Tavan fals

tavan fals decorativ

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Tavanul fals nu este doar o modalitate de ascundere a imperfectiunilor, ci si o solutie moderna si creativa de renovare a incaperii. Care sunt avantajele tavan fals si cum se monteaza acesta? Care este diferenta dintre un tavan suspendat si unul extensibil?

Sunt intrebari la care veti afla raspuns in cele ce urmeaza, astfel incat, la final, veti sti tot ce e de stiut despre tavanul fals si montarea sa chiar inainte de a va apuca de treaba. 

Ce este un tavan fals?

De cele mai multe ori, prin tavan fals intelegem un al doilea tavan, fie suspendat, fie lipit de tavanul principal al camerei. Rolul principal al acestuia este de a infrumuseta aspectul incaperii, insa, in functie de materialul din care este construit, poate, de asemenea, ajuta la izolarea fonica sau chiar termica a acesteia.

Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, aceste tipuri de tavane se pot realiza din mai multe materiale, fiecare avand caracteristici unice.

tavan fals suspendat

Principalele avantaje ale montarii unui tavan fals

Va intrebati, poate, de ce este indicat sa folositi in renovarea incaperii tavanul fals? Pentru o mai buna intelegere a rolului acestuia, trebuie sa stiti ca:

  • Asigura izolarea acustica si termica a incaperii;
  • Permite mascarea firelor de cablu si a tevilor;
  • Ofera un design deosebit incaperii; 
  • Ajuta la ascunderea imperfectiunilor, fie ca vorbim despre denivelari sau chiar fisuri ale tavanului;
  • Poate fi folosit drept suport pentru o noua instalatie de iluminat sau pentru spoturi;
  • Permite coborarea nivelului plafonului, reducand nu numai pierderile de caldura, ci si facturile pentru incalzire;
  • Comparativ cu alte materiale, un tavan fals se monteaza mult mai usor, fapt care reduce considerabil termenul de predare;
  • De asemenea, poate fi mai accesibil din punct de vedere al costurilor, in comparatie cu o lucrare de restaurare, care presupune nu doar renovarea propriu-zisa, ci si indepartarea, in primul rand, a straturilor de tencuiala de pe vechiul tavan;
  • Efectuarea reparatiilor presupune doar inlocuirea placilor afectate, si nu a intregului tavan;

Tipuri de tavan fals

Dupa cum spuneam, putem realiza un tavan fals utilizand diverse materiale. Iata care sunt principalele tipuri de astfel de tavane: 

Tavanul fals din gips-carton

Dupa cum sugereaza si numele, acesta este realizat prin fixarea unor placi de gips-carton pe tavanul camerei. De asemenea, este important de mentionat faptul ca acestea se monteaza pe un cadru suport, fie din lemn, fie metalic, si nu prin lipire cu adeziv direct pe suprafata suport.

Adesea, acesta reprezinta alegerea favorita a constructorilor din Romania, in special datorita costului redus de achizitie, dar si a faptului ca rigipsul este foarte versatil si se poate monta cu usurinta in orice incapere.

tavan gips carton

Tavanul fals extensibil 

Tavanul extensibil este confectionat dintr-o membrana elastica din PVC, care se intinde de la un capat la altul al camerei.

Desi pretul de achizitie este unul destul de ridicat, acest tip de tavan este preferat de catre designerii de interior, in special pentru versatilitatea sa, putand fi regasit intr-o varietate de culori si modele. 

Mai mult de atat, este avantajos din punct de vedere al rezistentei, izolarii termice, cat si fonice, putand fi montat pe orice suprafata, inclusiv in camere expuse umezelii.  

tavan fals extensibil

Tavan fals din polistiren

Tavanele false din polistiren sunt recunoscute, in special, pentru varietatea de modele in care sunt produse, dar si pentru faptul ca reprezinta un strat suplimentar de izolare a incaperii.

De cele mai multe ori, modalitatea de montare a unui astfel de tavan presupune lipirea cu adeziv a placilor de polistiren direct de suprafetele suport. Datorita acestui aspect, inlocuirea sau renovarea se pot realiza cu usurinta. 

Tavan fals din lemn si lambriu

Cunoscute, in principal, pentru efectul vizual unic, tavanele din lemn sau lambriu reprezinta, de asemenea, o modalitate extrem de eficienta de finisare. 

Nu doar ca majoritatea producatorilor le proiecteaza cu un sistem de montare de tip click, care faciliteaza un timp de executie scazut, dar acestea se bucura si de o popularitate in crestere in randul proprietarilor, fiind foarte elastice si, implicit, rezistente la stresul mecanic. 

tavan fals din lambriu si lemn

Tavan fals casetat

Tavanul casetat reprezinta o modalitate foarte eficienta, atat in ceea ce priveste montarea, cat si in ceea ce priveste intretinerea si reparatiile. De cele mai multe ori, tavanele casetate reprezinta alegerea principala a dezvoltatorilor imobiliari din domeniul B2B, respectiv pentru cladirile comerciale si de birouri.

Montarea unui astfel de tavan presupune construirea unui cadru suspendat, in interiorul caruia sunt fixate placile de finisare, dar si elementele de iluminare si cele de aerisire.

