- Categorii: Scari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Dupa ce au fost limitate la utilizarea exterioara timp de cateva decenii, scarile interioare metalice au ajuns sa fie utilizate si in interior, ajungand sa fie folosite in mod armonios cu orice stil decorativ. Daca sunteti adeptii unui stil modern, acestea pot fi modul prin care sa va puteti pune in practica preferinta pentru contemporaneitate.
Fie ca preferati aluminiul sau otelul, retineti ca aceste tipuri de scari pot fi personalizate in functie de propriul gust si preferinta, aceasta versatilitate fiind o caracteristica unica.
Pentru ca ne dorim sa fiti la curent cu orice aspect care tine de scarile metalice de interior, in continuare va prezentam, rand pe rand, fiecare detaliu pe care trebuie sa il aveti in vedere.
Ce sunt scarile metalice de interior?
Scari interioare metalice sunt acele elemente construite in interiorul casei, care fac legatura intre etaje. Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt construite din metal. Totusi, dupa cum veti vedea mai jos, materialele din care se poate construi o astfel de scara de interior pot fi diverse.
Tipuri de scari interioare metalice
Exista mai multe tipuri de scari metalice de interior, iar acestea se diferentiaza, in principal, in functie de materialul folosit sau forma aleasa.
In functie de material
Pentru ca fiecare material in parte are propriile calitati, le vom discuta pe fiecare in parte, descoperind astfel particularitatile pentru care acestea sunt indicate.
Scara din otel
O scara metalica interioara din otel se face, in primul rand, remarcata prin rezistenta crescuta si costuri de fabricare reduse. In plus, otelul este un material foarte versatil si se poate modela cu usurinta intr-o varietate de modele. Datorita acestei proprietati, scarile din otel se pot integra cu usurinta in orice constructie.
Scara din aluminiu
Desi aluminiul este mai putin rezistent decat otelul si metalele feroase, este mult mai usor si mult mai personalizabil. Usurinta de lucru a aluminiului permite crearea unor forme deosebit de indraznete si, in final, oferirea unei note de creativitate interiorului casei. In plus, montarea unor scari interioare metalice din aluminiu nu adauga presiune pe structura de rezistenta a casei.
Scara din inox
Scarile interioare din inox sunt, poate, cele mai populare in Romania. Acest lucru se datoreaza, in special, faptului ca inoxul este unul dintre materialele feroase considerate premium, care, pe langa durabilitate, este si foarte elegant. In plus, partea practica a acestuia consta in faptul ca se curata mult mai usor, comparativ cu alte materiale.
Scara de fier
Cei care au un buget mai mic, dar doresc sa profite de o scara din metal care ofera mai multe oportunitati de personalizare, pot apela la fier. Fierul este un metal ieftin, care se poate preta foarte usor scarilor interioare (vezi scara din fier forjat).
Mai mult decat atat, pe langa pretul scazut, fierul este, de asemenea, foarte maleabil, dar si rezistent, singura sa sensibilitate, fiind rugina.
In functie de forma
Cand vine vorba de forma, desi doar imaginatia este, in general, limita, printre cele mai des utilizate si mentionate tipuri de scari, amintim:
Scara metalica in spirala
Adesea, scarile spirale de interior sunt folosite pentru a salva spatiul, fiind, de obicei, instalate in incaperi de dimensiuni mici sau medii. Cu toate acestea, multi dintre designerii de interior le recomanda ca fiind extrem de elegante si potrivite pentru orice stil arhitectural.
Scara curbata din metal
Scarile metalice curbate sunt o adevarata opera de arta de interior. Design-ul acestora, care pare ca se poate continua la nesfarsit, se potriveste perfect atat in cladirile de birouri, cat si in cele rezidentiale.
Scara dreapta din metal
Acesta este modelul clasic si cel mai des intalnit in scarile metalice de interior. Desi pot fi considerate „comune”, astfel de scari se bucura de popularitate, dat fiind ca structura lor le face foarte rezistente, dar si practice. De cele mai multe ori, astfel de scari nu vor „ocupa” mai mult decat spatiul strict necesar pentru o scara.
Scari cu vang central din metal
Scarile cu vang central capteaza atentia tuturor celor care intra in contact cu acestea. Avantajul principal al acestora este acela ca ofera senzatia de spatiu si, in egala masura, poate permite luminii sa circule mai bine in interior.
Avantajele si dezavantajele scari interioare metalice
Ca orice alt element al unei constructii, cand vine vorba despre scari interioare metalice, acestea au atat avantaje, cat si dezavantaje.
Totusi, pentru a putea descoperi modul particular prin care o astfel de scara va poate ajuta, este extrem de recomandat sa discutati, in prealabil, cu un arhitect sau cu un constructor profesionist.
