Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Scarile din lemn vor avea intotdeauna acel aer de autenticitate, fiind un material versatil, adaptabil oricarui stil decorativ. Lemnul este un material dur si rezistent, regasit intr-o gama variata de culori si modele.
Tocmai de aceea, inainte de a va decide asupra tipului de scari interioare lemn, luati-va suficient timp pentru a va informa despre speciile de lemn folosite pentre crearea acestor tipuri de scari.
Pentru a va fi mai usor, in cele ce urmeaza va prezentam aspectele esentiale pe care trebuie sa le cunoasteti despre scarile din lemn.
Ce sunt scarile din lemn pentru interior?
Cand discutam despre scari interioare lemn, ne referim la acele elemente de constructie, fabricate din lemn si care permit accesul intre diferitele nivele ale unei constructii.
Dupa cum veti descoperi pe parcursul acestui material, scarile din lemn pot fi de mai multe tipuri, iar modelul sau esenta lemnului trebuie alese cu grija, astfel incat sa se potriveasca cu utilitatea constructiei, dar si cu mediul in care aceasta este amplasata.
Care este diferenta dintre lemn stratificat si lemn masiv?
Fiecare dintre cele doua tipuri de lemn are propriile caracteristici si poate fi, mai mult sau mai putin, benefic pentru anumite constructii.
Pe de-o parte, lemnul stratificat poate fi mai accesibil din punct de vedere al costurilor de achizitie, in timp ce lemnul masiv este, in general, mai scump. Pe de alta parte, lemnul masiv este mult mai rezistent in timp, comparativ cu cel stratificat.
Iar lista diferentelor poate continua. Alegerea tipului de lemn din care veti construi scara de lemn depinde de foarte multi factori si, de aceea, este indicat sa consultati un specialist inainte de a lua o astfel de decizie.
Tipuri de scari interioare lemn
In cele ce urmeaza, vom oferi o scurta clasificare a principalelor tipuri de scari interioare lemn in functie de forma, tipul de structura si material.
In functie de forma
In ceea ce priveste forma, o scara interior lemn se poate modela in nenumarate moduri, insa urmatoarele sunt cele mai des intalnite:
Scara din lemn dreapta
Aceasta este, poate, cel mai des intalnit model de scari interioare lemn. Principalul avantaj al acestui tip este acela ca permite utilizarea spatiului de sub scara, fiind ideal in casele de dimensiuni mici sau medii, cu maxim doua etaje.
Scara din lemn pe vang
O scara din lemn pe vang este, in primul rand, deosebita, comparativ cu alte modele, datorita stilului minimalist. In plus, acest design permite dispersarea luminii in camera si poate crea iluzia de spatiu.
Scara din lemn cu grinzi de sustinere
Grinzile de sustinere sunt extrem de benefice in construirea scarilor din lemn, deoarece acestea preiau greutatea scarii si ofera o mai buna sustinere. Acestea sunt mult mai rezistente, comparativ cu alte modele si sunt recomandate, in special, pentru casele amplasate in zone cu risc seismic crescut.
Scara din lemn in spirala
Scarile spiralate urmeaza un arc helicoidal si se pot recunoaste, de cele mai multe ori, dupa stalpul de sustinere central. Avantajul principal al acestui tip de scara este dimensiunea compacta. Acestea nu preiau foarte mult din spatiul camerei si se potrivesc atat in constructiile de dimensiuni mici, cat si in cazul apartamentelor de tip duplex.
Scara din lemn cu mai multe rampe
Adesea cunoscute si drept „scari interioare in forma de U”, acestea consta, practic, in mai multe planuri de scari paralele, unite prin rampe care permit un viraj de 180 de grade. Asemenea scarilor spiralate, acestea utilizeaza mai putin spatiu, iar rampele pot permite o „zona de odihna”, fiind recomandate in cazul constructiilor cu mai mult de 3 etaje.
In functie de structura
La randul lor, structurile pot fi construite din mai multe tipuri de materiale. Astfel, putem diferentia intre:
Structura din lemn
Vangul din lemn masiv este foarte rezistent si, de asemenea, mai accesibil din punct de vedere al pretului de achizitie, comparativ cu alte materiale. Cu toate acestea, desi este flexibil si rezista foarte bine stresului mecanic, lemnul poate suferi modificari in timp, iar astfel, structura scarilor se poate curba.
Structura din beton
Cu siguranta, betonul este cel mai rezistent material. Cu toate acestea, fiind mult mai greu, poate pune presiune pe structura de rezistenta a casei si, totodata, rigiditatea acestuia poate conduce la aparitia unor fisuri in cazul stresului mecanic.
Structura din metal
Avantajul principal al scarilor cu structura din metal este timpul redus de montare. In plus, asemenea lemnului, este un material foarte flexibil si, implicit, rezistent. Dezavantajul structurilor din fier ar putea fi expunerea la rugina, insa aceste situatii apar doar atunci cand acestea nu sunt intretinute corespunzator.
In functie de tipul de lemn
Pretul unei scari variaza, in mod traditional, in functie de orientarea sa: drept, rotativ sau elicoidal. La acesta, se adauga, desigur, si esenta lemnului. In timp ce unele specii sunt foarte ieftine, altele sunt, din contra, excesiv de scumpe.
Desigur, materialul influenteaza in mod semnificativ utilitatea, gradul de intretinere si de viata a scarilor, tocmai de aceea este bine sa acordam timp de gandire in momentul alegerii speciei de lemn din care sa fie confectionate scarile interioare.
Scara din lemn de brad
Bradul este un material usor de prelucrat, ce permite o finisare rapida, calitati care determina frecventa folosire. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca este un lemn deosebit de usor si nu foarte original din punct de vedere estetic. Fiind un tip de lemn cu o esenta moale, ofera o durabilitate deosebit de scazuta si rezistenta precara la putrezire.
