Izolatie fonica perete

izolatie fonica perete

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Agitatia care se aude prin pereti, de la zgomotele provocate de niste simpli pasi, la cele de muzica sau bormasina, este cu adevarat suparatoare. Clasica bormasina, nu? Vecinul care mereu are de reparat ceva. De multe ori, le intelegem si acceptam. Dar ce se intampla atunci cand sunt exagerate ca frecventa si zgomot?

Raspunsul este unul simplu, ne gandim cum sa izolam cat mai bine casa din punct de vedere fonic. Pentru ca este o necesitate atat de evidenta, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte despre izolatie fonica perete, sperand sa fie informatii folositoare pentru realizarea unui ulterior proiect.

Ce rol are izolatia fonica a peretelui?

Peretii unei cladiri masoara, in general, o suprafata considerabila, fiind mijloace sigure de propagare a sunetului. Sistemele de izolare fonica perete presupun diminuarea sunetului generat de catre o sursa si impiedicarea acestuia de a se propaga prin perete.

Pe scurt, rolul izolatiei fonice este acela de a imbunatati acustica unei incaperi, dar si de a reduce nivelul zgomotului transmis. Asadar, retinem ca:

  • Materialele fonoizolante blocheaza/impiedica circulatia sunetelor prin pereti, dintr-o incapere in alta. Acestea sunt, in general, groase si dense, insa, in acelasi timp, au si caracteristica de a fi flexibile;
  • Materialele fonoabsorbante impiedica propagarea sunetelor in interiorul unei incaperi, imbunatatind calitatea sunetului in incapere. Acestea sunt, de obicei, mai usoare si mai moi la atingere (de exemplu panourile din spuma), aplicandu-se direct pe suprafata.
izolare fonica perete cu vata minerala si gips carton

De ce sa optam pentru izolatie fonica pereti?

Putem izola fonic o camera in diferite moduri. Va intrebati care sunt cele mai adecvate masuri pentru limitarea acestor sunete? In mod cert, trebuie sa spunem ca acestea depind de tipul de zgomot. In principiu, exista doua tipuri de zgomot care pot fi produse, zgomot aerian si cel de impact. Acestea se caracterizeaza prin:

  • Zgomot aerian: sunete audio, de la TV, muzica, voci si chiar zgomotul vantului. Cea mai buna modalitate de a combate poluarea fonica cauzata de zgomotul aerian este prin aplicarea unor materiale care sa ,,absoarba” sunetele;
  • Zgomot impact: miscarea mobilierului pe o podea neteda, a scaunelor, pasiilor. Acest tip de zgomot poate fi prevenit prin aplicarea unui izolant care sa combata aceste vibratii.

In privinta cladirilor rezidentiale, motivul principal al montarii unui sistem de izolatie fonica perete este reprezentat de reducerea, si chiar eliminarea, efectelor generate de zgomotul exterior. 

Pe de alta parte, fonoizolarea ar putea fi chiar necesara si conditionata de legea in vigoare, in cazul in care in cladirea dumneavoastra se vor desfasura activitati zgomotoase.

Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, acest tip de izolare poate avea o serie de caracteristici extrem de avantajoase atat pentru dumneavoastra, cat si pentru comunitate.

panouri cu absorbtie acustica

Care sunt avantajele peretilor izolati fonic?

Expertii recomanda montarea unei solutii de izolare fonica pereti pentru orice constructie, indiferent de tipul de cladire (daca este vorba despre o cladire nou construita sau nu) si de scopul acesteia (rezidential, comercial etc.). 

Fonoizolarea, dupa cum mentionam anterior, este o solutie viabila atat pentru beneficiarul proiectului, cat si pentru cei din jur. Iata cateva dintre avantajele de care veti benefica odata cu montarea unui sistem de izolatie fonica pereti: 

