- Categorii: Scari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Realizare unor scari exterioare poate fi destul de complicata. De la alegerea modelului si pana la etapele de montare, toti acesti factori pot influenta calitatea proiectului in mod considerabil. Totusi, avand la indemana informatiile necesare, cu siguranta proiectul se va transforma intr-un real succes.
De aceea, in cele ce urmeaza ne-am propus sa va prezentam un ghid complet in care sa gasiti informatiile necesare de care veti avea nevoie pe parcursul lucrarilor de realizare a scarilor de exterior.
Printre altele, vom discuta despre materialele potrivite, criteriile de care trebuie sa tineti cont, precum si etapele de montare a scarilor exterioare, explicate pas cu pas.
Ce sunt scarile exterioare?
In principiu, scarile exterioare fac legatura intre sol si parterul inalt sau etajele unei constructii. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, scarile exterioare pot avea mai multe forme si dimensiuni, fiecare avand particularitati, mai mult sau mai putin, potrivite anumitor proiecte.
Care sunt elementele constituente ale scarilor exterioare?
Indiferent daca este vorba despre scari exterioare sau scari interioare, partile componente ale acestora sunt, in general, aceleasi. Asadar, iata din ce este formata o scara:
- Treapta: Treptele sunt cele mai cunoscute elemente ale unei scari de exterior. Acestea faciliteaza tranzitul pe scara, fiind componentele orizontale pe care punem piciorul.
- Contratreapta: Este elementul vertical al unei trepte, oferindu-i acesteia suport. De asemenea, poate fi considerat un element de siguranta, deoarece impiedica eventuale alunecari.
- Rampa: Reprezinta partea componenta pe care sunt aplicate treptele si determina, de asemenea, unghiul de inclinare al scarii. O rampa ar trebui sa aiba maxim 18 trepte in cazul constructiilor comerciale si 16 trepte in cazul celor rezidentiale.
- Podest: Este acea platforma orizontala, care face legatura dintre doua rampe si asigura, totodata, un spatiu de odihna pentru persoanele care utilizeaza scara. Adesea, podestul este amplasat la jumatatea scarii sau intre nivele.
- Vang: Reprezinta, pe scurt, grinda de sustinere a scarilor. Scarile pot avea un vang sau mai multe, putand fi aplicat fie central, fie pe margine.
- Balustrada: Element de siguranta, dar si de sprijin pentru persoanele care tranziteaza scara. Inaltimea optima a balustradelor este intre 80 si 110 cm.
- Mana curenta: Poate fi amplasat fie pe balustrada, fie pe perete si reprezinta, in acelasi timp, un punct de sprijin, dar si un element de decor.
De ce trebuie sa tinem cont in planificarea scarilor exterioare?
Constructia unei scari exterioare poate parea o lucrare usoara. Cu toate acestea, planificarea proiectului trebuie sa tina cont de anumite criterii de siguranta. Iata ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand planificati o astfel de lucrare:
- Numarul maxim de trepte pe fiecare rampa:
- Cladiri industriale: 18;
- Cladiri rezidentiale: 16;
- Treptele scarii trebuie sa respecte:
- In general: 2h + l = 62 – 64 cm;
- Scarile exterioare din spatii publice: h = max. 15 cm;
- Lungimea unei rampe:
- Max. 10 m, pentru pante mai mici de 5%;
- Max. 6 m, pentru pante mai mari de 5%;
- Unghiul recomandat de inclinatie al unei rampe:
- Max. 15°, pentru denivelari de max. 20 cm;
- Max. 10°, pentru denivelari mai mari de 20 cm;
- Max. 8°, pentru persoanele cu dificultati de mers;
- Inaltimea de siguranta a balustradelor: 0,80 – 1,10 cm;
- Latimea recomandata a rampelor: 1 m;
- Finisajele (materialele de acoperire) scarilor trebuie sa nu permita alunecarea / accidentarea;
- Latimea libera a podestelor trebuie sa fie cel putin egala cu latimea celei mai late rampe cu care se intersecteaza.
Care este rolul scarilor exterioare?
In principiu, rolul unei scari exterioare este acela de a facilita tranzitul intre doua sau mai multe etaje. Totusi, acestea pot deservi pentru mai multe scopuri, dupa cum urmeaza:
- Acces separat pe fiecare nivel
Deseori, pentru a salva spatiul din interior (parter, etaje, etc.) destinat, in general, casei scarilor, constructorii prefera montarea scarilor de exterior. In plus, acestea asigura accesul separat pe fiecare nivel, delimitand astfel parterul de restul etajelor.
- Inaltarea constructiilor
De foarte multe ori, dezvoltatorii imobiliari opteaza pentru construirea unor etaje suplimentare, care nu au fost prevazute in proiectul initial. In acest caz, deoarece casa scarilor nu permite montarea unei scari interioare, cea mai buna solutie este montarea unei scari de exterior.
