Scari exterioare din lemn

scari exterioare din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Adeseori, solutia ideala pentru eficientizarea spatiului exterior este prin alegerea unor scari exterioare din lemn. Totusi, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, scarile exterioare, indiferent de materialul din care sunt fabricate, pot fi de mai multe tipuri. 

Alegerea potrivita in ceea ce priveste forma si materialul poate fi destul de dificila, tocmai de aceea, am creat un ghid care sa va vina in ajutor. In articolul ce urmeaza va prezentam aspectele necesare de care sa tineti cont, asigurandu-va, astfel, ca faceti alegerile corecte.

Ce sunt scarile exterioare din lemn?

Cand discutam despre scari din lemn exterioare, ne referim la acele scari plasate in exteriorul casei sau cladirii, care asigura accesul intre doua sau mai multe etaje si, dupa cum numele sugereaza, materialul principal din care sunt fabricate este lemnul.

Tipuri de scari din lemn

Dupa cum mentionam inca de la bun inceput, scarile exterioare pot fi de mai multe feluri. In principal, in ceea ce priveste scarile construite din lemn, acestea se pot clasifica in functie de forma, dar si in functie de esenta lemnului.

scara lemn pentru exterior casa

In functie de forma

Scara exterioara lemn poate lua mai multe forme. In general, in ceea ce priveste aspectul, desi „cerul este limita” (limitarile fiind dictate de imaginatie), arhitectii si constructorii clasifica scarile in urmatoarele categorii:

Scara exterioara lemn dreapta

Scara dreapta se recunoaste prin faptul ca nu schimba sub nicio forma directia. Fara doar si poate, acest tip de scara exterioara este cel mai des intalnit in constructiile din Romania, atat in cele rezidentiale, cat si comerciale.

Scara exterioara lemn in spirala

Scara spirala este ideala in ceea ce priveste economia de spatiu. Treptele acesteia se rotesc in jurul unui stalp de sustinere central, forma elicoidala oferind, in acelasi timp, un aspect unic. 

Scara exterioara lemn in forma de U

Scara in forma de U face parte din categoria scarilor cu doua sau mai multe rampe. Aceasta consta, in mare parte, in doua planuri de scari, dispuse in directii opuse, a caror legatura ia forma unei platforme orizontale. Asemenea scarilor in spirala, acestea eficientizeaza spatiul, in special in constructiile extinse.

Scara pe vang 

Scara pe vang se deosebeste prin faptul ca treptele sunt sustinute de un stalp central. Acest tip de scara lemn exterior este extrem de versatil si poate lua, la randul sau, toate formele enumerate mai sus.

Scara pe doua rampe

Scara cu doua rampe poate fi dreapta, in forma de L sau de U. Rampa in sine reprezinta elementul inclinat al scarii, pe care sunt construite sau aplicate scarile. De cele mai multe ori, rampele sunt unite de un podest orizontal, care serveste drept spatiu de stationare intre etaje.

scari lemn pentru exterior

In functie de tipul de lemn

Lemnul are proprietati si caracteristici unice, care atrag, dupa sine, o serie de avantaje si dezavantaje. In ceea ce priveste constructia de scari exterioare din lemn, iata care sunt esentele recomandate de catre specialisti:

Scara exterioara din lemn de stejar

Putem spune ca lemnul de stejar este unul dintre cele mai faimoase materiale utilizate in constructii. Acesta face parte dintre esentele foarte rezistente si este folosit cu succes de sute de ani, chiar si pentru construirea structurilor de rezistenta a casei. 

In ceea ce priveste constructia de scari exterioare folosind acest material, trebuie sa stiti ca lemnul de stejar este foarte greu afectat de termite, daunatori sau chiar de conditiile meteorologie nefavorabile.

Scara din lemn de fag

Lemnul de fag este una dintre esentele cu proprietati elastice foarte bune, si, in acelasi timp, rezistente. De asemenea, fagul lucreaza foarte bine in raport cu materialele de finisare precum vopseaua, lacul sau chiar adezivul.

