- Categorii: Tavane
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
V-ati intrebat, oare, cum ati putea scapa de aspectul inestetic al unui tavan stramb si deteriorat? In articolul ce urmeaza, va vom spune tot ce trebuie sa stiti despre montarea tavanului din gips carton, in sine, o alegere economica si eficienta.
Fie ca este vorba despre micsorarea inaltimii unei incaperi, despre mascarea unor cabluri sau tevi pozitionate sub plafon, sau chiar despre ascunderea unor imperfectiuni, tavanul fals din gips carton este o idee excelenta pe care nu trebuie sa o trecem cu vederea. Haideti sa descoperim impreuna totul despre montarea unui tavan din rigips!
Ce este un tavan din gips carton?
Un tavan gips carton se realizeaza prin montarea unui cadru suport pe tavanul camerei, pe care, ulterior se vor fixa placile de rigips. Acesta reprezinta, poate, cea mai accesibila metoda de realizare a unui tavan fals.
In principal, utilitatea unui astfel de tavan consta in mascarea tavanelor vechi, inestetice, a caror restaurare ar putea costa prea mult. Cu toate acestea, un tavan fals din gips carton se poate monta, de asemenea, si in constructiile noi, reprezentand o modalitate economica si rapida de finisare.
Care sunt avantajele acestui tip de tavan?
Atunci cand doriti sa montati un tavan fals, utilizarea placilor din gips carton este una dintre cele mai evidente solutii. De ce? Pentru ca spre deosebire de tavanul casetat, din lemn sau cel extensibil, montarea tavanului din gips carton nu necesita tehnici atat de complexe, putand fi realizat indiferent de experienta.
Pe langa usurinta montajului, trebuie sa stiti ca folosirea tavanului din gips carton prezinta o serie de avantaje, pe care, mai mult ca sigur, le veti lua in considerare in momentul unei alegeri. Ce trebuie sa stiti?
- Este un bun izolant, atat terminic, cat si fonic, deci nu trebuie sa va faceti griji in astfel de privinte;
- Mai mult de atat, ofera incaperii un aspect modern, permitand realizarea unor elemente decorative care, altfel, ar fi destul de greu de realizat;
- Si, cel mai important, ajuta la mascarea tuturor elementelor inestetice pe care vrem sa le ascundem.
Inainte de prezentarea procesului de montare, trebuie sa stiti ca placile din rigips sunt de diferite culori, fiecare cu o intrebuintare diferita si, de asemenea, ca toate necesita utilizarea unor profile metalice pentru o sustinere cat mai de durata.
Principalele tipuri de placi gips carton
In prezent, producatorii de rigips pun la dispozitie mai multe tipuri de materiale pe care le putem integra in proiectul de realizare a unui tavan gips carton, iar fiecare dintre acestea are propriile caracteristici si avantaje.
Placi din gips carton clasice
Placile clasice din gips carton reprezinta alegerea ideala pentru montarea unui tavan fals intr-o camera cu utilitate generala, precum un hol sau chiar un dormitor.
Acestea au un cost de achizitie scazut si, in plus, se bucura de o foarte buna rezistenta la stresul mecanic. Pe scurt, optand pentru un astfel de tavan, cel mai probabil nu veti avea probleme cu fisurile sau crapaturile.
Placi din gips carton cu protectie la foc
Cu un grad ridicat de ignifugare, placile din gips carton cu protectie la foc sunt indicate, in special, in combinatie cu materialele expuse riscului unui incendiu, cum ar fi, de exemplu, lemnul.
Asadar, sunt recomandate pentru construirea tavanelor false in cazul caselor pe structura de lemn.
Placi din gips carton cu protectie la umiditate
Placile din gips carton rezistente la umezeala sunt ideale pentru construirea tavanelor false din bucatarii sau chiar bai. Acestea nu sunt afectate de apa sau de aburi, astfel ca elimina riscul formarii mucegaiului si, implicit, ajuta in mentinerea unui mediu sanitar.
Placi din gips carton cu izolare acustica
In special in constructiile mari, fara pereti despartitori, zgomotul ambiental poate reprezenta o reala problema. Astfel, tavanele false din gips carton cu izolare acustica sunt recomandate de catre arhitecti pentru remedierea rapida a acestei probleme.
Placi rezistente la impact
In general, rigipsul clasic este cel mai expus riscului de a se sparge sau de a suferi daune in urma unor lovituri. In acest sens, pentru a evita astfel de situatii, producatorii au pregatit aliaje speciale, rezistente la impact.
Adesea, acestea sunt folosite in construirea tavanelor false ale cladirilor in interiorul carora se desfasoara activitati de productie (ex. hale industriale, ateliere, etc.).
Montarea tavanului din rigips pas cu pas
De ce materiale avem nevoie?
Inainte de a ne apuca de montarea propriu-zisa a tavanului din rigips, trebuie sa ne asiguram ca dispunem de materialele necesare montarii. Pentru aceasta, avem nevoie de:
- Placi de gips carton;
- Metru de masurat;
- Franghie;
- Materialul izolant pentru tavan fals;
- Eclise de imbinare;
- Suspensii;
- Cleste;
- Surubelnita electrica;
- Elevator de placi.
- Profile si cadre metalice.
Acum ca stim care sunt materialele, haideti sa trecem la montarea efectiva a tavanului din rigips.
#1. Luarea masurilor
Stim ca acest proces este unul de detaliu, tocmai de aceea, este foarte important sa acordati timpul necesar masuratorilor inca de la inceput pentru a va asigura de buna desfasurare a intregului proces.
