Tavan casetat

tavan casetat

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Montarea unui tavan casetat poate fi metoda ideala pentru finisarea rapida a tavanului, fiind, de asemenea, cea mai des folosita solutie in cazul cladirilor comerciale sau de birouri. 

Avand in vedere acest lucru, vom explora in cele ce urmeaza toate aspectele privind montarea unui astfel de tavan, dar si avantajele si motivele pentru care ar trebui sa optati pentru includerea unui plafon casetat in propriul proiect.

Ce este un tavan casetat?

Poate ca nu ati dat importanta, insa cu siguranta ati stat cel putin o data sub un tavan fals casetat. De la sedii bancare si pana la benzinarii, majoritatea constructiilor comerciale au un astfel de tavan montat.

Pe scurt, acesta reprezinta un tavan suplimentar, suspendat sub tavanul initial al cladirii. In mod particular, acesta poarta denumirea de casetat, datorita modului de asamblare, care presupune montarea unui cadru suport pe care sunt asezate placile de tavan fals.

O caracteristica interesanta a acestui tip de tavan este faptul ca, intre placile propriu – zise se pot integra iluminatoare sau chiar guri ale sistemelor de aerisire ale cladirii.

tavan casetat pentru birouri

De ce sa optati pentru un tavan fals casetat?

In primul rand, un tavan casetat poate reprezenta cea mai rapida solutie de finisare a tavanului unei cladiri. Insa eficienta acestuia deriva din mai multe motive. 

Pe langa aspectele legate de timpul scazut de montare, tavanele casetate pot masca cu usurinta diferite conducte de apa, ori de aerisire sau chiar cablaje de electricitate sau pentru internet. 

In plus, modul de realizare al acestora permite accesul rapid in partea inferioara. Astfel, in cazul nefericit al unei eventuale probleme, aceasta va putea fi adresata rapid, prin indepartarea unei singure placi si fara a afecta intreaga suprafata a tavanului.

Un alt motiv pentru care ar trebui sa optati pentru montarea unui astfel de tavan fals este reducerea consumului de energie. In general, placile sunt realizate din polistiren, care este recunoscut pentru proprietatile de izolare. 

Mai mult decat atat, existenta stratului dintre tavanul initial si tavanul fals va conduce la facturi mai mici cu utilitatile.

Avantaje si caracteristici

Dupa cum mentionam la inceput, aproape ca nu exista o cladire comerciala, ori de birouri, fara tavan casetat. Acest lucru se datoreaza faptului ca astfel de tavane au o serie de caracteristici si avantaje care le fac extrem de atragatoare atat pentru constructori, cat si pentru investitori.

Iata cateva dintre avantajele si caracteristicile principale ale unui plafon casetat:

  • Timp de executie

O echipa de profesionisti care dispune de echipamentele necesare poate instala un astfel de tavan intr-un timp extrem de scurt. In functie de suprafata acoperita, tavanele casetate pot reduce timpul de executie cu pana la 50%, comparativ cu alte solutii de finisare.

Pentru orice business, acest lucru se traduce prin oferirea in folosinta a constructiei, intr-un timp mai scurt si, implicit, amortizarea investitiei initiale.

De asemenea, aceasta caracteristica poate reduce costurile de manopera. Cu toate acestea, va recomandam intotdeauna sa optati pentru calitate, si nu pentru un pret mai mic.

  • Reparatii si intretinere

In cazul in care una dintre placile decorative sufera daune, reparatia tavanului se va realiza prin inlocuirea respectivei placi. Astfel, costurile cu intretinerea sunt considerabil reduse, avand in vedere faptul ca nu se intervine asupra intregului tavan.

  • Izolare

In primul rand, acest tip de plafon actioneaza, dupa cum spuneam, ca un strat suplimentar (chiar dublu) de izolare termica, ceea ce poate conduce la reducerea consumului de energie. 

In plus, implementarea unei astfel de solutii reduce, de asemenea, zgomotul in incapere, oferind o acustica mult mai buna. Acest lucru avantajeaza foarte tare spatiile cu birouri deschise, acolo unde zgomotul ambiental poate fi o reala problema.

  • Elasticitate

Materialele din care sunt realizate tavanele casetate sunt, in general, mult mai elastice, comparativ cu alte solutii de finisare. Acest lucru scade considerabil riscul tavanului de a suferi crapaturi din cauza stresului mecanic sau a miscarii casei.

  • Rezistenta la umezeala

Materialele din care sunt realizate tavanele casetate (cadrul metalic si placile, in general, din PVC, gips carton sau polistiren) sunt rezistente la umezeala. Astfel, mediul in care sunt instalate devine unul sanitar, fiind ferit de riscul dezvoltarii mucegaiului. 

