Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Fara doar si poate, pincipalul inamic al unui acoperis este apa. Infiltratiile de apa nu doar ca pot conduce la distrugerea invelitoarei acoperisului, ci si a structurii de rezistenta, crescand considerabil riscul accidentelor. Din fericire, exista solutii pentru a va proteja impotriva acestor situatii, una dintre acestea constand in montarea unui sistem de hidroizolatie acoperis eficient.
In articolul ce urmeaza, va prezentam informatiile necesare despre acest subiect, sperand sa fie aspecte care sa va ajute intr-un proiect actual sau viitor.
Ce inseamna procesul de hidroizolatie acoperis?
Procesul de hidroizolare acoperis reprezinta, in principiu, etansarea tuturor elementelor componente, pentru a impiedica complet infiltratiile de apa. Sistemul, in sine, este destul de complex, fiind format din mai multe elemente, pe care le vom prezenta si discuta in cele ce urmeaza.
Retineti ca aceste sisteme se pot monta cu succes atat pe cladiri de mici dimensiuni, vile, case etc., cat si pe blocuri sau chiar terase.
De ce este important sa hidroizolam acoperisul?
Dupa cum spuneam la inceput, apa poate dauna cel mai mult unui acoperis, si nu numai. Apa se poate infiltra atat in astereala, cat si in zidaria constructiei, distrugand instalatiile electrice, tencuiala, s.a.m.d.
Asadar, o hidroizolatie acoperis de calitate, ar trebui sa:
- Creasca durata de viata a acoperisului;
- Impiedice infiltratiile de apa de orice fel;
- Permita transferul vaporilor de apa dinspre interior spre exterior;
- Protejeze interiorul constructiei, precum si structura de rezistenta a acesteia.
Care sunt principalele avantaje ale unui acoperis hidroizolat?
In plus, pe langa calitatile enumerate mai sus, un sistem de hidroizolatie acoperis eficient are o serie de caracteristici unice, care sunt extrem de avantajoase pentru beneficiarul investitiei. Iata, asadar, de ce este important sa luati in calcul montarea unui sistem de hidroizolatie pentru acoperis:
- Impiedica formarea condensului: Umiditatea si condensul pot conduce la formarea mucegaiului si pot afecta, in mod direct, zugraveala si chiar tencuiala. Asadar, sistemul de hidroizolatie va creste rezistenta acestora in timp;
- Intareste structura acoperisului: Sistemul de hidroizolatie poate lucra ca si liant, intarind intreaga structura de rezistenta a acoperisului;
- Proprietati termice: Desi sistemul in sine se numeste hidroizolatie acoperisuri, acesta izoleaza, de asemenea, termic, reducand din consumul de energie al intregii cladiri si, implicit, cheltuielile lunare.
Tipuri de hidroizolatie in functie de cladire:
Producatorii ofera o gama larga de solutii de hidroizolatie acoperis, iar acestea se pot adapta, in general, in functie de cladirea pe care se instaleaza. Iata care sunt principalele tipuri de hidroizolatie in functie de cladire:
Hidroizolatie acoperis casa
Inainte de a alege tipul de hidroizolatie acoperis casa, este important sa aveti in vedere forma acestuia, dar si materialul din care este fabricat: tip terasa, cu doua sau mai multe ape, din tigla ceramica sau metalica, etc.
In general, cea mai performanta solutie de hidroizolare a acoperisului unei case este banda bituminoasa. Gasiti in continuarea articolului detalii privind acest material.
Hidroizolatie acoperis bloc
Cel mai des, materialele din care se fabrica solutiile de hidroizolatie acoperis bloc sunt membranele bituminoase si PVC-ul, insa producatorii pot oferi o gama mult mai variata. Mai mult decat atat, avand in vedere inaltimea la care se lucreaza, trebuie sa tineti cont de faptul ca acest tip de lucrare necesita respectarea anumitor norme de siguranta.
Atentie! In general, specialistii recomanda montarea a doua straturi de membrana bituminoasa pentru hidroizolarea acoperisurilor de bloc.
Hidroizolatie acoperis terasa
Solutiile performante de hidroizolatie acoperis terasa se asemana, in principiu, cu cele utilizate pentru hidroizolarea blocurilor. Totusi, diferenta consta in gradul de circulare al zonei respective.
Astfel, materialele folosite in hidroizolatii terase circulabile trebuie sa fie mult mai rezistente, comparativ cu cele pentru terase necirculabile. Un exemplu concret este membrana lichida.
Totusi, dupa cum veti vedea mai jos, pentru suprafetele traficabile, puteti opta pentru turnarea unui strat suplimentar de sapa armata.
Nu in cele din urma, pentru a putea determina solutia potrivita pentru propriul proiect, va recomandam sa apelati la o firma specializata, care va poate oferi consultanta detaliata in domeniul hidroizolatiilor pentru acoperisuri.
Materiale folosite pentru impermeabilizare acoperis
Adesea, cel mai comun element de izolare al acoperisului este folia anticondens. Totusi, desi aceasta poate impiedica apa sa se infiltreze in interiorul cladirii, in functie de debitul apei, dar si de conditiile climatice, aceasta poate ceda.
