Scari exterioare din beton

scari din beton exterioare

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Motivul principal pentru care din ce in ce mai multi dezvoltatori aleg scari exterioare din beton este acela ca ofera intimitate intre etaje sau nivelurile unei constructii si, in acelasi timp, sunt foarte rezistente la conditiile meteorologie extreme.

Totusi, beneficiile unei astfel de scari sunt mult mai multe, dar le vom descoperi impreuna pe parcursul acestui material. 

Ce sunt scari exterioare din beton?

Scarile exterioare din beton sunt elementele de constructie care permit circulatia intre etaje dar, spre deosebire de cele interioare, separa complet nivelele, sporind, astfel, gradul de intimitate.

Adesea, acestea sunt utilizate pentru constructiile comerciale, acolo unde chiriasii sau beneficiarii au nevoie de acces separat in interiorul birourilor. De asemenea, scarile din beton pentru exterior sunt folosite si la constructia accesului catre o cladire sau locuinta, ori pentru a crea o rampa de circulatie.

Utilizarile acestora sunt foarte variate si sunt intalnite la tot pasul, lucru ce denota caracteristicile principale ale acestora: rezistenta la uzura si durabilitatea in timp.

Tipuri de scari exterioare beton

Betonul este unul dintre cele mai maleabile materiale de constructie. De aceea, specialistii in constructii au impartit scari exterioare din beton in mai multe categorii. Concret, scarile din beton se pot distinge fie in functie de modelul ales, fie in functie de amestecul de beton, astfel:

In functie de model

Daca intrebam un artist, acesta ar putea spune ca limitele din punct de vedere al formei nu exista. Totusi, arhitectii trebuie sa respecte anumite norme in privinta scarilor. De aceea, modelele standard de scara exterioara sunt:

Scara exterioara beton dreapta

Scarile drepte nu isi modifica directia. Acest lucru inseamna ca de jos pana sus nu vor exista deviatii de unghi. Adesea, astfel de scari se preteaza pentru a asigura accesul intre maxim doua nivele. 

Scara exterioara beton pe doua rampe

Rampele sunt elementele inclinate peste care se plaseaza treptele. Este recomandat ca numarul maxim de trepte pe o rampa sa fie 18 pentru cladirile industriale si 16 pentru cele rezidentiale. Scarile cu doua sau mai multe rampe pot fi drepte, in forma de U sau de L si sunt unite de un podest.

Scara exterioara beton in forma de U

Dupa cum ati vazut mai sus, scarile in forma de U sunt o subcategorie a scarilor cu doua sau mai multe rampe. Acestea se deosebesc prin faptul ca rampele sunt dispuse in directii opuse, formand o rotatie de 180 de grade. A nu se confunda, totusi, cu scarile elicoidale sau curbate.

Scara exterioara beton curbata

Scarile curbate sunt considerate a fi elemente de constructie foarte aspectuoase. Totusi, realizarea acestora este mult mai complicata, in comparatie cu alte modele de scari si, de aceea, manopera este mult mai costisitoare.  

scari exterioare din beton cu rampe multiple

In functie de tipul de beton

Daca am stabilit forma pe care o va avea viitoarea scara, trebuie sa discutam  despre tipul de beton pe care il veti utiliza in proiect. Asadar, iata din ce variante veti putea alege:

Scari din beton prefabricate

Scari exterioare beton prefabricate pot reprezenta solutia economica, atunci cand construiti intregul proiect in functie de cotele acestora.  Dezavantajul, dupa cum va puteti da seama, este lipsa de personalizare.

Asadar, in cazul scarilor prefabricate nu veti putea dicta dumneavoastra aspecte precum calitatea sau densitatea betonului folosit, forma sau numarul de trepte. 

Scari din beton turnat

Scara exterioara beton turnat va permite sa controlati absolut toate aspectele legate de proiect. Asadar, desi poate fi mai greu de realizat, aceasta reprezinta optiunea ideala daca va doriti o scara unica.

Totusi, costurile pentru realizarea unei scari turnate sunt mult mai mari. Veti avea nevoie de un proiectant, de o echipa mai mare de constructori, va trebui sa realizati cofrajul, s.a.m.d.

scara din beton prefabricat

Cu ce material putem sa imbracam scarile din beton?

Avantajul cel mai mare al persoanelor care opteaza pentru scari exterioare din beton este acela ca isi pot decora proiectul in nenumarate moduri. Betonul este un material extrem de versatil si lucreaza foarte bine in combinatie cu orice alt material.

Iata care sunt cele mai indicat solutii de placare a scarilor exterioare, luand in considerare faptul ca acestea vor fi expuse unor conditii meteorologice mai putin favorabile:

Gresie de exterior

Gresia de exterior este cea mai des utilizata solutie pentru imbracarea scarilor exterioare. Placile de gresie pentru exterior sunt proiectate astfel incat sa reziste conditiilor meteorologice extreme, dar si impactului. Aceasta este, poate, cea mai eficienta solutie din punct de vedere calitate – pret.

Granit sau marmura

Desi sunt materiale care aplica greutate pe structura scarilor, granitul si marmura sunt extrem de durabile si nu se distrug cu usurinta. In plus, acesta vor actiona drept un strat suplimentar de izolare, protejand scarile din beton impotriva apei. De asemenea, aceasta solutie va creste si valoarea imobilului.

