Izolatie fonica apartament

izolatie fonica apartament

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Exista situatii in care, pentru un confort ambiental placut, izolarea terminca nu este suficienta. De multe ori aceasta trebuie combinata cu un strat de izolatie fonica apartament, care sa ofere confortul interior dorit.

Cu totii stim ca zgomotul produs de vecini sau cel stradal poate sa degradeze semnificiativ locuirea in apartamente. Prin urmare, trebuie gasit cel mai potrivit material pentru a realiza o izolare fonica a apartamentului eficienta. In articolul ce urmeaza discutam aspectele esentiale ale acestui tip de izolatie, sperand sa va fie de ajutor in propriul proiect.

Ce inseamna procesul de izolare fonica a apartamentului?

Prin izolarea fonica a apartamentului se intelege folosirea unui material cu proprietati fonoabsorbante. Este recomandat ca acest proces de izolare fonica in apartament sa fie realizat in mod echilibrat.

Acest lucru inseamna ca toti peretii, pardoseala si tavanul sa beneficieze de acelasi tratament prin placarea cu materialul potrivit fiecarei situatii. In plus, se vor avea in vedere si ferestrele si usile.

Pentru ca rezultatul lucrarii sa fie de foarte buna calitate, constructorul identifica la fata locului impreuna cu beneficiarul urmatoarele aspecte:

  • Grosimea peretilor interiori si exteriori;
  • Grosimea pardoselei si a plafoanului;
  • Materialul din care sunt construiti peretii si plafonul;
  • Distanta fata de potentiala sursa de zgomot;
  • Tipul zgomotului;
  • Intensitatea maxima a zgomotului.

Aceste criterii vor indica materialul potrivit pentru izolare fonica apartament. Profitand de multitudinea de materiale disponibile, se va lucra de la caz la caz cu cel mai bun fonoabsorbant, chiar daca uneori costul ar putea fi mai ridicat. Important este rezultatul pe care locatarul il pretinde pentru sporirea confortului in propriul apartament.

izolare fonica in apartament

De ce este important sa izolam fonic apartamentul?

Atat timp cat locuirea se face intr-un bloc, zgomotele dinspre apartamentele vecine, si nu numai, pot fi percepute deranjant in propria casa. Mai mult sau mai putin intense, aceste zgomote pot fi obisnuite, cum sunt cele ale pasilor pe pardoseala, sau pot fi provocate de un anumit comportament „obisnuit” al vecinilor. Vesnica bormasina!

Prin urmare iata de ce este intr-adevar important sau luati in considerare o varianta profesionala cand cereti sa fie montata o izolatie fonica in apartament:

  • Va reduce substantial zgomotul perceput in plan orizontal si vertical;
  • Timpul preferat pentru odihna nu va mai tine cont de programul sau comportamentul vecinilor;
  • Eliminati orice risc de discutie sau contact cu vecinii galagiosi;
  • Cresteti valoarea de piata a apartamentului.

Fiecare dintre aceste beneficii se va repercuta direct in confortul fizic si psihic pe care, in mod natural, il asteptati in propria casa. Ramane doar sa puneti in miscare un proiect de izolare acustica apartament cu materiale si manopera profesionale.

izolare acustica apartament

Care sunt principalele avantaje ale apartamentului izolat acustic?

La achizitia unui apartament se urmaresc o suma de caracteristici si preferinte. Cei mai multi dintre viitorii proprietari se axeaza pe locatie, spatiu, priveliste si alte beneficii de proximitate.

Aspectul legat de linistea din apartament pare sa fie uitat, insa acest lucru ar trebuie sa fie inclus in topul preferintelor. Fie ca veti cumpara un apartament intr-un bloc vechi, sau intr-un ansamblu rezidential nou, este dificil sa stiti cu ce tip de izolatie fonica apartament este dotata cladirea.

De aceea, iata care sunt avantajele pe care izolarea fonica suplimentara le ofera unui apartament:

  • Reduce drasatic zgomotul traficului stradal de orice tip;
  • Atenueaza eficient zgomotele ce provin din interiorul altor apartamente;
  • Impiedica perceptia zgomotului tehnic al tevilor ce traverseaza apartamentul;
  • Blocheaza zgomotul in propria casa de la o camera la alta;
  • Faciliteaza odihna locatarilor ce au program de lucru diferit.

