Izolatie fonica

izolatie fonica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

De obicei, cand vine vorba de izolarea casei, ne gandim imediat la izolarea termica, de multe ori uitand ca, pe langa aceasta, exista un alt aspect important pe care trebuie sa il luam in considerare.

Retineti ca o izolatie fonica realizata in mod corespunzator va aduce un aport semnificativ, reducand diferitele tipuri de zgomote si, in acelasi timp, contribuind la cresterea confortului pe o perioada indelungata.

Daca va intrebati care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul realizarii unei izolatii fonice, in cele ce urmeaza v-am pregatit un scurt material in care am inclus informatii relevate realizarii acestei lucrari.

Prezentare generala izolatie fonica

Izolarea fonica reprezinta modalitatea de a preveni patrunderea, dar si dispersia undelor sonore. Acest aspect se poate demonstra, masurand diferenta decibelilor dintre o sursa si receptor. Cu cat diferenta dintre sunetul incident si cel patruns este mai mare, cu atat mai eficient este sistemul de izolare fonica.

De asemenea, este demn de mentionat, inca de la inceput, faptul ca proprietatile de izolare acustica ale unui material sunt direct proportionale cu densitatea materialului. Urmand comparatia de mai sus, cu cat densitatea este mai mare, cu atat materialele vor vibra mai putin.

Asadar, solutia de izolatie fonica a unei incaperi se realizeaza, in principal, cu ajutorul unor materiale fonoabsorbante, aplicate, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, pe diferite zone ale incaperii. Asa cum spuneam, acestea sunt, de obicei, foarte dense, avand capacitatea de a absorbi sunetele vibrationale de frecvente joase.

In ceea ce priveste sunetele cu frecventa inalta, sistemul de izolare fonica se va aplica in interiorul peretilor, a tavanului sau a podelei, astfel incat sa nu existe goluri de aer, prin care, in general, sunetele se transmit mult mai usor.

O izolatie fonica buna impiedica orice tip de zgomot, fie el provocat de mijloacele media, pasi, tras de scaune sau mobilier, impact sau alte tipete. Cum zgomotul este pretutindeni, trebuie sa ne ocupam de izolarea acestuia pentru a avea liniste si obtine un confort mai mare.

Pentru a combate zgomotul exterior, puteti opta, in plus, si pentru izolarea ferestrelor cu geamuri duble sau chiar triple, daca acest lucru este posibil. Nu uitati ca, inainte de realizarea izolarii fonice, este recomandat sa faceti un diagnostic acustic.

Un profesionist va identifica tipurile de zgomot, ajutandu-va sa gasiti cea mai potrivita solutie pentru a raspunde propriilor nevoi. Pentru zgomotul interior, izolarea peretilor, podelelor sau a tavanelor se face, adesea, cu panouri din gips carton.

Asadar, rolul principal al unui sistem de izolare fonica este acela de a diminua zgomotul, reducand transmiterea sunetelor, atat din exterior catre interior, cat si vice-versa.

izolatie fonica casa

Ce zone necesita o izolare fonica?

Izolarea fonica este un proces ce include acoperirea mai multor zone, de la pereti, tavan, pardoseala, pana la usi si ferestre. In cele ce urmeaza vom discuta, rand pe rand, fiecare aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere in momentul alegerii tipului de izolatie in functie de zona in cauza. 

Izolatie fonica pereti

Peretii amplifica foarte mult zgomotul intr-o incapere, din doua motive principale. Pe de-o parte, acestia au cea mai mare suprafata desfasurata a incaperii, astfel ca, inevitabil, undele de sunet se vor ciocni.

