Scari interioare beton

scari interioare din beton

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

De multe ori, atunci cand dorim sa facem o schimbare in casa, ne lasam influentati de pret. Fie ca vrem sau nu, acesta este un factor care ne influenteaza destul de mult in luarea unor decizii. Acesta este si cazul realizarii de scari interioare beton.

Sfatul nostru este sa luati in considerare faptul ca orice renovare este o investitie prezenta si viitoare, astfel ca, este de preferat sa prioritizam mereu calitatea. Pentru ca vrem ca orice renovare sa aiba o garantie indelungata, va propunem ca solutie scari din beton, care, pe langa pretul accesibil, ofera si calitatea in timp. 

De ce? Pentru ca au o rezistenta mare, nu necesita o intretinere speciala si, mai mult de atat, au o aspect estetic placut. Pentru o mai buna intelegere, in cele ce urmeaza va prezentam aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul alegerii scarilor interioare din beton.

Ce sunt scarile interioare din beton?

Scarile din beton sunt elemente de constructie care fac legatura dintre doua etaje. Dupa cum veti vedea, fabricarea si montarea unor scari interioare beton include mai multi pasi: proiectare, pregatirea fundatiei, construirea structurii si a elementelor intaritoare, turnarea betonului, finisarea acestuia si alte proceduri de tratare specifice betonului.

Tipuri de scari din beton pentru interior

Exista mai multe tipuri de scari interioare beton, iar acestea se diferentiaza, in principiu, in functie de materialul din care sunt fabricate sau de forma, dupa cum urmeaza:

In functie de material

Scari din beton prefabricate

Anumiti producatori ofera kit-uri prefabricate de scari interioare din beton, pe care le puteti achizitiona si care se pot monta in orice incapere. Desi timpul de executie este mult mai eficient, dezavantajul acestora consta in lipsa posibilitatii de a personaliza proiectul in functie de propriile necesitati.

Totusi, daca nu aveti cerinte particulare, acestea sunt alegerea ideala, iar cu ajutorul unei echipe de profesionisti, ati putea finaliza proiectul chiar intr-o singura zi.

scara din beton prefabricat

Scari din beton turnat

O scara interioara beton turnat, spre deosebire de cea prefabricata, are avantajul de a putea fi adaptata in functie de propriul proiectul. Astfel, veti putea controla aspecte precum latimea sau inaltimea treptelor, armatura folosita, volumul de beton, forma aleasa, s.a.m.d.

Dezavantajul consta intr-un timp mai mare de executie, precum si in faptul ca genereaza un volum mai mare de mizerie, care poate fi relativ greu de curatat. De asemenea, acest tip de scara necesita pregatirea unui cofraj, dupa care urmeaza turnarea betonului. 

scara interioara din beton turnat

In concluzie, diferenta dintre cele doua tipuri de scari consta, in principal, in abilitatea de a personaliza proiectul. Cu toate acestea, inainte de a lua o decizie, va recomandam sa apelati la o echipa de profesionisti pentru a le cere sfatul.

In functie de forma

Printre principalele forme, amintim:

Scara din beton dreapta

Scarile drepte sunt cele mai des intalnite modele, iar acest lucru se poate datora faptului ca acestea sunt, poate, si cele mai practice. Acestea nu ocupa foarte mult din dimensiunea camerei si, in plus, spatiul de dedesubt poate fi utilizat pentru constructia unor anexe (debara, dressing, etc.).

Scara din beton curbata

Scarile curbate ofera camerei un aspect elegant. Acestea au avantajul ca se pot modela in orice pozitie, in functie de configurarea camerei. Adesea, acestea sunt percepute drept elemente de constructie premium, drept pentru care pot creste valoarea casei pe piata imobiliara.

Scara din beton cu mai multe rampe

Scarile cu mai multe rampe, in forma de U, sunt adesea folosite, deoarece folosesc un spatiu relativ restrans. Acestea se preteaza, in general, la cladirile cu 3 sau mai multe etaje, drept pentru care, rampele pot fi utilizate pe post de spatiu de odihna. 

Cu ce fel de material sa imbracam treptele?

Indiferent de materialul folosit sau de forma aleasa, scarile din beton sunt foarte versatile si se pot finisa cu diverse alte materiale. Iata doar cateva sugestii in acest sens:

  • Lemn

Pentru a oferi scarilor un aspect clasic, puteti alege din mai multe esente de lemn masiv sau chiar lemn stratificat.

  • Placi ceramice

In cazul in care scarile vor fi amplasate intr-o zona cu trafic intens, placile ceramice va vor fi de real folos in ceea ce priveste curatenia. In plus, pentru a adauga un plus de valoare casei, puteti opta pentru placi din marmura sau granit.