Cand vine vorba despre expunerea in exteriorul casei, este bine de stiut faptul ca fagul este un material absorbant. Astfel, acesta poate fi afectat de umezeala, ceea ce presupune o atentie sporita din partea dumneavoastra in ceea ce priveste intretinerea.

Scara din lemn de salcam

Desi nu se numara neaparat printre esentele nobile, lemnul de salcam se bucura de foarte multe avantaje. Unul dintre acestea este pretul. In general, salcamul este mult mai accesibil din punct de vedere al costului de achizitie.

In plus, acesta se prelucreaza foarte usor si este dens si rezistent, in acelasi timp. In privinta scarilor exterioare, este demn de notat faptul ca lemnul de salcam nu este afectat de umezeala si nu putrezeste cu usurinta.

Scara exterioara lemn din rasinoase

In primul rand, rasinoasele sunt pomi cu frunze in forma de ace (de exemplu: bradul, molidul sau pinul). Lemnul din rasinoase, comparativ cu cel din foioase, este, in general, mai moale si mai afanat. 

Din acest punct de vedere, lemnul din rasinoase este mai usor de prelucrat, ceea ce, implicit, scade costurile de manopera. Pe de alta parte, rasinoasele nu sunt la fel de rezistente si necesita ingrijire speciala.

scara exterioara din lemn pentru cabana

Cum se intretine lemnul?

In functie de esenta din care sunt construite, intretinerea unor scari exterioare din lemn poate fi mai usoara sau mai dificila. Iata cateva sfaturi de ingrijire si intretinere a lemnului.

In primul rand, trebuie sa luati in considerare faptul ca scarile din exterior sunt expuse unor conditii meteorologice speciale. Vara, acestea trebuie protejate impotriva razelor solare, primavara si toamna trebuie protejate de ploaie si umezeala, iar iarna de zapada si inghet.

Asadar, pentru a rezista mai bine in timp, o scara exterioara lemn are nevoie de urmatoarele:

  • Curatare regulata

Praful poate fi unul dintre inamicii invizibili ai lemnului. Particulele de praf care se depun pot afecta stratul de vopsea sau de lac de pe scara, iar, astfel, lemnul va fi direct expus daunatorilor sau apei.

  • Grunduirea

Grundul reprezinta protectia de baza a scarilor exterioare din lemn. Rolul acestui procedeu este acela de a astupa porii si asperitatile lemnului, dar, in acelasi timp, de a asigura o mai buna aderenta pentru substantele de protectie.

  • Lacuirea

Desi puteti opta pentru protejarea lemnului cu mai multe substante (bait sau lazura), lacul este cel mai des folosit. Acesta va proteja lemnul si, in egala masura, ii va oferi un aspect finit foarte placut.

  • Ignifugarea

Nu in ultimul rand, indiferent de esenta, lemnul poate lua foc foarte usor sau poate intretine un incendiu. Pentru a va proteja, solicitati echipei care a montat scara sa va ajute in aplicarea unui strat de substanta ignifuga pe intreaga suprafata a scarii.

Avantaje si dezavantaje scari exterioare din lemn

Constructia unei scari exterioare din lemn are diferite avantaje si dezavantaje. Majoritatea acestora deriva din proprietatile tipului de lemn utilizat in constructie, dar si a formei pentru care ati optat. 

Avantaje

Iata care sunt principalele avantaje ale unei scari din lemn exterioare si, implicit, motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o astfel de scara.

  • Versatilitate

Pe langa faptul ca puteti opta dintr-o gama variata de soiuri si esente de lemn, acesta poate fi modelat cu usurinta in functie de propriile cerinte. 

  • Rezistenta

Instalate de un profesionist, scarile din lemn pot rezista foarte bine in timp, chiar si cateva sute de ani. Totusi, acestea vor avea nevoie de ingrijire corespunzatoare.

