revista a celor mai importante avantaje ale caselor pe structura metalica:

  • Timp de instalare rapid: Primul avantaj, despre care am tot facut referire pe parcursul acestui material, este timpul scurt de instalare al casei. Din momentul demararii lucrarilor, v-ati putea muta in noua casa chiar si in mai putin de 4 saptamani. Prin comparatie, o casa din zidarie poate dura intre 4 si 10 luni, in functie de dimensiuni;
  • Costuri mai mici: Totodata, costurile pentru realizarea unei constructii de case pe structura metalica sunt mult mai mici spre deosebire de cele clasice, pe structura din beton. Acest lucru se datoreaza pe de-o parte pretului mai mic al fierului, dar si timpului mai scurt de executie;
  • Durabilitate si flexibilitate: Structurile metalice pot rezista timp indelungat, fara foarte multe interventii. Mai mult decat atat, fiind un material flexibil, structurile metalice nu sunt afectate de cutremure si ofera locatarilor un grad de siguranta marit; 
  • Varietate de modele: O alta caracteristica a fierului este aceea ca este foarte maleabil si poate fi modelat pentru a lua aproape orice aspect. Pe scurt, casa va putea lua orice forma doriti, fara a fi limitati in alegeri.
casa moderna casa

Care este timpul mediu de constructie al unei case pe structura metalica?

In principiu, timpul mediu de executie al unei constructii case metalice difera de la caz la caz, fiind influentat, in primul rand, de dimensiune, iar mai apoi de materialele pentru care veti opta. De exemplu, daca optati pentru pereti din panouri sandwich, veti termina mult mai repede casa decat daca veti opta pentru realizarea peretilor din placi OSB, izolate ulterior cu vata bazaltica.

Cu toate acestea, dupa cum am mai spus, realizarea constructiei incepand cu turnarea fundatiei si finalizand cu finisajele dureaza, in general, intre 4 si 10 saptamani, dar termenul se poate extinde, in functie de particularitatile proiectului. 

Acestea fiind spuse, daca doriti sa cunoasteti termenul exact de predare al lucrarilor, va recomandam sa luati direct legatura cu o firma de constructii. Acestia vor analiza proiectul, precum si conditiile de pe santier (duritate sol, conditii meteo, etc.) si va vor spune cu exactitate in cat timp vor finaliza casa.

interior casa din structura pe metal

Caracteristici de calitate

Din nefericire, majoritatea investitorilor urmaresc mai degraba reducerea costurilor, lucru care afecteaza, in general, calitatea constructiei. Pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa respectati urmatoarele caracteristici de calitate, care dicteaza gradul de eficienta al unei constructii case metalice:

  • Izolatia: Orice casa, indiferent de materialele din care este construita, ar trebui sa fie dotata cu toate sistemele de izolatie. Astfel, izolatia termica va asigura reducerea transferului termic catre exterior, cea fonica va spori confortul locatarilor, iar hidroizolatia (obligatorie pentru casele metalice) va proteja structura metalica impotriva apei;
  • Rezistenta la coroziune: Pe langa sistemul de hidroizolatie, se recomanda pretratarea materialelor metalice pentru a putea rezista la coroziune. Aceste procedee se efectueaza, in general, inainte de a transporta elementele casei pe santier;
  • Rezistenta la seism: Dupa cum spuneam mai sus, metalul este flexibil, ceea ce asigura un anumit grad de rezistenta seismica. Totusi, pentru a spori protectia, se recomanda echilibrarea casei, astfel incat miscarea in cazul unui cutremur sa fie uniforma; 
  • Rezistenta in timp: Nu in cele din urma, rezistenta in timp este dictata de toti factorii mentionati anterior, dar si de calitatea materialelor utilizate, precum si cea a executiei. Asadar, pentru ca investitia sa reziste mai bine in timp, este de preferat sa fiti preventivi si sa optati pentru calitate din toate punctele de vedere, inca de la bun inceput.
structura metalica casa

De ce sa alegem o casa pe structura metalica?

Pe parcursul acestui articol am identificat o multime de beneficii ale unei constructii case metalice. Asadar, printre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o astfel de constructie, mentionam:

  • Raport calitate – pret: Casele pe structura metalica pot fi usor mai costisitoare comparativ cu cele din lemn, insa sunt mult mai rezistente si se intretin mult mai usor. Din acest punct de vedere, putem afirma ca acestea ofera, poate, cel mai eficient raport calitate – pret;
  • Solutie moderna: Cu siguranta metalul nu este o solutie noua in constructii, fiind utilizat de constructorii americani de mai bine de 100 de ani in amenajarea celor mai inalte constructii – zgarie nori. De asemenea, acesta capata din ce in ce mai multa popularitate in amenajarea constructiilor rezidentiale si reprezinta una dintre cele mai moderne si performante solutii;
  • Materiale reciclabile: Adesea, structurile metalice sunt realizate din materiale reciclate. In acest sens, casele metalice se numara printre cele mai sustenabile solutii pe piata imobiliara.

Acestea fiind spuse, speram ca acum cunoasteti toate datele necesare demararii unei astfel de investitii. Retineti ca este important sa puneti accent pe calitate (atat a materialelor, cat si a executiei), recomandat fiind sa nu faceti niciodata compromisuri in acest sens. 

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.