Acoperis plat

acoperis plat

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Alegerea unui acoperis plat devine din ce in ce mai pronuntata, dat fiind ca este o solutie eficienta, cu o popularitate ascendenta. Versatilitatea acoperisului lasa loc liber personalizarii casei, diferite modele pentru realizarea acestuia fiind disponibile pe piata la momentul actual.

In articolul ce urmeaza va prezentam aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul alegerii unui acoperis plat, atingand puncte importante, precum problema drenajului apei, motivele principale de alegere ale unui acoperis plat, diferenta dintre acesta si un acoperis inclinat, caracteristici tipice acestui model, dar si costuri de realizare.

Ce este un acoperis drept?

Spre deosebire de un acoperis in o apa, suprafata unui acoperis drept este aproape perfect verticala. De ce aproape perfect verticala? Pentru ca o inclinatie foarte usoara este necesara pentru a putea ajuta la scurgerea apei de pe acoperis.

In cea mai mare proportie, acest model de acoperis se preteaza pentru blocuri sau pentru cladirile de birouri. Totusi, acestea sunt perfect functionale si in cazul caselor, garajelor sau a altor tipuri de constructii.

acoperisuri plate pentru case si blocuri

De ce este necesara hidroizolarea?

Desi, dupa cum spuneam anterior, un acoperis plat este prevazut cu o usoara panta, adesea, apa nu se scurge in totalitate si poate reprezenta un pericol pentru intreaga constructie.

Pentru a rezolva aceasta problema, constructorii si inginerii au dezvoltat noi tehnologii care previn infiltratiile de apa. Asadar, din acest punct de vedere, hidroizolarea ajunge sa fie absolut necesara in cazul acoperisurilor drepte.

In plus, sistemele de hidroizolatie pentru acoperis eficiente nu doar ca vor impiedica apa sa se infiltreze in interiorul cladirii, dar vor permite eliminarea vaporilor si vor proteja impotriva condensului.

impermeabilizare acoperis cu vopsea poliuretanica

Pentru ce tip de constructii se preteaza acoperisul drept? 

In principiu, un acoperis plat se poate monta pe orice tip de constructie, fiind o solutie versatila si extrem de performanta. Iata, totusi, care sunt principalele tipuri de constructie pentru care se preteaza un astfel de acoperis:

 • Pentru blocuri: Aproape ca nu exista bloc in Romania cu un alt tip de acoperis decat cel drept. In principiu, acest lucru se datoreaza faptului ca acoperisurile plate permit eficientizarea spatiului de la ultimul etaj;
 • Pentru case: Dupa cum spuneam, din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari opteaza pentru un astfel de acoperis atunci cand construiesc case. Principalul motiv al acestei alegeri il reprezinta costurile reduse, in comparatie cu alte tipuri de acoperis;
 • Pentru garaj: In ceea ce priveste garajele, acoperisurile plate reprezinta o varianta foarte economica;
 • Pentru alte constructii: Teoretic, acoperisul drept se potriveste cu orice tip de constructie. Acesta a fost folosit inca din antichitate, fiind dezvoltat constant, astfel ca se va putea integra cu aproape toate stilurile arhitecturale.
amenajare terasa pe acoperis plat

Caracteristici privind calitatea

In primul rand, trebuie sa stiti ca cel mai important aspect al unei constructii este reprezentat de calitate. O calitate superioara va creste durata de viata a investitiei, in timp ce o calitate indoielnica va atrage in timp costuri suplimentare de intretinerea si posibile reparatii.

In realitate, constructorii care opteaza la inceput pentru lucrari ieftine, ajung sa cheltuiasca mult mai multe resurse financiare in primii 5 ani, decat daca ar fi facut o investitie calitativa de la bun inceput.

Asadar, pentru a va asigura ca veti beneficia de un acoperis plat de calitate, iata care sunt caracteristicile pe care ar trebui sa le aveti in vedere:

 • Hidroizolare: Infiltratiile de apa sunt un semn clar ca acoperisul are probleme. Totusi, in momentul in care veti descoperi infiltratiile, nu doar acoperisul va avea nevoie de reparatii, ci mult mai multe elemente ale constructiei. Asadar, asigurati-va de la bun inceput de faptul ca acoperisul este foarte bine izolat. Pentru aceasta, folositi solutii de hidroizolare eficiente si de foarte buna calitate; 
 • Izolare termica: Pe termen lung, un acoperis bine izolat termic poate reduce considerabil consumul de energie al cladirii. Colaborati cu constructorul acoperisului pentru a monta, de asemenea, un sistem de termoizolare. Veti observa, cu siguranta, cum costurile investitiei se vor amortiza in primii ani de utilizare;
 • Panta: Asa cum spuneam, chiar si un acoperis drept are nevoie de o anumita panta pentru a putea ajuta la drenarea apei. Asigurati-va de faptul ca atat proiectantul, cat si constructorul, respecta acest aspect tehnic al constructiei;
 • Elasticitate: Indiferent ca este vorba despre un bloc, o casa sau alt tip de constructie, acestea se vor misca, iar schimbarea pozitiei poate deteriora acoperisul. Materialele folosite ar trebui sa fie suficient de elastice pentru a suporta aceste actiuni.
cladire sau bloc cu acoperis plat

Care este pretul unui acoperis plat?

In primul rand, dupa cum spuneam mai sus, pretul nu ar trebui niciodata sa afecteze calitatea. In special in lucrarile de constructie, preturile ar trebui sa reflecte o munca bine efectuata si sa garanteze rezistenta si masurile de siguranta.

In ceea ce priveste pretul unui acoperis plat, tarifele practicate de firmele specializate variaza in functie de mai multi factori. Astfel, se va tine cont de dimensiunea si complexitatea acoperisului, de materialele folosite si de eventualele accesorii sau tipuri de izolatie folosite.

Cel mai indicat mod de a calcula bugetul viitorului dumneavoastra proiect este acela de a contacta o echipa de profesionisti. Impreuna cu acestia, veti putea stabilii detaliile tehnice ale investitiei, necesarul de materiale si, cel mai important, sumele concrete pe care le veti cheltui.

Acoperis plat sau inclinat?

Alegerea unui acoperis plat in detrimentul unuia traditional (inclinat), trebuie sa tina cont de mai multi factori. Iata cateva aspecte de care va trebui sa tineti cont inainte de a face o astfel de alegere:

 • Zapada: Zona in care se afla constructia este intr-o zona montana? Daca da, cantitatile mari de zapada vor fi blocate pe acoperis si vor crea probleme pentru structura de rezistenta a constructiei;
 • Precipitatii: De asemenea, acumularile de apa reprezinta, poate, cea mai mare problema a acoperisurilor plate. In cazul in care constructia se afla intr-o locatie cu climatic predominant ploios, este indicat sa optati pentru un acoperis inclinat;
 • Urbanism: In anumite comunitati, planurile urbanistice ii obliga pe dezvoltatori sa mentina un aspect clasic, utilizand un acoperis inclinat. Pentru a putea monta un acoperis iesit din aceste norme, va fi necesar sa aplicati pentru modificarea PUZ-lui.

Pentru a putea determina daca proiectul dumneavoastra poate suporta un astfel de acoperis, va sfatuim sa discutati cu o firma specializata. Acestia vor evalua situatia si va vor oferi consultanta cu privire la tipul de acoperis potrivit.

terasa cu acoperis drept

De ce sa optam pentru aceasta forma de acoperis?

Un acoperis plat este, cu siguranta, unic, iar caracteristicile acestuia, dupa cum am mentionat, il fac extrem de eficient din mai multe puncte de vedere. Iata doar cateva dintre motivele pentru care trebuie sa optati pentru aceasta forma de acoperis:

 • Costuri: Acoperisurile drepte necesita mai putine materiale si, de asemenea, sunt mai usor de realizat, in comparatie cu cele inclinate. Astfel, atat costurile de achizitie, cat si cele de manopera, sunt mult mai scazute;
 • Proiectare: Avand in vedere lipsa unei structuri complexe, acoperisul plat se proiecteaza foarte usor. De asemenea, acest aspect reduce timpul de executie al proiectului;
 • Spatiu: Cu ajutorul unui astfel de acoperis, veti eficientiza cu 100% spatiul din interiorul constructiei. In timp ce acoperisurile traditionale pot forma cel mult mansarde, cele drepte vor ajuta la constructia unui adevarat etaj suplimentar.

Asadar, daca planuiti sa inchideti constructia cu o solutie rapida si eficienta, va recomandam sa explorati ideea montarii unui acoperis drept. Asigurati-va, totusi, ca respectati normele de calitate si apelati intotdeauna la serviciile unei echipe de profesionisti.

Acestea fiind, spuse, speram ca in acest articol am reusit sa raspundem tuturor intrebarilor dumneavoastra. Daca, insa, mai aveti nevoie de informatii, apelati cu incredere la o echipa specializata in operatiuni de montare a acoperisurilor.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.