Pe de alta parte, peretii sunt conectati intre ei, iar vibratia produsa de ciocnirea dintre unda sonora si acestia va rezona in toata incaperea. Iata care sunt solutiile cele mai eficiente, pentru a izola fonic peretii:

  • Instalarea peretilor portanti: Peretii falsi placati cu panourilor de gips carton fonoacustic pe cadru metalic (sau lemn) reprezinta cea mai eficienta solutie. Placile de gips carton se insurubeaza pe un cadru metalic sau din lemn, care este fixat in tavan si podea. Golul ramas este umplut de un izolant fonic si termic, de exemplu, vata minerala. Pentru a imbunatati performantele izolarii fonice de acest tip, este posibila utilizarea placii de gips carton acustica, care ofera o atenuare a sunetului mult mai mare decat o placa standard;
  • Instalarea panourilor sandwich: Panouri care au in centru o izolatie fonica si termica, acoperite cu o placa de gips carton pe fiecare parte a izolatiei, de unde si denumirea de ,,sandwich”. Aceasta metoda are avantajul de a combina simplitatea instalarii si eficienta.

Retinem, asadar, faptul ca, in mod general, izolarea fonica a unui perete este realizata prin montarea unui nou perete fals, precum am precizat mai sus.

izolatie fonica pentru pereti

Izolatie fonica tavan

Izolarea tavanului este o solutie mai mult decat potrivita, care, pentru a fi intr-adevar eficienta, trebuie sa fie cuplata la izolarea fonica a peretilor. Exista, in principal, doua metode de izolare tavan fonic:

  • Tavanul fals suspendat pe cadru metalic: este cea mai eficienta metoda de a izola sunetul tavanului. Prin fixarea placilor de gips-carton pe o structura metalica, suspendata de tavanul existent si integrarea izolatiei fibroase in spatiul gol creat, performanta acustica a tavanului va fi imediat imbunatatita;
  • Tavanul fals lipit sub plafon: o metoda mai simpla de implementat, dar semnificativ mai putin eficienta. Aceasta consta in lipirea unui material izolant direct pe tavan folosind un pistol cu ​​chit care contine un lipici acrilic adaptat produsului. Cel mai recomandat material in acest context este placa izolanta din spuma.

Asadar, cea mai eficienta solutie de izolatie fonica tavan o reprezinta montarea unui plafon fals, placat si incarcat la interior cu vata minerala sau un alt material izolant.

izolare fonica tavan

Izolatie fonica pardoseala

Izolarea fonica a pordoselii urmareste, in general, sa limiteze orice tip de zgomot, dar mai ales cel al pasilor, scaunelor trase, impactului, etc. In functie de nivelul de zgomot, se poate alege una dintre urmatoarele solutii:

  • Instalarea covorului sau a unei mochete: Covorul gros sau mocheta va ajuta la reducerea zgomotului de impact, dar nu va rezolva problemele cauzate de zgomotul facut de TV, muzica, voci;
  • Membrana fono-izolanta: Aplicarea unei membrane izolatoare pe podea si montarea unui finisaj peste aceasta, in functie de preferinta. Se pot monta placi ceramice sau parchet. Aceasta este o metoda foarte raspandita pentru suprafetele in renovare;
  • Vata minerala sau polistiren: Pentru suprafetele in curs de constructie, se poate opta pentru aplicarea unui izolant pe podea (vata minerala sau polistiren) si turnarea unei sape din beton peste. Acest izolant are, in primul rand, rol termic, dar contribuie si la imbunatatirea performantelor acustice.
izolatie fonica pardoseala

Izolatie fonica ferestre

Pentru alegerea nivelului de izolare fonica a ferestrelor, trebuie luat in considerare volumul sonor al zgomotelor exterioare. Daca mediul exterior al casei este foarte zgomotos (trafic aerian, cale ferata, autostrada, etc.), orientati-va, cel putin, catre un geam de 10 mm sticla.

