Scari exterioare din metal

scari metalice exterioare

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Scari metalice exterioare reprezinta una dintre cele mai moderne solutii pentru a facilita accesul intre etajele unei constructii. Din ce in ce mai multi arhitecti sunt de parere ca acest tip de scari exterioare din metal pot eficientiza atat costurile, cat si timpul de executie.

In plus, dupa cum veti descoperi in articolul de mai jos, scarile din metal au mult mai multe avantaje si se potrivesc cu majoritatea stilurilor arhitecturale, fie ele clasice sau moderne.

Ce sunt scari exterioare din metal?

O scara metalica exterior deserveste pentru accesul intre doua sau mai multe nivele ale unei constructii si, dupa cum spune chiar numele, este construita din diferite aliaje metalice si este amplasata in exteriorul constructiei.

scari exterioare metal

Tipuri de scari din metal

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de scari metalice exterioare. In principal, acestea se diferentiaza in doua mari categorii, in functie de forma si in functie de tipul de metal (aliaj). Iata care sunt acestea si in ce circumstante sunt mai mult sau mai putin recomandate:

In functie de forma

Scarile de exterior pot lua mai multe forme, dar, in general, arhitectii le grupeaza astfel:

Scara dreapta

Scara exterioara metalica dreapta are, in general, o singura rampa (desi nu este obligatoriu) si se poate recunoaste prin faptul ca nu isi schimba directia. Totusi, practicitatea acestui tip de scara se aplica, mai degraba, constructiilor cu maxim doua nivele.

Scara metalica exterior in spirala

Scara elicoidala (sau spirala) este adesea un element de design, dar, in acelasi timp, si unul practic. Treptele acestui tip de scara sunt dispuse circular in jurul unui ax central, iar astfel, devine foarte eficienta din punct de vedere al eficientizarii spatiului. Cu toate acestea, circulatia pe o astfel de scara poate fi relativ dificila, in special pentru persoanele in varsta.

Scara pe doua rampe

Rampele sunt acele elemente ale scarii pe care sunt dispuse treptele. Scara cu doua sau mai multe rampe poate lua mai multe forme, in general recunoscandu-se prin platforma orizontala care uneste rampele.

Scara metalica in forma de U

Scara in forma de U este o subcategorie a scarii cu doua sau mai multe rampe, rampele fiind unite de o platforma orizontala, ce formeaza un unghi de 180 de grade. Adesea, acestea sunt utilizate pentru amenajarea iesirilor de urgenta in cazul blocurilor sau cladirilor inalte, cu mai mult de doua nivele.

Scara metalica curbata

Scara curbata se deosebeste de restul tipurilor de scari, avand un aspect mult mai elegant. Spre deosebire de cea elicoidala, unghiul de curbura este, in general, mai mic si, de asemenea, stalpul central de sustinere lipseste. Totusi, acestea sunt foarte dificil de confectionat, ceea ce poate creste costurile de achizitie.

scara din metal pentru exterior

In functie de tipul de metal

Aliajele din care puteti confectiona scari exterioare din metal au fiecare avantaje si dezavantaje. In timp ce anumite tipuri de metal sunt recomandate pentru exterior, altele nu rezista foarte bine la umezeala si pot rugini. Iata care sunt principalele tipuri de metale pe care le veti putea folosi pentru constructia unei scari exterioare:

Scara exterioara din otel

Otelul este unul dintre cele mai rezistente metale disponibile pe piata. In acelasi timp, fiind un material elastic, scarile din otel nu prezinta riscul de a crapa si rezista foarte bine stresului mecanic. 

In plus, otelul este un aliaj de fier si carbon. Astfel, acesta mosteneste toate beneficiile materialelor din care este compus, fiind deopotriva puternic si rezistent.

Scara exterioara din inox

Scara din inox este, poate, cea mai recomandata solutie pentru exterior. Principalul avantaj al acestui aliaj este rezistenta crescuta la coroziune. In practica, acest lucru inseamna ca scara exterioara va fi ferita de rugina.

Mai mult decat atat, inoxul este si un material foarte estetic. Comparativ cu fierul sau chiar cu otelul, inoxul este considerat un material de calitate superioara si poate, de asemenea, creste valoarea constructiei pe piata imobiliara.

Scara exterioara din aluminiu

Avantajul principal al aluminiului este greutatea scazuta, precum si maleabilitatea. In plus, acest aliaj metalic se bucura de rezistenta impotriva ruginii, astfel ca montare unei scari exterioare din aluminiu poate reprezenta alegerea perfecta.

Mai mult, spre deosebire de inox, aluminiul este un material mult mai accesibil. Atat costurile de achizitie, cat si cele de manopera vor fi mai mici.

Scara din fier forjat 

Fierul forjat este fierul in starea lui naturala, modelat dupa preferintele beneficiarului. Acesta este folosit in constructii de sute de ani si reprezinta o varianta foarte accesibila pentru lucrarile de constructie din exteriorul casei.

In plus, pe langa gradul de rezistenta crescut, acest material este si foarte usor de prelucrat, astfel ca pretul manoperei poate fi mai mic decat in cazul aliajelor.

scara metalica pentru intrare in casa

Cum se trateaza metalul?

Pentru a putea rezista in exterior, majoritatea aliajelor metalice au nevoie de tratamente speciale impotriva coroziunii. Iata principalele metode de tratare si intretinere a unor scari metalice exterioare.

Tratarea metalului prin grunduire si vopsire

Grunduirea reprezinta, in fapt, stratul de baza aplicat pe suprafata scarilor metalice, care serveste drept suport pentru solutiile ulterioare (vopsele). Practic, grundul asigura legatura dintre metal si vopsea.