Scara din lemn de artar
O scara din lemn de artar este, fara doar si poate, un accesoriu elegant pentru orice constructie, fie moderna sau clasica. In plus, artarul se numara printre esentele puternice, ceea ce inseamna o rezistenta de durata in timp.
Scara din lemn de fag
Daca doriti sa aveti o scara din lemn deosebit de solida, estetica si luxoasa, va fi necesar sa va orientati catre specii mai nobile, iar fagul este un foarte bun exemplu in acest sens. Scarile interioare construite din lemn de fag sunt extrem de rezistente si au un aspect foarte elegant, care, in plus, se poate finisa intr-o varietate de moduri, in functie de propriile preferinte.
Scara din lemn de stejar
Stejarul este un alt exemplu de lemn nobil, folosit in constructii de sute de ani. Proprietatile specifice ale stejarului consta, in principal, in rezistenta crescuta, stabilitatea din punct de vedere al formei, precum si a aspectului finit unic.
Scara din lemn de frasin
Frasinul se face remarcat printr-o densitate scazuta, dar care nu afecteaza in niciun fel rezistenta. In plus, este unul dintre materialele foarte elastice, drept pentru care reprezinta o varianta excelenta pentru scarile interioare.
Avantajele si dezavantajele scarilor interioare din lemn
Folosit de sute de ani in constructii, lemnul are cu siguranta nenumarate avantaje, dar si dezavantaje. Iata doar cateva dintre acestea:
Avantaje
Cand vine vorba despre avantajele unor scari interioare lemn, iata care sunt acestea:
- Mentenanta
Spre deosebire de alte materiale, lemnul se intretine foarte usor si, in plus, eventualele reparatii nu presupun neaparat interventii asupra intregii scari.
- Zgomot
Conform cercetarilor, scarile din lemn produc mai putin zgomot decat cele din metal. Cu toate acestea, esenta lemnului folosit, precum si intretinerea corespunzatoare joaca un rol foarte important.
- Aspect
Aspectul natural al scarilor din lemn poate fi mult mai primitor, comparativ cu cele din fier sau din beton. In plus, dupa cum ati vazut, lemnul se gaseste intr-o varietate de esente, care, la randul lor, produc efecte optice unice.
Dezavantaje
Printre dezavantaje, in functie de tipul lemnului, putem enumera:
- Manopera
Spre deosebire de fier sau chiar beton, manopera pentru fabricarea si montarea scarilor din lemn poate fi mai costisitoare.
- Rezistenta la umezeala
Lemnul nu rezista foarte bine in mediile umede si poate suferi daune, mai ales daca nu este intretinut corespunzator.
- Pret
Desi lemnul se gaseste din abundenta in natura, pretul, in special pentru esentele considerate nobile si rezistente, poate fi mult mai crescut spre deosebire de alte materiale.
Etape montare scari din lemn
Etapele de montare ale unor scari interioare lemn pot fi destul de dificile. De aceea, va recomandam sa apelati intotdeauna la serviciile unei echipe de profesionisti. Totusi, daca planuiti sa instalati scara in regim propriu, iata care sunt pasii pe care ar trebui sa ii aveti in vedere:
Pasul #1: Efectuarea masuratorilor
Masurati suprafetele in care urmeaza sa instalati scara pentru a realiza schita. Aveti in vedere sa calculati cu atentie inaltimea treptelor si luati, de asemenea, in calcul latimea scandurilor folosite. Odata stabilit proiectul, veti putea calcula si necesarul de materiale.
Pasul #2: Montarea stalpilor de rezistenta
Incepeti prin a monta stalpii de rezistenta, conform indicatiilor producatorului. Efectuarea corecta a acestui pas este vitala pentru siguranta proiectului. Aveti in vedere faptul ca acestia vor sustine atat greutatea treptelor, cat si a persoanelor care vor utiliza scara.
Pasul #3: Montarea treptelor
Odata fixate elementele de sustinere, veti putea proceda la instalarea treptelor. Folositi un boloboc pentru stabilirea nivelului, inainte de a fixa placile in pozitia permanenta.
Pasul #4: Montarea balustradelor
Daca proiectul prevede montarea unor balustrade, acest lucru se va face la final, dupa ce ati terminat cu treptele. Adesea, balustradele sunt fabricate cu un sistem propriu de montare, fie prin fixare, fie prin insurubare. Respectati instructiunile din fisa tehnica.
Tarife scari interioare lemn
In general, costul pentru a duce la bun sfarsit un proiect de scari din lemn este foarte variat, de aceea va sfatuim sa cereti o oferta personalizata. Totusi, mai important decat pretul este calitatea lucrarilor. Apeland la o echipa de profesionisti va veti asigura, in primul rand, de faptul ca aspectul finit al scarilor va fi unul de calitate.
In plus, acestia va vor oferi garantia unei scari sigure, care nu va suferi daune in viitorul apropiat, ferindu-va astfel de eventuale accidente.
De ce sa optam pentru scari din lemn interioare?
Scarile din lemn sunt o varianta ideala si se pot integra cu succes in orice proiect imobiliar, fie de constructie sau renovare. In functie de materialele folosite, acestea vor adauga o nota de unicitate interiorului cladirii in care sunt instalate si, de asemenea, ar putea creste valoarea acesteia pe piata imobiliara.
Mai mult decat atat, lemnul este un material natural si, deci, prietenos cu mediul inconjurator. Pe langa reducerea poluarii, acesta poate chiar ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din casa.
Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit in acest material o mare parte a intrebarilor pe care le-ati avut cu privire la montarea unor scari interioare lemn, iar daca mai aveti nevoie de informatii suplimentare, va invitam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.