Incalzire geotermala

incalzire geotermala casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Una dintre cele mai noi solutii de incalzire a casei este pe cat de inedita, pe atat de performanta. Pentru a identifica daca merita sa investiti intr-un sistem de incalzire geotermala, in cele ce urmeaza vom discuta despre principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. La finalul acestui articol, veti avea o imagine clara asupra:

  • Tipurilor de sistemelor geotermale de incalzire;
  • Cum capteaza acest sistem energia din natura;
  • Care sunt principalele avantaje ale incalzirii geotermale.

Prezentare generala incalzire geotermala

Dupa cum sugereaza deja numele, centralele geotermale au ca principale surse de energie solul sau apa. Astfel, o serie de conducte sunt amplasate prin pamant pentru ca agentul termic, care circula prin acestea, sa extraga caldura regenerabila din sol sau izvoarele de apa ori din aburii acestora.

Mai mult decat atat, dupa cum veti descoperi pe parcursul acestui material, aceste sisteme sunt, de asemenea, capabile sa raceasca locuinta in anotimpurile calduroase. Despre acest aspect, insa, vom discuta in sectiunile ce urmeaza.

incalzire geotermala

Tipuri de sisteme de incalzire geotermala

In primul rand, trebuie sa stiti ca producatorii pun la dispozitie o gama variata de sisteme de incalzire geotermala. Totusi, doua dintre aceste sisteme sunt considerate a fi mult mai performante, fiind, de asemenea, recomandate de specialistii din intreaga lume. Asadar, sistemele despre care vom face referire sunt cele care functioneaza la temperaturi mari si cele care functioneaza la temperaturi mici. 

  • Sisteme geotermale cu termperaturi mari: Acest sistem presupune forarea in adancime – de la cel putin 100m si pana la 3000m – si se foloseste pentru atingerea unor temperaturi mai mari de 50 de grade Celsius. De obicei, conductele astfel introduse nu se folosesc doar de energia solului, ci sunt chiar incalzite de izvoare sau aburi termali. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca sistemele geotermale care functioneaza cu temperaturi mari se adreseaza, mai degraba, utilizatorilor comerciali si nu sunt (aproape) niciodata utilizate pentru incalzirea caselor. 
  • Sisteme geotermale cu temperaturi mici: Dupa cum v-ati dat seama deja, acestea sunt cea mai comuna solutie geotermala de incalzire, fiind folosite, de obicei, in scop rezidential. Astfel, sistemul foloseste diferenta de cateva grade Celsius dintre sol si exterior pentru a incalzi agentul termic suficient incat acesta sa ofere confort in interiorul casei. Trebuie mentionat faptul ca acest lucru este, in primul rand, posibil datorita agentului termic care, spre deosebire de alte solutii de incalzire, este pe baza de freon. Intr-o anumita masura, se poate spune ca principiul de functionare al sistemului geotermal cu temperaturi mici este asemanator cu cel al frigiderelor. 
intindere sistem de incalzire in pamant

Metode de incalzire geotermala in functie de captarea energiei

Mentionam anterior faptul ca sursele de energie ale unui sistem de incalzire geotermala pot fi solul sau apa. Astfel, identificam doua tipuri de pompe folosite pentru incalzirea casei prin captarea energiei geotermale, respectiv:

  • Captarea energiei din apa (folosind pompele de caldura apa-apa): In cazul acesta, tevile de caldura sunt amplasate in bazine de apa (naturale sau artificiale) de minim 200 mp, la o adancime de 3 – 5 m. Pentru ca elimina necesitatea de forare sau de indepartare a solului, aceasta metoda poate fi mai economica. Cu toate acestea, nu este considerata cea mai populara, deoarece nu orice gospodarie dispune de un bazin cu apa de cel putin 200 mp. De cele mai multe ori, pompele de caldura apa – apa sunt utilizate fie de autoritatile statului, fie de companiile mari, cu acces la o sursa de apa (marina, geotermala, etc.).
  • Captarea energiei din sol (folosind pompele de caldura sol-apa): Daca nu dispuneti de un lac in proximitatea locuintei, va recomandam sa explorati captarea energiei din sol. Aceasta metoda presupune ingroparea conductelor (prin care circula agentul termic) direct in curte, la diferite adancimi, in functie de tipul sistemului (orizontal sau vertical). La randul lor, pompele de caldura sol – apa se impart in doua categorii distincte, anume: pozitionate orizontal sau vertical. 

Clasificare in functie de tipul sistemului

Asadar, dupa tipul sistemului de incalzire geotermala, identificam captatoare orizontale si captatoare verticale. Desi principiul de functionare al celor doua este asemanator, acestea se diferentiaza, in principiu, prin mai multi factori.

Dispunerea sistemului de captare pe orizontala (sub limita de inghetare a solului)

Incalzirea geotermala dispusa pe plan orizontal se realizeaza prin ingroparea tevilor la o adancime care poate varia intre 2 si 4 metri. Totusi, desi poate parea o optiune facila, trebuie sa stiti ca, pentru a fi performante, acestea trebuie sa se intinda pe o suprafata foarte mare.

De exemplu, pentru incalzirea unei case cu o suprafata utila de 200 mp, conductele cu agent termic ar trebui dispuse pe cel putin 500 mp de teren. 

dispunere tuburi pe orizontala

Dispunerea sistemului de captare pe verticala (foraje)

In cazul in care nu dispuneti de o suprafata mare de teren pe care sa puteti intinde conductele cu agent termic, va recomandam sa optati pentru sistemul dispus vertical. In acest caz, pentru a introduce tevile, se foreaza adanc in pamant (intre 30 si 150 m).

