Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Zgomotul este, fara doar si poate, un „inamic” cu care zilnic ne confruntam. Daca locuiti intr-o zona galagioasa, trebuie sa stiti ca exista diferite solutii pentru limitarea zgomotului exterior, una dintre acestea fiind cea de izolare fonica ferestre.
Pentru o mai buna viziune asupra acestui tip de izolatie, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru realizarea unei astfel de lucrari.
Ce implica si de ce este necesar procesul de izolare fonica ferestre?
Indiferent ca vorbim despre o zona apropiata de traficul rutier, feroviar sau aerian, zgomotul provocat este, in masura egala, un adevarat dezavantaj. Pentru o reducere semnificativa a zgomotului, trebuie sa luati in considerare o izolare adecvata a ferestrelor.
Primul reflex este, desigur, cel de a opta pentru geamuri duble si verifica etanseitatea geamurilor. Insa, trebuie sa stiti ca, pentru un grad ridicat de izolare, puteti opta pentru geamuri duble asimetrice, ce dispun de doua randuri de sticla, cu grosimi diferite.
De exemplu, o vitrare 10/6/4 are doua straturi de sticla de 10 mm si 4 mm grosime, separate printr-un interval de aer gros de 6 mm, aceasta diferenta de grosime ajutand la reducerea nivelului de propagare a undelor sonore din exterior spre interior. Retineti faptul ca izolarea cu geamuri asimetrice este o solutie buna pentru izolarea fonica, dar mai putin eficienta pentru cea termica.
Este important, de asemenea, ca tocaria si canatele ferestrelor sa fie realizate din materiale potrivite pentru izolarea fonica. Se va urmari, deci, ca profilul din PVC sau cel din aluminiu sa fie dotat cu suficiente camere de aer si o adancime corespunzatoare.
Adancimea profilului ofera posibilitatea montarii unui sistem de sticla termopan cu proprietati deosebite:
- Spatiu suficient intre foile de sticla pentru crearea unor zone duble si distincte, umplute cu aer sau diferite tipuri de gaz inert, ce contribuie la izolatie fonica ferestre;
- Folosirea unor foi din sticla cu grosime suficienta pentru izolare fonica ferestre si potejare termica a incaperilor;
- Siguranta pentru sustinerea sticlei termopan, avand in vedere greutatea apreciabila pe care o are acest pachet pentru izolare acustica ferestre.
Retineti ca, inainte de orice achizitie, este bine sa aveti in vedere nu doar modul de realizare al ferestrelor cu scop de izolare fonica, ci si procesul de montare.
Asigurati-va ca lucrati cu firme profesioniste, care, de asemenea, pot oferi si montajul propriilor produse. De ce? Pentru ca in felul acesta veti avea atat garantia produsului, cat si a montajului.
Factori de care sa tinem cont in alegerea materialelor pentru izolarea fonica a ferestrelor
Suntem mereu pe graba, stresati si fara prea mult timp liber. Acasa este singurul loc in care ne putem relaxa. Ce se intampla atunci cand acest spatiu este pertrubat de diverse zgomote?
Devine din ce in ce mai greu sa ne simtim bine in propria casa. Ferestrele cu geamuri izolate fonic sunt, prin urmare, esentiale, acestea fiind o punta de separare intre linistea casei si zgomotul exterior.
Care sunt factorii pe care trebuie sa ii avem in vedere? In primul rand, grosimea sticlei folosita este unul dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa tinem cont.
Practic, cu cat este mai groasa sticla, cu atat este mai eficienta izolarea, sticla folosita influentad foarte mult nivelul de absorbtie a zgomotelor. Pentru profilul ferestrei, puteti alege intre lemn, PVC, aluminiu sau chiar o combinatie de materiale. Foaia de geam si cadrul, precum si o conexiune corecta la perete, sunt elemente foarte importante pentru izolarea acustica, dar si termica.
