Tavan polistiren

tavan polistiren

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Este mai putin cunoscut faptul ca materialele folosite pentru finisarea tavanului, pot, de asemenea, eficientiza consumul de energie al cladirii. Un tavan polistiren este exemplul perfect in acest sens.

Nu doar ca paleta larga de modele se poate integra perfect cu orice design de interior, ci si se poate folosi ca un bun izolator. 

Ce este un tavan din polistiren?

Cu siguranta ati intrat, cel putin o data, intr-o incapere a carui tavan sa fie finisat cu polistiren. De foarte mai multe ori, cladirile de birouri au tavan fals din polistiren, insa acesta se pot integra, de asemenea, in constructiile domestice. 

Un astfel de tavan se realizeaza prin fixarea unor placi de polistiren pe intreaga suprafata a tavanului. Chiar daca rolul principal este unul estetic, trebuie retinut faptul ca polistirenul este un material cu proprietati de izolare, ceea ce inseamna ca poate reduce schimbul de temperatura cu exteriorul. Astfel, un tavan din polistiren devine, mai degraba, o investitie, decat o cheltuiala.

De ce sa optati pentru un tavan decorativ din polistiren?

Sunt nenumarate motive pentru care ar trebui sa optati pentru un tavan polistiren. Unul dintre acestea, dupa cum am spus, il reprezinta reducerea consumului de energie. Dar acesta nu este cu siguranta singurul.

Placile de polistiren sunt produse intr-o varietate de forme. Astfel, veti putea oferi tavanului o nota de unicitate. Daca majoritatea caselor sau a birourilor au un tavan plan, simplu, ati putea opta pentru un design complex.

De asemenea, montajul unui astfel de tavan se realizeaza mult mai rapid decat utilizand alte materiale de finisare. In plus, acest proces nu genereaza atat de multa dezordine, astfel ca veti reduce substantial costurile cu curatenia post – santier.

Nu in ultimul rand, costul de achizitie si manopera sunt mai scazute decat in cazul altor materiale de constructie folosite pentru finisarea tavanelor.

tavan fals din polistiren

Avantaje si caracteristici

Inca din etapa de investitie si pana la etapa de utilizare a constructiei, fie ca discutam despre o casa sau o cladire de birouri, caracteristicile unui perete polistiren au mai degraba avantaje, decat dezavantaje. Iata doar cateva dintre acestea:

  • Greutate

Nu este o noutate faptul ca polistirenul este un material usor. Astfel, acoperirea tavanului cu acest material nu va ingreuna casa si va reduce riscul de suprasolicitare a structurii de rezistenta a acesteia. 

  • Montaj

De asemenea, fiind usoare, montajul acestora se realizeaza relativ simplu. Dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, tot ce trebuie sa faceti pentru a monta o placa de polistiren pe tavan, este sa aplicati un strat de adeziv si sa o lipiti de suprafata suport.

  • Acustica

Polistirenul nu doar ca va izola termic camera, ci si fonic. Astfel, in incaperile mari, acolo unde ecoul poate fi o problema, un tavan fals din polistiren ar putea asigura o mai buna acustica. In acest sens, sunt o alegere ideala pentru cladirile de birouri care nu au pereti despartitori.

  • Intretinere

Odata montate, placile de polistiren de pe tavan nu vor avea nevoie de foarte multa atentie. Acestea sunt foarte flexibile, astfel ca vor rezista stresului mecanic (miscarilor casei), ceea ce inseamna ca nu vor crapa prea usor. Tot ce va trebui sa faceti este sa le curatati periodic de mizerie si praf.

  • Reparatii

Avand in vedere faptul ca un astfel de tavan se realizeaza din mai multe placi de polistiren, reparatiile se pot realiza relativ usor. Atunci cand una dintre placi este afectata (fie de infiltratii de apa, sau alte situatii), aceasta va putea fi schimbata fara a fi nevoie sa interveniti asupra intregii suprafete a tavanului.

