- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Zgomotul este si el un sunet. Dar, spre deosebire de alte sunete, acesta este, mai degraba, suparator. Mai ales in propria casa, unde vrem sa avem parte de liniste. Imaginati-va pentru o clipa sunetul vecinilor care muta mobila seara tarziu sau a celor care incep reparatiile dis-de-dimineata.
Cu totii stim ca zgomotul de dincolo de peretii locuintei ajunge sa perturbe starea confortului, inducand, mai devreme sau mai tarziu, stres. Insa, pentru a contracara eficient zgomotele, avem la dispozitie variante reale si eficiente pentru izolatie fonica camera. Haideti sa le aflam in articolul ce urmeaza.
Ce inseamna procesul de izolare fonica a camerei?
Acest proces urmareste reducerea intr-o proportie cat mai mare a zgomotelor care se propaga prin aer, dar si a celor ce provin din diferite tipuri de impact sau frecare. Atat timp cat aceste perturbatii sonore depasesc o anumita limita audibila si un timp de producere, locuirea va fi cu greu realizabila.
Atenuarea sau chiar suprimarea acestor sunete sau reverberatii este posibila prin montarea unei izolatii fonice in camera, ce va tine cont de urmatoarele aspecte:
- Indentificarea zgomotului ca forma de producere;
- Varful maxim ce il poate atinge;
- Departarea sursei fata de camera;
- Grosimea peretelui, plafonului sau a pardoselei din camera;
- Existenta sau nu a unei izolatii proprie constructiei;
- Tipul de material din care este construita camera.
Aspectele prezentate trebuie analizate de un constructor care va decide cea mai convenabila varianta pentru izolare fonica in camera. Combinatia de materiale si eficienta tehnologiei de punere in opera vor deveni solutia pe care o asteapta locatarii unor camere a caror confort este perturbat intr-un mod inacceptabil.
De ce este important sa izolam fonic camera?
In camerele de locuit sau cele in care se desfasoara activitati lucrative se pretinde ca linistea sa fie decenta. Din diferite motive, acest lucru este uneori dificil, fara o izolatie fonica in camera.
De la mersul incaltat in casa, care razbate prin plafonul camerei, la lucrari de bricolaj sau reparatii repetitive ale vecinilor, toate sunt, in esenta, zgomote ce pot fi evitate prin montarea unui nivel de izolare acustica camera performant, care sa permita:
- Dispuneti asa cum doriti de timpul de odihna, la orice ora;
- Este blocat sau atenunat, in mare masura, sunetul propagat prin plafon sau pereti;
- Nu riscati contacte verbale cu cei care produc zgomotele.
Realizarea unei lucrari de izolatie fonica camera este foarte importanta, fie doar si pentru una dintre componentele incaperii, in cazul in care nu este posibila izolarea completa. In practica, este recomandat ca izolarea fonica in camera sa fie realizata pentru toate piesele, inclusiv la nivel de usa si fereastra.
Care sunt principalele avantaje ale unei camere izolata acustic?
De regula, atunci cand este utilizata o camera intr-un apartament, atentia locatarului este focalizata spre suprafata utila. Mai mult spatiu inseamna mai multa libertate de miscare si loc suficient pentru pozitionarea mobilierului.
Partea efectiva a locuirii, care se refera la linistea de peste zi sau noapte, pare sa fie uitata, de multe ori. Cum nu intotdeauna se poate anticipa cat de bine izolata fonic este o camera, merita sa punctam avantajele acestui criteriu de selectie:
- Spatiul camerei va fi delimitat fonic de restul cladirii;
- Sunt blocate perturbatiile sonore tehnice ale cladirii (tevi incalzire, tevi apa, conducte scurgere);
- Este stopat zgomotul produs de autovehicule, trafic pietonal, lucrari stradale;
- Sursele de zgomot proprii casei sunt lasate dincolo de peretii camerei si usa camerei;
- Confortul sederii este garantat la orice ora.