Pentru a impermeabiliza complet acoperisul, producatorii pun la dispozitie o gama variata de materiale, printre care:
- Pasta hidroizolanta: este una dintre cele mai eficiente solutii solubile, pretandu-se atat pentru lucrarile de renovare si reparatii, cat si pentru hidroizolare acoperisuri noi. In plus, aceasta este flexibila, astfel ca poate rezista la miscarile casei;
- Mastic bituminos: etansarea cu mastic bituminos se face cunoscuta, in special, prin rezistenta crescuta la imbatranire. In plus, costul de achizitie este relativ accesibil, iar masticul din bitum este, de asemenea, un material rezistent impotriva focului;
- Membrana lichida: in functie de producator, aceasta poate reprezenta o solutie extrem de eficienta pentru hidroizolarea acoperisului. Membrana lichida este rezistenta la razele UV si la temperaturi de pana la 80 de grade Celsius si, in plus, suprafata poate fi traficabila;
- Banda bituminoasa: banda sigilanta pe baza de bitum, adesea autoadeziva, poate fi aplicata inclusiv pe acoperisurile metalice. In plus, aceasta este foarte economica, poate fi vopsita si rezista in conditii meteorologice mai putin favorabile;
- Banda din aluminiu: banda autoadeziva din aluminiu are o putere foarte mare de lipire si va izola acoperisul aproape instantaneu. De asemenea, aceasta se poate modela astfel incat sa acopere inclusiv rosturile sau elementele greu accesibile ale unui acoperis.
Desigur, piata producatorilor evolueaza constant, astfel ca noi solutii de hidroizolatie acoperis apar in fiecare an. Dupa cum mentionam anterior, pentru a identifica materialul potrivit pentru acoperisul dumneavoastra, puteti lua legatura cu o echipa de profesionisti.
Care sunt etapele de montare ale hidroizolatiei?
In primul rand, este demn de mentionat faptul ca asemenea proiecte nu trebuie derulate in regim personal. Asadar, apelati doar la firme specializate in astfel de operatiuni.
In plus, pentru a putea asigura succesul proiectului, va fi necesar ca dumneavoastra, in calitate de beneficiar, sa colaborati in permanenta cu echipa care se ocupa de lucrari.
Totusi, pentru a putea fi informat cu privire la procedura corecta de montare a hidroizolatiei pe acoperis, iata care sunt principalele etape pe care echipa cu care colaborati ar trebui sa le respecte:
- Pregatirea suprafetelor: Vom incepe prin a curata atent intreaga suprafata suport, asigurandu-ne ca nu exista urme de mizerie, praf, nisip, pietris sau alte materiale. Aceasta etapa este obligatorie, indiferent de solutia de izolare pentru care ati optat si va asigura, practic, aderenta materialelor;
- Beton de panta: Vom continua prin a turna o sapa de panta semiumeda (1 – 2%), care va spori gradul de impermeabilizare. Suprafata acesteia nu trebuie sa prezinte urme de mizerie si ar trebui sa fie neteda si fara urme de reziduuri;
- Amorsa de hidroizolatie: In aceasta etapa, vom aplica o amorsa cu bitum, fie prin pensulare, fie prin pulverizare. Acest lucru este necesar pentru a putea spori puterea de aderenta a materialului izolant pe suprafata suport;
- Aplicarea hidroizolatiei: In final, vom putea proceda la aplicarea efectiva a solutiei de hidroizolatie pentru care am optat. Metoda de aplicare poate fi diferita in functie de material, dar si de producator, astfel ca vom respecta instructiunile din fisa tehnica;
- Sapa (optional): Daca suprafata este circulabila, este necesar sa turnam un strat de sapa armata. Acesta va reprezenta, practic, stratul de uzura al terasei si va proteja materialele hidroizolante in cazul traficului intens.
Care este costul hidroizolarii unui acoperis?
Costul de manopera pentru lucrarile de hidroizolare acoperis variaza, in general, in functie de solutia folosita, de dimensiunea acoperisului, dar si de complexitatea proiectului.
Cea mai sigura metoda de calcul a bugetului pentru viitorul dumneavoastra proiect este sa contactati direct o echipa de profesionisti. Pe langa faptul ca acestia va vor putea ajuta cu costurile privind manopera, veti putea calcula impreuna si necesarul de materiale, stabilind, deci, un buget complet al investitiei.
De asemenea, este demn de mentionat faptul ca nu este recomandat sa apelati la servicii mai ieftine, si sa compromiteti astfel calitatea. Alegeti o firma specializata in hidroizolatii acoperisuri cu experienta, iar acestia va vor oferi, cu siguranta, un pret corect.
Acestea fiind spuse, avand la indemana aceste informatii, cu siguranta acum veti putea face alegerile potrivite atat in ceea ce priveste materialele de hidroizolare, cat si ale echipei cu care veti colabora.
Daca, totusi, aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa luati legatura cu o echipa de profesionisti, iar acestia va vor putea indruma catre solutia potrivita pentru propriul proiect.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.