Montarea tavanului fals 

Montarea unui tavan fals se poate realiza relativ usor, insa este recomandat sa apelati intotdeauna la o echipa de profesionisti pentru realizarea acestui procedeu. Totusi, pentru a fi informati, in continuare va prezentam etapele principale de montare a tavanelor false suspendate: 

#1. Stabilirea necesarului de materiale

In primul rand, este necesar sa efectuati masuratori pentru a putea stabili cantitatile de materiale de care veti avea nevoie pentru realizarea tavanului fals;

Alegerea profilelor se va face in functie de tavanul fals pe care doriti sa il realizati. De exemplu, pentru o osatura din lemn, va trebui sa alegeti intre lungimi diferite de profile: de 90 mm, 180 mm sau 240 mm. Nu uitati ca in alegerea lungimii profilelor, trebuie sa tineti cont si de inaltimea dorita a incaperii;

#2. Marcarea peretilor

Intr-un colt al camerei, marcati inaltimea tavanului. Adaugati apoi grosimea tipului de tavan pentru a calcula inaltimea structurii de profil;

Fixati nivela cu laser in mijlocul incaperii si reglati-i planeitatea. Trasati, mai apoi, o linie continua a inaltimii tavanului suspendat pe fiecare perete al camerei;

#3. Montarea bridelor

Incepeti prin a monta cate o brida in fiecare colt al camerei. Aceasta prima brida trebuie fixata la cel putin 10 cm de zid, servind drept reper de inaltime pentru restul bridelor;

Plasati brida pe cantul grinzii de lemn, reglandu-i inaltimea in functie de linia trasata pe pereti;

Insurubati piesa in grinda si legati, apoi, coarda de nailon intre cele 4 suspante din colturile camerei. Aceasta trebuie sa fie perfect intinsa;

Tineti cont in montarea bridelor si profilelor de agatare a placilor de faptul ca distanta dintre doua profile sa nu depaseasca 60 de cm si, de asemenea, ca linia de imbinare dintre cele doua placi sa fie in afara profilelor;

Bridele se vor fixa la maxim 60 cm in lungimea grinzilor si maximum 120 cm intre grinzi. Pentru alinierea exacta a acestora, folositi-va de coarda de nailon;

Sfatul nostru: daca incaperea nu are unghiuri drepte, atunci trebuie lasata o distanta de cel putin 50 cm intre perete si urmatoarea placa dreptunghiulara. Daca ultima grinda este prea indepartata de perete, ultima placa se va gasi in consola. Pentru a evita acest lucru, montati in perete un profil cornier de plafon. 

#4. Instalarea profilelor

Pentru ca profilele sa fie asezate in mod corespunzator pe suspanta, acestea trebuie impinse energic pana la auzirea sunetului specific „click” – doar asa vom sti ca sunt fixate cum trebuie;

Pentru racordarea si taierea profilelor, folositi un fierastrau sau foarfece de metal. Continuitatea profilelor va fi asigurata prin folosirea ecliselor de racordaj, care vor permite pozitionarea uneia in continuarea celeilalte. Cu o rigla de constructii, verificati apoi planeitatea profilelor;

#5. Asezarea placilor decorative

Odata montat cadrul suport, veti putea proceda la instalarea placilor decorative si a altor sisteme, in functie de tipul tavanului pentru care ati optat (ex. sisteme de iluminare, sipcilor pentru draperii, etc.);

#6. Finisarea 

In cazul in care ati fixat placile decorative in suruburi, veti finisa suprafetele, inclusiv rosturile si marginile, folosind chit de finisare.

montaj tavan fals

Tarif montare tavan fals

Desi la prima vedere instalarea unui tavan fals poate parea relativ usoara, aceasta poate deveni, cu fiecare pas parcus, o sarcina de neintrecut. De ce?

Pentru ca montarea nu presupune doar realizarea unei suprafete perfect plane, cu unghiuri drepte „la rigla”. A realiza o lucrare impecabila atunci cand tavanul initial este unul imperfect, cand uneltele nu sunt cele necesare, si, mai ales, cand timpul va preseaza, poate fi o provocare cu greu realizabila.

Tocmai de aceea, este indicat sa apelati la un meserias profesionist pentru ca acesta va sti cu siguranta ce materiale sa aleaga pentru un finisaj ingrijit si armonios. 

Pretul montarii unui tavan fals poate varia in functie de tipul ales, asa ca preturile incep teoretic de la 20 RON pe metru patrat.

Acum ca stim avantajele si modul de montare a tavanului fals, nu ne ramane decat sa ne apucam de treaba.

De ce sa optam pentru un tavan fals?

Montarea unui tavan fals aduce mai mult beneficii, atat din punct de vedere al constructorului, cat si a beneficiarului. Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru montarea unui astfel de tavan:

  • Timp de instalare

Tavanele false se realizeaza mult mai rapid decat cele traditionale. Din acest punct de vedere, pe langa termenul scazut de dare in folosinta, acestea pot fi si mai accesibile din punct de vedere al costurilor de manopera.

  • Eficienta energetica

Materialele folosite in construirea tavanelor false pot avea proprietati termice, izoland camera si reducand considerabil consumul de energie si, implicit, facturile.

  • Finisaje de calitate

Spre deosebire de tencuiala, care poate lasa in urma suprafete denivelate, placile din care se realizeaza tavanele false sunt foarte netede, iar aspectul finit al camerei in care sunt montate este unul de foarte buna calitate.

Asadar, daca planuiti un proiect de renovare sau ati finalizat constructia unei case, pentru finisaje de calitate, va recomandam sa explorati varianta tavanelor false.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.