
- Categorii: Scari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
De cele mai multe ori, alegerea montarii unui balustrade depaseste conditia estetica, fiind, mai degraba, o masura de protectie. Siguranta casei pentru toti membrii familiei este primordiala, tocmai de aceea, de cele mai multe ori, este bine sa acordam atentie unor detalii ce pot face diferenta in ceea ce priveste montarea balustrada.
Pentru a va oferi o privire de ansamblu asupra procesului de instalare a unei balustrade, in continuare va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul in care alegeti sa optati pentru o astfel de masura de siguranta.
Retineti faptul ca pretul unei balustrade difere in functie de forma, dimensiune, dar si material, tocmai de aceea, inainte de orice, este bine sa aveti in vedere si aceste aspecte.
Ce este o balustrada?
Balustrada este una dintre principalele elemente de siguranta ale unei scari. Acestea se monteaza vertical, pe toata suprafata scarilor si impiedica eventualele alunecari, delimitand, de asemenea, marginea treptelor.
In general, balustradele sunt prevazute cu mana curenta, al carui rol este acela de a facilita persoanelor o urcare mai usoara. Acestea din urma sunt elemente de prindere, pe care utilizatorii le pot folosi ca punct de sprijin in timp ce urca treptele.

Care este rolul balustradei?
Cu totii stim cum arata si unde se plaseaza o balustrada, dar, oare, suntem la fel de constienti de rolul pe care acest sistem il joaca in viata de zi cu zi?
Pe langa faptul ca ofera un design diferit spatiului, o estetica atipica, in functie de preferinte, are marele avantaj de a proteja si de a oferi siguranta. Practic, dupa cum spuneam mai sus, rolul principal al unor balustrade interior este acela de a impiedica eventualele alunecari.
Acest lucru este asigurat in doua moduri. Astfel, balustradele delimiteaza dimensiunea treptelor atat fizic, cat si la nivel vizual, oferind utilizatorilor repere concrete privind latimea scarilor.
Tipuri de balustrade
Putem spune ca exista o gama variata de modele, potrivite pentru cele mai exigente si atipice preferinte. Printre acestea, regasim:
In functie de model
- Balustrada cu bare orizontale: Poate avea o estetica simpla sau sofisticata;
- Balustrada cu panou decorativ: o balustrada cu panou ofera o protectie optima, deoarece nimic nu poate trece printre bare;
- Balustrada cu bare intermediare: Este un model cu un design discret, dar trebuie sa retineti ca nu este intotdeauna cel mai sigur.
Este esential sa optati pentru un model de balustrada care sa va fie pe plac si care sa se incadreze cu usurinta design-ului adoptat, indiferent de locul unde va fi montata, interior sau exterior. Trebuie sa avem in vedere contextul pentru o buna armonie a elementelor.
Pe langa caracteristica aspectuala, trebuie sa retinem ca siguranta este esentiala, astfel ca, inainte de orice, trebuie sa ne asiguram ca balustrada sa fie adaptata nevoilor casei si sa fie realizata din materiale pe masura, care sa confere siguranta. De exemplu, o balustrada din cablu de inox nu este foarte sigura pentru o familiei cu copii, deoarece ar putea fi tentati sa se joace cu acestea, lucru nu tocmai sigur.

In functie de material
Fara doar si poate, materialul face diferenta. Tocmai de aceea, este bine sa avem in vedere materialul din care dorim sa fie confectionata balustrada pentru o mai buna estimare a pretului.
Balustrada din lemn
Balustradele din lemn sunt printre cele mai economice solutii de pe piata. Este un tip de balustrada deosebit de potrivit pentru interioare, oferind un stil clasic si elegant. Lemnul este un material natural, care, din cand in cand, necesita un tratament specific pentru a-si pastra calitatile.
De asemenea, puteti utiliza acest tip de balustrada si in exterior, doar daca optati pentru o specie de lemn exotica, rezistenta la putregai.
Balustrada din fier forjat
O balustrada din fier forjat este solida prin definitie si aduce un aspect autentic, greu de obtinut in cazul lemnului, de exemplu.
Cu toate acestea, instalarea necesita timp si experienta, tocmai de aceea, asistenta unui specialist ajunge sa fie, de cele mai multe ori, o decizie inteleapta, cu un optim. Fierul forjat este, cu siguranta, mai scump decat lemnul, dar, spre deosebire de acesta, nu necesita niciun fel de intretinere.