Fiecare dintre aceste beneficii pot fi resimtite mai mult sau mai putin intens, in functie de sursa si nivelul de intensitate al tuturor tipurilor de zgomote. Distanta la care se produce zgomotul este un alt criteriu care poate sa amplifice sau sa atenueze ramasita undei sonore perceputa dupa actiunea de izolatie fonica apartament.

izolare fonica si termica pentru peretii apartamentului

Piese care necesita izolare fonica

Evaluarea profesionala pentru varianta optima de izolatie fonica apartament se realizeaza rapid si va avea efect in rezultat. Este insuficient sa se puna accent doar pe izolarea fonica a unui sigur perete, doar pentru faptul ca dinspre acea zona zgomotul este auzit in casa.

Peretii, plafonul, pardoseala sunt in contact fizic nemijlocit, de aceea cand urmariti o izolare fonica apartament cu efect sigur, urmatoarele piese ale constructiei trebuie izolate fonic.

  • Pereti –  Fiecare camera sau hol al proprietatii are in comun fie un alt apartament, fie casa scarii si, cu siguranta, unul dintre pereti va fi comun cu exteriorul. In functie de necesitatile efective, izolarea fonica la interior se realizeaza tinand cont de nivelul presiunii sonore care strabate peretii casei. Trebuie anuntat faptul ca aceasta lucare va reduce perimetral cu cativa centimetri spatiul efectiv al camerelor;
  • Podea – Pardoseala este suprafata care suporta traficul locatarilor si finisajele sale pot accentua sau bloca, dupa caz, zgomotul din propria casa. Simultan, podeaua este suprafata prin care sunetul produs de locatarii de la nivelul imediat inferior poate sa deranjeze locuirea. De aceea, inainte de montarea stratului de finisare al podelelor, se va aplica un material special pentru izolatie fonica in apartament la acest nivel. Efectul va fi dublu pentru ca se estompeaza zgomotul pasilor proprii, dar si cel ce provine de sub apartament;
  • Tavan –  Aceasta componenta a casei este sensibila pentru ca va prelua tot zgomotul de trafic si miscare a mobilierului usor ce se produce in apartamentul de deasupra. Atata vreme cat vecinul nu dispune de o solutie optima pentru atenuarea zgomotului la nivelul propriei pardoseli, va fi necesar sa optati pentru izolarea acustica la nivelul tavanului;
  • Usi – Usile din interiorul apartamenul trebuie alese, astfel incat sa realizeze o separare acustica eficienta a camerelor de restul casei. O mentiune speciala se refera la usa apartamentului. Delimitarea fonica la acest nivel este importanta pentru ca aceasta usa este in contact direct cu spatiul de tranzitare comun. Zgomotele produse de pasi, mutari de mobilier, usi trantite, zgomotul ascensorului si vocile pot fi tinute la distanta cu o usa din materiale cu proprietati fonoacustice. Se pot alege produse din gama de usi termopan din aluminiu sau PVC;
  • Ferestre – Deschiderea vizuala si aerisirea sunt importante pentru un apartament. Ferestrele sunt cele care se ocupa de acest aspect si se va alege cel mai bun profil si sticla pentru a primi simultan izolare acustica apartament si izolare termica. In functie de necesitati, exista profile pentru ferestre care dispun de trei garnituri de etansare, una dintre acestea fiind proiectata special pentru o izolarea fonica superiroara.
izolatie acustica pentru tavan apartament

Materiale principale folosite la izolarea fonica

In cadrul unui proiect profesional pentru izolare fonica apartament alegeti cea mai performanta solutie tehnica. Vom prezenta, in continuare, doua dintre cele mai des folosite materiale.

Fiecare dintre acestea sunt puse in opera cu tehnologie specifica, iar beneficiile care se obtin vor oferi confortul ambiental interior solicitat de proprietar.

Vata minerala

Este un material ale carui proprietati merita sa fie exploatate in doua directii. Prima sa intrebuintare este legata de potentialul foarte bun pentru izolare termica, simultan avand calitati excelente si pentru izolarea fonica a incaperilor.

Constructorul va decide ce tip de vata minerala este mai eficienta pentru lucarea in cauza. Spunem acest lucru pentru ca exista doua variante: vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica.

Ultima este un material ecologic, prin urmare ar putea exista locatari care apreciaza acest aspect. Ambele atenueaza cu pana la circa 65dB, diferenta intre acesteea fiind neimportanta.

Retineti ca in aceasta varianta de izolare acustica pentru apartament este necesar sa fie folosite placi din gips-carton simple sau fonoacustice pentru aplicarea finisajelor pentru pereti.