- Iesire de urgenta
In anumite situatii, pentru a modifica rolul unei constructii, din cladire rezidentiala in cladire comerciala, este posibil ca autoritatile sa solicite montarea unei iesiri de urgenta. In astfel de situatii, cea mai eficienta varianta o reprezinta scara exterioara.
- Scari individuale
Exista situatii in care scarile nu se afla deloc in conexiune cu o cladire. Un astfel de exemplu este cazul curtilor cu teren abrupt (la munte, de exemplu), acolo unde scarile pot facilita circulatia chiar si in afara casei.
Tipuri de scari exterioare
Dupa cum spuneam la inceputul materialului, exista mai multe tipuri de scari exterioare. In general, acestea se clasifica in functie de forma sau de materialul din care sunt construite, astfel:
In functie de forma
Pentru a putea respecta normele legale in vigoare, scarile de exterior au, in general, urmatoarele forme standard:
Scara exterioara dreapta
De sus pana jos, scara exterioara dreapta se poate distinge prin faptul ca nu isi modifica directia. Principalul avantaj al acestui tip de scara il reprezinta usurinta cu care se realizeaza. Totusi, nu este eficienta in cazul cladirilor cu mai mult de doua etaje.
Scara exterioara in spirala
Scara exterioara in spirala, sau elicoidala, nu doar ca este eficienta, ci si foarte estetica. In general, treptele acesteia se rotesc in jurul unui ax central, formand iluzia unei cochilii de melc. Desi sunt eficiente in spatiile inguste, unghiul de inclinatie fiind mai mare, circulatia pe astfel de scari este mai greoaie, comparativ cu alte tipuri de scari.
Scara exterioara curbata
Scara exterioara curbata este o adevarata bijuterie arhitecturala. Totusi, complexitatea acesteia atrage anumite aspecte pe care ar trebui sa le aveti in vedere. In primul rand, aceasta este mult mai greu de proiectat, dar si de montat, ceea ce face ca costurile pentru fabricarea unei astfel de scari sa fie mult mai mari.
Scara exterioara cu doua rampe
Scara exterioara cu doua rampe este utilizata in cazul constructiilor cu mai mult de doua nivele, sau in cazul acelora cu etaje inalte. Aceasta poate fi dreapta, in forma de U, de L s.a.m.d. In general, se poate recunoaste prin faptul ca cele doua rampe sunt unite de un podest.
Scara exterioara in forma de U
Scara exterioara in forma de U face parte din categoria celor cu mai multe rampe. Acestea, dupa cum spuneam, sunt unite printr-un podest, iar rampele sunt dispuse in directii opuse, formandu-se o rotatie de 180 de grade.
In functie de material
Pentru a asigura rezistenta, dar si eficienta, adesea, materialele recomandate de constructie a unor scari de exterior sunt:
Scara exterioara din lemn
Lemnul este unul dintre cele mai disponibile materiale naturale si, din acest motiv, sunt, poate, cea mai utilizata solutie pentru amenajarea scarilor exterioare. In plus, in functie de esenta lemnului, proiectul ar putea rezista cu succes chiar si peste 100 de ani, cu intretinere minima.
Scara exterioara din beton
In ceea ce priveste betonul, principalele beneficii sunt accesibilitatea din punct de vedere al costurilor, rezistenta la stresul mecanic, precum si posibilitatea de personalizare a modelului. Mai mult decat atat, scarile exterioare din beton nu au nevoie de tratamente speciale si pot fi finisate cu mai multe tipuri de materiale.
Scara exterioara din metal
Metalul este folosit de sute de ani in constructii. Chiar si scarile din beton au nevoie de armatura din fier pentru a creste rezistenta. Asadar, scarile exterioare din metal se bucura de foarte multe avantaje, printre care si elasticitate, rezistenta sau usurinta de prelucrare. De asemenea, exista mai multe tipuri de metale din care veti putea alege, astfel ca scarile metalice se pot adapta oricarui buget.
Scara exterioara din fier forjat
Fierul forjat este fierul in forma sa naturala, prelucrat de un fierar. Acesta nu necesita preparare chimica, ceea ce scade foarte mult costul de achizitie. Scarile din fier forjat sunt, in general, cea mai accesibila varianta a scarilor metalice.
Etape constructie si montaj scari exterioare
Etapele de realizare ale unei scari exterioare pot fi diferite, in functie de forma si materialul pe care le veti alege. Totusi, in anumite situatii, putem identifica pasi comuni de realizare. Plecand de la exemplul unei scari drepte, din lemn, iata care sunt pasii pe care o echipa de profesionisti ii va executa in procesul de fabricare si de montare:
Pasul #1: Realizarea proiectului
In cazul in care discutam despre o scara personalizata pentru un anumit proiect, vom efectua, in primul rand, masuratori pentru a determina dimensiunile si cotele de proiectare, precum si necesarul de materiale.