Ferestrele, de asemenea, sunt produse a caror calitate este importanta pentru viitoarea utilizare. Avand in vedere particularitatile de pozitionare ale cladirii in care se vor monta, modalitatea in care este folosita cladirea, dar si elementele legate de partea estetica, ferestrele merita atentie din mai multe puncte de vedere, prin care:
- Calitatea si performanta fonica a profilelor – Este de preferat sa identificam profile de calitate pentru ferestre. In caseta tehnica a fiecarui model de profil, se vor regasi si date cu privire la nivelul de izolare fonica ferestre. De regula, cu cat profilul este produs cu mai multe camere interioare, cu atat nivelurile de izolatie impotriva zgomotului si protectie termica sunt mai ridicate;
- Nivelul de izolare fonica a sticlei – Cum spatiul ocupat de partea vitrata a ferestrelor este preponderent, sticla trebuie sa fie selectata din cea mai buna categorie. Datortia structurii compacte a acestui material, efectul de izolare fonica la nivelul sticlei este de la bun inceput unul eficient.Cu toate acestea, sunt necesare cel putin 2 foi din sticla, cu aer intre ele, pentru a obtine confort fonic;
- Performanta oferita de feronerie pentru etansare – Deschiderea ferestrelor este importanta pentru confort in utilizare. In plus, presiunea la inchiderea pe toc si etanseitatea trebuie sa fie suficienta, astfel incat zgomotul sa nu patrunda. Doar cu o feronerie de calitate se obtine o buna izolare fonica ferestre. Atat timp cat ati ales deja profile de calitate, sunt sanse bune ca feroneria sa aiba aceleasi performante. Niciun producator de ferestre nu va risca sa foloseasca feronerie slaba calitativ;
- Tipul si numarul de garnituri montate pe toc si canate – Sistemul de garnituri joaca un rol deosebit in controlul izolarii fonice la nivel de canat. Prin manevrari repetate, garniturile sunt cele care trebuie sa mentina etansarea fata de mediul exterior. Asta inseamna, simultan, zgomot si patrunderea de aer rece sau cald. Cu un sistem triplu de garnituri, care se monteaza pe un profil specializat in atenuare fonica si protectie termica, aveti siguranta unui rezultat optim cand urmariti o izolatie fonica ferestre impecabila;
- Izolarea fonica la montaj – Golul tehnic intre rama ferestrei si pereti este un spatiu critic pentru buna izolare acustica a ferestrelor. Acest spatiu va fi atent umplut cu materiale specializate in izolarea fonica si termica. Se foloseste, de regula, o spuma expandabila, care are capacitatea de a umple complet un spatiu limitat. Acest lucru inseamna ca distanta dintre tocarie si pereti trebuie sa fie in normele prevazute de producatorul de spuma. Daca spatiul este prea mare, atunci efectul de izolare fonica va fi unul deficitar.
Avantaje izolare fonica ferestre
Consolidarea confortului locativ sau lucrativ se bazeaza, in principal, pe obtinerea unei insonorizari eficiente. Cum ferestrele ocupa un spatiu generos in peretele exterior al incaperii, izolarea fonica a ferestrelor este mai mult decat necesara.
Printre avantajele care se obtin, odata cu montarea unor ferestre cu factor fonoizolant ridicat, amintim:
- Relaxare din punct de vedere al stresului provocat de zgomotul exterior;
- Folosirea la orice ora a incaperilor pentru activitati care necesita concentrare;
- Crearea unui spatiu propice pentru dezvoltarea copiilor;
- Pastrarea confidentialitatii discutiilor, in cazul incaperilor situate la parter;
- Sustinerea starii de sanatate pentru persoanele care necesita liniste.
Principalele tipuri de geamuri folosite pentru izolarea fonica ferestre
O fereastra asigura atat protectie termica, cat si fonica. Dupa cum am aratat deja, este necesar ca sticla fiecarui canat sa fie montata pe un suport stabil, rigid si durabil, indiferent de profilul utilizat si materialul din care este fabricat.