In schimb, daca locuinta este situata intr-o zona foarte linistita, cu un nivel sonor exterior de maxim 45 dB, planificati un minim de geamuri cu sticla de 4 mm grosime. Retineti faptul ca unele geamuri includ polivinil, folosit in compozitia sticlei laminate, care consolideaza atat rezistenta, cat si nivelul de izolare.

izolare fonica ferestre

Izolatie fonica usi

Pentru a asigura o solutie completa de izolatie fonica a casei, nu neglijati usile. Cum zgomotul trece prin usa, este mai bine sa favorizati o usa completa (fara sticla) si sa va asigurati ca imbinarile periferice ale acestei usi, inclusiv partea inferioara a usii, sunt suficient de etanse.

In plus, masa usii joaca, de asemenea, un rol important in izolarea fonica, cu cat va fi mai grea, cu atat va limita vibratiile sonore. Calitatea instalarii usii este, de asemenea, decisiva, o usa instalata gresit va fi mai putin etansa si rezistenta la zgomot.

In functie de tipul usii, exista diferite solutii de izolare fonica:

  • Usa de intrare: pentru o izolare fonica optima, alegeti o usa blindata, de inalta calitate, care va oferi atat confort acustic, cat si termic, dar si siguranta impotriva efractiei. In schimb, evitati usa din lemn, considerata mai putin eficienta impotriva zgomotului. O alta posibilitate este sa fixati un strat de izolatie pe partea interioara a unei usi existente, daca aceasta din urma este suficient de puternica;
  • Usa interioara: alegeti o usa acustica sau izofonica pentru o izolatie fonica si termica optima. Intr-adevar, acest tip de usa are imbinari complet impermeabile. In general, alegeti o usa cu izolatie acustica de cel putin 28 dB.
izolarea acustica a usilor

Izolatie fonica echipamente

Echipamentele din casa sau cladirea in care locuiti pot genera poluare fonica, care sa afecteze viata de zi cu zi. Aceasta se refera atat la zgomote provenite de la aparatele de uz casnic, cum ar fi o masina de spalat, cat si la cele emise de conducte, ventilatie sau chiar lift. Cand functioneaza, acest echipament va provoca vibratii pe podelele si peretii cladirii. Pentru a izola dispozitivele si a reduce, astfel, zgomotul pe care il emit, acestea trebuie separate de structura.

Pentru a izola acustic o masina de spalat, in general, este nevoie de plasarea unui bloc de cauciuc sau tampoane anti-vibratii intre podea si aparat.

Care sunt avantajele izolatiei fonice?

Desigur, primul beneficiu al izolatiei fonice este, in mod evident, reducerea clara a zgomotului ce provine din exterior. Nu uitam ca are si o buna functie de izolare termica. Insa, lista avantajelor unui sistem de izolatie fonica este mult mai larga:

  • Intimitate: Reducerea zgomotului va permite amenajarea unui spatiu intim, in interiorul caruia veti putea desfasura activitatea, fara a risca scurgeri de informatie;
  • Sanatate: Zgomotul ambiental reprezinta una dintre problemele principale ale somnului deficitar. Izolarea fonica va adresa aceasta problema, imbunatatind, asadar, calitatea vietii;
  • Comunicare: In cazul cladirilor de birouri, nivelul zgomotului poate depasi cu usurinta 60 de dB. Astfel, un asemenea sistem de izolare va facilita o comunicare eficienta;
  • Acustica: Ecoul este o problema reala in cazul camerelor cu dimensiuni foarte mari. Materialele fonoizolante vor reduce la minim acest efect, precum si vibratiile produse de acesta;
  • Poluare: Poluarea nu se rezuma doar la noxe. Poluarea fonica este o reala problema cu care globul se confrunta in acest moment si care poate avea efecte negative asupra sanatatii;
  • Protectie: La baza, sunetele sunt o forma de energie, ce se disperseaza prin incapere si ating diferite obiecte pe care le intalnesc in cale. Vibratiile astfel produse pot dauna atat obiectelor, cat si structurii constructiei. Absorbind energia respectiva (vibratiile), materialele fonoabsorbante reduc riscul daunelor;
  • Legalitate: Nu in ultimul rand, anumite activitati sau afaceri, precum studiourile de inregistrare sau productie muzicala, depind de sunete pentru a putea functiona. Pentru a respecta cadrul legal si a mentine linistea in anumite intervale orare, montarea unui sistem de izolare fonica este absolut necesara.
izolare fonica studio

De ce materiale avem nevoie pentru o izolatie fonica?

