Izolatie fonica tavan

izolatie fonica tavan

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

De ce este important sa dispunem de o izolatie buna a casei? Pentru ca doar asa putem limita pierderile de caldura si zgomotul exterior. Nu este deloc surprinzator faptul ca un tavan neizolat este o sursa continua de zgomot, care, de multe ori, ajunge de devina extrem de suparatoare.

Multe renovari pot fi facute din pura dorinta de schimbare a design-ului interior, insa, inainte de aceasta, procesul de izolatie fonica tavan este, de departe, o investitie primordiala si necesara. 

In cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti despre procesul de instalarea a izolatie fonice in tavan.

Prezentare generala izolatie fonica tavan

Zgomotul aerian este un sunet care se propaga, mai intai, prin aer si se difuzeaza prin pereti, podea si tavan catre alte incaperi. Exemple sunt muzica tare, sunetul produs de televizor sau oamenii care vorbesc. O buna modalitate de a reduce zgomotul aerian consta in aplicarea unui material care sa absoarba sunetele.

Sistemele de izolare fonica tavan presupun realizarea unui plafon fals, in interiorul caruia se monteaza un material fonoabsorbant si care se placheaza cu gips carton acustic. Scopul principal al izolatiei fonice pe tavan este acela de a diminua transferul zgomotelor din exterior catre interior, dar si vice-versa. Insa, trebuie sa avem in vedere ca acesta nu este singurul scop, fonoizolarea avand mult mai multe beneficii. 

izolare fonica tavan

De ce sa optam pentru o izolatie fonica tavan?

Zgomotul patrunde prin podele, pereti si tavane, de la sunetul pasilor, la cel facut de aparatele electrocasnice sau mutarea mobilierului. Sunt sunete pe care, fara o izolatie buna, cu greu le putem evita. 

De ce merita sa realizam o izolatie tavan termica si fonica? Pentru ca este o solutie care, in primul rand, adreseaza problema zgomotului dintre nivelele cladirii. In al doilea rand, odata cu micsorarea zgomotului, se diminueaza si vibratiile si, implicit, riscul de a se distruge obiectele de pe tavan (corpuri de iluminat, de ventilatie, etc.).

Un lucru important de avut in vedere este faptul ca, prin montarea izolatiei fonice pe tavan, nu doar dumneavoastra veti beneficia de avantajele lucrarii, ci toti utilizatorii cladirii. In cazul in care activitatile presupun zgomote peste limita admisa, izolatia fonica reprezinta o forma de respect pentru vecini.

De asemenea, prin izolarea fonica si prin corectie acustica, putem sa ne bucuram de o incapere in care sunetele nu se mai propaga, generand ecou si distorsiuni, ci raman clare si prietenoase (lucru foarte important pentru studio-uri de inregistrari).

izolare fonica tavan casetat

Avantajele unui tavan izolat fonic

Putem spune ca un tavan izolat fonic are o multime de avantaje, printre cele mai frecvente regasind:

  • Confort: Stresul cotidian este direct influentat de zgomotele din jur, care pot genera senzatia de agitatie. O izolatie fonica tavan va reduce la minim acest efect si va permite crearea unui spatiu confortabil;
  • Discretie: In prezent, amenajarea unui spatiu intim poate fi greu de realizat. Totusi, izolarea fonica a tavanului ar putea fi exact solutia de care aveti nevoie in ceea ce priveste discretia. Astfel, dumneavoastra nu veti fi deranjat de sunetele din exterior, iar informatiile discutate vor ramane private;
  • Eficienta: Sistemele de izolare fonica deservesc, de asemenea, si pentru izolarea termica, eficientizand consumul de energie din incapere. Astfel, nu doar ca veti reduce zgomotele, dar veti avea si un climat mai prietenos datorita izolantului termic (cu rol acustic);
  • Somn: Adesea, principala cauza a insomniei o reprezinta zgomotele si agitatia din jur. Montand o izolatie fonica tavan, veti putea impiedica sunetele exterioare sa patrunda si astfel veti putea beneficia de un somn mai odihnitor;
  • Divertisment: Cum in anumite intervale orare deranjarea linistii publice este complet interzisa, prin realizarea unei izolatii fonice in tavan veti demonstra, printre altele, o forma de respect fata de vecini. Asadar, veti putea utiliza echipamentele de sonorizare la nivel maxim, fara a deranja locatarii din jur;
  • Valoare : Un astfel de sistem adauga un plus de valoare imobilului, care ar putea fi valorificat in viitor, in cazul vanzarii sau inchirierii;
  • Acustica: Deoarece materialele fonoabsorbante previn propagarea undelor sonore prin incapere, acustica, si, implicit, calitatea sunetului, va fi mult mai buna;
  • Hobby: Izolarea fonica a unui tavan poate permite amenajarea unui spatiu in care dumneavoastra (sau copiii) veti putea desfasura diferite activitati recreationale, care implica volum crescut de sunet (practicarea unui instrument, creatie audio, etc.).
izolatie tavan fonoacustica

Ce materiale sa folosim pentru o izolatie fonica tavan reusita?

Teoretic, producatorii ofera mai multe solutii de izolare fonica tavan. In practica, totusi, pentru a obtine o lucrare calitativa, expertii recomanda montarea unui tavan fals, folosind urmatoarele doua solutii:

  • Vata minerala: Adesea utilizata pentru izolarea termica a cladirilor, vata minerala cu densitate mare este ideala si pentru izolare fonica plafon. Aceasta este capabila sa atenueze, si chiar sa absoarba o mare parte a undelor sonore propagate, diminuand nivelul zgomotului din incapere;
  • Placi de gips carton fonoacustice: Placile acustice de gips carton sunt utilizate pentru a completa si eficientiza sistemul de izolatie fonica tavan, dar si pentru a masca vata minerala (dupa cum veti vedea in procesul de montare).

