Izolatie fonica pardoseala

izolatie fonica pardoseala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Zgomotul venit de la vecini e un chin, de multe ori. Simti ca nu ai liniste in propria ta casa, de cele mai multe ori. Ce se intampla, in astfel de situatii? Incepem sa batem in teava?

Bineinteles ca nu! Solutia care ramane este cea de izolatie fonica pardoseala, care ajuta la reducerea tuturor tipurilor de zgomote cauzate de locatari. Daca locuiti intr-un apartament sau o casa cu doua etaje, acest tip de izolare va poate schimba viata, oferindu-va mai mult confort zilnic.

Pentru a va oferi o viziune de ansamblu asupra acestui tip de lucrare, in cele ce urmeaza va prezentam aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere in legatura cu procesul de izolatie fonica in pardoseala.

Ce implica procesul de izolatie fonica pardoseala?

Intr-o cladire sau o casa pe mai multe niveluri, zgomotele sunt, de cele mai multe ori, transmise de la un etaj la altul. Exista doua tipuri de zgomote, cel aerian, reprezentat de voci puternice, muzica, etc., si cel de impact, respectiv pasi, obiecte in miscare, s.a.m.d. 

Pentru a putea elimina disconfortul creat de zgomot, recurgem la procesul de izolatie fonica pardoseala, care presupune aplicarea unor solutii fonoabsorbante. Modul de lucru poate fi diferit de la o solutie la alta, insa, in cele ce urmeaza, vom discuta pe larg despre principalele etape de realizare ale acestei izolatii.

Este demn de mentionat faptul ca acest procedeu se poate efectua atat de la nivel de constructie, cat si ulterior, in cazul in care acesta nu a fost prevazut in proiectul initial.

izolare fonica pardoseala

Modalitati de izolare fonica a pardoselii

In prezent, producatorii ofera o gama larga de solutii de izolatie fonica pentru pardoseala. Pentru a putea face alegerea potrivita, este bine sa va informati din timp cu privire la caracteristicile fiecarui tip in parte, dupa care sa va consultati cu constructorul care va realiza proiectul.

Sapa flotanta peste izolatie

In constructii noi, pentru o mai buna izolare atat fonica, cat si termica, se recomanda instalarea unei pardoseli sau sape flotante. Este un strat de izolatie acoperit cu o sapa de beton armat, care va fi separat de pereti.

In renovare, aceasta tehnica este mai greu de implementat, deoarece necesita inlaturarea pardoselii existente. Grosimea suplimentara obtinuta odata cu izolatia fonica si izolatia termica a pardoselei, necesita o inaltime suficienta a plafonului si trebuie sa asigure o usa libera. 

Membrana de izolare fonica

Membrana de izolare fonica poate reprezenta solutia ideala pentru orice tip de proiect, fie ca vorbim de o constructie noua, sau un proces de renovare. Printre cele mai frecvente avantaje, amintim:

 • Densitate: Avand o densitate foarte mare, membrana acustica reuseste cu succes sa atenueze vibratiile si sa reduca zgomotul de impact dintre etaje;
 • Flexibilitate: Fiind un material flexibil, membrana de izolare fonica se monteaza foarte usor. Astfel, nu doar timpul de executie al lucrarilor este mai mic, dar si costurile de manopera;
 • Aplicabilitate: Membrana se poate aplica direct pe pardoseala, cu sau fara adeziv, putand fi acoperita cu orice alt material, parchet, mocheta, linoleum, gresie, etc.
membrana fonoacustica sub parchet

Sapa usoara de perlit

Perlitul este un material natural foarte usor, cu excelente proprietati termice si acustice. Desi acesta poate fi folosit cu succes pentru realizarea oricarui tip de sapa, este folosit, in principal, pentru amenajarea podurilor sau a mansardelor locuibile. Iata de ce avantaje veti beneficia daca alegeti sapa usoara de perlit, pe langa cel evident al izolarii fonice:

 • Greutate: Fiind usoare, sapele din perlit nu vor aplica presiune pe structura de rezistenta a casei. Asadar, acestea pot fi instalate in orice tip de cladire, fara a necesita consolidare sau intariri suplimentare;
 • Accesibilitate: Spre deosebire de alte solutii de izolare (fonica si termica), perlitul este un material relativ accesibil. In plus, montarea nu este complicata, ceea ce poate reduce, de asemenea, costurile de manopera;
 • Ignifugare: Clasa de reactie la foc a perlitului este A1. Acest lucru inseamna ca sapa nu va contribui in niciun fel la declansarea focului, diminuand considerabil riscul de formare si raspandire al unui incendiu.
izolant sapa de perlit

Membrana fonoizolanta pentru placi ceramice

Placile ceramice sunt, adesea, rigide, ajutand la transmiterea undelor de sunete prin pardoseala, catre etajele inferioare. Pentru a reduce acest efect, este recomandata montarea undei membrane fonoizolante speciale, peste care se va turna apoi un strat de sapa, pentru ca, la final, sa se poata monta placile ceramice.