Iar lista aceasta poate continua cu usurinta. Orice constructor sau arhitect cu care veti discuta, va avea cu siguranta doar cuvinte de lauda pentru tavanele din polistiren. 

tavan decorativ polistiren

Etape montaj tavan polistiren

Inainte de a va prezenta ghidul pas cu pas de montaj tavan polistiren, trebuie sa va aducem la cunostinta faptul ca orice lucrare de constructie, fie ca discutam despre tavane false sau despre instalarea unui perete fals, ar trebui lasata in grija constructorilor profesionisti. 

Santierele pot fi extrem de periculoase! Chiar si cele mai simple operatiuni, fara echipament de protectie sau cunostintele necesare, ar putea avea efecte grave.

Acestea fiind spuse, iata care sunt etapele pe care un constructor profesionist le respecta pentru realizarea tavanelor false din polistiren:

Pasul #1: Stabilirea necesarul de materiale

In primul rand, echipa de constructori se va deplasa la santier pentru a stabili necesarul de materiale. Acestia vor face masuratori si se vor consulta cu arhitectul sau cu proprietarul constructiei, pentru a putea comanda materialele folosite pentru finisarea tavanului.

Pe langa placile de polistiren, se vor lua in calcul urmatoarele: adeziv, ipsos, pentru eventuale reparatii, si banda de hartie.

Pasul #2: Pregatirea suprafetelor

Placile de polistiren se pot monta pe tavane acoperite cu gips carton, tencuiala din ipsos, zidarie si, in general, pe orice tip de suprafata. Totusi, pentru a le putea prinde, suprafetele suport trebuie pregatite cu atentie.

Astfel, inainte de a monta placile, tavanul trebuie curatat de mizerie si de praf. Totodata, acesta trebuie sa fie complet uscat.

Sfat util: Daca sunt depistate probleme, acum este timpul pentru a efectua eventualele reparatii.

Pasul #3: Depistarea centrului tavanului

De cele mai multe ori, este recomandat ca placile de polistiren pentru tavan sa fie aplicate incepand din centrul tavanului. Se va masura cu atentie tavanul si se va determina punctul central.

Sfat util: Daca exista o sursa de lumina (ex.: lustra), cel mai probabil acestea sunt plasate in centrul camerei, asadar, se poate sari peste acest pas.

Pasul #4: Aplicarea adezivului pe placi

Adezivul se va aplica pe spatele placilor de polistiren, in puncte cu o grosime de aproximativ 1 – 1,5 cm. De asemenea, punctele de adeziv trebuie distribuite uniform pe toata suprafata placilor.

Sfat util: Evitati sa aplicati adeziv pe marginile placilor de polistiren.

Pasul #5: Instalarea placilor

Dupa cum spuneam, placile se vor lipi pe suprafetele suport incepand din centrul tavanului. Pentru aliniere, se pot trasa linii de ghidaj, in prealabil, folosind o creta.

Sfat util: Inainte de a fixa placile prin presare, este recomandat ca alinierea sa fie inspectata vizual.

tavan din polistiren pentru camera

Sfaturi pentru realizarea unui tavan din polistiren

Iata cateva sfaturi utile, care va vor ajuta sa obtineti o lucrare de calitate, in cazul in care veti decide sa montati un tavan polistiren in regim propriu:

  • Fixarea placilor

Pentru a fixa placile, apasati puternic pentru a distribui adezivul in mod uniform, dar in egala masura moderat. Polistirenul se poate rupe sau crapa cu usurinta sub o presiunea prea mare. Este mult mai bine sa realizati acest pas cu ajutorul unui burete, decat cu mainile goale. 

  • Etansarea rosturilor

Daca exista rosturi, acestea pot fi acoperite cu un silicon de culoarea placilor de polistiren. Diferentele de nuanta pot lasa in urma un aspect neplacut, de aceea alegerea culorilor este extrem de importanta.

  • Aplicarea placilor finale

Taiati placile de pe margine cu atentie si verificati ca acestea sa se alinieze perfect, inainte de a aplica adeziv pe acestea si a le fixa pe tavan.

Asadar, daca vreti un tavan cu design unic, iesit din comun si, in acelasi timp, vreti sa reduceti cheltuielile lunare cu energia, aplicand un strat de izolatie suplimentar, tavanul din polistiren imbina perfect aceste doua aspecte si reprezinta, cu siguranta, alegerea potrivita.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.