  • Pret

In functie de esenta pentru care veti opta, lemnul poate fi mai accesibil din punct de vedere al pretului, in comparatie cu alte materiale.

  • Reparatii

Spre deosebire de alte materiale, in cazul unor daune, reparatiile se pot efectua mult mai usor si cu mai putine eforturi financiare. 

Dezavantaje

In ceea ce priveste dezavantajele, iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le aveti in vedere inainte de a alege o scara exterioara lemn.

  • Ingrijire

Lemnul poate fi usor afectat de termite, alti daunatori sau chiar de apa. Fara ingrijirea corespunzatoare, scara exterioara se va degrada intr-un timp foarte scurt.

  • Expunere la foc

Acest dezavantaj poate deriva din ingrijirea necorespunzatoare. Totusi, chiar si ignifugat, lemnul nu este complet ferit de foc. Procesul de ignifugare va incetini doar arderea.

montaj scari de exterior din fag sau stejar

Etape de realizare scari din lemn exterioare

Procesul de realizare scari exterioare din lemn este relativ complex si trebuie lasat in grija profesionistilor. De altfel, orice lucrare de constructie trebuie sa respecte anumite norme legale, iar din acest punct de vedere, nu recomandam nimanui sa efectueze astfel de lucrari in regim personal.

Iata, totusi, care sunt principalele etape de realizare a unei scari exterioare construite din lemn:

Pasul #1: Stabilirea proiectului

Vom incepe lucrarile prin a efectua masuratori la locul unde urmeaza sa instalam scara lemn exterior. Pe baza acestora, vom putea realiza proiectul de constructie si, in acelasi timp, vom putea stabili volumul de materiale necesar proiectului.

Pasul #2: Realizarea structurii de rezistenta

Dupa stabilirea proiectului, vom putea proceda la realizarea efectiva a structurii de rezistenta pe care va fi instalata scara din lemn. Astfel, stalpii de sustinere vor fi fixati fie pe un suport cadru, fie direct in pamant. 

Pasul #3: Montarea treptelor

Peste structura de rezistenta vom putea aplica rampa, peste care vom monta treptele din lemn. Vom face acest lucru folosind un boloboc, pentru a ne asigura ca acestea sunt dispuse perfect orizontal.

Atentie! Pentru scarile curbate, elicoidale sau cu forme complexe, realizarea treptelor poate fi destul de dificila. Inainte de debitarea lemnului, asigurati-va ca masuratorile sunt corecte.

Pasul #4: Instalarea balustradelor

Acest ultim pas este facultativ, dar extrem de recomandat pentru siguranta utilizatorilor scarii. De cele mai multe ori, balustradele sunt prevazute cu un sistem de prindere prefabricat, drept pentru care va trebui sa respectam instructiunile producatorului.

tratare scari din lemn pentru exterior

Tarif scari exterioare lemn

Desigur, pretul unei scari exterioare din lemn poate fi mai mic, in comparatie cu alte solutii sau materiale. Totusi, inainte de a discuta despre costuri, trebuie sa discutam despre eficienta.

In principiu, indiferent de materialul pentru care veti opta, acesta trebuie sa fie eficient in raport cu necesitatile si cerintele particulare ale investitiei. De aceea, este recomandat ca, inainte de a va hotari cu privire la o solutie pentru scari, sa consultati parerea unui specialist.

Trebuie, de asemenea, mentionat faptul ca tariful este variabil si se diferentiaza de la caz la caz, in functie de mai multi factori: dimensiune, forma, tipul de lemn, unghiul de inclinatie, etc. Cel mai bun mod de a obtine o oferta personalizata este sa contactati o echipa de profesionisti.

Acestea fiind spuse, suntem siguri ca am acoperit cel putin o parte din informatiile pe care le cautati si speram ca acum veti putea face alegerile potrivite propriului proiect.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.