Acest procedeu este utilizat, in mod normal, in lucrarile de renovare, dar se poate proceda astfel si in cazul constructiilor noi, daca acestea nu suporta o alta solutie de izolatie fonica pardoseala.

Izolant din fibre de celuloza si placare cu placi de OSB

Fibrele de celuloza sunt produse din hartie reciclata, fapt care reduce considerabil costurile, facand din aceasta solutie cea mai accesibila modalitate de izolare fonica pentru pardoseala. In plus, densitatea acesteia o face eficienta atat din punct de vedere acustic, cat si termic.

La final, placarea cu OSB asigura atat obtinerea unei suprafete perfect plane, cat si rezistenta podelei. In functie de preferinte, veti putea finisa podeaua cu orice solutie doriti – linoleum, parchet, mocheta, etc.

izolare fonica si termic pentru podea

Pardoseala din cauciuc

Pardoselile din cauciuc reprezinta o varianta foarte rapida de izolare fonica (precum si de protejare a planseului) si, in plus, au un raport performanta – pret foarte avantajos. In functie de buget sau de scopul investitiei (sala de fitness, crese, gradinite, etc.), veti putea opta pentru dale din cauciuc prefabricate sau chiar pentru turnarea unui covor de tartan.

izolare acustica pardoseala cu dale din cauciuc

Care sunt avantajele unei izolatii fonice in pardoseala?

Sistemele de izolatie fonica pardoseala trebuie percepute ca o investitie pe termen lung. Chiar daca investitia initiala ar putea fi relativ mare, izolatia fonica a pardoselilor poate atrage nenumarate avantaje prezente si viitoare. Iata doar cateva dintre acestea:

 • Calitatea vietii: Zgomotul exterior reprezinta o reala problema, ce afecteaza calitatea vietii. O buna izolare fonica a podelelor va reduce nivelul de zgomot din incapere, imbunatatind, in acelasi timp, nivelul de calitate al vietii;
 • Protejarea mediului: Poluarea fonica afecteaza atat sanatatea oamenilor, cat si mediul inconjurator si, in special, animalele. Izoland fonic podeaua, veti transmite mai putin zgomot in exterior si, astfel, veti ajuta la reducerea poluarii fonice;
 • Intimitatea beneficiarului: Un spatiu izolat fonic inseamna siguranta. Prin alegerea unei izolatii fonice eficiente pentru pardoseala, va veti putea bucura de un mediu intim, ferit de auzul persoanelor din exteriorul incaperii.

Desigur, lista avantajelor poate continua. Daca, totusi, planuiti o astfel de investitie, pentru a putea determina eficienta acesteia in contextul propriului proiect, va recomandam sa apelati un profesionist in domeniul izolatiilor fonice. 

izolant fonic pardoseala

Ce materiale sa alegeti pentru izolatie fonica reusita a pardoselii?

In principiu, pentru a fi eficient, un sistem de izolatie fonica pardoseala trebuie sa fie unul complet. Daca utilizam o singura solutie, de exemplu, membrana acustica, lucrarea ar putea sa nu fie atat de eficienta. Asadar, expertii recomanda, in general, urmatoarea configuratie:

 • Aplicarea unui strat de vata minerala sau polistiren (ca strat de izolare fonica, dar si termica;
 • Turnarea unui strat de sapa flotanta peste izolatie;
 • Finisarea cu solutia dorita (gresie, parchet, etc.).

Materialul potrivit pentru izolarea fonica a pardoselilor trebuie sa aiba urmatoarele calitati:

 • STC (Clasa de Transmitere a Sunetului) – Reprezinta indicele de performanta al izolantului in ceea ce priveste reducerea efectului generat de sunete. Un scor STC mai mare inseamna ca materialul este mai performant in atenuarea zgomotelor din cladire;
 • Grosime si densitate – Izolarea fonica este direct influentata de masa materialelor folosite. Asadar, cu cat sunt mai groase si mai dense, cu atat materialele vor bloca sau vor absorbi mai bine sunetele.