  • Varietate

Tavanele casetate ofera un aspect profesional unei constructii moderne. Mai mult decat atat, acestea sunt produse intr-o gama variata de modele si culori. Astfel, veti putea crea stiluri complexe sau foarte simple, in functie de utilitate si de preferinte. 

tavan suspendat casetat

Elemente componente tavan casetat

Desi placile sunt produse intr-o gama variata de modele si culori, structura unui tavan casetat este, in general, formata din sistemul structural metalic si panourile sau placile decorative. 

La randul sau, sistemul structural este format din:

  • Elemente de suspendare

Acestea sunt asemanatoare unor tije metalice de care se vor fixa profilele principale.

  • Profile principale

Sunt produse la dimensiuni standard, dar se pot taia sau imbina pentru a corespunde dimensiunilor camerei in care sunt instalate.

  • Profile secundare lungi

Dupa cum veti vedea in ghidul de montare, acestea se monteaza perpendicular cu profilele principale.

  • Profile secundare scurte

Sunt utilizate pentru realizarea caroiajului, unde se vor monta placile decorative.

Desigur, pot exista mici diferente, in functie de producator, insa aceasta este structura standard pe care majoritatea tavanelor casetate o respecta.

tavan suspendat din dale

Cum se monteaza un tavan casetat?

Desi se realizeaza foarte rapid, montarea unui tavan casetat nu este deloc simpla pentru cei fara experienta in acest domeniu. Asadar, este recomandat sa apelati intotdeauna la o echipa de profesionisti pentru realizarea acestui procedeu. 

Iata, deci, care sunt pasii pe care constructorii ii urmeaza pentru montarea unui astfel de tavan:

Pasul #1: Realizarea schemei

Pentru inceput, echipa de constructori se va deplasa la santier pentru a realiza masuratorile tavanului. Cu aceasta ocazie, se va realiza calculul necesarului de materiale, dar si mai important, o schita privind impartirea tavanului.

Astfel, se va lua in considerare dimensiunea placilor, dar si pozitia de amplasare a sistemelor de iluminare.

Pasul #2: Trasarea liniilor de ghidaj

Se va masura inaltimea tavanului si se va marca peretele cu ajutorul unui aparat laser, apoi se vor trasa liniile orizontale de ghidaj pe pereti. De asemenea, pentru a se usura procesul de montare, se pot marca pozitiile in care vor fi prinse elementele de suspendare. 

Pasul #3: Profilele perimetrale

Dupa identificarea pozitiei tavanului si trasarea liniilor de ghidaj, se vor monta profilele perimetrale pe toti peretii, de jur imprejurul camerei. Acestea se pot fixa in pereti in mai multe moduri, fie cu suruburi, ori cuie sau orice alt element de prindere recomandat de producator.

Atentie! Acestea ar trebui imbinate la toate colturile camerei, pentru a asigura o prindere eficienta a placilor decorative.

Pasul #4: Instalatia electrica

Pentru elementele de iluminare incastrate in tavanul casetat, un electrician profesionist va realiza instalatia electrica inainte de a trece la pasul urmator.

Atentie! Curentul electric poate provoca daune majore, drept pentru care nu este recomandat ca instalatia electrica sa fie realizata de o persoana ne-autorizata!

Pasul #5: Montarea sistemului structural

Folosindu-se de schema creata initial, se va masura si trasa distanta dintre profilele principale, dupa care se vor monta elementele de suspendare in pozitie verticala, pe toata lungimea camerei. 

De asemenea, profilele se vor debita in functie de dimensiunea tavanului, dupa care vor putea fi fixate in elementele de suspendare. Se va continua apoi cu montarea profilelor secundare lungi, intre cele principale, iar in final, se vor instala profilele secundare scurte pentru a forma asa numitele „casete”.

Pasul #6: Montarea placilor

Pentru a putea finaliza proiectul, se vor monta placile decorative, dar si sistemele de iluminare, in pozitiile stabilite prin schema initiala. Acestea pot fi introduse in interiorul structurii metalice printr-o usoara inclinare.

Recomandam constructorilor sa acorde atentie sporita dimensiunilor, deoarece chiar si o eroare de cativa milimetri poate conduce la compromiterea proiectului.

Acum ca am stabilit metoda de montare a unui tavan casetat, nu ramane decat sa va decideti cu privire la modelul pentru care veti opta. 

Acestea fiind spuse, va recomandam sa alegeti un astfel de sistem datorita beneficiilor mentionate anterior, printre care timpul redus de executie, costurile scazute pentru reparatii si intretinere si, nu in ultimul rand, reducerea cheltuielilor recurente de energie.

Daca planuiti o renovare sau ati finalizat o investitie imobiliara, va invitam sa contactati o echipa de profesionisti pentru finisarea tavanului.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.