Scari din marmura

scari marmura

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Marmura se numara printre putinele materiale naturale cu proprietati excelente de modelare si finisare, care, pe langa aceste caracteristici, are si o rezistenta si durabilitate remarcabila, cu o durata de viata larga in timp. Din acest motiv, in cele ce urmeaza prezentam principalele aspecte pentru care alegerea unor scari din marmura este ideala.

Dupa cum veti vedea in articolul prezent, scarile placate cu marmura sunt extrem de rezistente si pot reduce cheltuielile de intretinerea, devenind, astfel, o solutie mult mai economica in comparatie cu alte materiale.

Ce sunt scarile din marmura?

Marmura este o roca metamorfica naturala, extrem de rezistenta la zgarieturi sau chiar impact. In plus, spre deosebire de granit, aceasta este mult mai fina si poate fi finisata mult mai placut.

In ceea ce priveste scarile din marmura, structura acestora este realizata din beton, fiind finisate apoi cu placi de marmura.

Caracteristicile scarilor imbracate cu marmura

Unul dintre motivele pentru care dezvoltatorii aleg sa construiasca scari din marmura este legat de proprietatile si caracteristicile acestui material. Iata cateva dintre acestea:

  • Duritate

Procesul de formare al acestei roci este destul de complicat  si conduce la imbunatatirea duritatii marmurei. In plus, porozitatea va fi mult mai mica decat in cazul unei roci obisnuite.

Retinem, asadar, faptul ca marmura se numara printre cele mai durabile materiale naturale, care, cu siguranta, poate rezista cateva sute de ani, chiar si cu ingrijire minima.

  • Culoare

Marmura alba se formeaza dintr-un tip de calcar, cu foarte putine impuritati. Pe de alta parte, marmura care contine impuritati, precum minerale de argila, oxizi de fier sau materiale bituminoase, poate fi de culoare albastra, gri, roz, galbena sau neagra.

Astfel, paleta de culori a scarilor din marmura este mult mai variata, comparativ cu alte materiale naturale. In plus, cristalele de la suprafata creeaza un aspect usor granulat.

  • Polisare

O alta calitate a scarilor din marmura este finisarea prin polisare. Astfel, suprafetele acoperite cu marmura beneficiaza de un aspect unic, foarte greu de replicat.

scari interioare din marmura

Tipuri de scari din marmura

Scarile placate cu marmura se impart in mai multe categorii, in functie de destinatie, dar si de model. 

Este demn de mentionat faptul ca marmura este un material foarte versatil si poate accepta elemente de decor (balustrade, mana curenta, etc) fabricate din diverse materiale (lemn, fier, beton etc.).

In functie de destinatie

In functie de destinatie, scarile din marmura pot fi atat interioare, cat si exterioare.

Scari din marmura exterioare

In ceea ce priveste scari din marmura exterioare, trebuie sa stiti ca acestea sunt cea mai eficienta solutie din punct de vedere calitate – pret. Desi investitia initiala este mai mare, in comparatie cu alte tipuri de scari, marmura este mult mai rezistenta, astfel ca, pe termen lung, nu veti cheltui foarte multi bani pentru intretinere sau reparatii.

Scari din marmura interioare

La interior, desi sunt o varianta mult mai grea, scarile din marmura sunt un element de arhitectura foarte elegant. In plus, avantajul acestora este ca se curata foarte usor, astfel ca intretinerea nu necesita solutii de curatare sau de protectie de specialitate.

scara imbracata in marmura

In functie de forma

Arhitectii si constructorii din intreaga lume sunt nevoiti sa respecte anumite norme atunci cand proiecteaza sau construiesc o scara. Asadar, pentru a se putea integra in aceste standarde, iata cateva modele de scari des realizate:

Scari drepte

O scara din marmura dreapta este acea scara fara unghiuri, pe care utilizatorii nu schimba directia de mers. Pe scurt, tranzitarea unei astfel de scari se face in linie dreapta, de sus in jos si vice-versa.

Scari curbate

Fiind foarte usor de finisat, marmura reprezinta solutia ideala pentru finisarea scarilor curbate. Desi acestea sunt mai greu de proiectat si de construit, scarile curbate din marmura sunt considerate o bijuterie arhitecturala si vor capta cu siguranta atentia tuturor celor care intra in contact cu acestea.

Scari pe mai multe rampe

Scarile cu mai multe rampe se preteaza, in general, pentru cladirile inalte, dat fiind ca amprenta la sol a acestora poate fi relativ scazuta. In plus, specialistii recomanda ca fiecare rampa sa aiba maxim 18 trepte, ceea ce determina, in anumite circumstante, faptul ca astfel de scari sunt chiar o necesitate.

Avantaje si dezavantaje scari din marmura

In ceea ce priveste caracteristicile unei scari din marmura, acestea atrag, de la sine, mai mult avantaje, decat dezavantaje. 