In principiu, materialele folosite pentru izolatie fonica difera de la caz la caz, in functie de utilitatea proiectului, dar si de zona pe care sunt aplicate (pereti, tavan, podea). Asadar, inainte de a alege un astfel de sistem, va recomandam sa luati legatura cu o echipa specializata, pentru a va asigura ca investitia dumneavoastra va fi eficienta.

Iata, totusi, care sunt principalele materiale de izolare acustica, in functie de zona pe care o acopera:

Materiale pentru pereti si tavan

Avand in vedere ca peretii si tavanul unei cladiri reprezinta cea mai mare suprafata desfasurata, producatorii investesc constant in dezvoltarea unor noi solutii de izolare fonica pentru acestea.

  • Placa de gips carton acustica: Placile de rigips fonoizolante (sau fonoabsorbante) adreseaza doua probleme in acelasi timp: finisarea peretilor interiori si izolatia fonica. Este important de mentionat faptul ca, in general, acestea pot reduce disconfortul sonor cu pana la 60%, comparativ cu placile traditionale de gips carton;
  • Vata minerala: Vata minerala cu densitate mare este un material extrem de versatil si performant. Aceasta nu doar ca este capabila sa izoleze termic, ci contine si materiale fonoabsorbante, care pot imbunatati acustica unei incaperi;
  • Placi fonoabsorbante din spuma: In general, acestea au insertie de material textil cu densitate crescuta si controlata pe intreaga suprafata a placilor si sunt, adesea, utilizate pentru a izola fonic studiourile de inregistrare profesionale sau cluburile, dar si casele sau apartamentele rezidentiale;
  • Pluta expandata: Pluta reprezinta un material excelent, care va izola incaperea atat fonic, cat si termic. In plus, fiind un material mai subtire, principalul avantaj al acestei solutii este reprezentat de faptul ca nu va reduce considerabil spatiul din incapere;
  • Burete acustic: Buretele acustic este, poate, cea mai des utilizata, dar si cunoscuta metoda de izolare. Este cunoscut pentru usurinta de montare, dar si pentru caracteristicile sale destul de impresionante. Poate fi utilizat fara probleme pentru un home cinema, pentru o camera unde au loc inregistrati, dar si pentru un birou sau un bar.

Cea mai eficienta solutie de izolatie fonica, in cazul peretilor si tavanului, o reprezinta dublarea acestora prin instalarea de pereti portanti si tavan fals, dupa cum veti descoperi in ghidul de mai jos.

Nu in ultimul rand, este de mentionat faptul ca, pentru a creste performantele, majoritatea materialelor se fixeaza cu ajutorul unui adeziv acustic special.

izolatie cu pluta acustica si termica

Materiale pentru pardoseala

Pentru a putea fi complete, sistemele de fonoizolare trebuie sa acopere toate suprafetele unei incaperi, inclusiv podeaua.

  • Membrana antifonica: Membrana fonoizolanta are o densitate foarte mare si, in acelasi timp, este elastica, fapt ce asigura o montare usoara. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, in functie de utilitatea cladirii, de exemplu membrana pentru izolarea sunetului de impact, pentru salile de sport, etc.;
  • Fibre de celuloza: Fibrele din celuloza sunt fabricate din hartie reciclata. Astfel, pretul de achizitie al acestei solutii este, in general, redus, comparativ cu alte materiale. In plus, densitatea crescuta asigura imbunatatirea coeficientului de reducere a zgomotului cu pana la 80%;
  • Sapa de perlit: Perlitul este un material natural foarte dens, dar, in acelasi timp, destul de usor. Asemenea altor sisteme de izolare acustica, sapa din perlit va reduce atat nivelul de zgomot, cat si transferul de energie termica. In general, principala utilizare a perlitului este in amenajarea mansardelor locuibile.