Felul in care vor fi percepute aceste avantaje difera de la o locatie la alta si, in mod cert, de la un locatar la altul. Va fi cel putin convenabil ca aceste criterii sa fie atinse, pentru a va declara, astfel, multumiti de aportul evident pe care sistemul de izolare fonica camera il ofera.
Piese care necesita izolare fonica
Abordarea integrata este singura varianta care va aduce beneficiarului multumire. Ce inseamna acest lucru? Faptul ca pentru izolare fonica in camera este necesar ca fiecare piesa care inchide incinta sa fie protejata de un material eficient.
Motivul este simplu, fiind determinat de contactul permanent al pieselor componente, ceea ce face ca undele sonore sa se extinda in toata incaperea. Din acest motiv, fiecare dintre ele trebuie izolate acustic, dupa cum urmeaza:
- Pereti – De regula, se tinde spre a izola doar peretele din spatele caruia se aude zgomotul. Nu este neaparat o greseala, insa o lucrare completa si sigura implica montarea stratului izolar pe toti peretii. Dat fiind ca peretele ferestrei necesita izolare pentru zgomotul exterior, merita ca lucrarea sa fie realizata complet;
- Podea – Daca perturbatiile sonore au fost identificate ca sursa in plan vertical sub podea, atunci este necesara o izolare acustica camera sub stratul de finisaj. Chiar daca nu il considerati un lucru deranjant, propriul zgomot pe poardoseala ar putea sa fie un adevarat deranj pentru vecini. Prin urmare, initiati o lucrare si pentru aceasta parte a camerei si veti dobandi imunitate in ambele sensuri posibile in care zgomotul este audibil;
- Tavan – Tavanul este permanent declarat ca prima zona dinspre care se aude zgomotul din apartamentul de deasupra. Orice miscare facuta de vecini pe propria pardoseala sau orice obiect care cade ori este mutat dintr-o parte in alta pe podea, le veti auzi. Cum vecinii ar putea sa nu fie convinsi sa realizeze o izolare fonica camera la nivelul propriei pardoseli, atunci va ramane sa o faceti pe tavanul camerei in care apare aceasta problema ce cauzeaza disconfort;
- Usa – O usa izolata fonic intr-un apartament asigura un mediu linistit, mai ales atunci cand aveti copil mic, iar restul locatarilor din casa sunt in miscare pana seara tarziu. La fel de utila va fi aceasta usa si pentru stoparea zgomotelor ce provin dinspre spatiile comune din imobil. De aceea, usa va fi aleasa incat sa ofere un prag optim de blocaj al zgomotelor. Sunt recomandate produsele cu tocuri si canate din profil PVC acoperite cu panouri izolante fonic si termic;
- Ferestre – Dechiderile pentru ferestre sunt cele mai mari spatii care necesita optimizare completa in privinta izolarii fonice si termice. Cu cat intensitatea zgomotului este mai mare, cu atat veti opta pentru solutii de inchidere cu profile multicamerale din PVC sau din aluminiu si sticla termopan in mai multe straturi.
Materiale folosite la izolarea fonica
Ideile si solutiile tehnice sunt destul de variate in prezent, astfel incat, indiferent de materialul ales, rezultatul sa fie pe masura asteptarilor. Vom prezenta, in continuare, doua materiale des folosite intr-o astfel de lucrare.
Vata minerala
Folosirea vatei minerale confera suprafetei acoperite doua avantaje semnificative. In primul rand, sporeste nivelul de izolatie termica a camerei si, in acelasi timp, creaza stratul necesar pentru atenuarea completa a zgomotului de dincolo de perete.
In functie de buget, dar si de necesitatile lucrarii, se poate opta pentru vata minerala bazaltica, mai scumpa, insa ecologica, si vata minerala din sticla, care este mai ieftina. In teste nu exista o diferenta semnificativa intre aceste materiale in privinta nivelului de atenuare a zgomotului.
Cu o reducere de pana la circa 65 dB, se poate considera ca rezultatul este pozitiv pentru ambele. Pentru ca lucrarea sa fie cu adevarat impecabila, se pot utiliza suplimentar placi speciale fonoacustice din gips-carton, in detrimentul celor obisnuite. Pe aceste placi se va aplica finisajul de zugraveala lavabila sau tapetul.