Piatra decorativa

Piatra are avantajul ca este un material natural. De aceea, din punct de vedere al costurilor de achizitie, aceasta poate fi o varianta extrem de economica. Totusi, nu se bucura de o rezistenta foarte buna si poate crapa sub actiunea mai multor factori.

scara din beton imbracata cu piatra naturala

Avantaje si dezavantaje scari exterioare din beton

Betonul este cu siguranta varianta cea mai populara pentru construirea unor scari exterioare din beton. Totusi, trebuie sa stiti ca, desi are proprietati foarte avantajoase, acesta poate avea si o serie de dezavantaje. 

Avantaje

Iata caracteristicile care au facut din beton un material atat de popular pentru realizarea scarilor:

  • Versatilitate

Betonul are ca principal avantaj faptul ca este extrem de usor de modelat. Mai mult decat atat, dupa cum ati vazut mai sus, veti putea fie construi scara de la zero, fie veti putea opta pentru o scara prefabricata, gata de montat.

  • Rezistenta

Din aproape orice punct de vedere, scarile din beton sunt rezistente. Acestea sunt ferite de foc, nu se crapa sau darama din cauza stresului mecanic si pot suporta greutati foarte mari.

  • Pret

De cele mai multe ori, betonul este cea mai economica solutie pentru realizarea proiectelor imobiliare. In plus, ingredientele pentru acest compozit sunt disponibile in aproape orice magazin de specialitate din lume. 

Dezavantaje

Betonul are, totusi, si parti mai putin bune. Iata care sunt acestea:

  • Rigiditate

Spre deosebire de lemn sau de metal, rezistenta la tractiune a betonului este relativ scazuta. Astfel, acesta se poate fisura in urma miscarilor casei sau a presiunii aplicate pe acestea.

  • Greutate

Betonul este mult mai greu, comparativ cu alte solutii. De cele mai multe ori, o scara exterioara beton se poate monta doar pe o baza solida (fundatie). De asemenea, inginerul structurist va trebui sa se asigure ca aceasta nu afecteaza structura de rezistenta a casei.

scara din beton la exterior pentru conectare niveluri

Etape de realizare

Realizarea unei scari exterioare din beton este un procedeu solicitant, care necesita cunostinte aprofundate in domeniul materialelor, dar si al constructiilor, in general. De asemenea, etapele se diferentiaza in functie de solutia pentru care veti opta, astfel:

Realizarea scarilor turnate din beton

In ceea ce priveste scarile turnate, care permit beneficiarului sa personalizeze proiectul, trebuite urmate urmatoarele etape de realizare:

Pasul #1: Proiectarea

Dupa cum spuneam in descrierea de mai sus, inainte de a putea realiza efectiv scara, va fi necesar sa apelati la un arhitect pentru a realiza proiectul unei astfel de scari.

Pasul #2: Realizarea fundatiei

Fundatia va prelua mare parte din greutatea scarilor din beton si va transfera acea presiune mai departe in pamant. Grosimea fundatiei depinde foarte mult de forma si marimea scarii, de aceea, va trebui sa respectati recomandarile specialistilor.

Partea #3: Montarea cofrajului

Veti realiza cofrajul din lemn, in interiorul caruia trebuie introdus fierul beton. Inainte de a trece la pasul urmator, asigurati-va ca ati respectat cu strictete cotele din proiect si ca modelati corect forma scarii.

Pasul #4: Turnarea betonului

In final, daca totul este in regula, puteti proceda la turnarea betonului. Este recomandat sa folositi un vibrator pentru a distribui betonul in mod uniform. Odata ce betonul s-a uscat, veti putea indeparta corajul si proceda la finisarea scarilor.

Montarea scarilor prefabricate

Inainte de a discuta despre montaj, este important sa mentionam cateva aspecte legate de achizitionarea scarilor prefabricate din beton. Astfel, asigurati-va ca dimensiunile scarii corespund cu cele ale constructiei unde urmeaza sa fie instalate. 

Iata ce veti avea de facut dupa transportarea modulelor de scara pe santier:

  1. Asemenea scarilor din beton turnat, realizati o fundatie din beton;
  2. Folosind o macara, aduceti scara in pozitia in care urmeaza sa o montati;
  3. Verificati nivelul scarii (treptele trebuie sa fie perfect orizontale) folosind un boloboc;
  4. Fixati scara in pozitie, folosind elementele de prindere puse la dispozitie de producator;
  5. Daca este cazul, procedati la instalarea balustradelor.

Atentie! In ambele cazuri, siguranta dumneavoastra este mult mai importanta. Apelati intotdeauna la echipe de profesionisti si nu alegeti varianta de a monta scarile in regim personal.

scari din beton turnat la exterior pentru intrare in casa

Tarif scari exterioare din beton

Dupa cum ati vazut, etapele de realizare si de montare ale scarilor din beton nu sunt deloc usoare. Totusi, desi ati putea fi tentat sa credeti ca acestea costa mai mult, comparativ cu alte solutii sau materiale, trebui sa stiti ca, in realitate, scarile din beton sunt o solutie foarte economica.

Din punct de vedere al manoperei, pretul pentru realizarea sau montarea unei scari exterioare din beton poate varia in functie de complexitatea proiectului, dimensiunea scarii, etc. 

Pentru a putea afla costul propriului proiect, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti. Nu doar ca acestia va pot face o oferta personalizata, dar va si pot ajuta sa stabiliti bugetul pentru achizitionarea materialelor.

Asadar, indiferent daca veti alege scari turnate sau scari prefabricate, retineti faptul ca betonul are, poate, cel mai bun raport calitate – pret. Acestea fiind spuse, daca aveti intrebari suplimentare, va invitam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.