Materiale pentru ferestre si usi

In principiu, pentru a putea izola sonor usile sau ferestrele, este de preferat sa optati pentru materiale de calitate inca din faza de proiectare a acestora. 

Desi ati putea aplica solutii de izolare la suprafata, este de preferat ca, in cazul usilor, acestea sa se afle la interior. Optati asadar, pentru profile de buna calitate, iar daca doriti performante sporite, solicitati umplerea acestora cu spuma sau alte solutii. In ceea ce priveste geamurile, asa cum spuneam mai sus, va recomandam sa achizitionati ferestre cu sticla de minim 4 mm grosime.  

izolare acustica cinema

Etape de realizare izolatie fonica

Procesul de izolare fonica trebuie efectuat cu atentie. Intr-adevar, obiectivul principal este lupta impotriva zgomotului de toate tipurile. Pentru a fi eficiente, sistemele de izolatie fonica trebuie montate de o echipa cu experienta in acest domeniu. Chiar si cele mai mici erori ar putea compromite proiectul si, practic, investitia nu va avea succesul dorit. Iata, totusi, care sunt etapele de montare a unui astfel de sistem:

Pasul #1: Izolarea pardoselii

Vom demara proiectul de izolare acustica al camerei prin montarea membranei acustice pe pardoseala. Aceasta se va intinde pe intreaga suprafata a podelei, fixandu-se cu adezivul acustic despre care aminteam anterior. 

Sfat util: Acordati atentie etansarii acesteia si intindeti-o astfel incat sa nu permiteti formarea bulelor de aer. 

Pasul #2: Realizarea peretilor falsi

In primul rand, pentru a putea realiza un sistem complet de izolatie acustica, este necesar sa procedam la montarea unor pereti dublii in interiorul carora se vor monta materialele fonoabsorbante. Iata ce presupune aceasta etapa:

  • Liniile de marcaj pe podea: Vom trasa liniile de marcaj pe podea, la o distanta egala cu latimea unei sine, plus 1 cm, repetand marcajul la toate colturile camerei;
  • Trasarea marcajului pe tavan: Folosind o nivela laser, vom stabili pozitia liniilor de marcaj de pe tavan, in functie de cele de pe podea; 
  • Etansarea profilelor: Vom taia profilele metalice la dimensiunile stabilite in proiect, dupa care vom aplica pe partea inferioara a acestora un strat de banda de etansare din cauciuc;
  • Fixarea sinelor: Vom monta sinele si le vom fixa pe podea si pe tavan, pe intreg conturul camerei si le vom fixa cu ajutorul suruburilor; 
  • Montarea stalpilor de sustinere: Vom stabili pozitia stalpilor, la o distanta de 60 cm unul de celalalt, si vom trece la montarea acestora, incepand cu cei din zona usilor. Fixarea stalpilor se realizeaza cu ajutorul unui cleste de sertizare.

Sfat util: Este recomandata dublarea stalpilor de sustinere, prin montarea a doua profile, unul in spatele celuilalt.

Pasul #3: Montarea plafonului fals

In cazul tavanului, pentru a eficientiza absorbtia de sunet, vom proceda la realizarea unui plafon fals. Acesta este, de asemenea, util si in cazul in care tavanul principal nu poate suporta greutatea materialelor fonoizolante.

  • Trasarea reperelor: Vom marca reperele la fiecare colt al camerei, dupa care vom trasa liniile de ghidaj cu ajutorul sforii cu creta;
  • Montarea profilelor: Vom trece la fixarea profilelor direct pe sinele peretilor portanti montate anterior, iar in interiorul acestora, vom fixa profilele duble de sustinere.
  • Verificarea structurii: In cele din urma, vom verifica nivelul structurii. Pentru a nu aparea probleme in viitor, cadrul ar trebui sa fie perfect orizontal.