Balustrada din otel inoxidabil
Daca doriti un decor contemporan si, in acelasi timp, durabil, solutia din otel inoxidabil poate fi varianta potrivita. Capabila sa se adapteze la fel de mult in interior, balustrada din otel inoxidabil lasa o adevarata impresie de modernitate, aducand, totodata, o nota de discretie.
Otelul inoxidabil nu necesita intretinere si are avantajul suplimentar de a fi mai ieftin decat fierul forjat. In plus, pozitia sa este mai simpla, deoarece otelul inoxidabil este un material usor.
Balustrada din sticla
Alegerea sticlei ca material pentru balustrada, nu doar ca este o solutie moderna si discreta, dar si printre cele mai scumpe optiuni de pe piata, deoarece fiecare panou din sticla trebuie sa fie rezistent si sa se incadreze, de cele mai multe ori, intr-o structura din otel inoxidabil sau fier forjat.
Unele modele, numite sticla „invizibila”, permit imbracarea unei terase, oferind vedere libere peisajului.

Avantaje si dezavantaje
Caracteristicile balustradelor interioare ofera foarte multe avantaje si aproape niciun dezavantaj. In anumite situatii, montarea acestor elemente este absolut obligatorie si nu doar facultativa.
Avantaje
Dupa cum spuneam, balustrada este, poate, cel mai comun element de siguranta al unei scari de interior. Iata, deci, care sunt avantajele acesteia:
- Confort
Cu ajutorul balustradelor, prin montarea mainii curente, puteti facilita confortul accesului la etajele superioare sau inferioare ale cladirii.
- Versatilitate
Dupa cum ati vazut mai sus, acestea pot fi construite din mai multe materiale, de la sticla, la lemn si asa mai departe. In plus, in functie de material, puteti opta pentru modele mai simple sau complexe.
- Montaj
Balustradele se monteaza, in general, extrem de rapid, comparativ cu restul componentelor unei scari.
Dezavantaje
Cand vine vorba despre dezavantajele balustradelor, amintim:
- In functie de materialul folosit, acestea pot fi mai putin rezistente in timp si mai greu de intretinut;
- In cazul scarilor inguste, acestea ocupa mai mult spatiu;
- Pot aplica presiune suplimentara pe structura scarilor.

Etape montare
Instalarea unei balustrade nu este o sarcina usoara. Chiar daca aveti o idee clara despre tipul de balustrada pe care il doriti, daca nu va pricepti la astfel de treburi, este mai bine sa apelati la un specialist, tocmai pentru a evita sa schimbati balustrada anual. Ar fi o risipa de bani si timp!
Daca, insa, sunteti familiar cu astfel de renovari in casa, in cele ce urmeaza va oferim cateva sfaturi care sa va ajute la montarea balustradelor. Oricum ar fi, incepator in renovari, cunoscator sau specialist, este bine sa avem in vedere pasii ce urmeaza a fi explicati.
Inainte de toate, verificati daca:
- Sistemele de prindere ale balustradelor se potrivesc cu cele ale scarilor;
- Balustradele se afla in stare buna si nu prezinta defecte optice;
- Materialul din care sunt fabricate balustradele este compatibil cu cel din care sunt fabricate scarile;
Daca v-ati asigurat de aceste lucruri, puteti proceda la montarea efectiva a balustradei, astfel:
Pasul #1: Masuratorilor
Masurati cu atentie suprafetele si marcati zonele in care urmeaza sa instalati sistemele de prindere, precum si pozitia fiecarui stalp in parte.
Atentie! De cele mai multe ori, sistemele de prindere se fixeaza cu suruburi in scara, de aceea trebuie sa verificati cu atentie pozitia unde veti gauri.
Pasul #2: Instalarea stalpilor principali
Stalpii principali sunt, in general, mai grosi si au rol de sustinere si de intarire a structurii de rezistenta a balustradei. Ii vom fixa in sistemele de prindere doar dupa ce ne-am asigurat ca sunt montati in pozitia corecta si ca sunt perfect verticali pe plan.
Pasul #3: Instalarea stalpilor secundari
Rolul acestora este mai degraba estetic, dar delimiteaza, de asemenea, treptele la nivel vizual. Ii vom monta respectand instructiunile din fisa tehnica, oferita de producator.
Pasul #4: Montarea mainii curente
In final, vom monta mana curenta si restul elementelor estetice. Acest pas trebuie tratat, de asemenea, cu maxima responsabilitate. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca toate componentele unei balustrade sporesc securitatea scarilor.

Ce tip de balustrada sa aleg?
Concret, nu exista o reteta pentru a identifica tipul de balustrada pe care urmeaza sa o instalati. In principal, este indicat sa alegeti o balustrada care sa se potriveasca cu stilul arhitectural al camerei si propriul gust.
De exemplu, daca scarile sunt fabricate din metal, o balustrada din lemn cu siguranta nu s-ar putea integra perfect. Pentru a creste sansele de succes, puteti oricand sa apelati la un designer de interior, un arhitect sau un specialist in montarea scarilor de interior.
Acestea fiind spuse, daca aveti o scara fara balustrada, din motive de siguranta, este recomandat sa instalati una. In plus, nu uitati ca, pentru a garanta calitatea, este recomandat sa apelati tot timpul la o echipa de profesionisti.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.