Acoperis o apa

acoperis o apa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In acest articol va prezentam principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont in realizarea unui acoperis o apa, toate acestea cu scopul de a va oferi o imagine de ansamblu asupra versatilitatii acestui tip de acoperis, care, pe langa numeroasele avantaje pe care le detine, prezinta si un proces de montare relativ simplu si rapid, devenind o investitie eficienta pe termen lung atunci cand este realizat in mod corespunzator.

Ce este un acoperis in o apa?

Spre deosebire de un acoperis standard, un acoperis in o apa are o singura latura inclinata. Panta, sau unghiul de inclinatie, poate fi mai mult sau mai putin abrupta, in functie de mai multi factori, printre care si puterea curentilor de aer din zona.

Atentie! A nu se confunda cu acoperisurile de tip terasa, a caror suprafata este perfect orizontala.

Acest tip de acoperis este extrem de versatil, putand fi amplasat pe o varietate larga de cladiri, printre care: 

 • Case rezidentiale;
 • Cladiri comerciale;
 • Hale industriale;
 • Garaje;
 • Foisoare, etc.
acoperis in o apa (pentru casa moderna)

Ce tip de invelitoare sa aleg pentru un acoperis in 1 apa?

Unul dintre avantajele principale ale unui acoperis o apa este acela ca are centrul de greutate extrem de stabil. Astfel, acesta poate suporta orice tip de invelitoare, indiferent de greutatea acesteia. 

In continuare, va prezentam principale solutii de invelire ale acoperisurilor cu o singura apa:

Tigla ceramica

Tigla ceramica se numara printre cele mai eficiente solutii de acoperire a unei cladiri, din punct de vedre al gradului de izolare. Acestea functioneaza ca o bariera intre interiorul si exteriorul constructiei, blocand transferul de caldura.

Mai mult decat atat, producatorii de tigla ceramica ofera adesea o garantie de 50 de ani, ceea ce inseamna ca un astfel de acoperis va rezista foarte bine in timp. In realitate, daca sunt ingrijite corespunzator, acoperisurile din tigla ceramica pot rezista chiar mai bine de 100 de ani.

Tigla din beton

Cu o greutate un pic mai mare, comparativ cu cea a tiglei ceramice, tigla din beton se bucura de o rezistenta mult mai buna la soc (grindina, caderi de crengi, etc.). In plus, aceasta solutie este capabila sa izoleze cadirea atat termic, cat si fonic si sa reduca cheltuielile de energie lunare.

Aveti, totusi, in vedere faptul ca panta minima recomandata pentru tigla din beton este de 15 grade (aprox. 35%), iar in cazul in care versantul este foarte abrupt, va fi necesar sa utilizati sisteme de ancorare suplimentare.

Tigla metalica

Tigla metalica reprezinta varianta cea mai eficienta, mai ales atunci cand va doriti sa oferiti acoperisului un aspect clasic, dar doriti sa lucrati cu un buget cat mai mic. In general, termenul minim de garantie al tiglei din metal este de 15 ani, asadar, ar trebui ca, cel putin pentru o perioada lunga de timp, sa nu investiti in lucrari de restaurare sau reparatii.

Cu toate acestea, va trebui ca stratul suplimentar de izolare (spuma poliuretanica, vata minerala, etc.) sa fie mai gros, deoarece foile de tabla din care se fabrica tigla metalica nu dispun de proprietati termice foarte bune.

Tabla faltuita

Tabla faltuita nu doar ca este cea mai economica varianta de invelire a unui acoperis cu o singura apa, dar sistemul de fixare va asigura o mai buna stabilitate a structurii acoperisului. 

Aveti in vedere faptul ca rezistenta acoperisului va fi influentata de calitatea materialelor cu care alegeti sa lucrati. Asadar, atunci cand achizitionati tabla, optati pentru tratamente suplimentare impotriva apei sau a actiunii razelor UV.

acoperis 1 apa

Pentru ce tip de constructii se preteaza un acoperis o panta?

Dupa cum spuneam la inceput, aproape orice tip de constructie poate fi acoperita cu un acoperis o panta. Gama larga de aplicabilitate face din acesta unul dintre cele mai eficiente si versatile modele de acoperis. In continuare va prezentam o lista cu cateva exemple concrete:

 • Pentru case: Acoperisurile cu o singura panta reprezinta alegerea potrivita, in special pentru casele aflate in zone ferite de curenti puternici de aer. In plus, aspectul minimalist al acestora va pune in evidenta arhitectura si elementele de decor ale casei;
 • Pentru terase: In ceea ce priveste terasele, acoperisul in o apa este o alegere universal valabila. De asemenea, acesta poate fi extrem de performant atat in anotimpul calduros, cat si toamna sau iarna, oferind protectie impotriva ploii si zapezii;
 • Pentru foisoare: Spre deosebire de terase, care sunt lipite de zidurile casei, foisoarele sunt constructii independente. Astfel, va trebui sa luati in considerare directia vantului daca veti opta pentru un acoperis cu un singur versant;
 • Pentru garaj: Indiferent daca garajul este sau nu o constructie de sine statatoare, acoperisul cu o apa va reduce din timpul de executie si va eficientiza costurile proiectului;
 • Pentru alte constructii: Dupa cum spuneam, acoperisurile intr-o apa se potrivesc pentru aproape orice constructie. Daca planuiti o investitie imobiliara, retineti faptul ca acest tip de acoperis este, poate, cel mai economic, comparativ cu cele in doua ape sau mult mai complexe.