De asemenea, alte materiale pe care le-ati putea utiliza sunt:

  • Panouri din pluta: Pluta este din ce in ce mai utilizata de constructori in proiectele de izolare fonica, motivele principale fiind pretul de achizitie relativ scazut si usurinta de montare. Aceasta este produsa in diferite forme si dimensiuni, astfel ca se poate adapta cu usurinta oricarui proiect de izolatie fonica cu pluta. Este, de asemenea, ecologica si are intrebuintari diverse (termoizolatie);
  • Membrana fonoizolanta: Mult mai flexibila si mai subtire decat restul materialelor acustice, membrana fonoizolanta poate reduce zgomotul dintr-o incapere cu pana la 80%. In plus, aceasta se poate aplica direct pe spatele placilor de gips carton acustic. 

Inainte de a achizitiona materialele sau de a va hotari cu privire la o solutie, va recomandam sa contactati un profesionist, care sa va ofere consultanta de specialitate in domeniul izolarii fonice.

montaj tavan izolat fonic si termic

Etape principale de instalare izolatie fonica tavan

Procesul de realizare al unui sistem de izolatie fonica tavan complet si eficient presupune montarea unui plafon fals, placat cu placi de gips carton fonoacustice, in interiorul caruia se amplaseaza vata minerala (sau un alt izolant).

Pentru a avea succes, instalarea propriu-zisa a unui astfel de sistem ar trebui efectuata doar de profesionisti cu experienta in domeniu. Chiar si cele mai mici zone sau gauri pot permite sunetului sa se propage, ceea ce ar putea compromite intreaga lucrare. 

Pentru a evita sa se intample acest lucru, in cele ce urmeaza va prezentam etapele principale de instalare izolatie fonica tavan, insa, nu uitati ca este recomandat intotdeauna sa apelati la o firma specializata pentru a realiza proiectul.

Etapa #1: Realizarea cadrului pentru tavanul fals

Cadrul suport este cea mai importanta componenta a proiectului, care nu doar ca va determina calitatea sunetului, dar va influenta, de asemenea, in mod direct, aspectul si siguranta intregii incaperi. De aceea, va recomandam sa acordati atentie sporita si sa respectati cu strictete normele de siguranta.

Etapele sunt aceleasi ca la montarea unui tavan fals, doar ca in acest caz vom folosi materiale care permit corectia si izolarea acustica. 

  1. Trasarea reperelor: Vom incepe prin a efectua masuratori si prin a trasa reperele in functie de care vom pozitiona profilele. Pentru acuratete, vom folosi o nivela laser, insa aceasta nu este obligatorie;
  2. Marcajele de ghidaj: Vom realiza marcajele de ghidaj cu o sfoara de trasare cu creta, respectand reperele trasate anterior. Ne vom asigura de acuratetea nivelului, pentru ca tavanul sa fie perfect orizontal;
  3. Banda de cauciuc: Inainte de montarea profilelor perimetrale, vom aplica un strat de banda monoadeziva din cauciuc, care are rolul de a etansa suprafata profilelor de cea a peretilor;
  4. Profilele perimetrale: Cu ajutorul diblurilor, vom fixa profilele perimetrale pe intreg conturul camerei. Acestea trebuie montate deasupra liniei de contur, perfect orizontale;
  5. Profilele de sustinere: Vom pregati profilele de sustinere la dimensiune, dupa care le vom monta in interiorul cadrului. Acestea trebuie montate la 50 cm distanta unul de celalalt si ar trebui sa fie perfect perpendiculare pe profilele perimetrale;
  6. Verificare si ajustare: In final, vom verifica structura si, daca este necesar, vom efectua ajustarile pentru a asigura nivelul, dar si respectarea proiectului de constructie.

Etapa #2: Montarea materialului izolant

In interiorul profilelor de sustinere, vom monta vata minerala cu densitate mare (sau un alt izolant termic cu proprietati fonoacustice). Pentru a eficientiza timpul de lucru, este recomandat sa taiati dinainte vata la dimensiunea egala cu distanta dintre profile, care, in cazul de fata, este de 50 cm. 

Etapa #3: Placarea cu gips carton acustic

In final, pentru a finisa suprafetele, vom monta placile de gips carton pe cadrul plafonului (tavan fals). Pentru aceasta, este recomandat sa folosim un dispozitiv pentru ridicarea placilor, care ne va usura cu mult munca. Placile se fixeaza in cadru cu suruburi autofiletante, cu ajutorul unei mandrine cu burduf.

In principiu, proiectul de izolare fonica plafon a fost finalizat. Tot ce ramane de facut este sa finisam rosturile dintre placile de rigips si sa finisam tavanul in stilul dorit. Asadar, vom aplica chit de rosturi la imbinarea dintre placi, dar si peste suruburile autofiletante, dupa care vom astepta ca acesta sa se usuce si vom trece la zugravirea tavanului. 

In final, este demn de mentionat faptul ca, pentru a eficientiza gradul de izolatie fonica tavan, putem opta pentru montarea unui sistem de izolatie fonica pentru podeaua de la etajul superior. 

panouri absorbtie acustica pentru tavan

Costuri izolatie fonica tavan

Costurile de izolare fonica depind de tipul de izolatie, suprafata, materiale, etc. In cele mai multe cazuri, plasarea unui tavan suspendat este cea mai potrivita metoda. Pot fi folosite si alte solutii precum placi si bureti cu proprietati fonoacustice, care pot fi lipite cu un adeziv special.

Acestea fiind spuse, in cazul in care aveti nevoie de o oferta personalizata, nu ezitati sa luati legatura cu un profesionist.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.