In cazul unei scari prefabricate universale, proiectul va respecta anumite cote general valabile pentru orice tip de constructie.
Pasul #2: Productia scarilor
Dupa stabilirea cotelor fiecarei piese a scarii, intreg procesul se va muta catre atelierul de productie, acolo unde un profesionist va debita fiecare piesa in parte. La final, piesele sunt atent verificate, pentru a respecta toate normele de siguranta.
Aceste piese includ toate elementele componente enumerate mai sus, impreuna cu structura de rezistenta a scarii.
Pasul #3: Turnarea fundatiei
Desi stalpii de rezistenta ai scarii se pot fixa direct in pamant, este mult mai recomandat ca fixarea sa se realizeze prin prindere, pe o fundatie din beton. Asadar, vom trece la turnarea fundatiei, respectand indicatiile din proiect.
Pasul #4: Montarea cadrului
Peste fundatie, vom incepe sa montam stalpii de rezistenta si intreg cadrul de sustinere al scarilor. In aceasta etapa, este important sa respectam unghiurile recomandate de proiectant. Astfel, stalpii de sustinere trebuie sa se afle intr-o pozitie perfect verticala, inainte de a fi fixati definitiv.
Dupa fixarea cadrului, daca proiectul prevede acest element, vom putea monta vangul central sau lateral.
Pasul #5: Instalarea treptelor
Folosind un boloboc, vom monta treptele pe rampa, fixandu-le doar atunci cand ne-am asigurat de nivelul perfect orizontal al acestora. De cele mai multe ori, treptele au un sistem de fixare prefabricat, detaliat in fisa tehnica.
Pasul #6: Montarea balustradelor
Ultimul pas il reprezinta montarea balustradelor si a mainii curente. Retineti faptul ca, desi acestea sunt facultative, reprezinta un foarte bun sistem de siguranta. Asadar, este indicat sa acordati atentie sporita si sa va asigurati ca niciunul dintre stalpii de sustinere ai acestora nu prezinta joc.
Dupa cum puteti observa, procesul este relativ simplu. Totusi, in realitate, lucrurile se pot complica foarte usor. In plus, in ceea ce priveste scarile, chiar si cea mai mica eroare poate avea efecte nedorite.
De aceea, recomandam tuturor persoanelor interesate de montarea scarilor exterioare, sa apeleze intotdeauna la un profesionist si sa nu efectueze aceste operatiuni in regim personal.
Este vremea un factor influentabil?
Cu siguranta, scarile exterioare sunt expuse mai multor factori care pot influenta durata de viata a acestora. Vantul, ploaia, praful, diferentele de temperatura sau chiar insectele, ori daunatorii pot afecta structura de rezistenta.
De aceea, este extrem de important ca, indiferent de tipul de scari exterioare pe care il veti alege, sa luati in calcul, inca de la bun inceput, masuri de preventie.
Cum sa intretinem scarile exterioare?
Pentru a putea preveni daunele din cauza vremii sau a insectelor, exista cateva metode prin care veti putea intretine scarile, cum ar fi:
- In cazul scarilor din beton, puteti opta pentru o finisare cu granit sau gresie de exterior, care va impiedica apa sa se infiltreze;
- In cazul lemnului, este indicat sa utilizati tratamente de ignifugare, precum si vopsea sau lac pentru finisare;
- In ceea ce priveste metalul, folositi un strat de solutie protectoare sau optati pentru zincarea pieselor.
In orice caz, ingrijirea corespunzatoare va creste media de viata a scarilor. Asigurati-va, in primul rand, de faptul ca materialele sunt protejate impotriva umiditatii si a infiltratiilor de apa.
Preturi scari exterioare
Pretul pentru realizarea unei scari exterioare, dupa cum probabil va imaginati, depinde de foarte multi factori. Materialul, complexitatea proiectului si chiar amplasarea acesteia pot conduce la un pret mic sau unul mai mare.
Cu toate acestea, este de preferat sa optati intotdeauna pentru calitate. O scara ieftina, de calitate indoielnica, va consuma, in timp, mai multe resurse financiare, prin reparatii, modificari sau procese de intretinere.
Asadar, cel mai indicat mod de a calcula bugetul pentru o astfel de lucrare, este sa apelati la o echipa de profesionisti care sa va faca o oferta concreta conform proiectului.
Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit in acest articol o parte din intrebarile pe care le-ati fi putut avea cu privire la scarile de exterior. Daca, totusi, mai aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa luati legatura cu un specialist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.