Totusi, daca zona pe care doriti sa o izolati fonic nu suporta o astfel de procedura, puteti explora varianta instalarii unui izolant de tip membrana, pe care l-am mentionat deja.

Etape montare izolatie fonica pardoseala

Montarea unui sistem de izolatie fonica pardoseala poate fi destul de dificila, erorile putand distruge intreaga investitie. De aceea, va recomandam sa apelati doar la echipe specializate pentru astfel de proiecte.  In cele ce urmeaza, va vom prezenta etapele de montaj ale izolatiei din membrana fonoacustica. 

 • Pasul #1. Verificarea suprafetelor suport: Vom incepe prin a verifica daca suprafata suport (sapa) este stabila si perfect nivelata. Daca totul este in regula, putem curata suprafetele pentru a indeparta orice urma de mizerie sau praf. Astfel, vom asigura o mai buna aderenta pentru membrana fonoacustica;
 • Pasul #2. Masurarea suprafetelor: Vom masura suprafata incaperii si vom taia fasiile de membrana in functie de dimensiunile stabilite;
 • Pasul #3. Aplicarea adezivului: Adezivul acustic se poate aplica direct peste sapa, folosind o racleta. Cantitatea recomandata este cuprinsa intre 200 si 300 de grame pe metru patrat. Dupa aplicare, vom lasa timp de aproximativ 30 de minute;
 • Pasul #4. Instalarea membranei: Dupa cele 30 de minute, vom intinde bucatile de membrana taiate anterior, asigurandu-ne ca nu exista goluri de aer intre aceasta si podea;
 • Pasul #5. Instalarea benzilor periferice: Vom aplica banda izolanta in partea de jos a peretilor, la limita cu membrana acustica, pe intreg conturul casei;
 • Pasul #6. Indicatorii de grosime: Pentru ghidaj, vom aplica indicatori de grosime peste membrana fonoabsorbanta;
 • Pasul #7. Turnarea sapei: Vom pregati amestecul de materiale si vom turna un strat subtire de sapa direct peste membrana, respectand grosimea de aproximativ 5 mm. Vom lasa pentru aproximativ 4 ore, pentru ca aceasta sa se usuce;
 • Pasul #8. Finisajele: In final, vom putea finisa folosind materialele dorite, gresie, parchet, linoleum, etc. 
izolare pardoseala

Costuri izolatie fonica pardoseala

Tarifele pentru o lucrare de izolatie fonica pardoseala se stabilesc in functie de o serie de factori, precum materialele utilizate, gradul de dificultate al proiectului, volumul de lucru, etc. Pentru a putea obtine o oferta personalizata, este recomandat sa apelati la un profesionist.

Veti putea stabili impreuna cu acesta nu doar costul de manopera, ci si detaliile tehnice ale proiectului, precum tipul solutiei potrivite pentru propriul proiect, necesarul de materiale, etc.

Retineti, totusi, faptul ca un pret mic nu indica, in general, o lucrare de calitate, iar pe termen lung, o lucrare de calitate indoielnica poate atrage costuri suplimentare. Optati, deci, pentru calitate si nu pentru un tarif mai mic. 

De ce sa optam pentru izolarea fonica a pardoselilor?

Dupa cum ati observat pe parcursul acestui material, sistemele de izolare fonica pardoseala au foarte multe beneficii. Fara doar si poate, investitia intr-un astfel de sistem va ajuta pe termen lung. Iata, deci, cateva dintre motivele principale pentru care merita sa optati pentru o izolatie fonica pardoseala:

 • Linistea genereaza confort: Un mediu linistit inseamna un spatiu confortabil in locuinta sau chiar la birou;
 • Intimitatea nu va mai fi o problema: Adesea, materialele folosite in constructiile moderne nu ajuta pentru amenajarea unui spatiu intim. Aceasta problema se poate repara foarte usor, montand un sistem de izolare acustica pardoseala;
 • Pardoseala sustine greutate: Reducerea vibratiilor din pardoseala poate proteja atat obiectele din incapere, cat si structura de rezistenta a cladirii. 

Asadar, daca doriti sa izolati fonic o cladire sau o incapere, nu treceti cu vederea importanta pardoselilor. Alegeti sa lucrati doar cu materiale de foarte buna calitate si echipe de profesionisti cu experienta in acest domeniu.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.