Extindere casa

extindere casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Nevoile unei familii se modifica de-a lungul timpului si nu de putine ori ajungem sa ne regasim in situatia in care casa in care locuim sa nu mai poata acomoda numarul membrilor familiei. In acest sens, atunci cand mutarea intr-o locuinta noua este imposibila, proiectele de extindere casa devin o necesitate.

Insa, trebuie avut in vedere ca un astfel de proiect nu este niciodata simplu. De aceea, pentru a va veni in ajutor, am pregatit urmatorul material care include informatii complete despre extinderea casei:

 • Cand este necesara o autorizatie extindere casa;
 • Care sunt modalitatile principale de extindere ale casei;
 • Ce tip de structura se recomanda pentru un proiect de extindere casa.

Ce presupune procesul de extindere casa?

Procesul de extindere casa presupune interventia asupra constructiei existente cu scopul de a modifica forma si a largi spatiul util al acesteia. Intrucat se vor modifica datele tehnice ale casei (si, implicit, greutatea), acest lucru este posibil doar in anumite conditii. Pe scurt, structurile de rezistenta ale unor case nu permit incarcarea suplimentara, in astfel de cazuri, singura varianta fiind demolarea si construirea unei alte case de la 0. 

In plus, inainte de demararea proiectului, va fi necesar sa obtineti o autorizatie extindere casa, asemanatoare celei de constructie. Pentru obtinerea acestei autorizatii, va recomandam sa apelati in prealabil la primaria locala. Totusi, trebuie sa stiti ca aceasta se elibereaza in baza proiectului de constructie, si a altor documente oficiale – titlu de proprietate, certificat de urbanism, etc. 

constructie extensie casa

Metode de extindere ale unei case

Intelegem, asadar, faptul ca investitiile de extindere casa presupun largirea spatiului. In acest sens, exista doua metode de abordare ale unui astfel de proiect, respectiv: prin marirea amprentei casei (orizontala) si prin adaugarea unor nivele suplimentare (verticala). Fiecare dintre cele doua metode are particularitatile sale si poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje.

Asadar, inainte de a putea explora varianta extinderii, iata care sunt particularitatile celor doua metode:

Extindere standard pe orizontala

De obicei, aceasta metoda este mult mai economica, intrucat nu presupune adaugarea unei presiuni suplimentare pe structura de rezistenta a casei. Practic, pentru a putea mari parterul casei, se va extinde fundatia casei si se vor ridica peste aceasta ziduri si stalpi de sustinere suplimentari. Intr-o anumita masura, aceasta metoda presupune ridicarea unei constructii suplimentare, lipita de cea existenta.  

extindere casa din caramida pe orizontala

Extindere casa prin supraetajare

Desi pot fi mai eficiente, proiectele de extindere casa cu supraetajare sunt mult mai dificil de realizat. In primul rand, este necesar sa va asigurati ca fundatia casei existente poate suporta incarcatura suplimentara a nivelelor adaugate.

In anumite situatii, consolidarea casei in prealabil poate fi necesara pentru a putea continua cu extinderea pe verticala. Mai multe despre aceste aspecte vom discuta, insa, in cele ce urmeaza. Pana atunci, retineti faptul ca principalul avantaj al acestei metode este faptul ca nu ocupa spatiul din curte. Pe scurt, curtea nu va suferi nicio schimbare. 

extindere casa pe verticala (supraetajare)

Ce tip de structura putem folosi pentru extinderea unei case vechi?

Proiectele de extindere casa veche sunt intotdeauna mult mai dificile, dat fiind ca in momentul constructiei, structurile de rezistenta nu sunt foarte solide. Astfel, pentru a extinde o casa veche, se recomanda intotdeauna utilizarea unei structuri din beton armat.

Cu toate acestea, exista cazuri in care nici chiar intarirea structurii nu va permite supraetajarea. De aceea, inainte de a demara un astfel de proiect, va recomandam sa apelati la o firma de constructii cu experienta in consolidari si extinderi case. 

Desigur, in eventualitatea in care conditiile permit, inginerul sau arhitectul va poate recomanda si utilizarea unei structuri din lemn sau a uneia metalice. Toate aceste date depind, insa, de starea in care se prezinta casa.

De exemplu, daca aveti o casa veche, dar consolidata recent si doriti amenajarea unei mansarde in locul podului, s-ar putea ca acest lucru sa fie posibil cu o structura din lemn. Daca, insa, casa nu are niciun stalp de rezistenta, atunci extinderea s-ar putea realiza pe orizontala, cu conditia consolidarii intregii constructii. 

constructie extindere casa

Avantajele si dezavantajele extinderii casei

Proiectele de extindere casa pot fi pe cat de benefice, pe atat de dificile, acestea avand, in general, o serie de avantaje si dezavantaje asociate. Iata, deci, la ce ar trebui sa va asteptati atunci cand planuiti sa faceti o astfel de investitie:

Avantaje

 • Mai mult spatiu: Cel mai evident avantaj, este acela ca veti castiga mai mult spatiu, fara a trece prin deranjul de a va muta. In plus, extinderea casei este, in general, mult mai economica decat achizitia unui imobil nou, iar stresul este, cu siguranta, mult mai mic;
 • Aspect modern: Investitiile in proiectele de extindere casa veche presupun, adesea, intarirea structurii de rezistenta existente, dar si montarea unor noi solutii de termoizolare. Astfel, casa va deveni mult mai sigura, economica si, in plus, va avea un aspect mult mai modern;
 • Zona de confort: Locuind intr-o zona pentru foarte mult timp, cu siguranta va fi dificil sa va mutati si sa va schimbati astfel o parte din obiceiuri. Extinzand casa, pe de cealalta parte, aspectele legate de rutina si de viata sociala nu se vor schimba.