Care sunt principalele materiale pe care le putem folosi? Printre cele mai frecvent folosite, regasim:
Ferestre PVC
Cu ferestrele construite pe structura din PVC, succesul fonoizolarii va fi garantat. Chiar si cu cea mai redusa adancime de profil PVC, se poate monta un pachet format din doua foi de sticla.
Cu atat mai mult, cand nivelul de zgomot este unul ridicat, veti opta pentru alegerea unui profil cu adancime maxima. Acesta ofera suficient spatiu pentru incarcarea unui sistem de sticla fonoizolatoare format din trei foi de sticla. Diferenta intre cele doua variante este semnificativa.
Ferestre aluminiu
Potentialul acestor ferestre este considerat superior la nivel de structura, formata din toc si canate. Aluminiul are capacitatea de a stopa mai eficient zgomotul, insa performanta totala va fi oferita tot de panourile din sticla folosite.
In mod asemanator, cu cat selectati un profil cu mai multe camere de aer, cu atat acesta va fi mai adanc, lasand spatiul pentru o vitrare de tip tripan. Alternarea grosimii foilor din sticla si folosirea unei folii speciale fonoizolatoare pe sticla din exterior, conduc la cea mai buna izolatie fonica ferestre.
Ferestre din lemn
Aceste tip de ferestre este preferat in locatii in care zgomotul nu este o problema persistenta. De regula, casele de vacanta retrase, sau chiar si cele aflate in zone cu trafic redus, pot fi dotate cu astfel de ferestre din lemn pentru a pastra, printre altele, si autenticitatea zonei.
In aceasta situatie, se va folosi o singura foaie din sticla, cu precizarea ca grosimea acesteia ar trebuie sa fie de cel putin 6 mm. Avand aceasta grosime si un sistem de inchidere performant, bazat pe feronerie calitativa si garnituri montate pe canturi, se poate atinge un nivel bun pentru izolare fonica ferestre.
Care este pretul pentru izolarea fonica a ferestrelor?
Inainte de orice, trebuie sa stabiliti nivelul zgomotului exterior. De ce? Pentru ca doar printr-o masurare eficienta, cu aparatura specializata, puteti stabili impactul fonic si, in acelasi timp, asigura ca investiti in ferestre dotate cu un sistem eficient de izolare fonica.
Costurile generale pentru realizarea unor ferestre capabile sa izoleze fonic sunt influentate de factori, precum:
- Calitatea si adancimea profilului din care este fabricata fereastra;
- Calitatea si grosimea foilor din sticla, ce compun pachetul pentru vitraj;
- Accesorizarea foilor de sticla cu pelicule speciale, fonoizolante;
- Numarul de foi de sticla, ce compun pachetul termo si fonoizolant;
- Dimensiunea canatelor si numarul acestora.
Un rezultat optim implica materiale de calitate. Pentru a consultatie exacta, va sfatuim sa solicitati consultanta profesionala.
De ce sa optam pentru o izolare fonica ferestre?
Cand linistea este perturbata de zgomotul exterior, avem de a face cu o problema greu suportabila. Cand acesteia i se adauga si racoarea si caldura exterioara, atunci problemele se intensifica. Chit ca vorbim de probleme fonice sau termice, solutia de baza este aceeasi, respectiv o buna izolare care sa le combata in mod eficient.
Rezolvarea acestor nemultumiri ne este la indemana, pe piata existand o gama larga de produse si materiale care sa ofere rezultate optime pentru combaterea zgomotului:
- Atenuarea semnificativa sau totala a deranjului sonor din aproape orice sursa exterioara;
- Anularea riscului vanzarii unei proprietati valoroase din pricina zgomotului;
- Cresterea valorii proprietatii datorita izolatie fonice a ferestrelor;
- Diversificarea activitatilor posibile in cazul cladirilor sau spatiilor comerciale.
Asadar, speram ca articolul prezent sa va fie de folos in viitoarea lucrare de izolare fonica ferestre. Retineti, pentru orice nelamurire, apelati cu incredere la o echipa de specialitate, care sa va indrume spre alegerea potrivita propriului context.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.