Avantaje

Desi lista avantajelor este foarte extinsa, iata doar cateva dintre acestea:

  • Costuri

Intrucat marmura este mult mai disponibila in natura, pretul acesteia este mai mic, comparativ cu alte roci naturale, de exemplu, granitul. De asemenea, marmura este mai usor de prelucrat, astfel ca si costurile de manopera sunt mai reduse.

Atentie! In orice situatie, marmura este totusi mult mai scumpa decat gresia.

  • Actualitate

Scarile placate cu marmura nu se demodeaza aproape niciodata. Acestea vor oferi un aspect deosebit si, in plus, se pot integra atat cu stilurile arhitecturale clasice, cat si cu cele moderne.

  • Versatilitate

Marmura poate fi folosita atat pentru placarea scarilor din interiorul casei, cat si pentru cele din exterior. Mai mult decat atat, este chiar recomandata la exterior, intrucat rezista foarte bine la schimbarile de temperatura.

Dezavantaje

In ceea ce priveste dezavantajele, acestea sunt relativ putine, dar totusi, exista. Iata principalele dezavantaje ale scarilor din marmura:

  • Greutate

In general, structura scarilor placate cu marmura se realizeaza din beton, care este un amestec de materiale foarte greu. Trebuie avut in vedere faptul ca, marmura, in sine, este tot un material cu o greutate crescuta. Retineti ca impreuna, acestea pot aplica foarte multa presiune pe structurile de rezistenta.

  • Vulnerabilitate la acizi

Orice substanta cu natura acida poate afecta marmura. De la sosul de tomate si pana la anumiti detergenti, marmura poate suferi daune daca intra in contact cu acidul din acestea.

scara din marmura pentru exteior

Etape de constructie si montaj

Realizarea unei scari din marmura presupune, in primul rand, turnarea sau montarea scarii din beton, iar apoi acoperirea acesteia cu marmura. Tot acest proces poate fi foarte dificil, de aceea, recomandam tuturor persoanelor sa apeleze la echipe de profesionisti si sa evite realizarea in regim personal.

Totusi, pentru a putea fi informati, iata principalele etape din procesul de realizare, plecand de la exemplul unei scari din beton prefabricate:

Pasul #1: Montarea scarii 

Vom ridica scara de la sol folosind o macara si o vom plasa in pozitia in care urmeaza a fi monta.

Atentie! Vom fixa scara doar dupa ce am verificat nivelul folosind bolobocul. 

Sistemul de fixare in cazul acestor scari este, de asemenea, prefabricat, drept pentru care va trebui sa respectam instructiunile din fisa tehnica oferita de producator.

Pasul #2: Curatarea suprafetelor

Inainte de a trece la montarea placilor de marmura, vom curata toate suprafetele de praf sau alte impuritati. 

Atentie! In cazul scarilor prefabricate, nivelul treptelor este verificat in prealabil de producator. In cazul scarilor turnate din beton, asigurati-va de asemenea ca treptele sunt perfect orizontale.

Pasul #3: Debitarea placilor de marmura

In functie de cotele si dimensiunea scarilor, vom debita placile de marmura. In acelasi timp, putem inspecta placile pentru a ne asigura ca nu prezinta zgarieturi, fisuri sau alte daune.

Pasul #4: Montarea placilor de marmura

Vom aplica un strat de adeziv, dupa care vom monta placile de marmura. Vom utiliza bolobocul pentru a verifica nivelul fiecarei piese in parte.

Atentie! Nu aplicati presiune pe placi inainte de a verifica pozitia si nivelul.

Pasul #5: Instalarea balustradelor

Vom lasa adezivul sa se intareasca, conform instructiunilor, in functie de material, dupa care putem trece la instalarea balustradelor si a mainii curente. 

Dupa cum mentionam anterior, marmura se potriveste foarte bine cu orice tip de material, astfel ca balustradele, parapetul si mana curenta pot fi fabricate din lemn, metal si chiar sticla.

scara interioara cu trepte din marmura

Tarif scari din marmura

Pretul pentru scari din marmura variaza, in general, in functie de mai multi factori. Calitatea marmurei, complexitatea proiectului si volumul de munca influenteaza in mod direct tariful scarilor.

Cea mai optima solutie pentru a obtine un tarif exact pentru propriul proiect este sa contactati de la bun inceput o echipa de profesionisti. Acestia va vor putea ajuta sa stabiliti atat pretul exact pentru manopera, cat si bugetul pentru achizitia materialelor.

Acestea fiind spuse, daca va doriti o scara de foarte buna calitate si care sa reziste foarte bine in timp, marmura poate fi cea mai buna solutie de finisare. 

Desi speram ca informatiile din acest material sa fie unele suficiente si clare, daca mai aveti nevoie de lamuriri, ori daca aveti intrebari suplimentare, nu ezitati sa contactati un specialist.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.