  • Microciment

Microcimentul este una dintre cele mai moderne solutii de finisare. Acesta poate fi aplicat cu succes pe orice suprafata si se bucura de  proprietati benefice cum ar fi: rezistenta, elasticitate, precum si aderenta crescuta.

scari din beton pentru interior imbracate cu microciment

Avantajele si dezavantajele scarilor din beton de interior

Optiunea de a construi scari interioare beton poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje, fiind indicat sa consultati un specialist inainte de a face o alegere in acest sens, pentru a va asigura ca acestea se potrivesc cu suprafata de care dispuneti.

Avantaje

Avantajele principale ale scarilor din beton sunt: 

  • Rezistenta la foc

Principalul avantaj al betonului este proprietatea acestuia de a rezista focului. De asemenea, acesta este motivul principal pentru care scarile de urgenta sunt, in general, construite din beton.

  • Versatilitate

Acestea se pot modela in diverse forme, in functie de designul stabilit de catre arhitect. De asemenea, se pot finisa cu o varietate de alte materiale, dupa cum ati vazut mai sus.

  • Durabilitate

Betonul poate suporta o greutate foarte mare, fara a suferi nicio dauna. In acest sens, scarile din beton cresc nivelul de securitate al cladirii, pretandu-se atat in casele rezidentiale, cat si in cladirile de birouri.

Dezavantaje

Desi este un material cu foarte multe proprietati benefice, betonul poate avea si dezavantaje:

  • Rezistenta la tensiune

Comparativ cu alte materiale, betonul nu este flexibil si se poate crapa sau fisura sub actiunea stresului mecanic.

  • Greutate

Fiind un material greu, acesta adauga presiune pe structura de rezistenta a casei. Din acest motiv, proiectarea unor scari din beton este posibila doar atunci cand structura casei permite acest lucru.

  • Intretinere 

Daca nu sunt invelite corespunzator, scarile din beton se pot macina in timp. Din acest punct de vedere, intretinerea poate fi relativ costisitoare.

scara interioara din beton imbracata cu gresie

Etape montare scari interioare beton

Realizarea unor scari interioare beton prefabricate este diferita fata de cele din beton turnat. De aceea, le vom discuta separat, pe fiecare in parte. 

Realizarea scarilor din beton turnat:

  • Pasul #1: Efectuarea masuratorilor – vom stabili schita, precum si necesarul de materiale;
  • Pasul #2: Amplasarea cofrajului – pe baza masuratorilor stabilite anterior, vom monta cofrajul in unghiul potrivit fata de sol;
  • Pasul #3: Montarea armaturilor – pentru a putea sustine greutatea, vom intari scarile folosind fier beton;
  • Pasul #4: Turnarea betonului – vom turna betonul de la baza spre partea superioara a scarilor, folosind amestecul recomandat de catre arhitect;
  • Pasul #5: Indepartarea cofrajului – vom indeparta cofrajul din lemn pentru a putea finisa suprafata scarilor;
  • Pasul #6: Finisarea scarilor – finisarea se poate face in functie de preferinte, folosind materialele enumerate mai sus.

Montarea scarilor din beton prefabricate:

Odata achizitionata si transportata la locul constructiei, scara prefabricata din beton se va monta astfel: 

  • Pasul #1: Elementele de prindere – in cazul in care acestea sunt prevazute cu elemente de prindere, le vom fixa conform instructiunilor din fisa tehnica;
  • Pasul #2: Fixarea placilor prefabricate – de cele mai multe ori, veti avea nevoie de o macara sau de un sistem de scripeti pentru realizarea acestui pas;
  • Pasul #3: Finisarea scarilor – se realizeaza asemenea celor turnate.

Tarife scari din beton

Este recomandat sa apelati la un specialist, indiferent ca optati pentru scari din beton deja prefabricate sau turnate. Astfel, in functie de complexitatea proiectului veti obtine o oferta personalizata si concreta.

scara turnanta din beton

De ce sa optam pentru scari interioare beton?

In anumite situatii, montarea unor scari interioare beton este necesara, si nu optionala. Un astfel de caz este acela al scarilor de urgenta din interiorul cladirilor de birouri. Totusi, motivele pentru care ar trebui sa optati pentru scari din beton sunt mult mai multe.

In primul rand, dupa cum spuneam, betonul este printre cele mai rezistente materiale de constructie disponibile in prezent. Desi o scara interioara beton nu este neaparat flexibila, aceasta va rezista cu succes chiar si in cazul unor cutremure puternice. 

De asemenea, in cazul scarilor prefabricate, acestea reduc considerabil atat timpul de montaj, cat si costurile de manopera.

Asadar, in ceea ce priveste scarile, betonul este cu siguranta una dintre cele mai populare solutii. Tot ce ramane de facut este sa luati legatura cu o echipa de profesionisti pentru a stabili detaliile propriului proiect.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.