  • Protectie: In primul rand, trebuie sa stiti ca sunetul este la baza o sursa de energie, care calatoreste prin aer, iar atunci cand intalneste un obiect, impactul produs genereaza o anumita vibratie. In aceste conditii, izolarea fonica a peretilor blocheaza vibratiile si, implicit, reduce considerabil riscul deteriorarii obiectelor de valoare din casa;
  • Izolare termica: Desi discutam despre izolatie acustica pereti, in realitate, aceste sisteme sunt extrem de eficiente si din punct de vedere termic. Asadar, nu doar ca veti reduce nivelul de zgomot din incapere, dar veti observa si o scadere a consumului de energie din casa;
  • Sanatate: Linistea imbunatateste calitatea somnului, iar acest aspect este important pentru un stil de viata sanatos si echilibrat. Fonoizolarea este, in primul rand, recomandata pentru cladirile aflate in zone aglomerate sau zgomotoase;
  • Intimitate: Izolarea fonica a peretilor va crea spatii intime pentru toti locatarii sau utilizatorii cladirii. Astfel, va veti putea retrage in liniste, intr-o zona de confort, pentru a va desfasura activitatile departe de haosul din jur;
  • Acustica: Zgomotul nu este singurul aspect pe care sistemele de izolare fonica perete il adreseaza. In cazul incaperilor largi, ecoul si acustica pot reprezenta o reala problema. Din fericire, fonoizolarea va reduce acest efect si va imbunatati calitatea sunetului din incapere;
  • Confidentialitate: Confidentialitatea este extrem de importanta atat pentru persoanele fizice, cat si pentru profesionistii din diferite domenii;
  • Valoare: Conform analistilor imobiliari, investitia intr-un astfel de sistem se va recupera cu usurinta odata cu valorificarea cladirii, fie prin vanzare, fie prin inchiriere;
  • Productivitate: Anumite activitati nu se pot desfasura in conditii normale, fara un sistem performant de izolatie fonica. Intre acestea, reamintim productia muzicala, precum si cursurile de canto sau studierea instrumentelor. 
izolare perete fonic cu fibra de sticla

Ce materiale sa folosim pentru o izolatie fonica pereti reusita?

Piata materialelor fonoizolante este extrem de versificata, producatorii oferind o gama larga de solutii. Cu toate acestea, in privinta izolatiei fonice pentru pereti, expertii recomanda, in principal, utilizarea urmatoarelor materiale:

  • Vata minerala: Desi este adesea utilizata cu scopul de a izola termic, in realitate, vata minerala are, de asemenea, proprietati fonoacustice excelente. De altfel, aplicarea unui strat de vata minerala este chiar mai eficienta decat optarea pentru pereti din zidarie mai grosi;
  • Placi de gips carton acustice: Din punct de vedere al aspectului, placile de rigips fonoizolante pot fi recunoscute dupa culoarea albastra. In general, acestea sunt ranforsate cu materiale fonoabsorbante (ex. fibra de sticla) si au o densitate mai mare, in comparatie cu placile de gips carton simple.
izolare perete cu pluta

In cazul in care proiectul dumneavoastra nu este compatibil cu cele doua solutii de mai sus, veti putea opta pentru urmatoarele materiale fonoizolante:

  • Panouri din spuma acustica: Cunoscute, mai degraba, drept panouri de studio, acestea sunt extrem de performante in ceea ce priveste absorbtia sunetului. De asemenea, aceste panouri sunt foarte usor de montat, astfel ca proiectul de izolare ar putea fi finalizat intr-un timp foarte scurt;
  • Panouri din pluta naturala: 100% naturale, panourile din pluta nu doar ca sunt un foarte bun material izolant fonic, cat si termic. In plus, tehnologia moderna permite ignifugarea acestora, astfel ca riscul de a ajuta la propagarea unui eventual incendiu este extrem de scazut. 
  • Membrana fonoizolanta: Daca nu va permiteti sa instalati un perete portant pentru a izola fonic, membrana fonoizolanta ar putea fi solutia potrivita. Aceasta nu este groasa, putandu-se aplica direct pe spatele placilor de gips carton si, deci, nu va micsora spatiul din incapere.

Desigur, inainte de a achizitiona materialele, este de preferat sa discutati cu o echipa profesionista, pentru a putea determina impreuna solutia potrivita proiectului dumneavoastra.

izolare pereti cu membrana cu absorbtie fonica

Etape principale de instalare izolatie fonica perete

In principiu, cea mai eficienta metoda de a izola fonic o incapere este prin a construi pereti falsi din gips carton acustic, in interiorul carora sa amplasam vata minerala de densitate mare. Desi este recomandat sa apelati la un profesionist pentru realizarea unui astfel de proiect, va vom prezenta in cele ce urmeaza, pas cu pas, etapele de realizare ale unui sistem de izolatie fonica perete eficient.

