- Categorii: Scari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Scara fier forjat poate fi considerata una dintre cele mai clasice elemente de design pentru cladirile cu mai multe etaje. Mai mult decat atat, in cele ce urmeaza, veti descoperi avantajele unei astfel de scari interioare.
Ce este scara din fier forjat?
Prin scara interioara din fier forjat intelegem acel element de constructie care face legatura intre doua sau mai multe nivele ale unei cladiri. Dupa cum sugereaza si numele, materialul de baza din care acestea sunt construite este fierul forjat.
La randul sau, fierul forjat reprezinta, pe scurt, fierul brut, prelucrat de un fierar. Principalul avantaj al acestuia este reprezentat de rezistenta extrem de crescuta in timp. De altfel, elementele din fier forjat pot rezista cu succes chiar si cateva sute de ani, fara interventii sau ingrijire speciala.
Tipuri de scari interioare din fier forjat
Exista mai multe tipuri de scari interioare fier forjat, fiecare avand propriile caracteristici care pot genera atat avantaje, cat si dezavantaje. Pentru a va putea decide cu privire la alegerea pe care urmeaza sa o faceti, in continuare va prezentam principalele modele.
In functie de model
O scara fier forjat poate lua multe forme, principalele modelele recomandate de majoritatea arhitectilor, fiind:
Scara fier forjat dreapta
Scarile drepte sunt cele mai des utilizate modele, atat pentru interior, cat si pentru exterior. Modelul acestora poate fi considerat simplu, insa este adesea asociat mai multor avantaje.
Printre altele, o astfel de scara este extrem de eficienta din punct de vedere al spatiului utilizat. De asemenea, design-ul simplu se integreaza foarte bine cu toate stilurile arhitecturale.
Scara fier forjat curbata
Desi mai dificil de realizat, scarile curbate sunt, de asemenea, considerate elemente arhitecturale ornamentale. Avantajul principal al acestui tip de scara de interior este acela ca se poate adapta atat stilului clasic, cat si celui modern.
Majoritatea arhitectilor le considera un element de constructie clasic, dar mereu la moda. Totusi, avand in vedere faptul ca realizarea este mai complicata, costul unei scari curbate poate fi mai mare, comparativ cu alte modele.
Scara fier forjat in spirala
Scarile spirale se deosebesc de cele curbate prin unghiul de curbura. Acestea pot fi distinse cel mai usor prin stalpul de sustinere central. Principalul avantaj al unei astfel de scari este dimensiunea compacta.
Acestea se preteaza, in special, in spatiile mici sau inguste, iar adesea se utilizeaza pentru a face legatura dintre etajele apartamentelor de tip duplex. Pe de alta parte, dimensiunea redusa poate fi considerata si principalul dezavantaj al acestora, facandu-le dificil de folosit.
De ce fierul forjat este un material optim?
Fierul forjat are extrem de multe beneficii, acesta fiind folosit de oameni de mii de ani. In primul rand, aliajul fierului forjat contine o concentratie foarte mica de carbon.
In al doilea rand, fierul forjat este foarte usor de sudat, ceea ce poate scadea timpul de montare si poate asigura o lucrare sigura si durabila. De asemenea, acest material are o proprietate aproape unica, fierul forjat fiind puternic si maleabil in acelasi timp.
In ceea ce priveste caracteristicile prin care o scara fier forjat se diferentiaza, putem spune ca acestea sunt mostenite de la materialul din care scara este realizata. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, astfel de scari au mai multe avantaje si aproape niciun fel de dezavantaj.
Utilizarea fierului forjat in construirea scarilor interioare este, asadar, o alegere extrem de benefica, atat pentru constructori, cat si pentru beneficiari.
Avantaje si dezavantaje
Dupa cum spuneam, o scara fier forjat se face cunoscuta prin faptul ca mosteneste toate caracteristicile fierului forjat. Iata care sunt motivele pentru care din ce in ce mai multi constructori aleg sa monteze scari interioare fier forjat.
Avantaje
Desi lista este mult mai extinsa, principalele avantaje ale scarilor interioare fabricate din fier forjat sunt:
- Rezistenta
Fierul forjat este un material foarte rezistent si necesita intretinere minima. Luand in calcul faptul ca acesta este folosit, de asemenea, pentru construirea gardurilor (expuse vremii extreme), scarile din interior din fier forjat pot rezista chiar si peste 100 de ani.
In plus, spre deosebire de alte materiale de constructie, fierul forjat este un material flexibil. Asadar, scarile construite din acest material rezista foarte bine stresului mecanic si nu prezinta riscul de a crapa in timp.
- Versatilitate
Scarile construite din fier forjat pot fi modelate in extrem de multe forme. Din acest punct de vedere, astfel de scari se potrivesc cu orice stil arhitectural, fie clasic sau modern.