Prin vopsire, nu doar ca scara va capata un aspect mult mai placut, dar acest procedeu poate proteja metalul impotriva prafului si umezelii.

Tratarea metalului prin zincarea termica

Zincarea termica reprezinta procedeul prin care otelul este acoperit cu un strat de zinc. Deoarece acest proces este relativ complicat, nu vom intra prea mult in detalii tehnice privind modul de operare.

Principalul avantaj al zincarii termice este acela ca elimina riscul otelului de a ruginii, precum si costurile de intretinere pe termen lung. Astfel, desi aceasta optiune de tratare a metalului poate fi mai costisitoare in prima faza, trebuie considerata, mai degraba, o investitie de viitor.

Asadar, diferenta dintre cele doua procedee consta in durata fiecareia. In timp ce vopseaua trebuie aplicata odata la cativa ani, zincarea se efectueaza o singura data si poate dura chiar si peste 50 de ani.

scara spirala din metal

Avantaje si dezavantaje

Dupa cum spuneam la inceput, optiunea de a monta scari metalice exterioare poate atrage o serie de avantaje, dar si dezavantaje. Totusi, de cele mai multe ori, aceste aspecte sunt influentate de tipul si de calitatea metalului folosite pentru dezvoltarea proiectului.

Avantaje

Iata doar cateva dintre beneficiile unei scari exterioare din metal:

  • Flexibilitate

Metalele, in general, sunt foarte flexibile. Astfel, pe langa faptul ca ofera scarii flexibilitate si rezistenta la tractiune, acestea sunt foarte usor de modelat. Implicit, aceasta proprietate a metalelor scade si pretul de achizitie in cazul scarilor exterioare.

  • Versatilitate

Exista metale scumpe, metale ieftine, metale rezistente la apa si asa mai departe. Cu siguranta veti putea identifica un material sau un aliaj care sa se poate integra perfect cu scopul propriei investitii. 

  • Timp

Timpul este unul dintre cele mai importante bunuri din ziua de astazi. Scarile metalice se instaleaza mult mai rapid, comparativ cu alte materiale, iar astfel veti putea utiliza constructia intr-un timp mai scurt. 

Dezavantaje

Cum nu exista material perfect, anumite proprietati ale metalelor le pot face mai putin indicate pentru construirea scarilor de exterior. Iata aspectele mai putin avantajoase pe care ar trebui sa le aveti in vedere:

  • Intretinere

Pentru a putea rezista impotriva coroziunii, majoritatea metalelor trebuie tratate constant. Acest aspect implica, desigur, costuri suplimentare de intretinerea, pe parcurs.

  • Zgomot

Cercetatorii au constat faptul ca scarile metalice produc mai mult zgomot decat cele din lemn sau din beton. In plus, desi exista anumite solutii pentru prevenirea acestui aspect, acestea pot fi costisitoare.

scara din metal pentru zona exterioara

Etape de realizare scari metalice exterioare

Prelucrarea metalelor este, fara doar si poate, un procedeu dificil. De aceea, oricat de experimentat ati fi in domeniul constructiilor, este de preferat sa apelati la un specialist pentru montaj scari metalice exterioare. 

Iata care sunt pasii pentru realizarea unei astfel de scari:

Pasul #1: Proiectarea

Indiferent daca este vorba despre o scara personalizata sau o scara exterioara metalica prefabricata, intreg procesul incepe in departamentul de proiectare. Astfel, arhitectul impreuna cu inginerul structurist vor realiza proiectul in functie de cotele si dimensiunile stabilite.

Pasul #2: Prelucrarea metalului

Odata stabilit proiectul, acesta va ajunge la atelierul de prelucrare, acolo unde un fierar profesionist va turna sau va modela metalul in functie de datele din proiect. Este demn de mentionat faptul ca orice eroare in acest pas poate compromite intregul proiect.

Pasul #3: Montarea scarii

Scara va fi mai apoi transportata la santier, pentru a putea fi montata. Procesul de montaj incepe prin instalarea stalpilor de sustinere si fixarea acestora in functie de instructiuni. De cele mai multe ori, stalpii sunt fixati pe o placa din beton, cu ajutorul unor sisteme de prindere.

Peste stalpi se vor monta rampele (una sau mai multe, in functie de proiect), dupa care se vor instala treptele.

Atentie! Atat rampele cat si treptele trebuie fixate doar dupa ce v-ati asigurat de unghiul de inclinare. In cazul rampelor, acestea trebuie sa respecte inclinarea stabilita in proiect, iar in cazul treptelor, acestea trebuie sa fie perfect orizontale.

La final, daca proiectul prevede astfel de elemente de securitate, se vor monta balustradele, respectand recomandarile din fisa tehnica oferita de catre producator.

Tarif scari exterioare din metal

Pretul pentru achizitia si montarea unor scari metalice exterioare este, de obicei, dictat de mai multi factori. Astfel, la realizarea ofertei, se vor lua in considerare: tipul metalului folosit, dimensiunea, complexitatea scarilor, etc.

De aceea, recomandam tuturor persoanelor interesate de o astfel de scara exterioara metalica, sa contacteze o echipa de profesionisti care sa le poata oferi detalii personalizate cu privire la costurile pe care un astfel de proiect le implica.

Acestea fiind spuse, daca planuiti sa utilizati o scara de exterior pentru a facilita accesul intre nivelele constructiei, s-ar putea ca metalul sa fie cea mai eficienta varianta. Speram ca am raspuns tuturor intrebarilor pe care le-ati avut la inceput, iar daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa luati legatura cu o echipa de profesionisti.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.