Etapa #1: Cadrul peretilor portanti

Cadrul reprezinta scheletul intregului proiect. De aceea, este extrem de important sa realizam toti pasii cu grija si sa acordam atentie sporita detaliilor.

  • Masurarea suprafetelor: Vom masura cu atentie toata suprafata camerei pe care urmeaza sa o izolam fonic, pentru a putea realiza schema cadrului si pentru a putea calcula necesarul de materiale. Atentie! Incaperea trebuie masurata atat pe orizontala (latime), cat si pe verticala (inaltime).
  • Trasarea marcajelor: Odata stabilite cotele proiectului, vom trasa liniile de marcaj pe podea si pe plafon, la o distanta egala cu latimea profilelor orizontale, plus 1 cm;
  • Debitarea profilelor: Respectand dimensiunile din proiect, vom taia toate profilele, astfel incat sa le putem fixa. Sfat util: Profilele ar trebui sa fie cu aproximativ 10 mm mai mici decat dimensiunea masurata pe suprafata suport (podea sau tavan).
  • Montarea profilelor orizontale: Vom aplica banda adeziva de etansare din cauciuc pe partea inferioara a profilelor orizontale, dupa care vom monta profilele pe podea si pe tavan, fixandu-le cu ajutorul suruburilor;
  • Montarea profilelor verticale: Profilele verticale trebuie montate la o distanta de 60 cm si este de preferat sa fie duble (montarea a doua profile – spate in spate – intr-un singur punct). Pentru fixare, acestea se vor sertiza;
  • Amenajarea spatiilor speciale: Prin spatii speciale intelegem spatiile pentru usi si geamuri, care au nevoie de un cadru suplimentar. 

Etapa #2: Aplicarea vatei minerale

In spatiile create de profilele verticale, vom putea aplica vata minerala. Aceasta se fixeaza relativ usor intre profile, prin impingere, fara a fi nevoie de sisteme de prindere suplimentare. Totusi, daca grosimea izolantului este mai mica de 80% din adancimea peretelui portant, vom fixa izolatia astfel incat sa evitam alunecarea acesteia.

Sfat util: Pentru a va fi usor sa montati, taiati vata la o dimensiune egala cu distanta dintre profilele verticale (60 cm).

Etapa #3: Placarea cu gips carton

Vom continua, in cele din urma, cu montarea placilor de gips carton pe cadrul din profile metalice. Acestea se vor amplasa vertical pe perete si se vor fixa cu ajutorul suruburilor autofiletante. 

Atentie! Lasati un rost de dilatatie de aproximativ 10 mm intre placi si suprafetele din jurul acestora. 

Sfat util: Pentru a rigidiza peretii portanti, dar si pentru a eficientiza sistemul de izolatie fonica perete, este recomandata montarea a doua straturi de placi din gips carton acustic cu grosimea de cel putin 12,5 cm. Astfel, peretii nu vor vibra nici chiar in cazul sunetelor de frecvente joase.

In final, tot ce ramane de facut este sa finisam peretii cu chit de rosturi, dupa care vom putea trece la zugravirea acestora. Vom aplica chitul pentru rosturi la imbinarile placilor, dar si pentru a acoperi capetele suruburilor cu care am fixat placile de gips carton.

placi gips carton pentru izolare (fonica, termic, impotriva infiltratiilor)

Costuri izolatie fonica perete

Pretul este variat, desigur. Acesta este calculat in functie de necesitati, de tipul de izolatie folosit, de suprafata, etc. Cum fiecare proiect este diferit, ceea ce determina costuri diferite, de cele mai multe ori, cel mai potrivit este sa consultati o echipa de profesionisti, care sa ofere un pret in conformitate cu proiectul dumneavoastra.

Acestea fiind spuse, speram ca procesul de izolatie fonica perete sa fie unul mai clar acum, iar pentru orice nelamuriri sau intrebari, va recomandam sa cereti sfatul unui profesionist, care sigur va fi bucuros sa va ajute.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.