De asemenea, spre deosebire de alte materiale, veti observa ca majoritatea producatorilor de scari din fier forjat ofera o paleta variata de modele prefabricate. In plus, acestea se pot construi in diverse combinatii – ex. structura fier forjat si trepte de lemn.
- Siguranta
Unul dintre rolurile scarilor de interior este acela de a proteja persoanele din interiorul cladirii. Scarile din fier forjat realizeaza acest lucru in doua moduri: nu aplica presiune pe structura de rezistenta a casei si, dupa cum spuneam, sunt extrem de rezistente.
Desi nu sustin greutatea constructiei, acestea sustin greutatea persoanelor care le utilizeaza. Din acest punct de vedere, scarile fabricate din acest material se numara printre cele mai sigure tipuri de scari.
Dezavantaje
Dupa cum spuneam, lista dezavantajelor pentru o scara interior fier forjat este aproape inexistenta. Cu toate acestea, atunci cand nu sunt utilizate corespunzator, scarile din fier forjat pot prezenta anumite dezavantaje. Iata doua dintre acestea:
- Coroziunea
Rugina este principalul inamic al fierului. Atunci cand nu sunt intretinute corespunzator, scarile din fier forjat pot fi expuse ruginii.
- Pretul
Desi este un material rezistent, eventualele reparatii pot fi destul de costisitoare. Fierul forjat nu se numara printre cele mai ieftine materiale de constructii.
Etape montare scara fier forjat
Pe scurt, o scara fier forjat se poate realiza in trei pasi simpli, care, in realitate, sunt destul de complicati. De aceea, nu doar ca este recomandat ca realizarea acestora sa fie efectuata de profesionisti, ci in anumite situatii este chiar obligatoriu.
Iata cei 3 pasi simpli pentru realizarea unor scari din fier forjat:
Pasul #1: Realizarea proiectului
Indiferent ca este vorba despre o scara prefabricata sau despre una construita conform indicatiilor clientului, procesul de fabricare incepe in departamentul de proiectare. Se vor stabili, printre altele, modelul, cotele si dimensiunile scarii, precum si modul de eficientizare al costurilor.
Pentru ca in aceasta etapa trebuie respectate anumite norme legale de constructie, din echipa de proiectare va face parte un arhitect, precum si un inginer structurist.
Pasul #2: Fabricarea scarii
Odata realizat proiectul, se va trece la realizarea structurii din fier forjat. Piesele sunt realizate individual, iar la final, acestea sunt sudate manual de catre un sudor cu experienta, totul sub supravegherea atenta a unui coordonator de proiect.
Pasul #3: Instalarea propriu-zisa
Dupa fabricarea scarii, se va proceda la montarea acesteia. Pentru realizarea acestui pas, o echipa speciala se va deplasa la santier. Acestia vor monta scara interioara fier forjat conform instructiunilor oferite de producator.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare model poate avea propriul mod de montare, de aceea recomandarile producatorilor sunt extrem de importante.
Tarif scari din fier forjat
Inainte de a discuta despre pretul pentru o scara fier forjat, consideram ca este mult mai bine sa stabilim importanta calitatii. Dupa cum mentionam anterior, scarile trebuie sa fie atat utile, cat si sigure.
O lucrare de calitate sporeste gradul de siguranta in ceea ce priveste utilizarea acesteia. In plus, calitatea poate dicta in mod direct rezistenta scarii in timp.
Acestea fiind spuse, cand vine vorba despre pretul unei astfel de scari, acesta poate varia in functie de calitatea materialului, precum si forma sau dimensiunea scarii. Pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa luati de la bun inceput legatura cu o echipa de profesionisti.
Pe langa stabilirea tarifului, acestia va vor oferi consultanta cu privire la alegerea materialelor potrivite pentru propriul proiect.
De ce sa optam pentru scari din fier forjat?
Scara fier forjat poate reprezenta o solutie optima pentru facilitarea accesului intre etaje. Pe langa avantajele enumerate mai sus, iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o astfel de scara:
- Timp de montare
Spre deosebire de alte tipuri de scari de interior, scarile din fier forjat se monteaza mult mai rapid. De asemenea, acest lucru poate conduce la costuri scazute de manopera.
- Raport calitate – pret
Raportul calitate pret in cazul acestor scari este, poate, cel mai concludent, avand in vedere rezistenta in timp, precum si usurinta cu care se pot intretine. In plus, acestea pot creste valoarea constructiei pe piata imobiliara.
- Varietate de modele
Nu in ultimul rand, acestea sunt produse intr-o varietate de modele. Veti putea opta pentru o scara prefabricata, cu un cost mai scazut, sau veti putea solicita o scara personalizata conform proiectului.
Asadar, daca planuiti sa montati o sacra de interior, fie ca este vorba despre o cladire noua, fie ca este vorba despre un proiect de renovare, scarile din fier forjat reprezinta, cu siguranta, una dintre cele mai eficiente solutii.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.