Placi de gips-carton fonoacustice
Acest produs specializat pentru izolare fonica camera poate fi folosit si individual prin aplicare direct pe peretele camerei. Miezul dintre cele doua fete din carton multistrat este unul cu densitate ridicata, ideal pentru acest scop.
Integritatea acestor placi este data de grosimea acestora de 12,5 mm, dar si de faptul ca amestecul ce formeaza miezul placii este prevazut cu fibre din sticla. In plus, grosimea redusa a placilor nu diminueaza sesizabil spatiul dupa izolarea fonica a camerei.
Se poate jongla cu diferite modele de placi din gips-carton fonoacustic, acestea pornind de la o reducere de cel putin 59 dB si ajungand pana la 65 dB pentru cele mai performante.
Pentru a nu face vreo greseala in alegerea acestor materiale, este recomandat sa consultati un profesionist. O firma specializata in izolatii acustice pentru camere este in masura sa ofere un plan sigur, accesibil si eficient de izolatie fonica a camerei.
Etape principale de instalare a izolatiei fonice
Combinatia intre cele doua materiale prezentate anterior ridica la un nivel foarte bun izolarea acustica in camera. Prin montarea celor doua materiale si cu respectarea pasilor de lucru prezentati in continuare, fonoizolarea completa a camerei la nivel de pereti si tavan va fi un succes real.
- Marcarea indicatiilor de aliniere pe podea / tavan – Pentru ca alinierea profilelor sa fie perfecta, se foloseste ruleta, o nivela cu laser si un fir cu creta. In urma acestor marcaje se fixeaza profilele UD si UW pe pereti si tavan;
- Fixare profile UD / UW – In functie de materialul folosit (vata minerala sau panouri fonoabsorbante), se fixeaza pe tavan si pereti profilul corespunzator;
- Nituire profile CD / CW – Crearea zonelor pentru inserarea si sustinerea materialului izolant este realizata cu aceste profile. Se masoara o distanta potrivita intre fiecare rand nou fixat, in acord cu latimea materialului pentru izolatie fonica si termica folosit;
- Asezare vata minerala – Vata minerala din sticla se monteaza doar cu echipament special de protectie. Cu vata minerala bazaltica se lucreaza mai usor. Fixarea intre profile se face prin simpla presare. Aceasta are atat rol termic, cat si acustic;
- Asezare placi rigips – Pentru diferentiere, placile fonoacustice au o culoare albastra. Daca suprafata unei placi intregi acopera o anumita zona de perete sau tavan, se va folosi ca atare. Altfel, debitarea se face cu atentie si prin masurarea distantelor intre profile. In cazul tavanului, este util sa fie folosit un utilaj specializat pentru fixarea si ridicarea in pozitie a placilor intregi. Fixarea se face cu suruburi speciale cu autofiletare;
- Suplimentare placare cu placi fonoacustice – Pentru situatii deosebite, suplimentarea prin dublarea stratului cu inca un rand de rigips fonoabsorbat este posibila. Se va monta imediat peste primul strat, insa este necesar sa existe un decalaj la pozitionarea placilor pentru a putea fi fixate corect pe profile;
- Finisarea inainte de stratul final decorativ – Toate zonele de imbinare intre placile fonoabsorbante sunt acoperite cu un snur din silicon si o banda adeziva speciala pentru etanasare. La colturile usilor sau ferestrelor se folosesc profile dedicate pentru finisare in unghi drept.
Care este costul pentru izolarea fonica a unei camere?
O prima cotatie in acest sens va fi furnizata de constructor, in baza urmatoarelor date pe care i le puteti comunica cu usurinta:
- Suprafata totala a zonelor peste care se va monta sistemul de izolare fonica camera: pereti, tavan, pardoseala;
- Ce material izolant fonic doriti sa fie folosit;
- Daca doriti sa dublati izolatia fonica a camerei.
Dupa verificarea concreta pe care constructorul o va face, veti primi in scurt timp costul real pentru izolarea fonica a camerei in cauza.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.