In plus, pentru a depista daca un astfel de acoperis se preteaza pentru proiectul dumneavoastra, va recomandam sa luati legatura cu o firma specializata. Acestia vor putea determina conditiile meteorologie, dar si alti factori de natura tehnica si va vor putea ghida catre alegerea potrivita.

Caracteristici privind calitatea 

Calitatea materialelor, precum si cea a executiei, vor dicta in mod cert durata de viata a acoperisului. In zadar veti achizitiona materiale de calitate, daca manopera acoperis nu respecta standardele de rigoare. Lucru valabil in ambele sensuri.

Pentru o mai buna intelegere, va prezentam o serie de caracteristici, care dicteaza calitatea unui acoperis o apa:

 • Rigiditate si flexibilitate: Structura unui acoperis 1 apa ar trebui sa fie suficient de rigida pentru a rezista la curentii de vant si la conditiile meteorologie extreme si, in acelasi timp, suficient de flexibila pentru a nu se deteriora in urma miscarilor constructiei;
 • Eficienta energetica: In special in cazul in care discutam despre acoperisul unei constructii civile sau comerciale (inchise), acesta ar trebui sa aiba proprietati termice foarte bune. Pe scurt, un acoperis de calitate ar trebui sa conserve energia din interior;
 •  Adaptabilitate: Expunerea la soare, precum si schimbarile de temperatura pot dauna foarte mult unui acoperis. In special intr-o zona cu schimbari climatice bruse, acoperisul ar trebui sa se poata adapta si sa reziste acestor actiuni;
 • Longevitate: Nu in ultimul rand, atunci cand renovati sau montati un acoperis, trebuie sa aveti in vedere durata acestuia de viata. Aceasta este, in primul rand, influentata de calitatea materialelor, insa retineti ca o manopera deficitara poate aduce, de asemenea, daune acoperisului.

Daca un acoperis in o apa respecta aceste norme de calitate, nu ar trebui sa aveti probleme cu acesta pentru o perioada lunga de timp. Desigur, aveti in vedere ca, indiferent de calitatea acoperisului, acesta nu va rezista fara ingrijire corespunzatoare.

constructie acoperis cu 1 panta de scurgere

Care este pretul unui acoperis in o apa?

Pretul pentru manopera in cazul unui acoperis o apa variaza in functie de foarte multi factori. Dimensiunea, gradul de inclinatie, complexitatea proiectului sau materialele folosite, toate acestea pot influenta costul general al proiectului.

In general, tarifele percepute de profesionisti sunt intre 15 si 50 de lei si se calculeaza pe metru patrat. Totusi, pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa apelati la o firma specializata inca de la bun inceput. Fara doar si poate, acestia va vor putea ajuta sa stabiliti un buget pentru proiectul dumneavoastra.

De ce sa optam pentru aceasta forma de acoperis?

Motivele pentru care ar trebui sa optati pentru un astfel de acoperis sunt multe si variate. Iata, totusi, care sunt motivele pentru care majoritatea constructorilor aleg un acoperis cu un singur versant:

 • Simplitate: Proiectarea unui astfel de acoperis nu este deloc complexa si, in plus, aspectul simplu se poate integra cu orice stil arhitectural (clasic, modern, victorian, etc.);
 • Eficienta: Acoperisul cu o singura apa a fost conceput pentru a fi, in primul rand, eficient. Acesta se monteaza foarte rapid, iar costurile sunt mult reduse, in comparatie cu alte tipuri de acoperis;
 • Rezistenta: Dupa cum spuneam, centrul de greutate al unui asemenea acoperis este foarte stabil, astfel ca va putea suporta incarcaturi sub actiunea carora alte modele de acoperis s-ar putea prabusi.

Daca, totusi, doriti sa identificati avantajele particulare ale unui acoperis cu o apa in cazul propriului proiect, va sfatuim sa apelati la o firma de profesionisti. In plus, daca aveti nevoie de informatii suplimentare, acestia vor fi mai mult decat bucurosi sa va ajute.

Acestea fiind spuse, retinem din materialul acesta faptul ca acoperisurile in o apa se numara printre cele mai eficiente solutii, fiind atat practice, cat si economice.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.