Sfat util: De asemenea, inainte de a realiza proiectul, vom apela la un electrician profesionist pentru a monta instalatia electrica pentru corpurile de iluminat.

Pasul #4: Montarea izolantului

Urmeaza montarea sistemului de izolare preferat (vata, burete, spuma, etc.), atat intre stalpii si sinele peretilor portanti, cat si intre profilele tavanului fals. Pentru aceasta, vom decupa fasiile de izolant la o latime egala cu distanta dintre stalpi, in cazul nostru, 60 de cm.

Pasul #5: Montarea placilor de gips carton acustic

Pentru a finaliza proiectul, vom monta placile de rigips acustic pe pereti si pe tavan, cu ajutorul suruburilor si ajutandu-ne de reperele de pe placile de rgips. In cazul tavanului, vom utiliza o macara speciala pentru montarea gipsului carton.

Sfat util: Placile de gips carton acustic se diferentiaza de restul prin culoarea albastra. 

montaj izolatie fonica

Ce este si cum se face corectia acustica?

Corectia acustica poate fi definita drept totalitatea operatiunilor efectuate intr-o incapere, cu rolul de a diminua ecoul si de a corecta claritatea, dar si calitatea sunetelor. Realizarea acestui procedeu se poate face prin montarea unor materiale speciale, care permit dispersarea vibratiilor. Iata termenii pe care ar trebui sa ii cunoasteti in raport cu corecta acustica:

  • Reflectia: Devierea unei unde sonore intr-un alt unghi, atunci cand aceasta atinge o suprafata;
  • Reverberatia: Acumularea undelor sonore reflectate de mai multe ori. Acest efect genereaza ecou si conduce la degradarea calitatii sunetului;
  • Rezontata: Amplificarea undelor sonore la o frecventa care reflecta frecventa la care acesta ar vibra in mod natural.

Nu in cele din urma, corectia acustica depinde foarte mult de calitatea materialelor utilizate in procesul de izolare fonica, dar si de metoda de montare a acestora. De aceea, este recomandat sa folositi materiale de foarte buna calitate si sa apelati doar la profesionisti pentru realizarea proiectului.

panouri membrana corectie acustica

Tariful izolatiei fonice

Desi nu este un proces dificil, pentru a asigura o instalare adecvata si a fi siguri ca reusiti sa reduceti zgomotul ambiental si exterior cu o izolare fonica eficienta, va recomandam sa apelati la un specialist.

De ce sa optam pentru o izolatie fonica?

Dupa cum ati observat pe parcursul acestui material, o izolatie fonica are extrem de multe avantaje pentru beneficiarul unei astfel de investitii. Iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o izolare fonica:

  • Confort: Mentinerea sub control al nivelului de zgomote va adauga un plus de confort pentru beneficiarii proiectului de izolare;
  • Siguranta: Securitatea datelor personale este o chestiune foarte importanta in prezent. Montand un sistem fonoizolant, veti putea comunica in siguranta;
  • Legalitate: Legea in vigoare presupune respectarea anumitor norme privind zgomotul. Daca activitatea dumneavoastra presupune depasirea nivelului de zgomot admis, pentru a putea functiona, solutiile de izolatie acustica sunt absolut necesare.

Asadar, fie ca locuiti la casa si doriti sa reduceti nivelul zgomotului ambiental, fie ca locuiti intr-un bloc cu deficienta de izolare a sunetului, ori detineti un studio de inregistrare sau o afacere care genereaza zgomot, materialele fonoizolante ar putea reprezenta alegerea potrivita pentru adresarea acestor probleme.

Retineti ca orice proiect este diferit, daca considerati ca inca aveti nelamuriri, sfatul nostru este sa apelati intotdeauna la o firma specializata in izolatie fonica.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.