Iata principalele avantaje si dezavantaje ale unei scari metalice interior:
Avantaje
Exista un motiv bine intemeiat pentru care majoritatea constructorilor aleg scari metalice de interior. Printre cele mai frecvente beneficii, amintim:
- Instalare simplificata
Spre deosebire de alte solutii, scarile metalice se instaleaza mult mai usor, iar acest procedeu nu solicita foarte mult timp. Implicit, acest avantaj conduce si la costuri mai mici de manopera.
- Intretinere
Spre deosebire de lemn, care poate necesita lacuire sau care chiar se poate pata, metalul este extraordinar de usor de intretinut. Practic, curatat corespunzator, nu ar trebui sa aveti nicio problema cu scarile metalice pentru foarte mult timp.
- Rezistenta
Metalul se numara printre cele mai rezistente materiale de pe planeta. Acesta nu va suferi daune din cauza stresului mecanic sau fluctuatiilor de temperatura. Nici chiar rugina nu ar trebui sa fie o problema, daca folositi solutiile de curatare potrivite.
- Versatilitate
Nu doar ca se poate modela cu usurinta, dar fierul se potriveste de minune cu multe alte materiale. De exemplu, veti putea opta pentru o scara cu structura metalica, ala carei trepte sa fie din lemn, sau chiar din placi de beton. Optiunile sunt aproape nelimitate.
Dezavantaje
Desi nu foarte multe la numar, scarile metalice pot avea si dezavantaje. Iata cateva dintre acestea:
- Rugina
Adesea, aceasta problema apare la scarile metalice de exterior, in cazul in care scarile nu sunt intretinute corespunzator.
- Zgomotul
Un alt dezavantaj al acestor scari ar putea fi zgomotul. Atunci cand calcati pe o scara metalica, aceasta poate fi destul de zgomotoasa. Bineinteles, acest factor poate fi influentat de modul de montare, dar si de calitatea materialelor.
Etape de realizare a scarilor metalice de interior
Montarea unei scari interioare metalice poate fi realizata relativ usor si fara foarte multe unelte performante. Cu toate acestea, procedura in sine este extrem de periculoasa si, de aceea, este indicat sa apelati intotdeauna la o echipa de profesionisti pentru montare.
Iata care sunt principalele etape de realizare si montare a scarilor metalice de interior, pe care orice profesionist ar trebui sa le respecte:
Pasul #1: Realizarea proiectului
O echipa se va deplasa la locatie pentru a realiza masuratorile, pe baza carora vor realiza atat schita proiectului, cat si scara propriu-zisa.
De cele mai multe ori, structura scarii va fi realizata intr-un atelier special amenajat pentru astfel de proiecte, dupa care va fi transportata la locatia unde urmeaza sa fie instalata.
Pasul #2: Elementele de prindere
Acest pas poate fi diferit de la un model la altul, insa, de cele mai multe ori, vom incepe prin a stabili pozitia scarii in incapere, pentru a putea determina mai departe pozitia elementelor de prindere. Asadar, vom realiza gaurile si vom fixa elementele de prindere in pereti.
Pasul #3: Montarea cadrului
Vom fixa cadrul in elementele de prindere, urmand instructiunile din fisa tehnica oferita de producator. Orice eroare poate avea efecte dramatice, de aceea, este important sa ne asiguram ca elementele de prindere nu prezinta joc.
Pasul #4: Montarea treptelor
Vom monta pe rand treptele, utilizand un boloboc, pentru a verifica nivelul. Acestea trebuie fixate doar atunci cand sunt perfect orizontale.
Pasul #5: Montarea balustradelor
Balustradele sunt, in general, prevazute cu sistem de prindere integrate de producator, drept pentru care le vom monta respectand instructiunile.
Tariful scarilor metalice
Cel mai indicat este sa apelati la un specialist care sa se ocupe de montarea scarilor. Pretul total al scarilor metalice de interior este foarte variat si trebuie calculat in functie de necesitatile proiectului. Astfel, pentru a obtine o oferta concreta va rugam sa luati legatura cu un profesionist.
De ce sa optam pentru scari metalice la interior?
Motivul principal pentru care ar trebui sa optati pentru scari interioare metalice este, in primul rand, timpul scazut de executie. Spre deosebire de alte solutii, astfel de scari se monteaza foarte rapid, ceea ce nu doar ca conduce la utilizarea mai rapida a cladirii, ci si la reducerea costurilor de manopera.
De asemenea, o scara metalica interior este foarte rezistenta, astfel ca riscul de distrugere este foarte scazut, chiar si in cazul nefericit al unor cutremure.
Asadar, daca aveti nevoie de o scara rezistenta, de calitate si cu un timp de montare scazut, scarile metalice ar putea fi solutia perfecta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.