Se recomanda contractarea unei echipe specializate care va studia factorii de mediu pentru a determina adancimea optima la care sistemul va fi eficient. In plus, aveti in vedere faptul ca, datorita complexitatii forajelor, un astfel de proiect poate fi mai costisitor decat cel dispus orizontal.  

Dispunerea sistemului de captare pe verticala (foraje)

Care sunt avantajele si dezavantajele incalzirii geotermale?

Incalzirea geotermala este una dintre cele mai noi solutii, iar perspectivele acesteia pe termen lung sunt extrem de favorabile (ca a oricarui alt sistem care nu foloseste combustibil fosil pentru alimentare). Totusi, acest lucru nu inseamna ca acest tip de incalzire este perfect si lipsit de dezavantaje. Iata, deci, care sunt avantajele si dezavantajele unui sistem de incalzire geotermala:

Avantaje

  • Costuri mici pe termen lung: Desi investitia initiala ar putea fi mai mare, in comparatie cu alte tipuri de incalzire, solutia geotermala elimina costurile recurente. Pe scurt, odata montat sistemul geotermal de incalzire, nu veti mai avea de achitat facturi lunare pentru alimentarea acestuia. Singurele costuri pe care le implica functionarea incalzirii geotermale sunt cele pentru alimentarea pompei de recirculare a agentului termic. Insa chiar si acestea pot fi eliminate prin cuplarea pompei respective la o sursa de energie solara sau eoliana;
  • Solutie sigura pentru locatari: Datorita faptului ca nu exista combustie, acest sistem creeaza un mediu sigur pentru beneficiarii investitiei. Astfel, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la scurgeri de combustibil sau eventuale intoxicari cu monoxidul de carbon eliberat prin ardere;
  • Functionalitate 365 de zile: Asa cum mentionam anterior, sistemele geotermale pot fi folosite atat pentru incalzirea, cat si pentru racirea casei, eliminand, de asemenea, necesitatea montarii sistemelor de aer conditionat. Astfel, spre deosebire de o centrala traditionala, care este, in general, functionala doar o parte din an (aproximativ 5 luni), incalzirea geotermala reprezinta o investitie cu multiple functionalitati.

Dezavantaje

  • Investitie initiala mare: Sistemele geotermale sunt complexe. Proiectarea acestora necesita anumite cunostinte specifice, iar montajul presupune mai mult decat ingroparea unor conducte. De aceea, costurile initiale vor fi destul de mari. In plus, la acestea se adauga faptul ca (cel putin pentru sistemele de captare orizontale) veti avea nevoie de o suprafata relativ mare de teren;
  • Dependenta de electricitate: Dupa cum spuneam, aceste sisteme pot functiona doar cuplate la o sursa de electricitate. Pe de-o parte, acest lucru inseamna ca eventualele intreruperi de curent vor intrerupe, de asemenea, incalzirea casei. Aceasta dependenta, in lipsa unei surse de energie electrica alternativa, va genera costuri lunare suplimentare.

Care este principiul de functionare a acestor sisteme?

Desi la prima vedere pare simplu, principiul de functionare al sistemelor de incalzire geotermala este unul destul de complex. De aceea, proiectarea unui astfel de sistem se face diferit de la o casa la alta si rareori identificam doua solutii identice. Totusi, functionarea unui astfel de sistem este posibila, in mare parte, datorita capacitatii solului de a absorbi si a inmagazina energia solara, care mai apoi este transferata in casa printr-o retea de conducte. Procesul, pe scurt, poate fi rezumat la urmatoarele 4 etape:

  1. Soarele incalzeste Pamantul, iar acesta din urma inmagazineaza in mod natural energia;
  2. Energia respectiva se extrage mai apoi prin amplasarea unor conducte de apa (agent termic);
  3. Agentul termic este condus catre o pompa de caldura;
  4. Pompa transfera caldura catre sistemul de distributie din interior.
sistem de incalzire geotermala

De ce sa optam pentru o astfel de solutie de incalzire?

Daca in prezent, pompele de incalzire geotermala sunt o solutie optionala, in viitor, atunci cand rezervele de combustibil fosil se vor diminua sau chiar vor disparea, acestea vor reprezenta o necesitate. Iata, deci, cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa investiti inca de pe acum intr-o astfel de solutie:

  • Rezista foarte bine in timp: Pompele de caldura pentru extragerea energiei geotermale au, in general, o garantie de minim 25 de ani, iar conductele pot rezista chiar si pana la 50 de ani. Se considera, astfel, ca investitia va fi una pe termen lung, de care vor beneficia mai multe generatii;
  • Functioneaza independent: Spre deosebire de energia solara sau cea eoliana (care depind de soare sau de vant), sistemele geotermale functioneaza independent de acesti factori si, in plus, se pot automatiza pentru a functiona 24/7, fara interventie;
  • Sursa de energie verde: Nu in ultimul rand, pamantul este o sursa de energie inepuizabila, care nu prezinta riscuri pentru dumneavoastra, dar nici pentru mediul inconjurator. De altfel, incalzirea geotermala se recomanda pentru amenajarea caselor pasive (independente / sustenabile).

Acestea fiind spuse, speram ca am raspuns intrebarilor referitoare la incalzirea geotermala. Inainte de a investi intr-un astfel de sistem, va recomandam sa apelati la o echipa specializata, cu care sa discutati in detaliu intregul proiect.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.