- Masurati suprafata tavanului pe care urmeaza sa il acoperiti cu placi;
- Desenati un plan, respectand schita tavanului;
- Nu uitati de integrarea echipamentelor metalice, precum si a viitoarelor surse de iluminat;
- Estimati, incepand cu acest plan, de cate placi aveti nevoie si care sunt materialele de sustinere. Este indicat sa pastrati o marja de 10% pentru a putea depasi decuparile si eventualele erori. In cele din urma, nu uitati de faptul ca placile de rigips se fixeaza perpendicular cu pardoseala.
Retineti faptul ca o placa rigips poate masura 120 cm. latime, 250 cm. lungime si 13 mm. grosime.
#2. Realizarea trasarilor
- Incepem cu masurarea inaltimii incaperii, pentru care avem nevoie de o ruleta si un dreptar, cu ajutorul carora trasam o linie orizontala pe peretii camerei cu scopul de a determina inaltimea. Scopul acestei prime linii este de a plasa locul cornierelor;
- Sub linia trasata, la o distanta de 13 mm, trasati o alta linie orizontala care sa corespunda cu inaltimea placilor de rigips. Puteti proceda si invers, adica sa trasati, mai intai, inaltimea ideala a placilor de gips carton, dupa care locul cornierelor, trasat deasupra liniei, la o distanta de 13 mm.
#3. Fixarea cadrelor
Pentru o mai buna fixarea a placilor din gips carton pe tavan, ne folosim de cadre metalice. Acestea servesc ca piese intermediare intre placa si tavan, inaltimea acestora putand fi reglata in functie de nevoie.
Trebuie sa aveti in calcul faptul ca acestea permit o distanta de minim 2 cm intre tavanul original si noul dispozitiv.
- Inainte de a le pozitiona, reglati inaltimea cadrelor;
- Cadrele din extremitati trebuie sa fie plasate la 25 cm fata de pereti;
- Pentru fixare, folositi piese corespunzatoare: cuie, daca este vorba de beton sau suruburi, in cazul rigipsului;
- Pentru o mai buna pozitionare a sinelor, folositi o franghie intre cele doua cadre deja fixate;
- Urmati linia franghiei, fixand cadrele in locul potrivit, plasandu-le la 60 cm distanta.
#4. Fixarea cornierelor
Cornierele sunt folosite pentru marginile placilor, acestea fiind fixate pe lungimea peretilor, pe toata suprafata camerei, la nivelul liniei explicate deja la pasul 2.
Alegeti un sistem de fixare care sa corespunda tipului de perete, conform prevederilor mentionate la pasul 3: cuie pentru beton sau suruburi pentru rigips sau lemn.
#5. Montarea sinelor
Placile de rigips vor fi montate pe un suport constituit din sine, care permit obtinerea unui rezultat plat si perfect orizontal. Pentru ca sinele masoara, in general, 3 m in lungime, este necesara taierea acestora cu un fierastrau, doar daca sfera de aplicare a tavanului este inferioara.
Legatura dintre doua sine si obtinerea unei sfere de aplicare de peste 3 m se realizeaza cu ajutorul unor eclise de imbinare. Odata obtinuta lungimea potrivita a sinelor, nu va ramane decat sa le fixati la extremitatile cadrelor.
#6. Montarea placilor de rigips
Pentru fixarea placilor de rigips, trebuie sa aveti in vedere locul fiecarei piese ce urmeaza a fi instalata.
- Gauriti placile cu ajutorul unui fierastrau circular pentru a permite trecerea spoturilor si a diferitelor fire de iluminat;
- Daca unele placi trebuie scurtate sau decupate, dupa ce le-ati masurat, utilizati un fierastrau normal pentru a obtine un decupaj drept;
- Cand toate placile de rigips sunt pregatite pentru a fi montate, fixati-le cu ajutorul unei surubelnite electrice si a unor suruburi adaptate placilor de rigips;
- Incepeti prin instalarea primei placi, pe care sa o insurubati apoi pe corniere, la 30 cm distanta;
- Puneti urmatoarele placi, insurubandu-le pe cele 5 sine, la aceeasi distanta de 30 cm.
#7. Ultimele finisaje
Odata fixate placile de gips carton pe tavan, a sosit timpul sa treceti la finisaje.
- Incepeti prin a acoperi capul suruburilor si imbinarile de placi cu adeziv sau glet, lasand sa actioneze pentru obtinerea unui rezultat armonios;
- Puteti, de altfel, sa alegeti o tencuiala de finisaj pe care sa o aplicati pe toata suprafata tavanului. Aceasta operatiune necesita mai mult timp, dar rezultatul este mult mai estetic;
- La final nu ramane decat vopsirea suprafetei. Trebuie sa stiti ca sunt posibile si alte acoperiri, precum lambriul sau tapetul.
De ce sa alegeti un tavan fals din gips carton?
Un tavan gips carton reprezinta alegerea ideala din mai multe motive, printre care si:
- Instalare rapida
Spre deosebire de alte materiale de constructie, tavanele false din gips carton se monteaza mult mai rapid si cu ajutorul a mai putine ustensile profesionale. In plus, imediat dupa instalare, acestea sunt pregatite pentru zugravire.
- Eficienta energetica
Dupa cum mentionam anterior, rigipsul este un foarte bun izolator termic si, in anumite situatii, chiar si fonic. Astfel, un tavan fals din gips carton va reduce considerabil cheltuielile energetice.
- Pret accesibil
Gipsul carton este, poate, cea mai accesibila solutie in ceea ce priveste tavanele false. Mai mult decat atat, in anumite situatii, ar putea fi chiar mai ieftin decat renovarea vechiului tavan.
Asadar, indiferent daca planuiti o renovare, ori daca ati construit o casa noua si aveti nevoie de o solutie de finisare a tavanului, gipsul carton ar putea fi cea mai buna varianta din punct de vedere al raportului calitate – pret.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.