Placi de gips-carton fonoacustice

Placile din rigips fonoacustice sunt special concepute pentru a impiedica transmiterea zgomotului prin peretii casei. Producerea lor se bazeaza pe introducerea intre cele doua fete a unui miez din gips a carui densitate este foarte mare.

Pentru rigidizarea placii sunt folosite in amestec fibre din sticla, iar fetele sunt fabricate dintr-un carton de tip multistrat. Avantajul acestui material consta in rapiditatea cu care sunt acoperite suprafetele de pereti sau tavan.

Grosimea acestora este de doar 12,5 mm, ca atare spatiul camerelor va fi afectat minim fata de fonoizolatia cu vata minerala. Diminuarea sonora poate sa atinga 65dB pentru placile cu densitate foarte mare, insa, de regula, indicele de izolatie este la circa 59dB pentru placile obisnuite.

Consultanta profesionala este importanta cand urmariti un efect maxim in privinta izolarii fonice a casei. Sunt disponibile si alte materiale care pot izola fonic si termic, prin urmare colaborati cu un constructor profesionist.

izolare fonica pardoseala de apartament

Etape principale de instalare

Pasii de lucru pentru montarea unui sistem de izolare fonica apartament, ce va juca simultan si rol de izolatie termica, sunt prezentati in continuare.

Am ales sa folosim in aceasta prezentare vata minerala din sticla si placi din rigips fonoizolante. Etapele de lucru includ precizari legate atat de fonoizolarea peretilor, cat si a tavanului dintr-un apartament.

  • Trasare linii ghidaj pe podea / tavan Se realizeaza marcajele pentru alinierea perfecta a profilelor tip UD / UW cu peretii sau tavanul. Se lucreaza cu ruleta, o nivela laser si un fir impregnat cu praf de creta;
  • Montarea profile UD / UW- Sunt montate profilele adecvate fiecarei lucrari. Fixarea acestora se realizeaza cu suruburi direct in peretele / tavanul suport;
  • Montare profile CD / CW – Fixarea acestor profile se face prin nituire pe profilele anterior montate. Anterior fixarii se va marca distanta intre profile, astfel incat latimea materialului pentru izolare sa fie incadrata si sustinuta corespunzator;
  • Montare vata minerala – In aceasta etapa se lucreaza cu echipament de protectie adecvat (ochelari si manusi de protectie). Se debiteaza lungimea de material necesara acoperirii unui tronson. Fixarea se face prin presare intre profile;
  • Montare placi rigips – Se folosesc placi din gips-carton fonoacustice. Sunt recunoscute usor datorita culorii lor albastre. Pentru pereti, placile se debiteaza la dimensiunea potrivita si se aseaza direct pe suportul creat de profile. Pentru tavan, se poate folosi un dispozitiv mobil ce poate prelua, sustine si ridica placa debitata pana la nivelul de montare. Fixarea se realizeaza cu suruburi speciale care se insurubeaza direct in profil;
  • Dublarea placarii cu rigips fonoacustic – In scopul obtinerii unei atenuari de mare performanta a zgomotului in interiorul unui apartament, este posibila dublarea stratului fonoacustic din rigips. Al doilea strat se monteaza direct peste primul, respectandu-se o deviere a pozitionarii placilor in scop de fixare sigura;
  • Finisarea imbinari placi rigips – Peste toate zonele de imbinare dintre placile din rigips se aplica silicon si apoi banda adeziva de etansare. Dupa aceasta operatiune se poate realiza finisarea noului perete asa cum este prevazut in proiect. In cazul peretilor cu usi si ferestre trebuie sa fie folosite profiluri speciale pentru incadrarea acestor deschideri.

Care este costul pentru izolarea fonica a apartamentului?

Daca ati decis ca este necesar sa incepeti lucrari pentru izolare fonica apartament, trebuie sa stiti si care ar fi bugetul necesar pentru un astfel de proiect. Costul variaza de la caz la caz, iar pentru a avea un prim punct de sprijin, este bine sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Suprafata peretilor, tavanelor, pardoselelilor si a golurilor de usi si ferestre;
  • Tipul de material si produsele (usi si ferestre) ce intra in lucrarea de izolarea fonica a apartamentului;
  • Suplimentarea straturilor de fonoizolatie.

Nu uitati ca o cotatie apropiata si un sfat profesional puteti primi oricand de la constructori specializati in lucrari pentru izolatii termice si fonice pentru apartamente.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.