Dezavantaje

 • Costuri mai mari: Este adevarat, schimbarea locuintei presupune cheltuieli cu mutatul, cu contractarea unei firme imobiliare (atat pentru vanzare, cat si pentru cumparare). Totusi, costurile pentru extinderea casei pot fi mult mai mari, in comparatie cu comisioanele achitate pentru mutare. Desigur, investitia respectiva se va putea recupera in viitor, daca veti decide sa vindeti casa;
 • Mai mult deranj: Trebuie sa fiti constienti de faptul ca, pentru o anumita perioada de timp, caminul se va transforma in santier. Acest lucru inseamna ca, fie veti fi nevoiti sa va mutati pentru o perioada determinata, fie va trebui sa va adaptati conditiilor de lucru ale constructorilor – zgomot, praf, etc. 

Cand sunt necesare extinderile sau supraetajarile?

Proiectele de extindere casa sau supraetajare sunt necesare, in principiu, atunci cand spatiul disponibil nu mai satisface nevoile actuale ale locatarilor. Desigur, acestea se recomanda si in alte situatii.

Un astfel de exemplu ar fi cazul caselor vechidemodate atat din punct de vedere al aspectului, cat si al tehnologiei care printr-o extindere ar beneficia de mai multe caracteristici avantajoase. In cazul acestora, investitia pentru consolidare si extindere nu va fi la fel de mare ca cea in cazul demolarii si reconstruirii, insa valoarea casei pe piata imobiliara, cu siguranta, va creste.

Asadar, retineti ca aceste proiecte se cer atunci cand:

 • Aveti nevoie de mai mult spatiu, iar mutarea nu este o optiune viabila;
 • Structura casei trebuie consolidata, astfel ca extinderea poate fi un plus benefic.
extindere casa cu terasa inchisa

Ce este esential pentru extinderea casei?

Lucrarile de extindere casa pot fi chiar mai dificile decat cele de constructie de la 0. Pentru ca investitia sa aiba succes, se recomanda sa respectati anumite conditii in timpul executiei lucrarilor, astfel:

 • Fundatie: In special in proiectele de extindere casa cu supraetajare, greutatea nivelelor aditionale sau cea a mansardei pot crea reale daune fundatiei existente. Pentru a evita orice problema si pentru ca proiectul sa fie posibil, asigurati-va ca fundatia are mai mult de 50 de centimetri;
 • Recompartimentare: Adaugarea unui etaj suplimentar inseamna, de asemenea, ca va trebui sa reganditi distributia spatiului la parter. In principal, acest lucru se datoreaza faptului ca va trebui sa montati o scara. De asemenea, exista cazuri in care este necesara montarea unor pereti suplimentari sau a unor stalpi de sustinere;
 • Consolidare: Nu in ultimul rand, consolidarea este obligatorie in cazul extinderii locuintei. Pentru acest lucru, va trebui sa efectuati urmatoarele lucrari: subzidire, dublarea fundatiei si a stalpilor de sustinere, consolidarea zidurilor cu plasa sudata  si tencuiala. 

Inainte de a demara proiectul, apelati la o firma extinderi case pentru a le solicita ajutorul atat in identificarea conditiilor actuale ale constructiei, cat si pentru obtinerea autorizatiei si demararea lucrarilor. 

casa noua finisata cu extensie de garaj

De ce sa alegem un profesionist pentru extinderea unei case?

In timp ce proiectele de extindere casa s-ar putea realiza si in regie proprie, colaborarea cu un profesionist este intotdeauna de preferat, fiind considerata deopotriva eficienta si sigura.

Iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa apelati la o firma de constructii pentru extinderea casei, indiferent daca preferati extinderea verticala sau cea orizontala:

 • Experienta: Profesionistii in constructii beneficiaza de cunostintele necesare pentru a duce la bun sfarsit orice proiect de extindere, indiferent de situatiile neprevazute care pot aparea pe parcurs;
 • Timp: In cazul extinderilor, fie va trebui sa va mutati cu chirie, fie va trebui sa suportati consecintele unui santier in derulare, finalizarea cat mai rapida a lucrarilor se va dovedi extrem de benefica. In acest sens, ar trebui sa stiti ca o echipa de profesionisti poate finaliza proiectele cu pana la 50% mai rapid;
 • Echipamente: Firmele de constructii dispun atat de tehnologie de lucru de ultima generatie, cat si de echipamente de protectie, asigurand eficienta maxima in ceea ce priveste executia lucrarilor;
 • Calitate: Colaborarea cu un profesionist va garanteaza o lucrare de calitate, menita sa reziste foarte bine in timp. Acest lucru sporeste atat gradul de confort, dar si siguranta locatarilor pe termen lung;
 • Costuri: Veti cunoaste inca de la bun inceput costul final al investitiei, iar riscul aparitiei unor cheltuieli neprevazute va fi foarte mic. Pe scurt, veti putea demara proiectul fara teama ca bugetul nu acopera cheltuielile pentru finalizare. 

In concluzie, extinderea casei este un proiect cu foarte multe beneficii, insa succesul investitiei va este garantat doar prin colaborarea cu profesionisti.

De asemenea, pregatiti-va ca pentru o anumita perioada de timp sa puteti face fata santierului si fiti constienti de faptul ca punand lucratorilor anumite conditii (de exemplu liniste in anumite intervale orare), termenul de predare al lucrarilor se va prelungi si, odata cu acesta, posibil si costurile. 

Firme recomandate. Sponsorizat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Gaseste un profesionist, rapid.

Preturi competitive. Calitate garantata.

open

Obtine mai multi clienti, inscrie-te ca profesionist. Iti oferim bonus de bun venit. Vezi detalii aici.

inapoi sus